Vyhoretá z rodiny

16. okt 2021

Mám 4 deti. Som hotová. 7 rokov som bola doma RD,MD, našla si prácu. Tvrdo makala, po nociach študovala. Podarilo sa mi presadiť v mužskom kolektíve, kolegovia má brali a rešpektovali. Po 5 rokov spokojneho naplneného života som otehotnela s posledným 4 tým. Som doma 1,5 roka. Prepína mi z toho, myseľ mi nefunguje, ráno si neviem spomenúť, ktorý je deň. Ubíja ma to. Raňajky, prechádza, pomedzi to obed práčka. Prídu deti zo školy učenie, von s deckom, príprava večere a koniec. Syn je silný alergik, diabetik. Takže, jem.na tajnaka, ak sa mi dá ak sa nedá tak nejem. Nebaví ma dookola vysvetľovať na deckom ihrisku, nie on chrumku nemôže,.nie on nemôže keksik. Chrume jablko. Už som si vypočula skupinku matiek ako sa bavili, že decku nič nesiprajem. Že len zeleninu, žiadne sladkosti. A je to náročné dieťa, furt reve, deň, noc. Tvrdohlavý, hádže sa o zem, všetko len ja, ja. Chce sa kŕmiť sám, obliekať sám. Nechce si dať plienku. Som nešťastná. Chcem sa z toho dostať. Chlap robí mimo, tak je od nedele do piatku večera preč. Pomadzi to, musím riešiť všetky mužské veci v domácnosti. Ako sa z toho nescvoknut?

maminkadeticiek
16. okt 2021

Jasle?Aspon na pol dna.

makova333
16. okt 2021

Autorka: Chyba ti priestor pre seba. Bud poziadaj pomoc rodinu, opatrovatelka na urcity cas, jasle alebo muz nech zmeni pracu. Nie si robot. Treba mysliet aj na svoje potreby.

mabenn
16. okt 2021

Ked je toho vela, je toho vela. Pockat kym vyrastie, dovtedy prezit s tym,ze je to obdobie...

autor
16. okt 2021

Najbližšie jasle mám 30 km. Takže doobeda nemá zmysel a na celý deň ho dať nechcem. Opatrovateľka tiež nič moc. Nikoho v okolí nepoznám. A aby dakto dochádzal z mesta, no neviem. Chlap robotu nezmení. Mama.ho zoberie raz za čas ale má zdravotné problémy a on je náročné dieťa. Dajak to musím zmeniť v sebe. Vadí mi neporiadok doma, takže keď mi aj dakto zoberie dieťa, relaxovať neviem. Musím upratovať alebo dačo robiť. Vždy sa dačo najde

autor
16. okt 2021

@mabenn myslíš, že o rok bude lepšie? Že bude rozumnejši?

pribinak
16. okt 2021

Ak by som bola vyhoreta ako tvrdíš, tak jasle 30 km by nebol žiadny problém. To je z 1 strany BA na druhu.
Za pohodu a kľud by mi to stalo.

mabenn
16. okt 2021

Ano jasne, ved mas uz deti poznas to. Vyrastu, najtazsi je zaciatok. Pocas dna sa skus uvolnit kde to ide, pustit si hudbu, v ramci prechadzky si kupit nieco pre radost, den za dnom...nebude to tak naveky...venuj sa mu ked ta potrebuje, naplnena potreba sa nevracia neskor...blbe reci kasli

autor
16. okt 2021

@mabenn ďakujem. Ja len, že oni boli úplne iný. Aj keď boli rok po roku, a boli naraz traja malí, neboli takí živí

zmrzlinka2021
16. okt 2021

autorka, a čo navrhuje tvoj manzel, ako ti pomoct?
s cim prichadza on?

dkethe
16. okt 2021

To vzdy musi vyjst zmena z tvojho vnutra. Neverim ti, ze tri deti po sebe bol mensi zahul, nez jedno! Deti su "rovnake", to tvoj pristup vsetko meni. Prave to vyhoretie, kvoli ktoremu to nezvladas.
Ja mam prehnane ochotne babky, a ked som mala tazke mesiace, boli u nich deti dooost casto a mala som kopu casu pre seba (na RD). Ale nepomahalo mi to. Az kym zmena nenastala v mojom rozpolozeni.
Na strigy z ihriska kasli. Najdi si denne male radosti SO synom, nejaky matersky 'projekt'.

ivangeline
16. okt 2021

Jup. Musis hladat sposoby ako ano a nie dovody preco neziadat o pomoc. Ako pisu vyssie.. hladaj niekoho,kto pomoze a pride k detom. Staci na 2h pravidelne.. Rodina,jasle,opatrovatelka,manzel(ked je doma) a ty chod prec. Preeec. Ja som dnes dnes uz vybuchla a zavrela za sebou dvere. Sla som sa prejst s malym do lesa. Aspon 2h som nemusela nikoho upozornovat a vysvetlovat.. ;) A ten stereotyp kludne zmen. Co rada robis? Co ti robi radost? To zahrn do kazdeho dna.. ci uz je to len plna vana,cvicenie,objednat si pizzu,rozhovor s kamoskou.. Popremyslaj a tvrdo za tym. Ked budes ty spokojna,budu spokojnejsie aj deti..

dievcacitajucelist
16. okt 2021

Ja mám tretie dieťa po 11 rokoch...robila som...káva...nechty...nakupy...beh...relax... jednoducho čas pre mňa a moje dve deti...lenže pošťastilo sa nám tretie...milujem ho, aleeee...je to veľmi náročné dieťa...spánok je pre neho neznámy pojem..je nadmieru hyperaktivny...stale ho musím niečím zabávať...bežne cez pracovné dni behám do 12-tej v pyžame...môj je buď v robote, na záhrade alebo robí na dome...aleeee verím, že malý vyrastie pôjde do škôlky ja do roboty a všetko bude OVEĽA LEPŠIE 😊😉

marzuz89
16. okt 2021

@dkethe presne suhlasim
@autorka, precitaj si po sebe text este raz, citis tu "nenavist"? Von s deckom, furt reve, vsetko sam... Nemas na neho pekne slovo, a tieto pocity prenasas aj na neho a samozrejme, ze to citi, a je nervozny aj on. Urcite na neho vdaka rozpolozeniu nemas ani trpezlivost, preco by malo vadit, ze chce sam jest a sam sa obliekat? Preco ho nepodporis? Preco zuris, ze chce sam?

Ak ti pomoze "odlozit" ho, sprav to, porozpravajte sa s manzelom, nech aj on pomoze, vezme deti cez vikend von, k babke jednej druhej.. Co on navrhuje?

Problem ale nebude dieta, ale tvoj pristup. Tiez si myslim, ze volnym casom pre teba sa pristup k synovi nezmeni. Moc je z teba citit, ze dieta nebolo planovane, a vsetko to vyplyva z toho. "Pokazilo" ti v tvojom vnimani tvoj dokonaly zivot uspesnej kariery. Alebo sa mylim?

autor
16. okt 2021

@marzuz89 nie, nie je to tak. Bolo neplánovane a určite je lubene. Len proste, vykydol paradajkovú polievku
takže som pucovala kuchyňu pomaly hodinu. Zo steny to nejde dole. Vymýšľa pri jedení. Dnes je zvlášť náročný. Od malička v kočíku iba stojí. Veď ja ho podporujem, oblieka sa sám. Ale, nevie to. Oblečie si tepláky iba do jednej nohy, a nedá si ich opraviť, nedá si pomôcť. Takže, keď mu ich upravujem, je to boj a je to s revom a kopanim.

@dkethe neviem. Možno som už len zabudla aké to bolo.

Muž riešenie nemá. Je to dobrý chlap, len ja som bola vždy ten večný optimista, ktorý riešil a hľadal riešenia problémov celéj rodiny. A teraz neviem ako dalej

zmrzlinka2021
16. okt 2021

Mila autorka,
lenze rodinu so 4 detmi netvoris iba ty. Na vsetko ste s muzom dvaja. Pokial ste ratali so 4 detmi, tak bud manzel sa mal vratit spat a denne fungovat v rodine alebo zabezpecit vypomoc do rodiny.
Ja sa vôbec necudujem, ze padas na hubu a mrzi ma, ze ta tvoj muz v tvojej zivotnej situacii nepodrzi. Netvdim, ze je to zly clvoek, lenze ak muz ma uz rodinu, ma urcitu zodpovednost, ci za deti, ci za manzelku a mal by tuto zodpovednost za seba prevziat a riesit danu situaciu, ktora ti sposobuje totalne vyhorenie.

K 4 detom musia byt minimalne dvaja dospeli, teda ak chcu ich vychovavat a venovat sa im. Pred 100 rokmi mali ludia deti aj 10, ale rano "vypustili" a vcera "spocitali" a starala sa pomaly cela dedina.

To ze veci nezvladas, nie je o tom ze by si bola neschopna, ale si proste vycerpana a ides az na dno, a to sa ti moze hlavne zdravotne dost zle vypomstit.

Urcite by som toto komunikovala na tvojom mieste s muzom a trvala na tom, aby situaciu riesil, nie sa odtrepal na 5 dni mimo a zil svojim zivotom.

alchemilkazltozelena
16. okt 2021

Prepac ale je NEMYSLITELNE aby si bola 5 dni v tyzdni SAMA na 4 deti..... NONSENS... to este zijes? Ako si mohla na nieco take pristat? Zasnem a cudujem sa, neviem si to ani predstavit nie to este zazit... takze v 1.rade by som riesila to, ze muz ma byt doma, nijake mimo domu, preboha, mate 4 deti haloooooo

scila
16. okt 2021

Ja mám náročné prvé a tretie dieťa. Vďaka prostrednému, ktorý je pohoďák viem, že nieje dieťa ako dieťa, že proste sú deti, pri ktorých je život pohodička a potom také, čo ťa totálne vyšťavia psychicky aj fyzicky.
Potrebuješ čas na "psychohygienu", jedine nájsť niekoho, kto ti ho bude strážiť a ty budeš môcť niekde vypnúť.

veto
16. okt 2021

Anonym: Chapem ta. Na tvojom mieste by som kludne aj vacsinu vyplaty dala na sukromne jasle-skolku (staci pol dna) kde vezmu syna s touto diagnozou a kde budu mat asistentku pre neho a na upratovacku 1x do tyzdna k tebe domov a robila nieco pre seba. Kludne zacala aj trochu pracovat alebo citat alebo nerobit nic, cokolvek co ti prinesie trochu psych. pohody lebo sa z toho zblaznis. Si zasluzena matka so vsetkym okolo toho. A pokial manzel sa z nejakych dovodov nemoze / nechce ucastnit tohoto kolotoca, tak s tym musi suhlasit, ze urcite financie budu vynalozene na tieto veci. Ste velka a narocna rodina, toto sa neda len tak zvladat a byt v pohode. Reci ostatnych matiek kvoli strave by ma nechavali chladnou, kto doma nema diabetika, nedokaze si to ani predstavit.

marca12
16. okt 2021

@dkethe deti teda absolutne nie su rovnake.

stanulienkat
16. okt 2021

Fuuha, 4 deti a zivot ako slobodna matka. Myslim,ze keby mal tvoj muz blizsie pracu a mal ti pomahat, mate koniec manzelstva. On nie je zvyknuty sa starat o rodinu a deti. Asi by bol z toho na palicu. A rada? No neurobit si 5 dieta.

www_vfmoda_sk
16. okt 2021

ani nejdem čítať všetky komenty, tak ak sa budem nahodou opakovať, ospravedlňujem sa... ten čas hore dolu do jasiel, je kvantum času denne s predpokladom, že by tam bol dve hodiny, max 4 čo podľa toho čo popisuješ, skôr by Ti navrhli myslím dve hodky.. Keď Ti nemá kto pomôcť aby si zresetovala, ťažko v tomto radiť, ale opatrovateľku atď ( možno na výpomoc sem tam z okolia, ak niekto robí, komu by si dôverovala) Muža by som tiež nesúrila s inou prácou, možno ako návrh, ale ak je svojský, netlačila by som k tomu, nervózna si a vyčerpaná Ty a keď by ste boli obaja z okolností a zmien, aby to nenarušilo aj Váš vzťah... Ale čo by som skôr urobila, začala by som u syna.. Možno to, že je iný má dôvod, nemusí to robiť naschvál, možno nerozumie tak ako by sa od neho očakávalo...Môže byť tak tiež nervózny sám zo seba a vyžaduje veľa Tvojej pozornosti a energie.. Kde by som ja osobne začala ako prvé je syn.. Je mnoho situácií, ktoré správnou reakciou prebehnú hladko a s pochopením, ale k tomu sa treba pozrieť na skúsenosti mamičiek, ktoré sa tak naučili fungovať od odborníkov ( správna psychologická cesta) každé dieťa je iné a má iné potreby...

autor
16. okt 2021

Ďakujem všetkým za postrehy. Muža určite nebudem ťahať z roboty. Je to momentálne náš jediný príjem a nesuhlasim, že je to útek. Bolo to rozhodnutie oboch. Zapojím viacej rodinu. Mamu a sestru. A vykaslem sa na niektoré veci ohľadom domácnosti.

letfenixa
16. okt 2021

Pozri, ja mám 5-rocneho, dnes po raňajkách som umyla riad, stôl, jeho jedálensku podložku. Prišiel, že si dá brejk. A v momente ho vykydol. Tá podložka vydržala čistá 2 sec! Márnost nad márnost. Nad domácnosť sa povznes, deti robia bordel nonstop.

jana_eyre_2
16. okt 2021

@pribinak lenže má 4deti, takže to asi nie je len to tých 30km ale o ďalších iných miestach kde sú ostatné deti..

janushka_t
16. okt 2021

Skús to brať tak, že sa nemusíš naháňať do roboty, keď ste von, kúp si kávu, uži slnko. Máš viac času aj na ostatné deti, nemusíš sa ponáhlať z roboty a nikto na teba nezazerá. Doma rob tak, ako vládzeš, keď je lepšie, stihneš viac, keď nie tak sa nič nedeje. Keď budeš nervózna, aj ten malý bude viac podráždený. Ženy si to musia hlavne samé spracovať, že teraz je ten čas, keď sme tu pre deti.

pribinak
16. okt 2021

@jana_eyre_2 sú dvaja. Ak to nie je logisticky zvládnuteľné, tak potom opatrovateľka
Vždy je nejaké riešenie

luccija
16. okt 2021

Od 1,5 r dieťaťa chcieť, aby sa samo oblieklo je dosť odvážne.Si unavená ries iba najnutnejšie.A k dieťaťu niekoho kto Ti ho pár hodín postráži.Plny web je učiteliek, sestričiek, ktoré núkajú pomoc.4 deti na jednu ženu je veľa nehovoriac o tom, že deti potrebujú aj otca, lebo sa odcudzite.

karolinakr
16. okt 2021

Nejaka dôchodkyňa pomáhať s upratovaním?

lujza123
17. okt 2021

Neporadím ti, ale chápem ta. Mam len 1 dieťa ale pamätám si ked mala 1,5 roka to bolo peklo, ona bola uvrieskane tornado so samovražednými sklonmi, hrozne obdobie ktoré našťastie prešlo v tých 2 rokoch. Ano tvrdohlave a samostatné deti dajú zabrať, ale toto "ja ja ja iba ja sám" ma aj výhody, fakt sa naučia same jest, obliekať, behať, skákať, lozit atď oveľa rýchlejšie ako iné deti takže máš potom pokoj.

Ako ti baby písali skus tu opatrovateľku, aspoň na pár hodín, aspoň jedno doobedie v týždni, nech si oddychnes.