Využíva ma kamarátka?

28. sep 2022

Ahojte,mám jednu naj kamošku ešte zo školy.Mame rovnako staré deti a bývame blízko seba.Ano myslela som že naše kamarátstvo bude trvať navždy.No rokmi sa niečo zmenilo.Mam pocit že ona ma len využíva.Uz si toľko nepíšeme ako kedysi ani sa nenavstevujeme.Ona sa mi ozyva väčšinou keď niečo chce.Vie o mne kedy kam chodím,hovoríme si všetko.X krát mi volá že kúp mi toto kúp mi hento z obchodu keď vie že idem na nákup.Alebo vybav mi to a hento keď vie že idem do mesta.A pri tom ona byva v meste všetko má blízko bydliska.Ja dochadzam z dediny na aute do mesta či na nákup alebo vybaviť niečo.Stazuje sa že nemá na nič čas,že potrebuje si vypadnúť niekam.Volala som ju x krát nech si sadneme na pizzu alebo na kávu.Nechce.Casto sa ma pýta či nemám niečo navyše sladkosti alebo či som nepiekla,že by si dali aj jej deti.Alebo oblečenie čo už ja nepotrebujem.Ked mám podarujem jej,pomôžem jej so všetkým.Minule som sa jej pýtala či môžem k nej dôjsť na návštevu.Ze ona nevie že ona nemá čas.Tak sa jej pýtam že čo robí celé dni.Ze ráno zanese deti do školy a škôlky a potom oddychuje,pozerá telku do 15tej,potom ide pre deti a učia sa.Ja mám kopa roboty doma a nájdem si čas na ňu,no ona vyzerá že nemá záujem.Neviem čo s ňou,nechcem ju stratiť,boli sme najlepšie kamarátky.

andrea_82
28. sep 2022

myslím, že si ju už stratila, toto už nie je kamarátka. Takého človeka by som nezniesla, na rovinu by som jej povedala, že ja mám ešte menej času ako ona a určite by som jej nedávala sladkosti ani oblečenie.

a_alexandra_a
28. sep 2022

A ona nepracuje? Keď má deti v zariadeniach a celé dni sa vyvaľuje doma a ešte žobre od teba oblečenie a sladkosti pre deti?
Prepáč, ale si hlúpa, ak ju obskakuješ s nákupmi a ešte jej aj veci vybavuješ.
Toto nie je kamarátstvo, urobila si z teba poskoka.

cocolino234
28. sep 2022

@autorka nemá depresiu? snažila si sa s ňou rozprávať bližšie, že sa nejak zmenila, nie je taká aktívna a podobne? napísala si nám sem málo ale ono pre človeka to zvonku často vyzerá tak, že ten druhý iba využíva a zanedbáva a pritom tam môže byť problém, tí jednoduchší si hneď povedia, že by jej nasr... do rúk a odkopli ju. 🤦‍♀️ Ale kľudne nemusí mať silu doma riadne upratovať a preto ťa nezavolá, ani piecť, chodiť na nákupy a preto to žiada od teba a to, že to pre ňu robíš to môže ešte viac prehlbovať. Aké to majú doma?

Samozrejme ak sa stretáva s inými ľuďmi, funguje normálne a len teba vyciciava z energie, tak to nie je vhodný človek na priateľstvo ale to nevieme, musíš nám to viac priblížiť. Dovtedy nemôžem súhlasiť s komentármi nadomnou, z toho krátkeho opisu ju nie je možné hneď odsúsiť.

elizabet173
28. sep 2022

asi si to myslíš dobre, že ťa využíva. Mimochodom, ak by si jej nevešala na nos, že ideš do obchodu, alebo do mesta, nemala by to odkiaľ vedieť a neotravovala by ťa. Možno by jej prospelo, keby išla do práce, flákanie sa doma jej zjavne neprospieva

podmostom
28. sep 2022

A odkedy je taka? Mne pride, ze cas urcite ma, ak nepracuje, ale nema peniaze, ak nepracuje.. Asi preto od teba pyta tie veci. nemaju doma nejake financne problemy? Z toho moze byt aj podrazdena, nevrla, nemusi to byt nevyhnutne osobne.. Mozno nemoze najst pracu a ma z toho depky? Neviem..zavisi od toho v akej je situacii, ci chodi s inymi kamoskami von a len s tebou nie..

amiaja
28. sep 2022

A preco nepracuje? Ak je to tak ako pises tak ta vyuziva. Ja by som jej urcite nenakupovala a nevybavovala veci ked ona je cele dni doma a nic nerobi. Nema nejake financne problemy ked pyta od teba sladkosti a ine veci?

simona20201309
28. sep 2022

Dlhoročné kamarátky na celý život majú počas svojho spoločného života rôzne etapy. Sú chvíle, kedy sme si s najlepšou kamarátkou zavolali 1x za mesiac. Napríklad počas strednej školy. Medzi tým sme mali obdobia hádok, niekedy sme sa dokázali hrať na urazené aj 2 mesiace (náš rekord, pre totálnu hlúposť).
Vždy sme si vedeli otvoriť ústa, keď sa nám už niečo zdalo cez.
A teraz prepáč, ty si z dediny, ako vieš ze ona leží do 15tej pred TV. Možno ti to povedala raz a chytila si sa toho. Z príspevku to vyzerá tak, ze každý deň lietaš a vybavuješ jej niečo. Skus presne povedať, koľko krát ťa o niečo poprosila, a o čo konkrétne? Pretože keď si napríklad išla na sociálku, a trebalo jej tak len odniesť papier, z toho by ti hádam ruky nedopadli. Ja nemám problém takto pomôcť nie len najlepšej kamarátke.
Takže moja rada - otvor ústa, či vlastne radšej zavri, ak nechceš aby od teba hneď niečo chcela, alebo jej povedz, že prepáč, nebudem stíhať, nejdem okolo, q pod.
Neber to hneď tragicky, skús teraz nenavrhovať stretnutia, rob si svoj program. Môže to byť len obdobie a znovu bude všetko ako pred tým.
Nevyjadrujes sa o nej zrovna ako o najlepšej kamarátke....

autor
28. sep 2022

@a_alexandra_a Nepracuje lebo má malé deti.Tak není úplne celé dni doma,chodí aj na nákupy,rada nakupuje a utráca.Chodi aj k iným rodina známy na návštevy alebo je doma a oddychuje.
@cocolino234 Mala depresiu z detí,že jej chlap nepomáhal.Nezvladala že deti boli aj sú náročné.Nechce sa jej vybavovať nič a keď niečo robí tak sa sťažuje že ona musí to a to spraviť,že všetko ju otravuje,že ona chce kľud.Pri tom keď je doma nevarí,lebo ostatný majú obed chlap v robote a deti v škole škôlke.Ked celý deň sú preč tak ani upratovať nemusí.Tak len oddychuje
@elizabet173 Ona to vie lebo ja už x rokov chodím ten istý deň do obchodu a do mesta.
@podmostom Majú peniaze chlap dobre zarába.Pracovat nechce ísť lebo má malé deti a hovorí že na jednu smenu není robota.Je v kontakte aj s inými kamoškami,aj sa s nimi navštevuje.
@simona20201309 Viem lebo mi to hovorila neraz,že celé dni nič nerobí len oddychuje.Nevybavujem jej každý deň niečo ale tak cca 2-3 krát do týždňa áno.Neboj sa neodpadnu mi ruky.Mam ju rada preto jej to vybavím,no príde mi to ako to nazvať otravné alebo využívacne.Aj ja mám svoje chyby,kto ich nemá.No toto mi už nepríde normálne.Alebo zavolám ju nech dôjde aj s deťmi na návštevu ku nám a ona že nemá ako dôjsť aby som došla pre ne autom.Pri tom bus chodí každú pol hodinu.

a_alexandra_a
28. sep 2022

Tak vidiš, s inými je v kontakte, aj ich vie navštíviť a teba má len "na zavolanie" keď niečo potrebuje, chce... nerobila by som to. Ja by som sa nedokázala tak ponižovať, že by som ju obskakovala, niekoľkokrát v týždni jej vybavovala veci a keď chceš niekam ísť pokecať, tak jej sa nechce. Keby si ty mala problém, myslíš, že ona by sa o teba tak starala? AKtuálna doba - keby ste mali covid a zostali doma v karanténe, prišla by s nákupom? Spýtala by sa, či niečo nepotrebuješ? - lebo toto je skutočné kamarátstvo

h2
28. sep 2022

No tak jej to všetko odmietni. Že nemáš čas a že ťa to otravuje. Dovolí si k tebe toľko, čo jej ty dovolíš. A áno, máš pravdu: boli ste najlepšie kamošky. Minulý čas.

podmostom
28. sep 2022

tak potom jej celkom nerozumiem. kedze si s nou 2x3x do tyzdna v kontakte, tak jej uprimne povedz, hoc aj na ulici ked domov ta nepozyva, ako sa citis a ze nemas tolko casu, ze nech sa nehneva, ze je doma, nech si sama vybavuje veci. Ze ta mrzi, ze ta nepride ani navstivit, ani na kavu niekde inde, nic, ze to podla teba uz nie je kamaratsvo, ze sa stebou stretne len ked nieco od teba chce.. Ona si mozno zvykla na to, ze okolie ju z nejakeho dovodu lutuje a obskakuje, asi jej to zatial nedal nik najavo, ze je to otravne. A dalsia vec, zeny ktorym deti prerastaju cez hlavu praveze vacsinou chcu ist z domu prec, od deti, zmenit prostredie, tahaju sa do prace, to ona chce byt dokedy doma?

gabika0825
28. sep 2022

Nemá nejaké finančne problémy? Je na deti sama, alebo má partnera? Lebo ak je sama s deťmi a nechodí do práce, tak ani by som sa necudovala. To, že odmietla s tebou kávu alebo pizzu z časti môže znamenať aj to, že nemá na take utrácanie peniaze. Možno sa ti to hambi povedať a požiadať tá priamo o nejakú pomoc, tak skúša aspoň niečo. Niektorí ľudia nevedia požiadať o pomoc alebo sa vyrozprávať na tuto tému niekomu. Čiže by som ju pozvala k sebe aj s deťmi a skúsila sa s ňou porozprávať. Popripade jej navrhni že napríklad si niečo piekla a že či nemôžeš prísť ty k nej aj s deťmi na návštevu. Podľa toho aj uvidis ako žije, ten nedostatok financií určite zbadas hneď u nej doma. A hneď vytiahnut tuto tému, aby sa nemohla vyhovoriť alebo neodpisat na správu. Proste narovinu že vsimla si si nejaké veci ktoré ti prídu ako keby mala nejaký problém, možno finančný, alebo tak.
Ale zas na druhej strane, teraz sú ľudia všelijaký. Môže byt že vidí u teba že máš viac peňazí a snaží sa tá využiť, aby si ona prilepšila a ušetrila aj čas. Môže to mat hocijaký dôvod. Ale nehadzala by som ju hneď do vreca nejakých využívacov. Ale môže byt že tvoju dobrotu zneužíva a skúša koľko das. Preto je nevyhnutný ten rozhovor ak ti na nej záleží. Ak nie, tak by som ju odstrihla a ďalej by som neriesila keď ju nejak extrémne nepotrebuješ k životu. Záleží na tom či ste naozaj nejaké blízke kamarátky alebo len kamošky z detstva čo sa stretávajú ale viac neriešia.

barborachors
28. sep 2022

Tvoja akoze kamarátka je typicky manipulátor a narcis. Dobre, ze si na to prisla, ze ta vyuziva, lebo to tak aj je. Nabuduce, ked ti bude volat a davat ti zas nejaku ulohu, tak jej povedz, ze nie si jej sluzka. Idealne, ked este predtym poriesis nejaku oslavu a pozves ju. Samozrejme nepride, co je jasné a potom jej to vytnes medzi oči - ze nie si jej sluzka a ze ani na oslavu neprisla. To si aj debil uvedomi, ze to uz neodrbe, stiahne sa a da ti uz pokoj. A najdes si inu kamosku, nejakú babu, co je tiez sama a potrebuje spriaznenu dusu a pokecat. Viem, ze ti je to luto, ale vidis, vas vztah sa zmenil a ona ta fakt len využíva, svoje radosti zdieľa s inymi babami a teba ma na tie starosti. Otrasne, musis sa cítiť ponizujuco. Zastav to. Budes sa cítiť lepsie, aj keď budes chvilu sama. Ale nic nie je horšie, ako toxicka kamoska. Lebo toxickeho chlapa kopnes do zadku, ale s kamoskou je to trochu iné, bude ti to mozno aj ľúto. Ale koho mas viac rada, seba, alebo ju?

elysiacik
28. sep 2022

Sama vieš, že proste nechceš takto fungovať. Ako ja neviem, asi by som jej povedala o tom čo cítiš a uvidíš ako sa k tomu postaví. A ak sa urazí, tak aspoň vieš, že ako kamoška teda za moc nestála

autor
28. sep 2022

@a_alexandra_a Nie podľa mňa by sa o mňa nestarala keby som bola chorá a potrebovala niečo.
@podmostom Povedala mi že ona sa nebude trepať na bus alebo peši niečo vybaviť, preto to chce odo mňa.Ano každý ju ľutuje lebo je na deti sama,muž je od rána do večera v robote.Jej vyhovuje byť doma sama,keď deti sú v škole a škôlke
@gabika0825 Nemajú finančné problémy,jej muž dobre zarába a žijú si lepšie ako príklad ja.Ked ideme spolu na nákupy,ona nepozerá na cenu čo koľko stojí,čo sa jej páči to kúpi.Takze nemajú problém s peniazmi.
@barborachors No ona sa mi len stále sťažuje aké má všetko ťažké,nič pozitívne nepovie,nič ju neteší.Zo začiatku sme chodili aj na oslavy keď naše deti mali narodeniny.Len ona to stopla že na čo chodíme keď sme ani není rodina a zbytočne kupovať darčeky cudzím deťom.

a_alexandra_a
28. sep 2022

V tom prípade sa ti naozaj čudujem, že necháš so sebou takto zametať...

podmostom
28. sep 2022

tak ona byva v meste. teba co pracujes posle do obchodu nieco kupit a kde si to pride vyzvihnut, k tebe na dedinu? Ci jej to este domov odnesies? A ked jej to prinesies, to si len vezme a nikdy ta ani na kavu nepozve?? No divne velmi
-barborachors No ona sa mi len stále sťažuje aké má všetko ťažké,nič pozitívne nepovie,nič ju neteší.Zo začiatku sme chodili aj na oslavy keď naše deti mali narodeniny.Len ona to stopla že na čo chodíme keď sme ani není rodina a zbytočne kupovať darčeky cudzím deťom. - ale dobre kamosky su ako rodina, asi ta tak naozaj nevnima..

lubbi1
28. sep 2022

osobne si myslim, ze hej. proste si na to zvykla, ze ak ti nieco povie, tak ty to urobis a ked sa ti teda ozyva, len ak nieco potrebuje, tak si myslim, ze taky clovek ti je len na pritaz

autor
28. sep 2022

@podmostom Áno zoberem jej to domov,dôjde von na ulicu prevezme to,nákup zaplati a idem preč.

podmostom
28. sep 2022

ako niekedy, dost casto su tu pribehy, ze chlap je lenivy, sprosty, agresivny a zena sa pyta ci s nim ma ostat, ze ho miluje. Naco je tebe taka kamaratka? To fakt ak ju nemilujes kasli na nu. Ty vyzeras byt dobra dusa, asi nastal cas aby si sa obklopila podobnymi ludmi

mandzula
28. sep 2022

@autor po tom, co si napisala, je zrejme, ze ta vyuziva a ty sa vyuzivat nechas v mene pseudo kamaratstva. Venuj energiu radsej niekomu, kto za to stoji.

simona20201309
28. sep 2022

Vlastne tomu vôbec nerozumiem. Nadávaš na ňu, vieš aká je, tak potom o čo ide? Tak bud jej to rovno povedz, čo ťa štve a možno sa nad sebou zamysli, alebo nemáš čo riešiť. Prerušiť kontakt.
Neviem, ale toto ma od najlepšieho kamarátstva poriadne ďaleko.