Výlev zamestnanej matky

12. aug 2024

...stále mám pocit, že nech robím,.čo robím, nikdy to nestačí. Akoby som stále čakala na nejake uznanie okolia, že to čo robím je dosť.
..ako sa zbaviť tohto pocitu...,?
Racionálne viem o tom, že nemusím nič dokazovať, ale ako som začala pracovat po materskej (mám dve deti) - padám na hubu....doslova a do písmena každý deň.
V práci sa očakáva, že podám 120% výkon - nikoho nezaujíma, že.okrem práce riešim aj deti, doma aby všetko fungovala na 200%....tu tiež nikoho netrápi, že som bola niekde 8 hodín a prídem domov unavená...
Máte to aj vy tak? Ja mám pocit, že som neschopná

domkakvet
12. aug 2024

Presne tak, nemusis si nic dokazovat a nech ti zacne pomahat aj tvoj muz.

pe_mi
12. aug 2024

Ahoj, ja som čakala ,kedy konečne nastúpim do práce.nie kvôli deťom,že by ma otravovali.
Ja som sa doma cítila totálne nepotrebna.vsetko upratané ,porobene..strašná nuda.
Nie je to ale nič výnimočné,že sa tak cítiš , kamarátky okolo tiež nestíhajú a padajú na hubu..aj keď manžel je zapojený a pomáha.
Utrasie sa to.Skuste nejakú inú deľbu práce, aby si si oddýchla.mala čas na svoje koníčky a keď nemáš,určite si niečo nájdi.velmi to pomôže .

ukgirls
12. aug 2024

to ze v praci treba podat vikon a ze ich nezaujuima tvoj zivot mimo prace je predsa normalne ... to ze doma ti nik nepomoze a ides sa zodrat uz normalne nieje.. treba si podelit pracu s kazdym kto pomoct doma moze vratane muza.. popripade sa naucit aj relaxovat a nenahanat sa len za poriadkom a jedlom

dzejny656
12. aug 2024

Ja to mám práveže presne opačne (ale mám len jedno dieťa, takže inú situáciu). Odkedy som opäť v práci cítim sa oveľa lepšie a ľahšie sa mi žije. Mňa práca veľmi baví a vyhovuje mi to, že cez deň som s kolegami, riešime "dospelácke" veci, ideme na obed, na kávu, pokecáme. Doma medzitým nikto neurobí neporiadok, nemusím riešiť varenie lebo všetci máme obedy mimo domu. Po 8 hodin v praci sa citim menej unavena ako ked som bola cely den doma 😅 Po práci sa zas teším na dcéru, urobíme si nejaký pekný program, ideme na kávu a zmrzku, na kupko, prechádzku, ihrisko, hocičo. Dcéra je oveľa spokojnejsia a kľudnejšia keď bola celý deň s detmi a mala program ako keď sme boli doma len samé dve. Mňa by už na materskú nikto nedostal, mne sa tento režim páči viac.

pe_mi
12. aug 2024

@dzejny656 akoby som to ja napísala ,mám to úplne presne.

viestta
12. aug 2024

Nie nemam to tak. Jednoducho nemusim nikomu nic dokazovat, ani sama sebe. Co spravim to spravim, zvysok prerozdelim na zvysok osadenstva, odlozim alebo nespravim vobec. A ostane nespravene aj ked to nespravi ten zvysok osadenstva. Ja dokazem rovnako bravurne prekrocit tricko na zemi ako ho bravurne dokaze prekracovat jeho majitel.

autor
12. aug 2024

@viestta 😂

sissy27
12. aug 2024

A v praci ti aj platia 120% alebo preco tam makas na 120% ?
Doma - zijes sama s dvoma skolkarmi, alebo preco sa doma potrebujes zodrat este raz ? Ak si sama s detmi je to narocne, ale netreba sa pred nimi pretvarovat, proste som unavena, nevladzem, dnes je na veceru rozok s maslom a sunkou a spravte dva aj mne. Ucit ich samostatnosti od malicka, pridelit im ulohy primerane veku. No a ak nie si s detmi sama, tak nech sa laskavo podiela na chode domacnosti aj spolubyvajuci, alebo ak sa mu hnusi, tak nech zaplati niekoho, kto to bude robit zanho.

autor
12. aug 2024

@sissy27 lebo sme malá firma, máme zmiešané funkcie...je toho veľa.

autor
12. aug 2024

@ukgirls neviem to. Chcem mať poriadok a navarené...

zeldia
12. aug 2024

Ja som tvoj nádpis precitala ako: výlet zamastenej matky. Som sa zamyslela kam do pekla si taká špinavá mohla tak ísť na výlet…
Nič jasný signal ísť spať.

jaass
12. aug 2024

Manžel? Ako funguje v domácnosti?

viestta
12. aug 2024

Autorka, aj ja mam rada poriadok aj som rada ked je navarene. Ale nie som otrok. Takze poriadok budu udrziavat vsetci, nebudem ja upratovat. Ked mi to docvaklo tak som tyzden prekracovala kopu spinaveho pradle pri posteli, kym spolubyvajucemu docvaklo, ze tricka, slipy, gate, fusakle nemaju nozicky a do kosa s pradlom nedocipitaju same. Potom to bolo pol tyzdne a casom sa naucil. Tak isto ani tanieriky a pohare nemaju nozicky a dokonca ani rucicky aby odskakclai do drezu a tam sa okupali. Ked uz nebolo kde dalsi tanierik prilozit zrazu sa vsetky premiestnili do odkvapkavaca aj bez mojho pricinenia. A zistila som, ze sa svet nezruti ak bude na veceru chlieb s maslom alebo parky a nie trojchodove menu. A nikto neremcal, hlavne, ze neostali hladni. Ako si zariadis, tak budes mat. V robote nikoho nezaujima, ze teba doma caka druha sichta. Ale tych doma ma zaujimat, ze ty uz mas jednu sichtu za sebou. Taku istu ako ma za sebou aj pan zasluzily nosic vyplaty. Tak nech sa laskavo pricini. Cim skor budete mat porobene, tym pritulnejsiu bude mat zenu v posteli. Nie vystavenu polomrtvu bytost, ktora zaspi ako poleno skor ako on vyberie z nocneho stolika prezervativ...

roja01
12. aug 2024

Mam pocit, ze niekedy nie je hlavnym problemom iba delba prace, ale potreba mat vsetko tip top. Aj ja mam rada vsetko porobene a stale pre seba vymyslam nove zadania, no uvedomujem si, ze nahanam iba seba samu.
Zaklad je nemat spinu, ale napr. v tricku v ktorom bolo dnes dieta na ihrisku moze ist von aj zajtra aj pozajtra ak bude mat nejaky flak ci spinku. A tak treba pozriet na vsetky prace a cinnosti.

petamich
12. aug 2024

Ja to mam naopak 🙂 mame dieta sice iba jedno ale odkedy je v skolke nevarime, my sa najeme v praci a on ma plnohodnotnu stravu tam, na veceru uz sa nieco spravi a cez vikendy sme vacsinou mimo domu, na domacnost sme s muzom dvaja a nemusi byt tip top, rovnako ako na dieta, takze ja som sa do prace tesila aj ked niekedy su tazke dni a mam pocit, ze stale niekde robim/e kompromis, aby sa stihlo, vacsinou to je celkom v pohode, ked aj manzel je aktivny ucastnik a nie pozorovatel zivota v nasom byte

pracu asi nezmenis (teda ak nechces) ale svoje nastavenie, ze nemusis byt dokonala matka a gazdina a tiez ako velmi sa zapaja partner (nepises ze by si bola sama), to ovplyvnit vies

0silvia0
12. aug 2024

Uznanie okolia je blbost, nikoho nezaujima tvoja dokonalost, pokojne zostan nedokonala

bolarazjedna
12. aug 2024

Možno ten pocit uznania je tvoj jazyk lásky. Ja ťa
uplne chápem, to je ako keď varis celé doobedie a nikto ti nepovie ani ďakujem...keby ti niekto nakonci dňa, alebo aspoň raz za čas povedal, že ďakujem ze sa o nás staráš, robíš to bravúrne, hneď by si sa cítila lepšie. Povedz manželovi, ako sa cítiš, že ti chyba uznanie a teda nech ta čiastočne aj odbremeni.
Na varenie sa vykašli, ak ste v pracu/škôlke, večer stačí suchá večera. Upratovanie nechaj na víkend, pokiaľ sa dá, kým upratuje, posli manžela na veľký nákup raz týždenne, nech zoberie aj dcéru a ty môžeš upratovať rýchlejšie. Cez týždeň po práci sa vykašli na všetko, rob len čo je nevyhnutné a oddychuj s dieťaťom, trávite spolu čas.

sissy27
12. aug 2024

Este raz sa spytam - platia ti 120% ked ty sa tam ides zodrat na 120% ?? Ze je to mala firma a je toho vela nie je absolutne ziadne ospravedlnenie, nezijeme v otrokarskej spolocnosti aby ta niekto vykoristoval.
A spolubyvajuci teda co? On ma odrobenych svojich 8 hodin, tak uz len vajciska vyvalit? To nie su jeho deti, jeho domacnost? On tam neje a neserie, ze nic nemusi??
Ako prepac, ale preco to robis? Aby ti raz na nahrobny kamen mohli napisat, ze “zodrala sa na 120% v praci za 80% plat a bola skvelou gazdinou” ?

lenicka999
13. aug 2024

Musíš upustiť z nárokov inak sa z toho zblázniš. V práci začni dávať iba tvojich 80 % - skús to a uvidíš ako to bude pre nich stačiť. A doma musíš rozdeliť povinnosti na muža a deti. A kľudne si zaplať za nejakú výpomoc doma aby si sa úplne nezodrela. Venuj sa deťom a manželovi a trávte spolu kvalitný čas.

sense
13. aug 2024

Prečo musí doma fungovať všetko na 200%? Lebo to chces ty alebo to očakáva okolie?

0kristina0
13. aug 2024

Robis si to sama, preco by si mala doma podavat 200 percentny vykon? Si matka samozivitelka?

autor
13. aug 2024

@sissy27 lebo je to tak...ťažko sa to vysvetľuje. Je toho skrátka veľa...
áno, pravda. Spolubyvajuci je iba spolu-byvajuci, SZČO chodí domov neskôr a má veľa práce....

autor
13. aug 2024

@0kristina0 nie mám muža...ale je pracovne veľmi vyťažený.

autor
13. aug 2024

@lenicka999 najala som si opatrovateľku k deťom (na prázdniny)...okolie na mňa hľadí ako na debila a počúvam poznámky ako sa máme super, keď si najmeme dievčinu na stráženie detí

0kristina0
13. aug 2024

Jasne, tuto obohratu platnu "manzel je pracovne vytazeny" tu uz vsetky doverne pozname. Ty mozes byt pracovne, fyzicky aj emocne vytazena, lebo si zena, matka? Ale prosim ta. Ako si si to doma nastavila tak to mas. Preco mate vy zeny potrebu sa neustale prekonavat a obetovat sa? Sama vidis, ze ti to nikto nikdy neuzna. Ale ty budes natolko hlupa, ze to aj tak robit budes.

salome123
13. aug 2024

pracujes na 200% doma?? preco? nastav si ciel na 95% a budes v pohode.

0silvia0
13. aug 2024

A co ta po okoli? Co ta po uznani? Naprav si to v hlave.

lenicka999
13. aug 2024

Dobre si spravila že si si najala opatrovateľku. Okoliu nemusíš nič vysveľovať, je to tvoj život. Podľa možností ani nič nikomu nehovoriť. Takže ešte viac upusť od nárokov a stráž si duševnú pohodu a rodinné šťastie a nedovoľ nikomu aby ti ho narušil a aby si o sebe a o svojich rozhodnutiach začala pochybovať. Drzim prsty, zvládneš to.

rorino
13. aug 2024

Tak si to celé spôsobujes sama,lebo si sa rozhodla,tak sa aj sama pochval😉.Zmeň nastavenie v sebe a bude sa ti žiť ľahšie.Svet sa nezrúti,ak doma nebude nonstop 200% poriadok.

lujza123
13. aug 2024

Myslím si ze vzdy chvilu trvá kým si človek zvykne zladiť pracovný režim a deti. A hlavne prestane mať nereálne nároky sam na seba. Mas len dve ruky a deň ma iba 24 hod. Zmier sa s tým ze skratka nestihneš všetko, perfekcionizmom si len sama na seba pletieš bič.

Každý ma rad tip top upratané, navarené. Ale skratka niekedy to nejde. Budto si ten život budeš užívať alebo si z neho spravis peklo, to je na tebe.
Porozmyslaj kde ubrať, ktorú pracu za teba spraví niekto iny. Opatrovateľka? Pani na upratovanie? Namiesto vyvárania vziat deti po škôlke na pizzu? SZČO zvládne po práci nakup, vyložiť umývačku alebo spraviť si rýchlu veceru. Deti vieš naučiť samostatnosti, aj oni musia prepnúť režim, z malých na velkáčov. A ty s muzom zas prepnúť na režim “už pracujeme obidvaja full servis skončil”