Ahoj, chcela by som poradiť. Manžel pracuje 5 rokov ako inžinier, je velky pracant, pedant, lieta aj na sluzobky, robí nadčasy z domu proste aj stres aj tlak, no dobrá práca na začiatku ho veľmi bavila- robí to, čo vyštudoval.
Ja som zatiaľ na rodicaku máme 2 deti do 4 rokov (čoskoro 3rocne a 4rocne) a 3. Čakáme čoskoro 🙂
No manžel v práci pod veľkým tlakom asi vyhorel. Poriadne neje, nebaví ho práca, vraví že spraví dosť malo oproti tomu predtým, nemôže sa donútiť, vraví že mu ju na vracanie keď ráno zaparkuje pred prácou a zas tam ma ísť. Je úplne zdeptaný, nechce ísť sni večer spať že stále rozmýšľa nás prácou. Vidím na ňom, že tak zle to ešte nebolo, prvé som sa mu snažila prácu nejako spríjemniť nabaliť mu lepšiu desiatu niečo sladké, obedy majú. No trvá to už 2 mesiace.
Rozmysla, že by išiel po pôrode na matersku- a ja by som sa vzdala rodicaku. Máme nejakú finančnú rezervu, čiže vykryli by sme to, ale mám z toho rešpekt, bojim sa sj či si niečo nepohorši v práci keď vypadne, či mu vrátia miesto aj ako budeme zvládať led prídeme o tých 400€. Máme hypotéku a so všetkými nákladmi (internet, kredit, voda, plyn, bytové,hypo) platíme spolu 500€ za všetko. Zvyšok zijeme. Manžel zarobí cca 1400€- teda tipujem taká by bola aj materská, rezervu máme.
Ako sa k tomu postaviť nechcem aby sa v práci trápil no som taký “posera”, vždy ma učili len robiť robiť robiť setrit setrit odkladať…mám ho podporiť v materskej? Myslite že vyhorel?
Dakujem 🙂
A prečo si jednoducho nenájde druhu prácu? Je úplne jedno,či pôjde na materskú a po mesiacoch sa vráti späť.Akonahle sa ti chce z práce vracať treba ju zmeniť.Ziadne prachy nestoja za ten stres
Tak jednak by som si na jeho mieste hladala inu pracu, lebo po 5 rokoch zarabat €1400 ako inzinier je maximalna bieda.
Tak hlavne teraz nech si zoberie dovolenku a na materskej sa dohodnite - my sme sa s muzom prestriedali presne kvoli oddychnutiu od prace.
Pripomenulo mi to kolegu, veľmi veľmi si pochvaľoval ten krok, aj vyzeral lepšie, aj po návrate do práce fungoval oveľa lepšie ako pred materskou. On sa ale realne sám staral o dve (už 2,5 a tuším 4 ročné) deti.
Predpokladám, že ty ostaneš doma a budeš sa o novorodenca reálne starať… Trochu by som sa bála ponorky, keď si ani jeden nepôjdete pravidelne vyvetrať hlavu mimo detí…
Inak ja som v práci, partner na rodičáku s 2r dcérkou a jemu veľmi pomáha, že chodí v soboty do roboty. Načerpá energiu zasa sa venovať malej.
nie každého chlapa potom vítajú v práci s otvorenou náručou... radi sa takých potom zbavujú. Ďalšia vec je, že chlap extra nie je stavaný na "rodinný kolotoč okolo detí a domácnosti", takže mu ľahko prepne aj z toho - resp. aby mu to tú depku ešte neprehĺbilo. Určite sú aj takí, čo to zvládnu, ale tých pár, čo poznám, že ostali s deťmi na čas na "rodičovskej/otcovskej" dovolenke, bolo potom riadne psychicky vybľutých.
Skúste sa s mužom porozprávať, možno by ozaj mohol skúsiť radšej zmeniť prácu.
ako by som o sebe cital, normalne ze som si tu musel spravit konto :D. ing, robil som co som vystudoval, velmi ma to bavilo, vela som sa ucil, obcas letecky na sluzobku. priatelka, neskor manzelka vtedy studovala a neskor pracovala v inom meste a teda mal som kopec casu. uplne bezne som ostaval v robote do polnoci, obcas aj dlhsie. po asi 4 rokoch sme sa zobrali, kupili byt a ked som nebol do noci v robote aby som si nadrobil, tak som prerabal. a potom, po 5 rokoch od skoly, som vyhorel. z toho najhorsieho stavu som sa nevedel vymotat viac nez rok. prisiel som do roboty, sadol za pocitac a nebol schopny sa donutit nieco spravit. a ked, vydrzal som 5 minut, zavrel to a motal sa po internete. bolo mi z toho do placu a zo seba uplne ze zle. casom sa to zlepsilo, upratal som si trochu rezim ale uplne sa mi z toho podarilo dostat asi po 2-3 rokoch, vlastne az ked som zmenil robotu. pravdou vsak je, ze uz nikdy som nedokazal byt tak produktivny ako vtedy v zaciatkoch hned po skole.
a teraz, ze co s tym. zobrat si aspon 2 tyzdne dovolenky. nie o mesiac a ani o dva. hned. pripadne ak sa da tak sabbatical na 1-2 mesiace. so strednodobeho hladiska materska urcite ano. pomoze to. ja som tak bol doma s manzelkou ked sa nam narodilo druhe dieta a bolo to super. dokonca sme sa v robote dohodli na znizenom uvazku ktory nam vykryl vypadok rodicaku. ak by to doma ale predsa len nedaval, matersku moze zrusit aj po 2-3 mesiacoch a vratit sa spat. teraz nema vyznam riesit zmenu prace. ked clovek pride do novej roboty, musi sa prve mesiace vyrazne viac snazit aby sa chytil, prisposobil a zapracoval. nova robota znamena nove impulzy, podnety a pod co cloveka motivuje ale nemal by tam ist ked je v tom najhorsom co teraz zrejme je. z dlhodobeho hladiska zmena prace urcite ano + pomoze uvedomit si, ze kariera nie je sprint ale mataron. treba si upratat rezim a priority. par vyhorenych som vo svojom okoli uz stretol. ked to clovek prepali, telo povie nie. a to sa teraz stalo tvojmu muzovi
Možno len má stres a strach z toho,že prichádza ďalšie dieťa.Ako vás zabezpečí finančne,koľko času bude malé potrebovať atď...
A nechce ti to tak povedať, aby nevyzeral ako slaboch.
Ale 5 ľudí by ste vyžili z 900 eur ? Hlavne toto si musíš ustrážiť 🙂
@barbora19911 nevyžili, ale máme finančnú rezervu na 6 mesiacov na ktorú by sme asi siahli v prípade núdze
@doriiis v okoli je práveže tá jeho pozícia najlepšie platená tam kde je (pracuje v zahraničnej firme ), mal nedávno aj inú ponuku - no vravel, že sú Dobry kolektív a momentálne sa necíti na zmenu s zvykania si na iný system atd…tak už som tu temu viac nevyťahovala
@autor....tak potom skúsiť spraviť tak,ako pise @argeus.
Najlepšia skúsenosť je vlastná skúsenosť.
Ja viem,že máte tri deti a zjavne idete na doraz,ale netreba sa na všetko pozerať cez peniaze.Zdravie a psychiku máme iba jednu.Aj tvoj muz
Podla mna by mu to pomohlo. A mozes si najst ty pracu alebo aspon nejake privyrobenie. Vykaslat sa na peniaze,zdravie je najdolezitejsie. S jeho vzdelanim a praxou sa urcite nestrati. Ak by aj nahodou prisiel o prácu,najde si novu. Oddychnuty sa bude na vsetko inak pozerat.
Toto je jasne psychicke vyhorenie, moze sa dat vypisat na PN. Treba to riesit okamzite, pretoze z psychickeho vyhorenia moze dojst k fyzickemu s trvalymi nasledkami. Tu je par pribehov http://nevyhoreni.forbes.sk/
Niekto to uz nerozchodi😢o tuto temu som sa velmi zaujimala, pretoze sa mi to stalo. Skutucne, nech vezme okamzite PN, skudni sa a budete mat cas rozmysliet co dalej, ci materska, nova praca,… nech si ale hlavne okamzite da v oraci stopku.
Mojmu manželovi materská pomohla.Synovi sa venoval, navaril, popral- úplne vypol hlavu. Ale po materskej si aj zažiadal o prácu v inej kancelárii, v novom kolektíve v rámci tej istej firmy.
nemoze sa dohodnut so zamestnavatelom ze by ho prepustil a on by siel na podporu? nemali by ste tym padom vyssi prijem (podpora versus materska)? ak by ta doma zastupil mohla by si ist do prace trebars na ciastocmy uvazok… ale predovsetkym sa musi dat psychicky dokopy, vyhorenie nie je ziadna sranda, treba pomoc odbornika…
@argeus Ahoj, zaujímavá skúsenosť, vďaka za zdieľanie. Verím, že pomôže viacerým… môžem sa opýtať, že ako sa ti to stalo- postupne alebo nejako zrazu? Lebo mne sa po dovolenke strašne nechce do práce, toto nepoznám. Mám pocit, že toho odpočinku nebolo ani za 3 týždne dosť. Na sabbatical už šetrím, ale u nás to funguje tak, že reálne až začiatkom budúceho roka môžem ísť
Nech sa kľudne poradí s psychológom. Lebo to je cudne, že sa silou mocou chce držať v práci, z ktorej mu je zle. Nezainteresovaný pohľad by mu mohol pomôcť
Nech ide na tu materskú. Ak by ho náhodou potom už nechceli do tej skvelej “roboty na vracanie” tak to tak proste malo byt. Myslím si, že by potom našiel niečo, kde by bol spokojnejší
Myslím si, že vyhorel. Tá materská môže byť veľmi dobrý nápad. Chvíľku sa odstrihne od toho prostredia a premyslí si, či má zmysel sa do toho ešte vracať. Ak nie, môže dať po materskej výpoveď a má ďalších 6 mesiacov na podpore a bez stresu hľadať inú prácu. Samozrejme, ak je to finančne ok...
Poznám prípad, keď muž reagoval podobne v situácii kedy bolo na ceste ďalšie dieťa a on mal z toho podobný stres. Nepriznal to žene ,aby nevyzeral ako blbec.
@bluka2 ahoj, uz je 7-8 rokov odvtedy, cize, uz si nepamatam celkom presne ci to prislo nahle, ci postupne. spominam si akurat, ze v tom obdobi sme v robote pracovali na tazkom projekte ktory, napriek snahe, napokon nevysiel podla predstav, a bral som to trochu osobne. zacali sme s manzelkou spolu byvat v este nedorobenom byte (co tiez nie je vzdy sranda, zvyknut si 🙂), do toho sme v 30tt prisli o babatko, behacky, zhananie lekarov, zistovanie preco; teda, asi toho bolo vela z kazdej strany. pamatam si, na vysokej nam jeden profesor raz povedal, ze v zivote by slovek mal stat na dvoch nohach - rodine a praci. aby ked sa nieco stane ci tam, ci tam, nepadol uplne na zadok. no a zrovna v tej dobe..
idealne je si k tym dvom noham prilepit este nieco, konicky, sport, obcas pivo s kamaratmi, proste mat pestry zivot a vytycene ciele nielen v praci, ale aj inde. no a ked clovek zacne citit, ze v robote je toho nanho privela, tak proste, drzat sa pri zemi, urobit nevyhnutne, odrobit 8 a doma vypnut, resp. venovat sa niecomu uplne inemu, idealne niecomu z coho nacerpa energiu. ja som v tej dobe nevedel co mi je, nechapal som to, tlacil som cez zatate zuby dalej, reku, to sa musi zlomit. nezlomilo. ked som sa po nejakej dobe cez google samodiagnostikoval, nasiel som nejaky online test a z neho mi vyslo, ze mam ist rovno k psychologovi. odniesol som si z toho ponaucenie, mierne problemy so sustredenim a chronicku inklinaciu k prokrastinacii. cize, ak sa mas pocit, ze sa necitis ok (ale zaroven nie si v stave ako autorkin manzel), zmierni tempo na nevyhnutne minimum a pockaj ako sa to vyvrbi. tu som narychlo nasiel autodiagnosticky test: https://www.mindtools.com/auhx7b3/burnout-self-...
este k autorke, dobre si prepocitajte ako sa vam zmeni prijem. v case ked som bol na materskej ja, materske bolo obecne mierne vyssie ako cisty prijem (ak neprekroci limit). teraz ale trochu zamiesal karty danovy bonus, ktory uz pri 3 detoch je pomerne vysoky (140e/dieta). na ten manzel nebude mat narok. cize ak momentalne ma 1400 v cistom, 280 z toho robi bonus a o ten pridete.
Môj kolega tak bol, staral sa doma o tri deti zatiaľ čo jeho manželka išla do práce. Pomohlo to jemu aj celej rodine, usporiadal si priority a do pôvodnej práce sa už na plný úväzok nevrátil.
Ak vám to finančná situácia dovolí tak určite to bude pre neho pozitívna zmena (bude mať čas načerpať novú energiu, strávi čas s deťmi, v kľudne si rozmyslí ako ďalej).
Dôvodov prečo sa tak cíti môže byť viac a však určite mu dobre padne keď si oddýchne, nebude niaky čas musieť myslieť na robotu.
Ahoj, ja si tiez myslim, ze toto je na PNku.. poznala som podobny pripad a zle skoncil chalan. Tak sa znicil, ze ani z postele nedokazal vstat.
Ak nezmení nastavenie veľky pracant, pedant vyhori aj v ďalšej práci on je tak nastavený.Teraz, keď môže nech si vezme dovolenku, PN navštívi hneď psychológa, psychiatra a ďalej sa uvidí, ale materská by mu určite prospela mal by inú náplň dňa, naplnenie.Ja poznám tiež chlapa čo takto vyhorel pol roka chodil do denného psychiatrického stacionára mali terapie, hrali pingpong bol z neho iný človek, ale do pôvodnej práce sa nevrátil.Treba všetko preratat a rozhodnúť sa sko by to bolo najlepšie.
Kedy je očakávany pôrod a kedy ma. Mladšie dieťa 3roky? Nemôžete to skĺbiť ze on by bol na materskej už teraz s tým menším? Ty predpokladám máš tehotenské
Nech si hlada inu pracu.
nemá depresie? ako v noci spí? nemá problém so zaspávaním .alebo sa nebodaj v noci budí?