Ahojte milé mamičky, Potrebujem poradiť. Mám skoro dvojročnú dcéru, s jej otcom nežijeme ale za malou chodí. Chcel by ísť s nou na deň na výlet, lenže ja ju mám vo svojej starostlivosti a keby sa jej niečo stalo, nebola by som zato zodpovedná? Nechcem nič predpovedať zlé, ale stať sa môže všeličo. Máte nejaké skúsenosti? Môžem mu to zakázať? Alebo by som nemala. Ďakujem.
On chodí sem každé dva týždne, čiže malú si ešte neberáva, takže nie je nejak zvyknutá veľmi. Ďakujem za radu 🙂
Ja by som ju dala, je pekne, ze o nu javí záujem a chce s nou aktívne tráviť cas. Nieco sa jej stať môže aj s tebou (akože nic v zlom)
Byt zodpovedná zato, ze sa jej nieco stane, preco hneď očakávať zle
Urcite by som dala pokial je zodpovedny a ma zaujem ....to ze to vam dvom nevyslo to neznamena ze nemoze mat pekny vztah s dietatom...ak dieta nie je moc zvyknute byt s nim samo tak by som skusila najprv dohodu z pojdu na hodinku dve sami niekde a posgupne aj na cely den....
sudom nemá presne určené hodiny, pretože sud sa vyjadril, že dokial sa mi vieme dohodnuť na návševach tak sa možme sami, len sme dohodnutí, že sem chodí a nie že ju niekde berie. Práve preto neviem, či ju mám pustiť
Ked ide len o formalnu zodpovednost a mas v tomto smere obavy, daj mu podpisat papier ze na cas vyletu prebera na seba vsetku zodpovednost a z toho plynuce dosledky a ze si uvedomuje co obnasa staroslivost o malu...nieco v tom zmysle...
Ked mu inak veris a je tam snaha budovat vztah korektne, dala by som sancu.
Na dceru ma rovnake pravo ako ty 🙂 vitala by som takuto aktivitu otca malej a povzbudzovala ich vo vytvoreni si co najkrajsieho vztahu. Samozrejme idealne je postupne. Ak chodi za malou na vikrndy, najskor nech ju vezme na par hodin niekam, potom na cely den, potom aj vikend casom... Aj tebe to urcite pomoze 🙂
@sisa1320 je to uplne normalne a ty bud rada, ze javi zaujem. co by ine za to dali, keby si boli ochotni ex bravat deti aj na cely vikend. moje tak chodia, mala od babatka, sice v poslednej dobe je to coraz menej, atd., ale on je rodic rovnako ako ja, deti mam v stra. ja, ale ma na ne rovnake prava a deti maju pravo mat aj druheho rodica. zodpovednost za dceru prebera tvoj ex, ked si ju niekam berie. nemate stanovene sudom, ani ja nemam, mame rodiovsku dohodu, ze po dohode nas dvoch si moze prist pre deti. takze ked oni su s nim, tak je zodpovedny v tom case on. ved sud mu nezakazal styk s detmi. tak to je de iure jasne, ze v tom case je zodpovedny on. neboj, mala bude mat pekny den, bude mat kopec srandy, ty vypnes alebo si uprac alebo si vyloz nohy a pohoda 🙂
@sisa1320 ...urcite Ti aj plati na malu nie? a vyzivne nieje iba strava a oblecenie! To mas to iste ako ked mala pojde do skolky a nieco sa jej stane napr. ze si odrie koleno a prides po nu tak ucitelka ti povie stalo sa prepacte. Tak potom ako nechas dceru tam aby sa starala ona alebo budes pytat peniaze? On ma plne pravo byt s dietatom je taky isty rodic ako ty. A to iste by ti mohol povedat aj on keby ju mal v starostlivosti ako by si sa citila? Alebo ked mala podrastie a on bude chciet dat striedavu starostlivost tak co potom? Neries take veci bud rada, ze chodi za malou ved ty ju vidis 14dni a on?
Ale ja som nikde nenapísala, že mu ju nechcem dať alebo že nie som rada že s ňou je 🙂 však ja mu ani nezakazujem stretávať sa, to by som nikdy neurobila. 🙂 som rada, že chce s ňou byť a že má záujem o ňu
Mna si otec v takom veku uz braval, platil na mna, mal stretnutia odsuhlasene sudom kazdy druhy vikend. Braval ma vtedy k jeho rodicom, ktory byvali len cca 10-12km od nas a mal auto, takze aj keby nieco, mama bola vzdy v dosahu... Ale nevraveli mi, ze by sa nieco bolo stalo...
@babatkoling tak aspon ste mali v dosahu mamu 🙂 lenže my sme vzdialení 140 km. Ale viem, že si budem musieť zvyknúť nato. Len sa bojím aby malá nemala stres z toho, lebo aj cesta je dlhá a ona je hyperaktívna 🙂
@sisa1320 No to je trosku dalej... Potom asi len nacasovat cestu, ked mala spi, napriklad poodbede? Je to na Tebe, ak ale ma sudom uznany pristup / navstevy, plati a snazi sa s nou byt, tak by som tomu nebranila. Mozno hodit rec presne o tom, ako bude riesit, ked sa nieco stane, ci je pripraveny na to, ze sa mu mala moze hodit o zem (trucovat) a pod...
Ja mam mojho draheho doma a nas maly vyrasta s nim, aj tak som ho vzdy vyspovedala, ze co bude robit, ked si maly zmysli to alebo to, ked ho niekam bral na vylet 🙂
My mamy mame trochu silnejsi instinkt 'co ak sa nieco stane'.
neries hluposti a bud rada ze si buduju vztah, pokial mu budes robit naprieky tak sa na to vykasle, nevyrabaj konflikty ale ho podporuj v tom aby sa dcere venoval, nerobis to pre seba ale pre nu
@sisa1320 Sa nejak cudne zvrhla ta debata. Otec normalne figuruje, ako jej otec, a mate to poriesene aj sudom, ako citam. Neviem, kedy ste prestali spolu zit, a teda aku ma predstavu o rezime dietata, ako prebieha cas, ked je u vas, a ako sa zapaja do starostlivosti, ci sa vobec vie postarat, ci je mala "bezproblemova". Od toho zavisi pocit, ci je este skoro na take vylety, alebo nie. Mne sa ale javi, ze cely den je u 2-rocneho este moc. Presne si treba stanovit, kam pojdu a pod., aj keby sa mu to javilo ako vysluch. Co sa tej pravnej stranky tyka, nevyznam sa a zaujimalo by ma to, ale predpokladam, ze ak ju ma na vylete otec, proste je automaticky zodpovedny on. A to je uz o dovere. Aj ked spolu nezijete, mozte ist na vylet aj spolu, nie? Aspon zozaciatku.
Ten kto má dcéru ten je za ňu zodpovedný. Takže keď má súdom stanovené hodiny - tak bude zodpovedný na tie hodiny ocinko. Tiež by som sa asi bála - poznám to, našťastie ten môj exman.to vzdal po 2 mesiacoch. Prestal chodiť úplne až syn ho úplne nepoznal do dospelosti. V súčasnosti má syn 20 rokov a s otcom sa nemusí.
no, keď si predstavím, že naša dcérka ako dvojročná by mala byť s otcom celý deň, keby sme spolu nežili ...trošku sa mi to zdá veľa ...resp. dlho ... 2 ročné dieťa sa ešte nevie tak vyjadrovať, celodenná starostlivosť je trošku náročnejšia, veď nepozná jej denný režim, návyky atď ...tiež sa prikláňam k názoru, že postupne ... a možno aj častejšie, potom sa uvidí... a teraz nejde len o to, že by sa mohlo "niečo stať", ale hlavne, či bude schopný sa venovať celý deň malej ...aby nebola príliš stresovaná a dosiahnete, že nebude chcieť k nemu chodiť vôbec ... a to by bola škoda, keď má otec záujem, to sa tak často nevidí😉
@sisa1320 Je otec, a ked je s nou tak je pravne zodpovedny za nu. ked je s nou. tak isto keby si dala malu svojej mame a niečo vážne sa stane ona je zodpovedná. ale určite by som ju dávala častejšie otcovi každý týžden na pár hodín aj dvakrat týždenne. potom za nejaký mesiac aj na noc. nech vie že má tatka ktorý ju lúbi. a potom nech si idu nanejaký výlet, nech tiež majú nejake krásne zážitky 😉
@sisa1320 ako mate sudom upravene stretavanie? Je zodpovedny, ked je s nou? skus sa s nim dohodnut najprv na pol dnovom vylete a ak to zvladnu, tak kludne potom na cely den.