Výpoveď z nájmu bytu. Treba ju dodržať?

havedka
25. jan 2010

Pekny den moja kamaratka dostala vypoved z najmu bytu s 3mesacnou vypovednou dobou ktora jej uplinie uz teraz vo februari,ma 4deticky a je sama nema kam ist,aky je postup pri vypovedi z najmu?Musi sa koncom februara vystahovat alebo ma daku sancu este?Ak sa nevystahuje co jej hrozi?Strasne sa boji,poradite nam?

maznacik007
25. jan 2010

z akeho dovodu jej bola dana vypoved z najmu? ma kamaratka priznanu hmotnu nudzu?

prenajimatel by jej mal zabezpecit bytovu nahradu... to ale v praxi moze znamenat ze jej najde ubytovnu a pod. ktoru si ona musi zaplatit... tzv bytovu nahradu...

ak sa nevystahuje moze ju dat prenajimatel na sud a ten moze rozhodnut o vypratani...

Bytová náhrada znamená povinnosť prenajímateľa v prípade výpovede z nájmu bytu zabezpečiť nájomcovi bývanie. V závislosti od dôvodov výpovede a životnej situácie nájomcu, prichádzajú do úvahy rôzne druhy a kvality bytových náhrad. Zákon rozlišuje tri základné druhy bytových náhrad: náhradný byt, náhradné ubytovanie a prístrešie (§712 občianskeho zákonníka).
Náhradný byt je byt, ktorý svojou veľkosťou a vybavením zabezpečuje ľudsky dôstojné bývanie nájomcu a členov jeho domácnosti.
Náhradné ubytovanie je byt s jednou obytnou miestnosťou alebo obytná miestnosť v slobodárni, ubytovni alebo v iných zariadeniach určených na trvalé bývanie alebo podnájom v zariadenej alebo nezariadenej časti bytu u iného nájomcu. Byt alebo obytnú miestnosť môžu užívať viacerí nájomcovia.
Prístrešie je prechodné ubytovanie, najmä v spoločnej nocľahárni alebo v iných zariadeniach na to určených, a priestor na uskladnenie bytového zariadenia a ostatných vecí domácej a osobnej potreby.

skuste sa nakontaktovat na azylove domy kde poskytuju aj pravnu pomoc

kaktusik007
25. jan 2010

vsetko zavisi od toho, co ma podpisane v najomnej zmluve....

a ak sa nevystahuje, bude byt neopravnene uzivat, hrozi, ze ju vystahuju.... klasika.... podpisana najomna zmluva je alfa a omega celeho 🙂

havedka
autor
25. jan 2010

Maznacik,vypoved dostala z dovodu neplatenia najomneho,a hmotnu nudzu jej nepriznali,zije sama so 4detmi len z opatrovatelskeho prispevku a vyzivneho,ma sa bat ze 28februara ku nim pridu a vzstahuju ju aj bez sudu?

maznacik007
25. jan 2010

ano mozu pokial ona nenapadla neplatnost vypovede tak ju mozu vystahovat ... ak by bola v hmotnej nudzi tak by sa jej ta lehota predlzila...

pokial nespolupracovala.. nedohodla si splatkovy kalendar a pod.... ma prenajimatel pravo vystahovat neplatiaceho najomnika...

nech cim skor zajde na mestky urad a tam jej mozu poskytnut info o moznostiach azyloveho ubytovania.. a pod.

lenkavano
25. jan 2010

ahoj taky si myslím,že po uplynutí výpovědní lhůty ji mohou soudně vystěhovat bez náhradního bytu,navíc porušila smlouvu neplacením nájemného a to je určitě důvod k výpovědi.proč si nezažádala o příspěvek na bydlení?

havedka
autor
25. jan 2010

Moze podat na sud napadnutie vypovedi?To nevedela,este moze aj ked jej koncom februara konci vypovedna lehota?Nepoda na sud bytovy podnik ak sa nevystahuje?Na prispevok na byvanie namala narok.Moze sa este na sude dohodnut na splatkovom kalendare?

maznacik007
25. jan 2010

😒 havedka... na sude sa uz splatkovy kalendar nedohaduje ten si mala dohodnut na druzstve... este ked sa dalo...

ako napadnut vypoved moze ale z akeho dovodu? ak je dovodom nezaplatene najomne.. predpokladam ze za dlhsie obdobie.... tak na vypoved z najmu ma druzstvo pravo...

proste osobne si myslim ze uz je neskoro.. riesit.. skor sa mozno dalo cosi odstupenie prav v druzstve.. /kvazi predaj najomneho bytu/ spolu s vyplatenim dlzoby a pod...

bytovy podnik nemusi podat na sud.. ale moze si najat sluzbu co ich vystahuje... skuste fakt socialny odbor na meste... nejake byvanie v azylaku zabezpecit dopredu a pod...

havedka
autor
25. jan 2010

To je statny byt,na urade jej vraveli,ze ju urcite 28februara nevystahuju,ze to musi sudne

maznacik007
25. jan 2010

havedka a co jej poradili na urade potom?

tak som to pozerala este raz a bytovy podnik teda poziada sud o suhlas s vystahovanim... cize sa to este moze natiahnut... ale ako fakt si myslim ze toto nie je o mesiaci dvoch co tam budu navyse... skor by fakt mali toto riesit aby nespadli este do niecoho horsieho lebo dlhy narastaju a ak bude sudne vystahovana sud a socialku bude zaujimat kde sa ocitnu deti.. a moze to mat pre jej rodinu zle nasledky... ani to vystahovanie nezrusi jej dlh.. moze byt vydany exekucny rozkaz... moze prist o deti...

skuste fakt tie centra pomoci, azylove domy.. a pod.. aby mala aspon nejaku viziu ze co dalej... aj s detmi s tymi dlhmi a pod...

hga
25. jan 2010

nech to napadne z formalneho dovodu ak chce ziskat cas

havedka
autor
26. jan 2010

Hga to je aky formalny dovod?Co ma napisat na sud?

hga
26. jan 2010

cokolvek co ju napadne.

1) vypoved nebola dorucena
2) vypoved nebola dorucena vsetkym najomnikom
3) vypoved je neplatna lebo ... napr. dovod vypovede nie je dostatocne urcity, vo vypovedi nie je uvedene za ktore mesiace ma nedoplatky, ...
4) vypoved nema nalezitost X (napr. podpisala ju neopravnena osoba, chyba podpis manzela/ky, spoluvlastnika)

aurecon
26. jan 2010

havedka: A proč se nedohodne, že bude platit nájem? Proč ho vlastně neplatila? Vystěhovat ji můžou, to je jasné. Měla by si co nejdřív hledat nějakou ubytovnu.

havedka
autor
26. jan 2010

aurecon neplatila lebo nemala z coho,prijem nestacil na platenie,platila ale nie kazdy mesiac,keby mohla urcite plati,pisala na bytove ze ci moze splacat dlh,vraj podnik taketo neumoznuje

havedka
autor
26. jan 2010

hga dobre skusim jej to poradit,aspon daaky cas potrebuje,chce sa zamestnat aby dokazala ze vie splacat a aj bude potom platit,len potrebuje cas,aspon pol roka dokial sa uchyti,a bytovy podnik to da na sud ak sa nevystahuje?Vraj ano,je v tom rozdiel ci to ona da na sud alebo samz podnik ju da na sud?Dakujem za rady

havedka
autor
27. jan 2010

nieje nejaka nadacia ktora by jej pomohla? 😢

aurecon
27. jan 2010

havedka: O nadaci nevím. Nadace dávají peníze spíše postiženým atd. Ale ubytoven je spoustu.

Ale i tak, není možné, aby si našla nějaký byt, třeba podnájem či pronájem, který by finančně utáhla? Kolik má celkový příjem? Nevím, jak velký je nynější byt, ale pro začátek by ji stačila i garsonka, nějak se tam už naskládají, pokud nechce jít do ubytovny.

A ty asi nemáš místo pro dalších pět lidí, že? Aspoň na přechodnou dobu. Jak velké má děcka? To fakt nemá kam jít?

Ona je zatím na mateřské? Má se kam vrátit do práce? Proč nepožádá otce dětí, aby ji pomohl?

Myslím, že to nechala zajít moc daleko. Teď fakt bude muset začít hledat urychleně nějaké náhradní ubytování. Jiná rada asi kromě těch, co tu zazněly, není.

vladimuraz
27. jan 2010

Ahoj, přidám zkušenost, je sice z trochu opačné strany, ale je to podobný případ.
Pokud u Vás fungují soudy a spravedlnost tak jako u nás (v ČR), může kamarádka bydlet zadarmo v bytě ještě pěkně dlouho. Nikdo jí vystěhovat nemůže, až po rozhodnutí soudu. Já pronajímám byt, měla jsem nájemníky, kteří mi také neplatili a když jsem se byla na Policii zeptat, co s tím, tak mi bylo řečeno, že já jako majitelka bytu nemůžu nic. Musím je zažalovat a počkat klidně 2 roky, než se soud uráčí rozhodnout. Pak by mi teoreticky měli peníze zaplatit, ale jak je z nich dostanu, když nic nemají.... Po celou dobu bych musela platit fond oprav, elektriku za ně. Když uplynula výpovědní lhůta, přestali se mnou komunikovat, já přijela a stála za dveřmi svýho bytu jak žebrák, protože i když mám klíče, nesmím tam vkročit, je to zásah do soukromí a oni by mohli zažalovat mně. Občas si ze mně vystřelili jako že si mám přijet pro klíče a když jsem přijela, stála před domem záchranka, která odvážela mou nájemnici, protože prý omdlela. Tohle udělala 3x, naposled už jsem se smála a říkala těm doktorům, že tam nejsou naposled 😝
Já chápu, že kamarádka je ve finanční tísni, ale na druhou stranu je třeba taky chápat vlastníka bytu, i když je to třeba družstvo. Bohužel neplacení nájmu je hrubé porušenínájemní smlouvy a s takovou nejspíš na náhradní bydlení nárok nemá. Držím palce, ať se vše vyřeší ke spokojenosti všech.

aurecon
27. jan 2010

vladimuraz: Ano, ale je to začarovaný kruh. Čím déle tam bude a nebude platit, tím větší bude mít dluh a bude se z něho hůř dostávat.

Takže nevím, zda je lepší, aby tam bydlela dál a čekala, až ji soudně vystěhujou. Nehledě na to, že by pak mohla platit i soudní poplatky a možná i exekutora.

Spíš mě zaráží, že tuto situaci neřešila dříve, když viděla, že na ten byt nemá finance. Tady je opravdu těžko radit.

vladimuraz
27. jan 2010

Aurecon, doufám, že to nevyznělo, že radím, aby tam kamarádka zůstala, to fakt ne. Já jen, že kdyby jí to napadlo, tak může, bohužel.
Než se vzpamatuje, volila bych azylový dům pro matky s dětmi, tady u nás je třeba pěkný, mají svůj pokoj, děti hernu (nevím, jak jsou velké, jak by se vešli...), kuchyňka společná, jak za starých časů na koleji nebo intru 😉

henikav1
27. jan 2010

vladimuraz, ja to velmi dobre chapem, tiez mam najomne byty a keby mi niekto prestal platit, tak veru vyuzijem vsetky metody na to, aby mi peniaze zaplatili, alebo by som sa ich pokusila zbavit co najskor. A veru tiez nebudem a ani nemozem mat zlutovanie s nikym, ani keby mala desat deti, pretoze aj ja musim splacat a udrziavat bytovku a so mnou banky nemaju zlutovanie, ani ak by som meskala len jeden den. Dokonca dva dni pred splatnostou, ak som si nestiahla faktury, mi aj zavolaju, aby som nahodou nezabudla. Takze automaticky ak mne niekto nezaplati, mne to bude k splatkam chybat. Veru, kazda situacia ma pohlad z dvoch stran, podnajom je obchodna zalezitost a tam sa neda s lutostou fungovat.

Havedka, tvoja kamaratka podla mna urobila najvacsiu chybu ze nekomunikovala, akonahle sa dostala do problemov, mala sa s nimi skontaktovat a predostriet im situaciu vo forme: Mam problem, ale nevzdavam sa, chcem to riesit tak a tak.... verim tomu, ze by sa riesenie naslo. Kedze nekomunikovala, prislo k najhorsiemu a ja na ich mieste by som sa uz ani nechcela dohodnut, len sa jej co najskor zbavit. Mozno by sa mohla teraz s nimi dohodnut po dobrom o tom, ze ma vo vyhlade nieco, ako ubytovnu.... povedat im, kedy sa tam pre nu uvolni miesto a tym padom ju nevystahuju nasilne. Samozrejme, aj dovtedy musi platit. Vzdy je lepsie vsetko riesit po dobrom a dohodou, nie tak ze sa budem skryvat, tym sa nic nevyriesi, iba zhorsi. Vzdy lepsie, ako sa tahat po sudoch. Ani dlh jej viac nebude narastat, pretoze treba mysliet aj na to, ze si od nej budu dlzoby vymahat a cim budu vacsie, tym dlhsie jej bude trvat kym sa z toho dostane. No a ak bude pracovat ako pises, tak sa z toho rychlo dostane, ked hned aj bude chvilu na nejakej ubytovni, zbavi sa dlzob a bude moct zacat novy zivot

havedka
autor
28. jan 2010

henikav 1 ona to riesila,pisala a prosila o splatkovy kalendar ktory jej neumoznili,naozaj tam velakrat pisala este pred rokom,aj tam osobne bola a dodala doklady ze ma postihnute dieta,aku ma situaciu,spisala aj zaznam,vsetko tam maju na bytovom,no naposledy v decembri jej povedali ze ju urcite 28.2 nemozu vystahovat bez sudu,z manzelom nezije a urcitwe by jej nepomohol.

henikav1
28. jan 2010

Havedka, tak to je uplne ina vec ked sa to pokusala riesit, to je jednoducho smola, ze sa s nou nechceli dohodnut, to znamena ze od nich nemoze cakat ani teraz ziadne zazraky. Ale aj tak ma to prekvapilo, u nas sa stalo tiez ze niekto mal nejaky problem a zavolal a dohodli sme sa.
Aj tak si myslim, ze cim skor odtial odide, tym to bude pre nu lepsie, mozno by mohla dostat nejako prednostne nejaku ubytovnu, ked jej hrozi vystahovanie, ale necakala by som do posledneho dna, aj preto, ze dlh stale narasta a aj preto, aby na poslednu chvilku ozaj nezostala na ulici a nezobrali jej este aj deti
Drzim jej palce, aby sa jej podarilo rychlo preklenut cez tuto zlu fazu a zacat co najskor normalny zivot

vladimuraz
28. jan 2010

Havedka, nezlob se, koukala jsem, že jsi založila nové téma. Je fakt zajímavé, že tento typ lidí, jako je Tvoje kamarádka, přesně vždycky vědí, na co má právo (napadnout výpověď z bytu), ale svoje povinnosti (platit nájem) zanedbává..... Stejně to bude muset kamarádka doplatit, tak proč se nedohodnout jinak, než soudně, ještě nakonec zaplatí i právníka. A možná zbytečně...

henikav1
28. jan 2010

podla mna je aj tak hlupost napadnut vypoved z najmu bytu, pretoze to sa da viacmenej vtedy ked ma nejaky rozumny dovod, akoze ju delozovali nepravom a tak, ale tvoja kamaratka jednoznacne pochybila a jedine co moze dosiahnut, ze sa to mozno o jeden mesiac natiahne a hlavne jej poriadne narastu dlzoby, pretoze aj dlh na najomnom sa jej zvysi a sudy tiez stoja peniaze, nakoniec ju aj tak vystahuju. Takze niekedy je lepsie vediet, kedy stiahnut usi a dat si celom vzad, vycuvat z neprijemnosti s co najmensimi skodami, ako si mysliet ze ten co bude najviac vyskakovat vyhra. Ja byt na jej mieste, tak nevyskakujem, ale sa snazim pekne dohodnut o dobrovolnom vystahovani v co najpriatelskejsej dohode s prenajimatelom.
Doklad o vypovedi z bytu jej neposlali nahodou do vlastnych ruk??

havedka
autor
29. jan 2010

vladimuraz keby mohla platit urcite plati,nieje ona na vine,mala nanic muza,nemala uz peniaze na najom,a to ona nevymyslela napadnut vypoved,radia jej to ludia tak ako vy tu radite,chcela sa dohodnut chodila na urad a prosila aby jej umoznili splatky,ale nic.Ta zena je obdivohodna,je super mama,to ako dopadla nieje jej vina,z coho mal platit ked nemala z coho,myslis ze ju to tesilo ked nemohla zaplatit najom?

aurecon
29. jan 2010

havedka: A kolik činí teda její měsíční příjem? Proč nezažaluje otce dětí, aby jim dával alimenty?

Stejně si myslím, že když viděla, že nemá na nájem, tak proč se tam vůbec zdržovala a proč si už dávno nehledala něco levnějšího.

Stejně ji nezbývá než se co nejrychleji odstěhovat jinam, aby ji dluh dále nerostl.

lenkavano
29. jan 2010

podle mě není ani možnost napadnout výpověd z bytu,když je tam dluh na nájmu,to je postavené na hlavu 😒

hga
30. jan 2010

preco by nemalo byt mozne napadnut vypoved ked je dlh na najme?

je to logicke. ak je dlh na najme, stale musi mat vypoved vsetky nalezitosti predpisane zakonom. len preto ze je tam dlh este nezbavuje najomnika svojich prav.

ak sa druha strana nechce dohodnut tak robit obstrukcie je podla mna legitimny sposob ako dojst k dohode.

aurecon
30. jan 2010

hga: Ale tady jde o to, že proč by tam měla zůstávat a dál neplatit. Tak ji dluh akorát více naroste a bude to mít o to složitější. Čili logicky je pro ni nejvýhodnější, aby se přestěhovala jinam - do levnějšího.