Všetko mi vadí- čo mám robiť?

lara81
28. apr 2020

Ako sa odosobniť v nepodstatných veciach? Poslednú dobu (asi rok, možno dlhšie) mi všetko začína vadiť. Príklad: syn má ekzém a vadí mi že švagriná objednáva kadejaké čínske umelé veci, ktoré okolo bavlny ani nešli. Svokra zasa na trhoch kupuje tiež len umelé veci. Keď sa premozem a dám mu tie umelé nohavice, spravia sa mu suché miesta (ekzém). Okrem toho nakupuje o 5 čísel väčšie (však aby to nebolo malé) a ja to proste nemám kde skladovať. Máme veľmi malý byt a už toto nepoužiteľné oblečenie nemám kde dávať. Samozrejme, že som im to povedala, že to proste nosiť nebude ale oni aj tak. Som mladá a oni si myslia, že vedia všetko lepšie ako ja. Okrem toho nakupujú úplne veci, ktoré proste nechcem. Len aby niečo doniesli. Na Vianoce to bol napr.ryzovar.Pred vianocami sa švagriná pýtala či by som chcela a ja že nie, nechcem ďalšie hrnce/spotrebiče lebo to nemám kde dávať a všetko čo potrebujem mám. Alebo iný príklad: varím na 98% ja. No keď nemôžem tak uvarí muž. Ale keď vidím ako on varí sa mi dvíha žalúdok. Vývar nechá vrieť, neskutočne mastný ostane a ja to proste nechcem také. Včera som mu povedala, že chcem ísť na nákup potrebujem určite veci nakúpiť. Šiel on a nekúpil nič čo bolo treba. Napr.kupil asi 15ks masla, ktoré avšak mám v mrazničke dosť. A nemám kde už to maslo dať. Ak ho nejakým spôsobom natrieskam do mrazaka tak akurát napachne mäsom ak tam bude dlho čo samozrejme bude. Alebo kúpil polotovar šúľance s makom. Ja práveže polotovary v žiadnom prípade nekupujem a šúľance robím aby som deti zabavila a proste mi to vadí. Všetko mi vadí a ja viem, že sú to nepodstatné veci. Už som skúsila aj magnézium na nervy ale nejde to. Stále som rozculena a podráždená. Už aj cvičím, chodím behávať aby som si vyvetrala hlavu ale ani to nepomáha. Nechcem sa rozčuľovať. Už sa prichytavam pri Tom ako sa aj 50x denne zamracim lebo mi niečo vadí. Čím si pomôcť? Cvičím aj jógu ale už ma aj to rozčuľuje koľko tomu venujem času na úkor detí napr. a nepomáha a ja potom len kričím :(

amelia000
28. apr 2020

@lara81 joj moja, tebe treba poriadnu dovolenku bez rodiny...alebo kamosku na vino kde vypustis paru. Riesenia by boli...veci co ti netreba a zbytocne zavadzaju predavaj, rozdavaj. A z muzom si sadni a pohovor...jeden dospely chlap musi predsa vediet ze tj netreba 15 ks masla 😂

nickpick
28. apr 2020

@lara81 vzdy si povedz, ze zijes len raz a nema zmysel byt nonstop podrazdena, oblecenie nabal do tasiek a podaruj znamym, utulku, postav k smetnym kosom, ani to nekomentuj, ked niekto nerozumie po slovensky, jeho chyba a skoda jeho penazi, muzovi vzdy napis zoznam a poziadaj ho nech v ramci setriaceho modu nekupuje sprostosti, polotovary var jemu, ci mu bude chutit... inak ryzovar je super vec....😄

lenuliatko84
28. apr 2020

Slusne im povrdz ze tvoje dieta smejdy z ciny nosit nebude. V živote by som nedala decku vec z aliexpresu

lara81
autor
28. apr 2020

@amelia000 áno, s kamoškou sme chodili stále na vínko vypnúť. Teraz sa však nedá. A môj muž..no mňa zdzubal ako to, že nemáme vlhčené utierky (rád s nimi čistí) a keď šiel na nákup tak ich ani nekúpil. Chcela som jogurty pre deti tak kúpil celú paletu tiramisu jogurtov čo deti nejedia. Ľúbia biele a tých kúpil AŽ 1 teda.. a ja už rozculena čo s tými hnusnymi jogurtami robiť. Proste blbosti...

stastnamamulka
28. apr 2020

1.nie si tehotná? to by veľa veci vysvetlilo
2.súhlasím s @nickpick,ešte by som skúsila napísať zoznam toho,čo ti robí radosť,čo ti dáva chuť žiť a zamerať sa na to.

0silvia0
28. apr 2020

@lara81 neberies antikoncepciu?

lara81
autor
28. apr 2020

@lenuliatko84 no najnovšie aj svokra jej povie že nech objedná mojim deťom že oba to zaplatí. Nejde len o oblečenie. Ale napr teraz na veľkú noc im kúpila také divné rôznofarebné zajace či kurčatá alebo čo to je , také čo sa naťahujú a potom to má vraj skákať. Ani to nefunguje, nohy hneď odleteli ale hlavne že je to lacná plastová hračka. Už ma fakt všetko rozčuľuje ak má niekto sviatok a oni majú doniesť darček. Videla u nás, že deti majú 2 balenia megablok kociek z dracika. Tak ona im ešte objednala ďalšie 2 fejkove megabloky z Číny. Pýtam sa, načo im toľko kociek? Keď majú normálne potrebujú ďalšie plasty? Všetko čo kúpi sú len plasty plasty plasty z Číny... Keď sa blíži nejaký sviatok opäť mám len kŕče v bruchu z toho čo donesú.

jaskolka
28. apr 2020

Zrejme už dlho ti je doma byť zavretá, každý toho má už plné zuby, ale každý inak znáša. Veci, co nepotrebujes, proste daj preč. Upozornila si, e čínske nechceš, tak smola, poletia do koša. 15 masiel je moc, proste napíš mu zoznam, u nás muž bez papiera proste nejde do obchodu, nevie, čo ma kúpiť. Pri varení mu porad, nemusí to vedieť, zrejme doma inak varili. Tiramisu jogurty, no dobre, zase nejedia ich denne, skus, možno im zachutia.Polotovary až tak nezatracuj, nie sú také zlé, raz za, čas sa nič nestane a keď trebárs nevládzes variť, muz to zvládne. Vyskusaj ten ryzovar, možno napokon budeš s nim spokojná. Skrátka nesú stred sa na to, čo je zlé, čo ti nechuti, čo nepasuje... A naopak skus to obrátiť na prospech. Lebo nepomozes si neustálym rozčuľovanim, hnevom, nervozitou, budete sa len hádať a skriepit pre hlúposti. Ze sa, nedá ísť von, atď, to neovplyvnis, len vydržať. To je ako v tom vtipe, že hovorí muž druhému, som rad, ze prsi. Ten druhy sa prekvapene pozrie, ty máš rád dazd? Tak nemám, ale ono by pršalo, aj keď by som nebol rad, tak som radšej rad.

zooeynka
28. apr 2020

@lara81 ty riesis uplne nepodstatne veci...hracky? Smejdove oblecenie? Ved to chyt a vyhod. Co cakas, ze im bude kupovat luxusne predrazene veci, ktore by ti doma zavadzali uplne rovnako? Mozno je lakoma, mozno na viac nema a mozno si povedala ze fajnovej neveste a jej detom to staci, lebo vie ze ty to ajtak vyhodis. Namiesto vdacnosti uz len za to ze ti dakto mysli na deti sa jedujes, vytacas....trosku seba prehodnot. Je tu kopec zien, ktorym stari rodicia deti ignoruju.

lara81
autor
28. apr 2020

@0silvia0 mám mirenu viac ako 2,5roka. Tieto moje nervy začali asi pred rokom. Takáto nervna som bola keď som bola tehotná so synom.

@stastnamamulka nie som tehotná, moje nervy sú už vyše roka. Viem presne čo ma baví. Ale ostatní mi ešte aj z toho vedia urobiť nervy :( normálne mi už vsetci ľudia vadia. vedia, že rada pečiem. Tak napr.mi svokra kúpila nerezové akože tácky. Napr. Blížili sa moje narodeniny, tak som mužovi povedala, že ak tak strašne mi chcú niečo kúpiť tak nech mi kúpia kovovú formu na tortu. Dostala som kovovú formu na bábovku, silikónovú formu na tortu a silikónovú formu na korpus. Ok, neriešila som, upiekla som korpus na tortu v Tom silikone, smrdelo to, vyhodila som. Svokre som povedala, keď sa pýtala či som skúšala, že ten silikón nie je dobrý a už ho nechcem. Ani na tú bábovku. O pár mesiacov som dostala silikónovú misu so silikónovými vrchnákom. Že vraj ryžu do toho mám odkladať. To fakt? Ako teraz keď sa na to spätne pozriem, vtedy som sa nad tým zasmiala ale teraz mám len nervy. A keď idú na návštevu tak už dopredu ma to rozčuľuje že čo mi kúpia. Svokor to pochopil rýchlo a on mi dáva peniažky. Takisto aj moja mama. Povedala som jej, že deti potrebujú čiapky ja jak tak ona že nech objednám aké chcem a ona mi to preplatí. Ale tamti si nedajú povedať. Nie že mi svokra vadí. Ako nemám s ňou žiaden vzťah ale nie preto že je z mužovej strany mi vadí. Vadia mi aj susedia, spolužiaci niektorí atď. Ale to je úplne normálne, že mám iný názor. Ale doteraz som to nejako vôbec neriešila a teraz sa zo mňa stala taký zatrpknuty človek že niekedy si aj sama sebe leziem na nervy prečo mám také nervy..

11iva11
28. apr 2020

@lara81 Nemyslím si, že ty si tá zlá. Mňa by tiež vytočili všetky tieto "ťahy", ktoré ti rodinný príslušníci spôsobujú. Takže tu ide skôr o to, ako dosiahnuť, aby to nerobili, respektíve aby viac počúvali teba..
A manžel nekupuje tých vecí milión kusov výrobkov, lebo sú v akcii? 😀

stanulienkat
28. apr 2020

@stastnamamulka nemusi byt tehotna. Z toho,co popisuje by aj mna jeb..o.😀

jvasenka
28. apr 2020

@lara81 😂😂😂😂 joj zlatá.. Ale úplne ťa chápem proste máš svoj štýl, svoje metódy, výchovu, vieš ako čo chceš... Akoby som o sebe čítala 😂😂😂 (preto ten smiech)... Nič nádych výdych a povzniesť sa nad to🙂 môže byť aj horšie... Tie veci ani nevybaľuj, daruj alebo predaj a kúpiš detičkám niečo pekné čo ich poteší 🙂 mužovi napíš presný zoznam čo má kúpiť alebo keď bude v obchode napíš mu sms čo má kúpiť.. A s tým varením... No aj snaha sa cení 😁

0silvia0
28. apr 2020

@lara81 ja som brala nejaky cas hak a mala som taketo iste vnutorne nervy ako ty. Vysadila som a uplne bol zo mna iny clovek.
Moze to mat suvis, aj ked sa ti to zacalo pred rokom a mirenu beries dlhsie, mozno ta nervozita nastupovala pomalsie, ze si si to hned neuvedomila.

zooeynka
28. apr 2020

Akoze vytacat sa ze ti niekto nieco daruje???? Preboha, ved to mas komu posuvat ked to nechces - susedy, kamosky, dalsia rodina, utulok, tolkym ludom s tym mozes urobit radost a ty sa vytacas. Ze ta serie aj muz, to uz je na inu debatu - moj napriklad nevari nikdy, cize keby urobil polievku tak by som to aspon ocenila a nie oduvala pusu ze je mastna...asi nevies co su ozajstne problemy

daisylucky
28. apr 2020

Nevieš si nastaviť hranice, možno máš z detstva naučené dáke vzorce správania, ktoré ti teraz robia zle. Dá sa to zmeniť psychoterapiou, ale uznávam, ze to je komplikovane riešenie. Alebo si skus sama o tom pohľadať články na internete, narýchlo som vygooglila napr. toto https://viemktosom.sk/hranice/

daisylucky
28. apr 2020
kobelka
28. apr 2020

@lara81 čo mám povedať ja. Ja aj so svokrou bývam už 10 rokov😔 mne ani to magnezko nezabera😂

lara81
autor
28. apr 2020

@jaskolka zoznam som mu poslala už 2x aj sme sa o Tom rozprávali čo treba kúpiť. Ale proste včera bolo málo času a poslal ma tu do malého obchodu kde je všetko drahé. Som mu povedala, že pôjdem na ďalší den. Nebudem predsa za rovnaký nákup platiť 30€ keď v ďalšom obchode mám to isté za 20€. Snažím sa to obracať na pozitívne. Ale napr ten ryzovar. Vyslovene som povedala, že ho nechcem. Nemám totálne žiadne miesto v kuchyni. Nemám ho proste kde dať. A ryžu varím výbornú :D neviem to pretočiť na pozitívny pohľad. Hodila som tú krabicu vysoko do skrine kde nikdy nechodím lebo tam nedociahnem.
@11iva11 áno, manžel kupuje celý kartón niečoho čo je v akcii. To neriešim. Pozerám už 3 roky na 2 kartóny sterilizovanej fazule v paradajkovej omáčke :D to mi akosi nevadí. Ale keby kúpil ďalšiu tak asi penim. Ale toto maslo ma nahnevalo. Lebo je to tovar ktorý sa dokáže pokaziť.
@zooeynka vadí mi to keď vyslovene poviem, že niečo nechcem. Tie veci sú naozaj zlé. Prečo by som mala niekomu inému darovať tričká zo 100% viskozy či polyesteru? Ja by som sa hanbila teda. Ja nechcem od nich nič. Ak niečo chcú kúpiť tak sa neporadia. A raz čo sa poradili tak aj tak kúpili presne také, čo som povedala, že nechcem. Lebo oni vedia lepšie čo ja potrebujem.

zooeynka
28. apr 2020

@lara81 a skusit to vyhodit tak aby to videli? Nie okato, ale proste nejak zariadit aby videli ze to skonci v kontajneri.

lara81
autor
28. apr 2020

Ja som vlastne eko-friendly človek a mrzí ma, že kupujú toľko plastov a umelého oblečenia. Malému kúpili už ŠTVRTÉ plastové autíčko čo sa na neho sadá a vozí. Načo? Aj tak som mu ja musela kúpiť odrážadlo poriadne. Dcére kúpili kolobežku. Načo keď je nepoužiteľná? Kúpili kovovú a riadne to bolí keď jej to udrie do nohy. Takže ju nechce . Ale hlavne že je nová a mám byť rada že aspoň niečo doniesli. Fakt mám z toho radosť že sa dcéra teraz bojí na kolobežku lebo naozaj to silno bolí. A komu mám teraz takú kolobežku darovať keď viem, že stačí sa len trochu udrieť do nej a už modrina až do krvi? A potom aj tak musím ja kúpiť. Potom všetky tieto veci na skládke môžu stáť tisícky rokov.. ako táto debata sa zvrtla len na tieto kupované veci ale to som uviedla len príklad. Aj iné veci mi vadia.. nemyslím tým iba členov rodiny z mužovej strany. To len ako prvé som uviedla.

sunny8
28. apr 2020

Keď si svokre povedala že si neželáš aby kupovala synovi oblečenie a ona to stále aj napriek tomu robí tak si ho pozbieraj a podaruj niekomu isto pomôže. Proste keď ma malý ekzém tak mu to nebudeš dávať len z vďaky že je to darček. A s hračkami urob to isté. Keby bola svokra čo k čomu tak by sa zamyslela že miesto lacného darčeka ktorý nevyužiješ ti buď dá k sviatku ,( alebo teda synovi k sviatku) hoci pár eur ale mu kúpiš ty čo potrebuje. Lenže niektorí ľudia keď majú dať málo tak sa cítia trápne tak radšej kúpia hocijaký blud len aby sa nepovedalo. Kašli na to 🙂 a manželovi vždy napíš nákupný zoznam. On to neurobil naschvál muži sú naozaj neschopní čo sa týka nákupov ,(česť výnimkám ak existujú) ;)

777januska777
28. apr 2020

Nwm či je taká vec možná, ale dnes som pozerala súdnu sieň a tam sa jednej žene tiež zmenila povaha a začala byť veľmi neuroticka potom ako začala veľmi zdravo žiť (veľmi zdravá strava, veľa cvičenia a veľké chudnutie). Ja len tak nebude to aj tvoj prípad?

lara81
autor
28. apr 2020

@zooeynka majú sliepky. Neustále deťom kupujú sladkosti. Vždy keď sa nazbiera celá veľká taška to odnesiem k nim akože sliepkam. Aj tak nosia ďalšie a ďalšie sladkosti. Dcéra je silný alergik, nemáme ani koberce, záclony atd. Svokra jej kúpila perovy vankúš. Skoro sa zadusila a musela ísť na operáciu. Potom o rok chcela nám kúpiť paplony do spálne. Vyslovene som povedala, že perove nemôžeme. Aké kúpila? Samozrejme, perove. Ešte sa mi chválila koľko peňazí stáli aké boli drahé. Že alergia neexistuje to každému decku len diagnostikujú aby mali lekári peniaze . Teraz keď sa dcéra v noci zobudí ju nemôžem zobrať k sebe do postele lebo hneď opuchne a nepomáhajú ani lieky :( no tak už neviem čo mám robiť.

heidy222
28. apr 2020

@lara81 presne tieto veci co popisujes vytacaju aj mna 😂 pre ostatnych: ak ma niekto setrnu povahu, je minimalista, ma zmysel pre zivotne prostredie, ano rozculuju ho zbytocne veci a nepomoze ich vyhodit, lebo proste Serie Ma Ze na toto niekto dal peniaze. moja mama mi nosi pre deti pravidelne tasku oblecenia, najma o 5 cisel vacsich. Milion krat vysvetlit, ze sa tesis z darcekov, ale Staci jeden kus nepomaha. Ked to odlozim, zabudnem na to a vytiahnem o rok, Ked to he zase male. Potom ma to strasne mrzi. Odkedy som teda z priestorovych dovodov zacala predavat tieto veci do sekacu prestala s tym. Aj to Ked manzel nakupuje neefektivne ma stve, ale za normalnych okolnosti su to malickosti. Teraz Ked vsetci spolu sedime doma 24 h denne 7 dni v tyzdni zu zrazu z drobnosti ktore som neriesila temy, takze si myslim,Ze aj u teba zatat zuby, snazit sa odreagovat, bude lepsie.

sante81
28. apr 2020

@lara81 nehladaj chybu v sebe, ale povedz svokre čo sa ti nepáči. Dôrazne, možno sa urazi, ale budeš mať pokoj. Mne bývalá svokra vždy kupovala kozmetiku, parfumom som sprejovala záchod, a ešte dnes mám v zálohe 3 poťahy na žehliacu dosku 😂

lara81
autor
28. apr 2020

@heidy222 och presneeeeee si to všetko vystihla ❤️ presne úplne do bodky.

zooeynka
28. apr 2020

@lara81 fakt nevidis riesenie takeho "nijakeho"problemu, ktory prezivas ako hovadsku krivdu??? Darovat dalej(neries komu, ver ze vela ludi sa aj smejdom potesi, plastovym hrackam detto), vyhodit co je nedarovatelne a vzdy upovedomit svokru napr.ze "jeeej teta viete ako sa kamoska potesila tomu obleceniu od vas co som jej darovala? Viete, moj syn take nosit nemoze kvoli exemu, treba mu kvalitne kupovat" A detto hracky - "suseda sa taaaak potesila tomu labilnemu plastovemu odrazadlu co ste kupili". Ver ze svokru prestane bavit kupovat veci pre tvoje okolie.

zooeynka
28. apr 2020

@lara81 mas decko alergika a pouzivas perove paplony od svokricky??? A co si nesvojpravna? Vylozim to uplne nove zabalene ku kontajnerom, garantujem ti ze do 5 minut odtial zmiznu. A opat to splechnut svokre - ze dakto zo susedov sa potesil novym paplonom!

lara81
autor
28. apr 2020

@777januska777 myslím, že to nebude môj prípad. Stravu robím stále rovnakú, snažím sa vyberať zdravšie verzie ale stále v normále podľa mňa. Včera na večeru boli napr.sisky s cukrovou polevou. A cvičím len tak rekreačne, myslela som, že mi to pomôže ale nepomáha ani to tak vidím, že to vzdám :D