Výpoveď a problém s dovolenkou

kristina2v
28. dec 2018

Ahojte. Mám taký problém. 1.10 som nastúpila do práce a 31.12. mi končí výpovedná doba. A dnes mi vedenie oznámilo, že nás je veľa .... tak mi dali výpoveď. Ako to ok veď majú na to právo. Lenže je problém s preplatením dovolenky. Robím 12ky takže 3,5 dňa dovolenky mám mať. Tak ak by sa našla nejaka účtovníčka by bolo fajn, že by som jej o tom bližšie napísala čo je vo veci. A ak by to šlo by mi poradila.

dagmamar738
28. dec 2018

treba sa obrátiť na účtovníčku ten firmy kde si robila

evittam
29. dec 2018

@kristina2v V com chces poradit? Narok na dovolenku mas:
Na dovolenku máte nárok, ak ste u rovnakého zamestnávateľa odpracovali minimálne 60 dní. Za každých 21 dní, kedy ste boli v práci môžete čerpať 1/12 ročného základu.
Ročný základ je minimálne 20 dní pre každého zamestnaného človeka.
Minimálne 25 dní pre zamestnanca, ktorý dovŕšil vek 33 rokov. V prípade, že ste v aktuálnom roku oslávili 33. narodeniny, máte nárok na 25 dní dovolenky.
Ak ti vzniknutú dovolenku zamestnavatel neumozni cerpat tak ti ju musí preplatiť. Ak tak nespravi v poslednej mzde tak po termine vyplaty poslat vyzvu na doplatenie.

kristina2v
autor
29. dec 2018

@evittam jj ja som tiez toho nazoru. Len ma veduca isla presviedcat, ze pri 12kach to je inak. Len tam je to tak, ze za 1 den dovolenky stiahnu 1,5 dna vsak? Takze mam za tri mesiace 3,5 dna dovolenky. A este taka vec ked som bola na pohreb papier zhrabla .... co bolo cca pred dvoma tyzdnami. A vcera ako som sa ozvala na tu dovolenku tak zrazu ze mi to neuznali a dala mi spatne dovolenkovy listok podpisat. Takze to mi stiahnu a zaplatia dovolenku co som tam v ten den nebola a plus dva mi zostavaju. Co mi musia preplatit. A s tym pohrebom ma total nasrali. Vtedy nehovorila k tomu nic a prist po pohrebe a aby sa kolegine tvarili oduto je moc silna kava aj na mna. A ale papier zobrali nic k tomu nehovorili a zrazu vcera sa ozvali az ked som opomenula tu dovolenku. To je podla zakona dat pohreb spatne na dovolenku? Ata vyzva na to existuje formular?

moonlight1210
29. dec 2018

@kristina2v zalezi aj od toho, ci pohreb to bol. V akom vztahu si k tomu cloveku bola.

kristina2v
autor
29. dec 2018

@moonlight1210 moj ujo to bol. Bratovi to v robote uznali. A ked uz ja som aj s tym trosku ratala, ze mi to da ako neplatene volno a nie skrz spatne na dovolenku. Tam ide o to, ze ako mi oznamili, ze koncim ja som povedalaOK ale, ze tu dovolenku mi teda maju preplatit a uz sa zase inak hovorilo.

evittam
29. dec 2018

@kristina2v Súhlas s
@kristina2v .A nie neplatené volno ale platene. Vyzvu napises vo Worde.

moonlight1210
29. dec 2018

@kristina2v pozri si zakonnik prace par. 141 odst d)
Rozobera to pohreby a nahradne volno.

Pytala som sa preto, lebo kdesi na ktoromsi skoleni toto prislo na pretras, lebo sa riesili taketo ospravedlnenia zamestnancov. A to, ci ucast na pohrebe akehokolvek clena rodiny vlastnej, ci partnerovej je zamestnavatel povinny ospravedlnit.

Uja ten zakon zial nezahrna ( pokial nezil v poslednych rokov u vas doma). Zahrna itca, matku, brata, sestru, svagra, svagrinu, starkych a vnukov. A to bud tvojej rodiny alebo manzelovej. Dalsich pribuznych nie. Teda ani surodencov tvojich rodicov.
Takze je to na dobrovolnosti zamestnavatela a moze ti to odmietnut. Da ti volno, ale nezaplati. Musis si nadrobit. Resp si mozes vziat dovolenku.

My berieme aj take, ze ti dvaja su iba partneri (nezosobaseni) a sli na pohreb jeho najlepsiemu kamosovi (ona ako jeho opora, lebo bol z toho uplne hotovy). A uzname jej to.

Ak ti to ale najprv slubili, a potom zamietli, tak je to od nich riadne neferove. Aj ked maju oporu v zakone.

moonlight1210
29. dec 2018

@kristina2v sorry, nevsimla som si, ze pises neplatene volno. Citala som platene.

ragulca
29. dec 2018

@kristina2v pri 12-kach sa dovolenka čerpá na hodiny. A dovolenku čerpáš 12 hodín vtedy, ak si mala v mesačnom pláne naplánovanú službu. Na rok by ti malo vyjsť 14 dni dovolenky, čo je 1,16 na mesiac, čiže áno, od 1.10. ti vychádza 3,48 dňa dovolenky - 40 hod preplatenej dovolenky