Vymenili by ste nové 3-ročné auto za dve staršie a začali stavať dom?

2. apr 2023

Dobrý deň!

Momentálne som na rodičovskom. S mužom a 2 deťmi bývame na samostatnom poschodí v dome mužových rodičov. Obaja máme po 30tke. Pred 3 rokmi sme mali stavať, už sme mali projekt, ale teda prišiel kovid, muža prepustili, tak sme hypo aj projekt stopli. Narodila sa nám prvá dcérka a na jeseň toho roku sme kúpili nové auto, niečo sme mali našetrené, niečo kvaplo z predošlého auta a na zvyšok sme vzali bezúčelový úver.

Teraz stojíme pred veľkou životnou otázkou. Aktuálne bývanie nie je zlé, prekvapivo je to až nadštandartné, ale obaja sme namotivovaní mať niečo svoje a nie celý život bývať u rodičoch, i keď aj to by bola cesta. Ale teda nechceme to. Chceme mať niečo naše spoločné, niečo čo sme si sami vybudovali podľa našich predstáv.

Viem dnešné úrokové sadzy sú aké sú, ale nebojíme sa toho. Stojíme ale teda pred veľkou dilemou. Momentálne som na rodičáku, muž má vcelku fajn príjem. Bez vyššie spomínanej bezúčelovky za auto nám vyjde hypo hneď 60 000, s ňou iba asi polovica. Uvažujeme teda trojročné auto predať, kúpiť 2 staršie autá a bezúčelovku vyplatiť.Takže by sme nemali nikde žiadne úvery, ani v domácnosti nemáme nič na splátky. A teda vyšla by nám ta vyššia hypo. Išli by ste do toho? Aký je váš nestranný pohľad alebo skúsenosť?

Ďakujem!

benit
2. apr 2023

Bude vam stacit 60 000 na dom? Mate este nasetrene a pozemok? Teraz ked vidim tie ceny sa mi panenky pretacaju.

natalienka12
2. apr 2023

za 60 000 euro dom? Si sa zrazila s koňom? Snívať môžte o 1 izbovom byte na sídlisku niekde v krompachoch

autor
2. apr 2023

@benit
Pozemok máme.

autor
2. apr 2023

@natalienka12 som to nedopísala, teda dopísala, ale zas vymazala a prepísala. O rok by som nastúpila do práce, oficálne v septembri, ale najprv by som čerpala dovču, čiže asi v júni, a teda vtedy by sme dobrali zvyšok hypo samozrejme. Za tých 60 000 by sme chceli hrubú stavbu do zimy.

benit
2. apr 2023

@natalienka12 veru v krompachoch. U nas jednoizbaky okolo 100 000.
Autorka: Netrufam si pri dnesnych cenach odhadnut co by ste za 60 000 spravili. Jeden prijem, netusim kolko sa vam da mesacne odlozit. Treba priratat aj splatky do vydavkov uz. Ja by som uz asi pockala na navrat do prace a podla toho sa rozhodovala kolko vieme naozaj realne dat do tej stavby.

natalienka12
2. apr 2023

Realita je taká, že dom za menej ako 200 000 eur nepostavíte. Za tých 200 000 reálne nejaký malý bungalow v úplne najzákladnejšom štandarde, teda vodovodné batérie z Lidla a podobne.

autor
2. apr 2023

@benit ak by som hneď nastúpila do práce, vyšla by nám hypo 150 000. O rok to môže byť pár tisíc menej, ale nemusí, uvidí sa podľa úrokovej sadzby. Našetrené máme, ale to nechceme momentálne použiť, to sú peniaze na nečakané výdavky /zdravie a podobne/.

rebrambora
2. apr 2023

Dom sa za 60000 postavit da, ak maju pozemok a kamaratov alebo rodinu co pomozu. Vlastna skusenost.

19mmm71
2. apr 2023

Už ten začiatok- Nie/staré črepy by som dnes nebrala/ a to o stavaní domu by som nezačala pod 100 tisíc. ak chceš dom a nie kralikáreň.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
minimilan
2. apr 2023

Ja osobne by som auto nepredávala. Vzala by som hypo, koľko by sa dalo a začala stavať hneď. Bohvie koľko všetko bude stáť o rok. Bývať máte kde, ponáhľať sa nemusíte. Pôjdeš do práce, môžte požiadať o zvýšenie hypotéky. Niekedy bolo, že stačilo mať vytiahnuté steny do výšky 1m a dalo sa ohodnotiť dom a zvýšiť hypotéku. Susedia tak robili. Ak sa čokolvek stane, takto rozostavaný dom viete ľahko predať.

autor
2. apr 2023

@natalienka12 nepotrebujem vedieť, že koľko nám treba na dom celkovo, my predstavu máme. Nejdeme stavať nič veľké, veľa vecí svojpomocne. Pred 3 rokmi sme mali nacenený dom na 100 000, teraz by to malo byť tých 150 000. To som nechcela riešiť. Otázka bola celkom iná.

autor
2. apr 2023

@rebrambora to vsetko mame. Tym, ze mame kde byvat, nemusime sa so stavbou ponahlat. Uz teraz vsetko drazie, ktovie, co bude o rok.

autor
2. apr 2023

@jj298 peniaze mame, ale je to rezerva, s ktorou nechceme hybat. Su to peniaze na neskor, respektive na necakane zdravotne problemy, ci uz nas alebo deti. Proste su to peniaze, ktore nechceme hned pouzit.

vlado818
2. apr 2023

Ak tomu dobre rozumiem ci by ste sa stahovali o rok alebo 5 je vam jedno. Byvat mate kde. Tak preco nie...
Podla mna najvacsia blbost teraz zacat stavat ale...
Mate projekt ved si dajte nacenit hrubu stavbu a nepytat sa na MK ci predat 3 rocne auto... Na aute uz stratite xy tisic €. Uroky na spotrebaku zaplatite. Fakt nerozumiem naco kazdy Slovak chce mat vlastne.

natalienka12
2. apr 2023

Tak máte predstavu koľko vás dom bude stáť, tak stavajte. Nikto za vás v stavebninách nebude platiť. A nikto za vás nebude platiť hypotéku. Nebudete prví ani poslední, ktorí po ukončení hrubej stavby zistili, že im treba ešte asi 4x toľko a peniaze nemajú, tak predávajú hrubú stavbu. Každý sa musí zakrývať takou perinou na akú má. A to mnohí ľudia nevedia.

autor
2. apr 2023

@19mmm71 vsak prave. Nie som si ista tou kupou 2 starych aut, to mozu byt mega necakane vydavky.

autor
2. apr 2023

@vlado818 na aute nestratime, kupovali sme ho pred 3 rokmi za 20 690 a teraz mame kupcu za 22 000. Lenze nove auto uz teraz za 22 000 nekupime samozrejme. Zas 5 rokov nie, dcera pojde o 3 roky do skoly a teda ak postavime, nebude chodit do skoly v mieste aktualneho bydliska, musela by prestupit, to nechcem, cize tak 3, max 4 roky. Tiez nechcem stavat cely zivot.

zmrzlinka2021
2. apr 2023

A prečo si nekúpite byt? Dom je pre bohatších ludi

vlado818
2. apr 2023

Auto by som hned zajtra predal!

autor
2. apr 2023

@minimilan chceli by sme za tych 60 000 postavit hrubu stavbu, nechat cez zimu "vydychnut", premrazit.

autor
2. apr 2023

@zmrzlinka2021 lebo mame pozemok kupeny bez uveru za vlastne a nechceme byt. Trojizbak u nas stoji 150 000.

zuzubb007
2. apr 2023

Ano chodte do toho ak mate kupcu predat auto hned zajtra ho predajte kym si kupca nenajde ine na kupu, dom je raz dom, a cakat na zazrak a prekladat to moze dopadnut tak, ze ani o 30 rokov nebudete mat a nenahradi to nic, a uz vobec byvat s rodicmi musi byt peklo, takze drzim palce, co sa tyka oprav ak sa bojis treba kupit fabiu, alebo golf tam aj ked daco odide su diely lahko a najlacnejsie zohnatelne

elizita
2. apr 2023

@rebrambora a to si kedy postavila za 60tis? Nás len tehly stali 20tis tento rok

zmrzlinka2021
2. apr 2023

A ste ochotní dlhé roky stavať, nedovoliť si nič iné, nechodit na dovolenky a v podstate vždy kŕmiť ten dom? Lebo ako sa tu písalo, počítajte s 200 tis. Eur a dom proste vždy žere peniaze.

lopuch22
2. apr 2023

Za 60 nepostavis hrubú stavbu a hypo ti dajú až po postavení určitej výšky múru atď. Skadiaľ máš istotu,že hypo dostanete

klarissa25
2. apr 2023

My ideme stavať dom 4 izby holodom 115 000. Nie nejaký obrovský to len tak po mimo

klarissa25
2. apr 2023

@lopuch22 môže dostať hypo aj na pozemok, založenie pozemku...postavia nejakú časť a potom zoberú druhý hypo, napríklad 😉

autor
2. apr 2023

@klarissa25 presne tak...
@lopuch22 nacenia pozemok, atd... ma to svoj postup.

kp7333
2. apr 2023

Ak vam byvanie s rodicmi nevadi, asi by som pockala, kym sa vratis do prace. Mozno dovtedy nieco usetrite. Ten predaj auta za vyssiu cenu ako je kupna sa mi nezda. Auto zvycajne rychlo straca na hodnote a neoplati sa predavat po 3 rokoch.