Vyplatenie z domu, ktorý vlastním s rodičom (aktualizované).

19. mar 2020

@zooeynka
Mama a otec postavili dom. Mali mňa. Rozviedli sa. Ostali spolu žiť. Otec umrel. Ja som zdedila jeho polovicu.

Dom nechcem predávať inému - keď pri jednej z mnohých hádok došlo na to, že dom je hlavne mojej mamy, povedala že sa mám zbaliť a odísť, tak vravím, že sa nechám vyplatiť, keď chce aby bol dom celučičký iba jej... povedala, že si rada vezme pôžičku (sarkazmus) a urobí mi zo života peklo (to už sa deje).

Nesúďte prosím, keď nepoznáte celú situáciu. Ja viem, že niektorí ľudia sa radi obúvajú do iných, ktorí majú problémy, a vôbec na to nehľadia, lebo oni majú všetko tip-top.

Viem, že som si dom nepostavila vlastnými rukami a že mi "padol do náručia", a ja som sa chcela starať aj o dom a aj o moju mamu, keď bude staršia a bude ma potrebovať. Avšak moja mama tiež nie je svätá. Nejdem vypisovať celý svoj životný príbeh a čo na našom vzťahu nie je v poriadku.

Veľa ľudí neprišlo k tomu čo majú "podctivo". Viem, že aj ja mám šťastie, že vôbec môžem povedať, že mám dom, ale čo z toho, keď sa v ňom nedá žiť 🙂 Bojím sa "len tak" odísť z domu a nechať ho jej, nakoľko si mama našla priateľa a bojím sa, čo by sa dialo ak by náhodou svoju polovicu prepísala naňho (ešte aj on má dve dospelé deti... proste aby mi už teraz neurobila zo života peklo).

Kľudne nech ho potom prepíše na sesternicu, alebo na sesternicinu malú, keď ja jej nie som dosť dobrá na to, aby sme tu spolu mohli v mieri žiť.

Stále dúfam, že sa tie vzťahy nejako upokoja, lebo mi to príde ako veľmi nepríjemné a nešťastné riešenie, ale vzhľadom na situáciu nad tým bohužiaľ musím aspoň uvažovať.

Ďakujem všetkým, ktorí napísali užitočné odpovede.
Snáď už som aj ja povedala všetko dôležité. Nechcela som najskôr rozpisovať, ale vidím že asi aspoň trošku treba. 🙂

catherine1989
19. mar 2020

A si zapísaná aj na LV? Ak áno, tak máš právo naložiť so svojou polovicou ako len sa ti zachce. Aký požičaj, taký vráť, keď je to raz tvoje, tak čo čaká, že jej to len tak necháš? Normálne by som sa obrátila aj na nejakého právnika, aby si vedela, ale máš možnosti a pri prípadnom predaji aj povinnosti. Ale ak sa máš s matkou stále iba hádať a má ti robiť zo života peklo, tak je naozaj lepšie svoj podiel predať a ísť prec

zooeynka
19. mar 2020

Blba situacia. A ty vyplatit mamu? Ci ona nechce ist inam kedze je to "jej" dom?

deti95060810
19. mar 2020

ak si zdedila po otcovi tak to nie je matkin dom - teda určite nie celý. úplne bežná vec že deti dedia po rodičoch majetky a viac menej majú ľahší štart...
Tvoja mama v zahmlení rozumu môže kľudne prepísať svoju polovicu na svojho priateľa a potom ešte len môžeš mať problémy s majetkom...
skús jej navrhnúť že ju vyplatíš ty...

0kristina0
19. mar 2020

No ja neviem ale podla mna ak si ziskala polovicu nehnutelnosti dedenim, tak je to ine ako ked si s niekym kupovala napoly dom. Ja som laik ale myslim si ze mama ta vyplatit nemusi, ze ma dozivotne pravo tam byt. Mojej mamine zomrela mama, su 4 surodenci, keby teraz kazdy chcel vyplatit svoj podiel po svojej mame tak co ma ich otec, ktory ma 80 rokov si zobrat uver len aby vyplatil svoje deti? To je blbost podla mna. Chod sa na to spytat pravnika ale podla mna nemas narok na vyplatenie.

joannita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
daniela1911
19. mar 2020

Ak mama prejavila záujem o vyplatenie, nechaj sa vyplatiť... iná možnosť ani nie je, pokial sú vzťahy také ako sú.
Ak do budúcna nezdedíš maminu časť, budeš sa rovnako naťahovať o dom aj potom, len s cudzou osobou.

jajka71
20. mar 2020

Primcipialne vzate reci sa hovoria, chlieb sa je. Treba kuk LV na nete cez katasterportal, ako je to zapisane v LV (x krat sa stane,ze ludia stvrtstorocie i viac ziju v domnienke, ale veci su tzv.na papieri inak. Potom pisomne vyzvat spoluvlastnika (ak nim je mama) na odkupenie spoluvlastnickeho podielu (ak mate o nu zaujem) s urcenim podmienok ako to splatite/zaplatite s urcenim ceny a lehoty, do ktorej sa Vam ma vyjadrit (vzory bezplatne na nete najdete isto prip.cez centrum pravnej pomoci mailom). Ak neodpovie, alebo sama uznate, ze to tak nejde tak zalobou na sud. Je vsak potrebne vyzvat matku pokial je spoluvlastnik, lebo ma pokial viem predkupne pravo. Nrodporucam to odkladat, lebo sa rychlo moze stat,ze sa vlastnikom maminho dielu stane 3.osoba, ktora podnikne kroky proti vam a budete bez vlastnictva ci penazi za svoj diel. V istom pripade sa stalo, ze sa vlastnikom rodicovskeho dielu stala 3.osoba a rodic o strechu nad hlavou prisiel (vztah bol ucelovy za ucelom zisku nehnutelnosti).

luccija
20. mar 2020

@jajka71 ako sa to môže stať?ak by sa aj majiteľom maminho dielu stal partner stále ostatok bude autorkin, ktorý zdedila a dúfam, že má na LV.
@0kristina0 to je blbosť čo píšeš.Zial áno dom by sa mal predať a deti vyplatiť, alebo dedko by mal vyplatiť deti z ich podielu a dom bude celý jeho Ešte sa môžu deti dohodnúť, že nič nebudú požadovať a rozdelia sa, az vtedy, keď dedko zomrie.Staci, že jedno z tých detí chce peniaze teraz a musí ich dostať.
Autorka si jedináčik?
Tu niet inej rady buď ty vyplatis ju, alebo ona teba, alebo sa dom preda a mama pôjde do bytu.Svoj podiel dostať musíš.Ale ako čítam bez súdu či mediátora to nepôjde.Ludia by chceli mať aj dom aj peniaze a tak to nejde.To je jedno či si dom postavila či nie bol to tvoj otec na majetok máš nárok zo zákona z dedičstva.Ak mama podaruje svoj podiel partnerovi ešte sa môže stať, že ju vyhodí rokmi z domu.

jajka71
20. mar 2020

@luccija moze sa stat vela veci...preto je potrebne, aby autorka prispevku konala, ak sa chce stat vylucnou vlastnickou nehnutelnosti, alebo ak chce za svoj podiel peniaze, je velmi vela faktorov, ktore do tychto procesov vstupuju a niesu spomenute, su pravnicke kancelarie, ktore radia na svojich strankach, staci googlit a ich oslovit, prip.cpp, jednoznacne viem, ze o svoj podiel prisli mnohi....

zuzanka.zuzu
20. mar 2020

berme za to, že na LV ste obidve podielové vlastníčky čiže OBIDVE máte voči sebe predkupné právo - tzn. mama sa nemôže rozhodnúť prepísať svoju časť na "priateľa" a dokonca ani na tvoje sesternice, pretože najskôr MUSI osloviť teba ako prvú - avšak toto platí aj naopak, ak by si chcela ty predať svoju polovicu niekomu inému, tak musíš najskôr osloviť mamu

ale keďže nepíšeš, či chceš vyplatiť ty ju alebo ona teba, ďalší postup sa bude odvíjať od toho

zvyšné komentáre som len zrýchla preletela, pretože sú zavádzajúce!

0kristina0
20. mar 2020

@luccija ano mas pravdu, uz som si nieco o tom nieco precitala na nete ale som z toho hrozena. Aspon takyto typ dedenia, kde este jeden z rodicov tam zije by mal pravo dozivotneho byvania.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mala_hobitka
20. mar 2020

@0kristina0 Ale on má právo tam žiť...kým vlastní svoju časť nehnuteľnosti. Ale rovnako všetci ktorí sú spoluvlastníkmi majú rovnaké právo. Ty premýšľaš v spoločenskej rovine situácie. Ale v právnej rovine (ktorá je smerodajná) nie je vôbec dôležité kto je starý/mladý, chorý/zdravý, rodič/dieťa a už vôbec nie kto to čo vlastnil prvý.
Právo na dožitie v nehnuteľnosti sa využíva v prípade predaja/darovania nehnuteľnosti inej osobe, čiže pôvodný vlastník už je len obyvateľ domu a jediné jeho právo je tam bývať . To je všetko. V teórií môže nový vlastník nehnuteľnosť aj predať, ale právo na dožitie ostáva. Ak by pôvodný vlastník do zmluvy nedal právo na dožitie...môžu ho vyhodiť na ulicu a z právnej stránky je to poriadku (z morálnej je to samozrejme iná situácia).

autor
20. mar 2020

@0kristina0 Och vidím, že sa tu dá aj odpovedať anonymne. Vzhľadom na to, že nechcem aby sa to náhodou dostalo nejako k mame a aby vyšilovala, tak som rada.

Nechcem svoju mamu vyhnať a nechcem svoju polku predať inému - chcem ju predať proste mame. Žijeme tu obe a mama s tým nie je spokojná - teraz tu vlastne ani nebýva, nakoľko väčšinu času trávi u priateľa.

A keď ti niekto robí napriek a povie zbaľ sa a vypadni, tak odídeš a necháš celý dom, ktorý patrí AJ tebe niekomu inému? Zober si, že takto bývame obe pod jednou strechou, ani jedna nemusíme platiť nájom, iba sa skladáme na energie a veci okolo domu. Ale keď sa odsťahujem, tak si bude musieť hľadať niečo iné, pričom ak by boli vzťahy prijateľné, by som o peniaze takto prichádzať nemusela - napríklad by som aj ja mohla celý svoj život prežiť v tomto dome a nikdy by som si nemusela kupovať nový dom či byt. Ako, ja viem, že je to smutná situácia a stále verím, že sa to nejako zlepší, lebo nechcem robiť rozpory v rodine. Moja mama si nevie totiž uvedomiť, že aj ja som človek a potrebujem miesto na život.

Najskôr, keď ešte boli vzťahy lepšie, chcela, aby sme si s priateľom prerobili horné poschodie na byt. Ale ja jej vravím že na čo, o kuchyňu sa podelíme, že nám zatiaľ stačí len ešte jedna miestnosť. Toto je obrovský dom - pivnica, prvé, druhé poschodie a povala. Máme 1 kuchyňu, 2 spálne a dve obývačky + 2 wc (+ešte pivnica a povala). Ja využívam JEDNU izbu kde sú moje a priateľove veci (ešte garáž, lebo máme auto), pretože mama si za celý život navláčila kopec hlúpostí. Vo svojej vlastnej spálni nespala cez 10 rokov, obývačky sa nevyužívajú a keď som jej povedala, aby mi vyprázdnila jednu izbu, vieš čo mi povedala? Že veď si tam môžem ísť sadnúť. Ona tu skutočne pol roka už nespala, ale nedaj bože aby sme sa tu my udomácnili. Nevie sa vysporiadať s tým, že už som "veľká" a že potrebujem viac miesta, o ktoré sa ona nemusela s nikým deliť, keďže môj otec zomrel pred 17 rokmi.

Nejdem hovoriť naozaj celý príbeh, už teraz som sa moc rozpísala. Ale nie som za to, aby sa vždy hľadelo na starých. Lebo aj starí ľudia vedia byť zlý. Stačí ísť na internet a prečítať si, ako rodičia deťom ničili životy... Nie každý má šťastnú rodinu. Kiežby som patrila medzi nich. Prajem všetko dobré ♥

autor
20. mar 2020

@zooeynka ona nechce ísť inam... a úprimne mám v tomto dome veľa zlých spomienok, takže keď už by som ju vyplácala ja, tak by som predala celý dom... čiže je to asi jedno.... proste je to jej kráľovstvo

autor
20. mar 2020

všetkým ostatným ďakujem za odpovede... zatiaľ to skutočne len zvažujem, nakoľko mi to príde hlúpe naťahovať sa s vlastnou mamou... uvidím ako sa situácia vyvinie 🙂 ďakujem a prajem všetkým všetko dobré

jajka71
20. mar 2020

Pokial ste rozhodnuta predat to jej a nechcete v dome ostat dajte jej ponuku, ktora by bola akceptovatelna pre obe strany a idealne by zahrnala aspon naklady, ktore ste do domu investovala. Ako som uz pisala scenare su rozne a zalezi od toho ako sa rozhodnu obe strany (moze zmenit taktiku vplyvom 3.osoby).

lula313
20. mar 2020

No je to blba situácia, ale aj keď rodic nie je ideálny, nedostala by som ho do pozície, že musis má vyplatiť. Keď si to premietnem do našej rodiny a otec by napr umrel, tak tam určite nechám mamu dozit, pokial by mala záujem, lebo veď kde by zobrala 100tisic, aby vyplatila mna a toľko aj sestru. Prišlo by mi to voči nej nefer, keď pomaly nastupuje do dochodku. Hlavne keď ten dom stavali s otcom spolu, je plny spomienok, tak by som nemala srdce ju žiadať, nech ho predá, aj za cenu, že so segrou mame hypoteky na vlastne nehnuteľnosti..
Čo sa týka právnej stránky. Ma predkupné právo, ty nemozes svoju polovicu predať hocikomu. Ak sa nedohodnete, musis to dat na sud, to je otázne, koľko rokov bude trvať, než sud rozhodne, koľko ti má vyplatiť.. nebolo by lepsie zobrať si Hypo, odsťahovať sa a zit kľudný zivot? Určite by sa vzťahy zlepšili. Už si velka, mala by si vyletieť z hniezda, aj keď je “polka” tvoja

autor
20. mar 2020

@lula313 Mama by ma musela vyplatiť iba z mojej polovice. Sama povedala, že si rada vezme hypotéku, dom určite nemá hodnotu 200 tisíc. Mne príde nefér správať sa takto voči mne, chcela mať dieťa, chcela aby som vlastnila polku domu a teraz nechce umožniť, aby som v ňom mohla plnohodnotne bývať (viac som k tomu napísala tu: https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problem...)

Dom stavali s otcom, s ktorým tiež nemali dobré vzťahy 🙂 takže to by som sem neplietla... Znovu hovorím, to že vy máte život a rodinu na poriadku neznamená, že aj iní. Ako píšem už niekoľkí-krát - svoju polovicu nechcem predať nikomu inému.

Ani na súd nechcem nikoho dávať, v prvom rade som sa pýtala na to, ako to u ľudí v podobnej situácii prebiehalo, ako k tomu pristupovali - ideálne pred tým ako došlo k súdu. Aj ja si viem domyslieť ako by vyzeral 🙂

Už som veľká, chcela som vyletieť z hniezda - moja mama bola SAMA a mne bolo ľúto ju tu nechať samú - moja mama vždy chcela aby som tu bývala s ňou, vzhľadom na to, že tento dom je veľká barabizňa, o ktorú sa sama nepostará, hlavne na staré kolená 🙂 No pritom je to ona, kto ma vyháňa, lebo sa jej nepáči, že aj ja mám právo mať svoje miesto. Sú jej prednejšie jej bezcenné veci - sošky, 10 čajových súprav, ktoré sa nepoužívajú a starý nábytok z druhej ruky, ktorý tiež nik nepoužíva - toho sa nedokáže vzdať, ani to len dobrovoľne premiestniť do inej izby, aby som si ja mohla zobrať druhú izbu, v ktorej by som mohla žiť. Polka je síce moja, ale v skutočnosti žijem v jednej izbe, používam jeden záchod a kuchyňu. och a garáž 🙂 Druhú izbu chcem hlavne ako pracovňu, nakoľko pracujem prevaže z domu a potrebujem sa sústrediť - mať prázdny priestor. Nie byť obklopená kopou obrazov a sošiek... a ešte aby mi niekto potom nadával, že som pokrčila deku na sedačke, lebo som si tam dovolila sadnúť...

Aj moja mama je veľká a čo z toho. Kto príde dohovoriť jej?

0kristina0
21. mar 2020

Nie je to nahodou tak ze otcovu polovicu domu si dedila s mamou na polovicu? Preco si zdedila jeho polovicu len ty, ved to sa deli medzi manzelku a deti.

janage
21. mar 2020

@0kristina0 rodicia boli rozvedeni. Pise v uvode

dilino
17. máj 2020

ťažka situácia lebo ked aj si vlastničkou polovice domu tvoja mama ked sa rozhodne na niekoho prepisať svoju časť tak už nepredáš svoju časť kto by kúpil polku domu a žil s niekým cudzim to asi nikto preto najlepšie bude ked ti mama vyplati tu polku ako píšeš že ak 100 tisic eur ked pišeš že dom má hodnotu 200 tisic eur tak zato už kúpiš byt alebo nejaký starši dom ale odkiaľ by mama vzala 100 tisic eur ved to nieje len tak sto eur to sú veľke peniaze ked máš zlé vzťahy z mamou tak aby neurobila na teba podraz a potom sa dom stane nepredajnim pre teba nakoľko už polku by mal niekto cudzi.

annamivo
17. máj 2020

@0kristina0 mama sa mohla vzdať dedičstva v prospech dcéry.