Mali sme so známou výmenu názorov, tak ma zaujíma čo si myslíte.
Oni dieta nedali pokrstiť, že nech sa ono samo rozhodne ci chce ale dieta vychovávajú v silnom kresťanstve. Ja som jej na to oponovala, že to dieťa potom nemá slobodnú voľbu ako si oni myslia, lebo v podstate ho k tomu vedú a keby chceli slobodnú voľbu dietata, ukážu mu vsetky náboženstva alebo nic, bez nejakého ich svetonazpru a tlačenia do modlitieb a iného kresťanského.
Zásadná otázka je, kto sú oni a aký máš k nim a k ich dieťaťu vzťah. Lebo najpravdepodobnejšie je, že ťa do toho nič nie je.
Každý rodič vychováva dieťa k hodnotám, v ktoré sám verí a kým to neprekračuje istú mieru, neškodí dieťaťu, alebo to nie je spoločensky nebezpečné, je to absolútne v poriadku - a to vravím ako ateista.
@huxy ôk, ale to ze ho nedali pokrstiť neznamena ze ho nechali slobodne vybrať si. To máš ako keď dieťaťu dáš na výber niečo a snažíš sa aj tak presadiť svoje.
Ja moje deti som nechala na nich vieru, nič im nevravím, iba keď sa pýtajú, ale nevedieme icjh k Bohu, a toto znamená ze majú slobodnú voľbu v tomto, lebo nebudú mať predsudky v tom, ani nebudú nejako ovplyvnený
Ja som toho nazoru, ze ich dieta, ich vychova a Teba do toho absolutne nic.
Ty si si deti dala pokrstiť?
@annm81 ved mne je jedno ako ho vychovávajú, len som sa zamyslela na ich "slobodnou voľbou dieťaťa" a pritom dennodenne riešia boha,aj s nim veľa a často.
@huxy nie.
Bože, len som sa tu zamyslela, a aj so známou, nad týmto, a už ma tu hejtite akoby som jej to zakazovala a neviem co ešte. Ved nech si robí čo chce, ale ne nazýva to slobodou dieťaťa v tej veci
Tak keď Ti je to jedno, prečo to riešiš?
V tomto význame nemá slobodnú vôľu nik - ani ty ani tvoje deti - pokiaľ si nevyrastala ako Tarzan, pretože každého slobodná vôľa je determinovaná výchovou, génmi a osobnými skúsenosťami.
Ako som písala, je dobre viesť deti v kresťanskom duchu, s morálnymi zásadami. A ver, že ak dieťa si v dospelosti rozmyslí, že sa krstiť nebude, do kostola chodiť nebude, tak to bude jeho slobodná voľba.
Ty zas o Bohu ani deťom nehovoríš. Je to tvoja voľba. Na druhej strane to beriem práve v tvojom prípade tak, že o Bohu nič nebudú počuť, teda práve aj ty ich ovplyvňujes tým, že nič o kresťanstve a náboženstve nebudú vedieť, čiže ich sama ovplyvňujes, že k tomu vôbec nebudú mať vzťah.
Popieraš, že dieťa nemá slobodnú voľbu, ale nemyslím si to. Koľkí boli vychovávaní vo viere, majú aj sviatosti a neskôr v dospelosti vieru opustili, hoci by podľa teba mali automaticky byť veriaci, keďže to videli v rodine a boli k tomu vedení. Človek si musí vieru v určitej fáze života znovu vybojovať a tak ju prehĺbiť alebo opustiť.
To nie je hejtovanie, to je vyjadrenie nazoru a o to si ziadala. Je iny ako Tvoj, ale s tym si musela pocitat, ze nebudu vsetci s Tebou suhlasit.
Velmi sa mi paci postup znamej, ved pokrstit sa da kedykolvek aj v dospelosti, dokonca si dovolim tvrdit, by to malo byt umoznene az v dospelosti, ked clovek moze o tom sam rozhodnut…
A samozrejme ze je to slobodna volba, ved to ze ho vychovavaju vo viere neznamena, ze ho k niecomu nutia. Slobodna volba je moznost vybrat si a oni sa predsa nerozhodli za neho.
Ja som pokrstena v detstve nebola. Mama bola ateistka. Viem, že bola ina doba, ale veľa nás takých nebolo, pripadala som si medzi ostatnými detmi menejcenne a aj som klamala, že som pokrstena. Potom som si vydupala náboženstvo, tam zase žiadna podpora zo strany rodicov, skôr má odhovárali, nebudeš chodit do kostola, lebo by si musela skoro vstať a pod. Sviatosti som si robila ako dospela a nebolo to len tak, stretávať s farárom som sa musela rok. Stále si myslim, že to so mnou mali rodičia absolvovať ako s dietatom. Sobáš som mala v kostole, manzel si to prial skrz zosnulých starých rodicov a bolo to krasne. Nelutujem cirkevný sobáš a bola som rada, že nemusím vysvetľovať, prečo ako nepokrstena chcem sobáš v kostole. Krst je ako fenomén nausniciek u dievcatok. Jedného dňa ich bude chcieť mat aj tak väčšina, lepsie je si to odbiť vtedy, kedy to najmenej boli a vtedy je to aj prirodzenejšie.
A je ona vôbec katolicka/evanjelicka? Lebo takto to napr. funguje v Milosti.
Aka slobodna vola? Dieta formuje najma rodic. Nevedies k tomu,nebudu vedene. Pravdepodobne ani nenajde hĺbku... a v puberte bude tapat.. ;D Dieta cerpa najma od rodičov. Ich vnutorny svet priam vidi. Ked je biedny,biedne sa mu dostane... V puberte hladat bude. Mnohe mu moze ostat skryte.
Ja som citala, ze tato slobodna volba nebude fungovat, lebo ked dieta do 15r nevedies k nejakej viere, po 15 sa na to vyprdne (su konvertiti po 15tke, ale teraz myslim vieru v nadprirodzeno a nabozensky ritus ako taky).
Kazdopadne, my sme dali detom slobodnu volbu 😄 muz je evanjelik,ja ateista, babky su, ze jedna katolíčka, druha ateistka... tak deti asi maju smolu. Ja ich do kostola vodit nebudem , bolo by to neuprimne a deti to vycitia.
@huxy tak morálne zásady sa dajú dietatu vklbit aj bez náboženstva
@basska_b tak to mate úplne jak my, muž evanjelik tiež, ja ateista, a babky jedna evanjelická a druha nepraktizujuca katolícka, čiže za mňa ateista.
Krst detí nemá v Biblii oporu. Človek sa má dať pokrstiť na základe vlastného vyznania.
Aby bol krst slobodná voľba musel by byt v dospelosti . Dcéra je pokrstena, aj prijímanie ma, sama sa tak rozhodla.
Lebo všetky spolužiačky chodili na náboženstvo a pre 8 - 9 ročne dievčatka je to príležitosť kedy si môžu obliecť princeznovske svadobné šaty a dostanú darčeky. Ani jedno dieťa neabsolvuje tieto náboženské ceremónie koli vlastnej viere a z vlastnej nikým neovplyvnenej voľby.
myslim, ze sa zaoberas temou, ktorej nerozumies. Myslis, ze vies, co je krst, ale nevies.
Nerozumies preco tvoji znamy vychovavaju dieta tak ako vychovavju ? Tak sa ich spytaj, chci vediet o tom viac ako ziju a preco ziju. Ale nechapem preco to rozoberas tu? Asi ta to predsa trapi, mozno nad tym viac rozmyslas. Tak si skus najst odpoved, co je to krst a co je to slobodna vola cloveka. Ked uz sa zamyslas preco niekdo nieco zije, tak si musis odpovedat na tie zakladne elemntarne otazky .
Ja s Tebou tiez nesuhlasim. Mne sa pristup Tvojej znamej paci. Vychovavaju deti v sulade s vlastnymi moralnymi zasadami a presvedcenim. Deti vyrastaju v prostredi, kde je pritomna viera, vidia u svojich rodicov, ako zivot vo viere v Boha vyzera, ale konecne rozhodnutie na nich. Maju slobodnu volu v tom, ci chcu nasledovat vzor svojich rodicov alebo nie.
Podla tvojej logiky by mali oboznamit svoje deti so vsetkymi nabozenstvami. To si ako predstavujes? Jeden rok budu zit ako katolici, druhy evanielici, v dalsom roku prejst na moslimsku vieru, nasledne zit v sulade so zasadami hinduizmu... Alebo ako?
Ty si tiez podla svojej logiky nedala detom slobodnu volu. Nevychovavas ich vo viere, len im odpovies na otazky. Ak nejaku vobec maju. A ako im odpovedas, ked veriaca nie si? Si oboznamena s bibliou, katechizmami, teologiou? Koranom? Zoznamujes svoje deti so vsetkymi nabozenstvami? Objektivne a neskreslene? Ak nemaju pristup ku vsetkym nabozenstvam v rovnakej miere a doma zijete svoj bezny kazdodenny zivot ako ateisti, tak nemaju slobodnu volu, lebo Ty ich prioritne vedies k ateizmu a nedavas im moznost realne spoznat a prezit vieru.
Tolko moj nazor.
@tramtada31 a myslíš ze ak sviatosti absolvujes ako dieťa tak sú "zadarmo"? Len pri krste ta donesú a pre teba je to vybavené ale rodičia musia absolvovať "povinné tance" v rozsahu ako určí kňaz. A potom pokračujú ďalšie povinnosti súvisiace s praktizovanim viery a podmienkami na získanie ďalších sviatostí.
Takže rok strávený stretávania s kňazom je v podstate rýchlovka ak to ty sama tak chceš
Mne osobne sa tento moderny trend okolo krstu nepaci. Ze nech si dieta samo vyberue. No ked bude velke, vykasle sa na to, ziaden krst-nekrst riesit nebude. Presne takto uvazovali nasi znami, az napokon prisli na to sami a deti-skolakov dali pokrstit a zaroven im farar urobil aj 1. Svate prijimanie. Ak to nezabepecia rodicia, tak sa na to decka vykaslu. Dnes u ludi celkovo prevlada nevola a nechut voci cikrvi a nabozenstvu.
Ale ty svoju kamosku nezmenis, kasli na to. Kazdy musime na vsetko prist sami. Alebo aj nemusime... ale to druhych trapit nemusi
Moj nazor na to je, ze sa nemas starat do sukromnych zalezitosti inych. Ty daj svoje dieta pokrstit, birmovat a konfirmovat aj 10x, ale nie je ta nic do toho, ako sa k tomu postavi tvoja znama. Preco vy krestania mate neustale kompulzivnu potrebu riesit, co robia ini, moralizovat a pretlacat svoju vieru? Podla mna je velmi zdrave, ze znama chce prenechat na svojom dietati, ako sa neskor rozhodne.
@zorkahorka ja mám všetky sviatosti aj k viere som bola vedená aj do kostola som chodila, ale to je tak asi všetko, je to minulý čas. Takže u mňa odklon od organizovaneho náboženstva nastal aj napriek všetkému.
Koľko rokov majú tie deti?
Súhlasím so známou. Toto krstenie batoliat je podľa mňa v rozpore so slobodnou vôľou. Ako sa má rozhodnúť keď ledva vie rozoznať či je hladný alebo pokakany? V biblii sa o žiadnom krste bábätiek nepíše.
Ja som rovnakého názoru ako tvoja známa. To, že ho vedú ku kresťanstvu, neznamená, že ho budú nútiť sa dať pokrstiť. Dajú mu voľbu, aby sa samo rozhodlo. V dospelosti si môže zistiť veci o iných náboženstvach, a na základe toho sa rozhodne. Mnohe deti sú pokrstene, a čo z toho? Krst nezaručí, že bude dobrým človekom... Ale je dobré deti viesť určitým morálnym spôsobom v duchu kresťanských zásad.