Využíva ma podľa vás susedka?

7. jún 2021

Ahojte, takže v skratke...obaja s manželom pracujeme, mame dve deti. Mam susedku - kamarátku, s ktorou udrziavam kontakt, kedze tu nikoho nepozname ani my, ani oni.
Problém je ten, ze si vkuse odomna požičiava...nevadilo mi to, pretože vzdy vsetko vratila. Neboli to vysoke sumy, 20-50€.
Ale v poslednych mesiacoch sa to zmenilo, pozicane mala 50€, po 3mesiacoch doniesla 20€, ale o dva dni dosla, ze potrebuje 30€... potom prisla, ze mi chce vrátiť 20€ (aj ich mala v ruke), ale ze hned si ich aj pozicia, atď.....cize takto mi chodí uz od zaciatku roka a ja mam stale u nej peniaze a zacina mi to vadit...
Na druhej strane, ma snahu sa odvďačiť, doniesla mi za tasku siat pre dieťa, srdečne som poďakovala, veci mi ale netreba, odniesla som inej rodine (jej som to nepovedala).
Este chcem podotknúť, ze ona je doma, jej muz pracuje príležitostne , jedneho syna ma po skole tiez doma, nemaju snahu niečo robiť, na vsetko majú odpoveď, preco sa to neda. Uz ja som jej ponukala prácu, ale na vsetko ma argumenty, jedno nevie, druhe sa jej nepáči, tretie je náročné...
Ako by ste reagovali?...podotykam, obaja fajcia a doprajú si aj flasku. Mne je ľúto detí, ked nema na chlieb, na salamu...sem tam som jej z mrazničky dala, ked nemali co variť..Mam chut stym seknut...teraz uz len cakam na den, kedy vrati vsetko ( ak vrati) a viac jej nepoziciam....ona je tu fakt ze takmer kazdy druhy den, nielen financie, ale aj toaletný papier, sol, cukor....(tieto veci berie automaticky a nevracia ich)...
Zmätená som z toho, ci je to fakt pomoc, alebo uz aj zneužívanie? 🤔

ivkazba
7. jún 2021

Ako by som reagovala? Nebola by som taká hlúpa, aby som dávala peniaze rodine, kde sa fajčí a pije, jeden nerobí a druhý robí len príležitostne. Áno, využíva ťa, pretože si necháš. Hanbila by som sa, že svojim deťom beriem, aby som dal lenivej sprostej žene. A že čakáš, kedy všetko vráti a viac nepožičia? A z čoho ti to všetko vráti? Normálne by som jej povedala najbližšie, že nie, nepožičiaš, pretože ak nemajú peniaze, majú si obaja nájsť prácu a prestať piť a fajčiť. A to nehovorím, že s takouto osobou by som vôbec vzťahy neudržiavala.

loginexistuje
7. jún 2021

toto je uz zneuzivanie .... ak ja nemam problem pozicat ... (najmä potraviny ) a nechcem vratit .. ale ak sa to deje casto a nie len v stave nudze (napr. my na dedine nemame otvoreny obchod v nedelu a v sobolu len do 12) a zistis ze chyba sol a pod ... ale takto pravidelne isto nie ...
a co sa tyka penazi ja mam zasadu ze ak poziciam a nevrati ako sa dohodneme uz nepoziciam viac krat ....
ja by som na tvojom mieste to nechala tak ci uz vrati ci nevrati odpisala by som tu sumu ale viac nepozicala ... a detto potraviny ak je otvoreny obchod tak nie ... ak ma na cigarety a alkohol ma aj na toaletak
ak by mi prislo jej dieta sa hrat a pod a je hladne dam mu jest aj pribalim sladkost na domov ... ale to je tak vsetko

liz_lemon
7. jún 2021

zneuziva ta, ja taketo veci nemam rada, ked si niekto stale nieco poziciava, vynimocne, napr. nieco jej chyba pri vareni, ok, ale stale, a este aj peniaze? su to socky, nestykala by som sa s nimi vobec, pri prvom raze, ked si niekto pyta peniaze, by mi blikala kontrolka, hlavne, ak vies, ze piju a fajcia

puertorico
7. jún 2021

a ak ti je blbé povedať že ten cukor nedáš tak povedz že už ani ty nemáš. ani toaletný papier ani nič. čo sa máš ešte aj o nich starať ? tiež máme susedov ktorí nerobia, len samé párty a návštevy, najprv sme im aj zvykli požičať a vždy vrátili ale nejak si na to zvykli tak už aj s tým sme sekli a povedali že nemáme, ešte mladý sused hovorí aby sme sa MY opýtali niekoho aby im požičal 😂 a potom suseda, že či nejdem okolo obchodu, hovorím nie, mám robotu, a ona, že či ju nezoberiem. no nezoberiem lebo mám robotu. sú lemraví prejsť pešo do obchodu ale návštevy každý deň to nevadí. Tí ich nevedia zobrať ani pomôcť. Ja viem že možno ti to bude blbé povedať nie, lebo vidíš že deti nemajú ale nemôžeš sa starať ešte aj o nich keď majú zdravé ruky a nohy nech idú robiť

vendulka80
7. jún 2021

Mozno by sa zišlo aby ich pretukla sociálka. Ak nema dietatu na jedlo ale ma na cigy a flašku, je to problem. Za tebou pride, zahrá na city a ty dáš. Toto nie je kamarátka, to je vychcana socka, ktorá využíva hlúposť a dobrotu.

stary_ujco
7. jún 2021

Jasne ze ta zneužíva. Mozno jej to ani nedochadza, sú takí ľudia. A potom sú spekulanti. My sme kedysi mali susedu, co tiež tak zacala chodievať na kávu. Po chvili bola u nas na kave každé poobedie, zafajcila nám celý byt. Po par mesiacoch potrebovala soľ, múku, 2 vajíčka bo ide robit večeru mužovi. Raz cibuľa, raz zemiaky. Stopol som ju, keď došla pre vložky

martina1201
7. jún 2021

Ahoj, prepáč, ale nielen využíva, ale aj zneužíva. Si snáď bankomat? Význam sa ešte v tom koľko ti je vlastne dlžná? Lebo podľa mňa to už len tých 20-50€ nebude.
Keď je človek hladný oveľa väčšiu službu mu urobíš ak ho naučíš loviť ryby a nie že ho nakŕmiš.
Ona sa to ale nechce naučiť (odmieta prácu ktorú jej ponukneš).
Zjavne ťa má niečo naučiť. A to niečo je povedať nie a vyhovoriť sa prečo nie. Príde pýtať cukor? Joj, prepáč nemám. Neboli sme v obchode. Príde po toaletak? Joj, prepáč posledný som nám rozbalila. Príde po peniaze? Ach, posledné som minula v práci a nemám vybraté. Vieš čo, ale ty mi dlžia, tak mi vráť prosím ta. Prípadne u nej zazvon a popros ju o hotovosť, že nemáš vybratu a bankomat ti zhltol kartu, nech ti vráti čo ti dlzi. Už by nevidela ani korunu. Treba si uvedomiť, že si k tebe dovolí len to, čo jej ty sama dovolíš.
A myslíš si, že si jediná ktorej toto robí? Opýtaj sa iných ľudí v okolí a povedia ti, že nie si prvá a ani posledná.
Raz som videla v telke príbeh starých ľudí, do ich blizkosti sa dostali bývať mladý párik. A ti starkovci si od nich chodili požičiavať potraviny. Na začiatku vrátili, potom už nie. Vrcholom bolo keď si na 5 x v jeden deň boli požičať všetky suroviny na konkrétne jedlo.

sense
7. jún 2021

Zneužíva ta lebo sa necháš. Nabudúce keď príde niečo pýtať tak jednoducho nemáš. Keď ti donesie tašku s vecami a nepotrebuješ tak povedz ďakujem ale nepotrebujem môžeš dat tej al onej. Ak má niekto na cigy tak musí mať aj na soľ

marci77
7. jún 2021

peniaze susedkam nepoziciavam .....
ak by som videla, ze deti su hladne, tak by som im dala veceru, obed alebo aj nieco navyse .....alebo za kosik jahod .....ale to, co ona s vami rozohrala je uz cez ciaru....ved ona chodi k vam ako do obchodu, iba to ma bez platenia

lizardd
7. jún 2021

Normálne mám pocit, že píšeš o mojej susede. Deň čo deň chodila ku mne s prosíkom nech jej požičiam múku, vajíčka, pečivo, olej, hygienické potreby a x dalších vecí. Nikdy nič nevrátila. Keď jedného dňa prišla celá zarmútená, že sú úplne bez peňazí a nemajú z čoho žiť, tak som jej navrhla, že jej dám peniaze za umytie mojich okien. Mala si vidieť jej reakciu. Zrazu tie peniaze nepotrebovala. Vďaka tomuto som sa jej zbavila a nemá už odvahu u nás zvoniť a niečo si požičiavať.

tulipanicek
7. jún 2021

Využíva. Ja vraciam aj korenie, citrón a pod. keď si náhodou poziciam. Keď som si požičala peniaze, tak len keď mi nečakane prišiel kuriér a večer som vrátila. Keď mám niečo, čo neviem vyuzit, ponúknem susede a toto všetko platí aj naopak 🤷‍♀️

sweetyna
7. jún 2021

Ano, len ta vyuziva a sekla by som s tym uz davno!

tulipanicek
7. jún 2021

@lizardd Uu, dobrý návrh si jej dala 🙂

lucka_ke
7. jún 2021

@lizardd presne to som chcela navrhnúť, že nech jej príde upratovať a umyť okná, aby si tie požičané peniaze a veci odpracovala, ale predpokladám, že by neprišla rovnako ako tá tvoja... im sa totiž robiť nechce, len sa pricucnú na niekoho dôverčivého a cucajú kým ide, potom si nájdu inú obeť

zuzliq
7. jún 2021

No, je to ťažká situácia. Rozumiem, že je ti ľúto detí. Bohužiaľ, ich matka ich využíva, aby ťa obmekčila. Skús jej povedať pravdu. Že sa ti zdá, že zneužíva situáciu a hľadá výhovorky, prečo nepracovať. Preto ju v tom nebudeš podporovať. Ak ti na nej záleží, zdôrazniť to, že sa nechceš dívať, ako sa ničí a podporovať ju v tom. Ak sú deti hladné, nech sa prídu k vám najesť.

negymama
7. jún 2021

@zuzliq ja by som ani to zivenie deti nenavrhovala. Nech si deti pytaju od svojich rodicov jedlo, oni su ich zivitelia. Nepoviem obcas, nahodne, dieta sa u nas hra a davam svojim veceru, tak sa ujde aj susedovmu. Ale ked matka bude posielat na vykrm svoje deti k susedom, vyrastie dalsia generacia zneuzivacov, susedove deti to zachvilu budu povazovat za svoj standart a pravo.

trixi12
7. jún 2021

jasné že človeku je detí ľúto, ale toto je zneužívanie. Nechce sa im robiť a nemajú hanby vypytovať od druhého. A často si to tí ľudia zdôvodňujú tak, že veď ty máš, ale oni chudáčikovia nie. Ale že ty si si to zaobstarala svojou vlastnou snahou a im sa lení, to už nevidia. pomáhať si je pekné, ale u teba to už myslím došlo do štádia, kedy s tým budeš musieť rázne seknúť, inak ťa využívať neprestane, a bude sa to len zhoršovať.

felicita027
7. jún 2021

Nedávala by som takej rodine ak majú na cigarety a alkohol musia mať aj na jedlo pre deti, jedlo sa kupuje za rovnaké peniaze ako ich cigarety a alkohol netreba nato nič špeciálne. Čo sa týka tých vecí ani by som neprijala pokiaľ by som ich nepotrebovala. Alebo ak by som už požičala tak, že najprv vráti všetko potom dostane a nie, že ani 1 dlh nevráti a popritom si robí ďalšie.

annamalaga
7. jún 2021

Otázka znie, ako sa jej zbaviť. To bude veľmi ťažké. Už si zvykla. Skús sa popýtať aj okolia, či niečo aj im nedlží , lebo ak nepracujú a nemajú príjem, z čoho platia výdavky. Deti má kolkorocne ? Donekonečna predsa nemôžeš dotovať a pomáhať. Vieš , koľkým detickam si už mohla prispieť na rehabilitáciu , čo si jej dala. Viacerým.

aandrea9
7. jún 2021

Môj názor, že ťa dobre využíva. Nikoho nepozná? 🤔 Možno pozná celý barák a celý barák už vie, čo je zač. Tak zostala na krku tebe. Ak má niekto na chlast a na jedlo nie, tak má priority niekde inde. Už by som ani nečakala, že mi niečo vráti ...a nedala by som jej ani toaletak. Deti by som nakrmila a to je tak všetko.

nttnnt
7. jún 2021

Mas chut s tym seknut ???? To nie mas mat chut, ale hned ju posli do kelu, ked vedia hulit nech si vedia aj jedlo kupit....

ckatka
7. jún 2021

Uf ja som v tomto veľmi zasadová a cigarety z duše neznášam....takže u mňa by nepochodili..chodí ku nám vyzvanat sused, taka socka, "paninko nemáte dve eurá požičať na cigaretku"?
Vždy som mu povedala ze prepáčte nemám...ale minule už keď mi zvonil a decka zobudil, tak som mu narovinu povedala ze prepáčte ale môj muž nie je od rána do večera v práci preto aby vy ste mali čo fajčiť...
Odvtedy zatiaľ nebol....

V tvojom prípade by som sa s ňou narovinu porozprávala. Teoreticky sa ti môže takáto suseda hodiť - deti postrazit alebo nakúpiť...ved jej to presne tak navrhni. Ze ty máš peniaze ona ma čas...tak nech to dáte nejako dokopy. Niečo pre teba môže urobiť.

kellypiu
7. jún 2021

viem, ze sa divas hlavne na tie deti,ale ona tie pozicane peniaze do nich neinvestuvava, skor ich teda prepiju a prefajcia. nie neormalne by som jej povedala, ze chces tie peniaze vratit. dorazne na tom trvaj, je to len vyuzivanie a zneuziva tie deti na to, aby ti hrala na city

nikyball
7. jún 2021

jasne ze ta vyuziva. prestan davat, vypytaj si naspat peniaze a uvidis ako rychlo prides o ,,kamosku"

mamusa34
7. jún 2021

Takto . Nepožičala by som ani keby bola tá osoba mi blízka proste nie. Toto raz nemám rada . Požičiavat si ..nech sa stará ,je jednoduché požičiavať a nič preto nerobit..veď si požičiam ..

negymama
7. jún 2021

to su obycajni vychcanci co sa im robit nechce, aby si zdravi mladi ludia neuzivili deti ale maju na cigi a chlast. kazda pomoc je len mlyn na ich vodu, aby nemali motivaciu nieco robit.

ja som mala kamaratku susedu a tiez jeden cas muz stratil pracu, mali menej penazi, tiez lubia aj vypit aj cigaretku , ale NIKDY ma nevyuzivali, 1-2 x ked si pozicali par drobnych , tak hned vratili, takisto ked si poziciame vzajomne potraviny , tak pri najblizsom nakupe si vratime.

v tych horsich casoch bolo, ze ich deti u nas sa hrali a lakomili sa na jedlo, tak som im dala, ale aj nase ked boli u nich tak mali snahu daco im ponuknut, aspon sirupovu vodu ci chrumky.

a ked si jej muz opat nasiel pracu a posledne roky uz slusne pracuje aj zaraba, odvtedy ziadne poziciavanie, zvladaju to sami. vsetko detom kupia i ked si cigaretky neodpustia ale ich vec, vsak za svoje.

nafka0483
7. jún 2021

Ano, vyuziva ta. Nepozicala by som jej uz ani cent a s tym, co doteraz nevratila by som sa rozlucila. Co sa tyka inych veci - cukor, sol, toaletak - nemam, aj nam akurat dosiel, prave som si chcela prist pozicat od teba. Pripadne zaklop ty u nej prva, ze hces si pozicat toaletak a potom jej ho nevrat. Ked pride pytat, povedz nech ti ho odrata z toho dlhu co u teba ma.

A ked ti je luto deti, tak ked stretnes dieta na chodbe, na dvore a podobne, tak sa spytaj ci je hladny a natrimu chlieb, obloz salamou a daj mu nech rovno zje. Alebo daj ovocie a pod. Len aby si nezvykla, ze bude stale posielat k tebe, ze nech povie ze je hladne a ty ho budes pravidlene krmit.

jaskolka
7. jún 2021

Nie nedala by som ani cent, jednoducho nie a hotovo. Jedna vec je občas za uhorský rok povedzme smotanu na varenie alebo niečo podobné požičať, čo fakt môže chýbať doma, ale zase pravidelne dodávať a ešte aj kŕmiť deti, tak stop. Ono je to také ze "na city", že deťom dačo keď sú hladné, ale pochybujem, že by umierali od hladu, rodičov majú, a nie je tvoja povinnosť sledovať ci ony sú hladné. A nemyslím si, že sú hladné, len nemajú také veci ako šunku, salámu, a podobne. Možno som krutá, ale toto mi príde ako využívanie (ona vie, že ty, dáš, lebo to je ľúto tak načo by kupovala za svoje salámu pre deti, keď môže si kúpiť cigarety pre seba). Iné je, keby trebárs sú deti u teba a hrajú sa s tvojim, ok, tam pripravím občerstvenie,ale ty nie si bufet pre susedov

lucka_ke
7. jún 2021

@jaskolka súhlasím, ešte ti hodí aj deti na krk, lebo sú chúďatká hladné, tak nech ide upratovať byty keď si nevie nájsť prácu a popri tom hľadá tú vysnívanú prácu

kukulienka999
7. jún 2021

Ak príde nabudúce niečo pýtať, stačí povedať, že musíš ísť do obchodu, lebo ti to došlo a s peniazmi nemám hotovosť musím ísť do bankomatu. Toto by som povedala aj 20krat, keby prišla. Punktum bodka!