Dobrý den . Chcela by som sa spýtať či mi neviete niekto poradiť ako to chodi a čo všetko treba vybaviť keď s ex priateľom čakám dieťa a nechceme sa súdiť za vyzivne ale dohodli sme sa medzi sebou na sume a chceli by dmevto dať na papier. Len neviem kde takéto veci mám vybaviť . Ďakujem pekne 🙂
dohodli ste sa, teda to pôjde rýchlejšie, ale aj tak to musí ísť pred súd, aby ste mali papiere v poriadku. Môžete ísť aj k mediátorovi, spíše mediačnú dohodu a pošle na súd, ten to iba schváli a hotovo
Ale moze sa stat ze sud nebude suhlasut so sumou a uda ju vacsiu ci mensiu
@juliet86 aha, to akoze vazne mas pocit, zeby sa sud staral do dohody rodicov.... ale no taaaaak.... Ked sa dvaja dohodnu, tak to sud neriesi a je cely rad, ze nemusi rozhodovat vo veci vyzivneho a dvoch natahujucich sa ludi a dokazujucich svoju pravdu, da "stempel" a ide sa dalej
@maciatkolulu ja nemam pocit.to je fakt. Rodicia sa mozu dohodnut na comkolvek sud ale pozera na zaujmy maloleteho a zivotnu uroven a prijmy rodicov. Moze sumu na ktorej sa dohodli aj znizit aj zvysit a aj sa to v praxi deje.
@juliet86 no mozno to zalezi od sudcu...ale moja stvorrocna skusenost....ak sa partneri dohodli, sudcovi ani nenapadlo to menit, bol rad, ze to ma z krku. Ved dohoda je o tom, ze suma vyhovuje obom. Ak to sudca upravuje, akurat tak dava priestor na odvolanie, myslim pri zvyseni.
A preco by preboha znizoval dohodnutu sumu?
@juliet86 diat sa to moze, to je jasne, ale jednoznacne sa jedna o vynimky, predsa je to aj logicke, ze ked su dohodnuti a rozhodnuta jedna strana, ze bude platiti tolko a tolko, tak je logicke, ze je tak rozhodnuta a chce tak platit a je to v jej moznostiach a schopnostiach. Od toho su dohody a myslim, ze hladat momentalne v pripade autorky nejake vynimocne situacie, ktore samozrejme su, je absolutne bezpredmetne.... Proste treba spisat dohodu, dat na sud a hotovo😉
@03katka03 takéto veci riesi mediator. Vy sa stretnete na mediacnom konani, on vsetko spise, samozrejme da to potvrdit notarom, aby to malo nejaku pravnu vaznost a formu a nemusite sa sudit. Ja s exmanzelom sme to takto vyriesili. A som 100% spokojna. Ak chces dam ti aj kontakt na mediatora.
@evkakorcek a tento papier od notara ma zmysel pri podavani trestneho oznamenia? Exekucii? Napriklad pri exekucii potrebujes mat rozsudok sudu a aj pri podavani trestneho, tak neviem, ci to je dostacujuce pre policiu a exekutora, lebo teraz je to tak, ze ok a za rok, moze byt problem, otec prestane platit atd
@evkakorcek
@maciatkolulu
Rodičovské dohody musia byť schválené súdom, inak nie sú vykonateľné, teda nie je možné ich plnenie vymáhať. Ak sa obaja dohodnú, vedia si to spísať aj sami a nechať potvrdiť súdom.
otcovstvo priznava? no jedina cesta je podat navrh na sud na určenie výzivneho s tým ze v návrhu bude aj to ze ste sa dohodli na určitej sume
vy budete poistena ak sa niečo stane a on prestane platit
aj preňho je to výhodnejšie ale hlavne pre vás