Ahojte.
Ako by ste riesili, keby vam svokra ( u nas je to tak) , alebo aj ktokolvek iny, neustale kupuje oblecenie, veci do domacnosti, a ine haraburdy a pritom vam to netreba a uz to nemate kd eodkladat, tie veci ani nenosite- su mimo vas vkus, a aj bes toho mate v skrini x veci ktore nenosite. A ani za mic si neda vysvetlit, ze nech nekupuje a ak uz nahodou, tak nech sa spyta co treba.
Vracali by ste tie veci dotycnemu - napr.posle oblecenie a vratim v taske s dozami ? Alebo ako to riesit ? Ako nechcem byt nevdacna, ale tie veci fakt nechcem, nepotrebujem, a aj z principu, ze ekologia a snazim sa co najmenej kupovat, aby to nekoncilo na skladkach.
Zavolaj podakuj, a ze ti nevyhovuje tak si dala k bedni, cigani vzali, aspon sa to zuzitkuje. Som si ista ze viac nekupi 🤣
A prečo jej nepovieš na rovinu, že nechceš? ... a ak Ti pošle, skončí to v koši? ... ja som to tak vyriešila a mám po probléme ... nikto mi domov nič nenosí.
Drsná, ale veľmi účinná metóda: Ak si jej naozaj už viackrát hovorila, aby to nekupovala a nenosila a nedá si povedať, treba urobiť toto: keď niečo donesie, poďakujem, zoberiem a rovno pred jej očami hneď vyhodím do koša! Svokra bude v šoku, takmer určite sa urazí a zrejme sa aj pohádate. Ale nabudúce už nedonesie.
@h2 🤣 perfektne... ze toto mna nenapadlo niekedy
tieto veci som riešila tak, že veci, ktoré som doslova nechcela a vedela som, že ich v živote nevyužijem, som obratom ako nové ponúkla na nete v 50% zľave ako nevhodný darček. lebo tiež som asi 3-4 roky "bojovala" s tým, nech si dá povedať. nedala. a tak som to napokon riešila takto. časom jej synáčik (už dávno ex) prezradil, čo sa s tými vecami deje, tak s tým prestala a kúpila už len to, čo dcéra naozaj potrebovala alebo nosila, prípadne jej prispela do pokladničky (dnes už na účet). takže pochopila 🙂
Ja by som ešte raz a naposledy poprosila svokru, nech nemina peniaze, že to nenosis, nové nepotrebuješ, nemáš úložný priestor a ak by ti mohla urobiť niečím radosť, tak jej to povieš vopred. Myslím, že to asi myslí dobre, ale asi nevie kedy dosť, z toho dôvodu by mi bolo ľúto hádzať veci do koša pred ňou atď. Ak si nedá povedať, tak sa zariad po svojom a podaruj, daj na charitu, do útulku, alebo daj inzerát, že darujes vrece nenoseného oblečenia. Myslím, že ak manžel má mamu rad a uvidí co sa deje s darčekmi sám jej pôjde dohovoriť.
Podaruj v skupinkách na FB. Niekomu určite radosť urobia.
darovala charite...
ja som mala rovnaký problém s priateľovou mamou - ona nonstop nakupuje fakt drahé veci, ktoré potom nenosí/nepoužíva a nasilu mi ich dávala, fakt sa nedala odbiť, no vtedy som ešte nevedela, ako na ňu. Postupne som sa naučila nastaviť si hranice a keď mi niečo núkala, tak som jej bez hnevu, ale veľmi jasne a zreteľne vysvetlila, že ja o tie veci nestojím, mám rada, keď mám v skrini prehľad a nemám tam veľa vecí, ktoré ani nenosím a že lepšie bude, ak sa ona bude starať o svoje oblečenie a ja zas o svoje. Takto som si vytýčila hranice aj v ostatných veciach - napr. v jej nekonečnom rozdávaní rád, poučovaní atď. Podarilo sa mi udržať si s ňou nekonfliktný vzťah a naučiť ju dodržiavať moje hranice.
Tak jej povedz, že keď ma taku silnú potrebu ti niečo kupovať, nech kúpi poukážku do obchodov a ty si už vyberieš čo uznáš za výhodné. Volako pekne jej to podaj aby sa neurazila, že si jej vďačná, že na teba myslí ale tie poukážky by ťa potešili viac. Vracať, by som nevracala, to je blbé ale chápem, že to dosť otravuje. Alebo to volakomu daruj, posúvaj ďalej 🤷
Tak ich podaruj mne,potesim sa 🙂
Vypytaj blocek lebo to uz mas/nesedi ti velkost/farba/strih a isla by som to vymenit/vratit
Zažila som si to. Keď sa mal malý narodiť kupovala veci zo sekaca tak som jej pekne povedala že si to neprajem že keď chce nech kúpi v normálnom obchode, ja väčšinou tiež dostanem vec ktorú v živote na seba nedám ale vezmem a potom vyhodím preč a keď malému niečo kúpila čo buď už mu bolo malé alebo sa mi to nepáčilo jednoducho som to predala za pár drobných.
No ono sa jej to neda vysvetlit. Pred nou do kosa hadzat nechcem a muz jej nic nepovie, aby jej luto nebolo. A ona beha po obchodoch, q hlada vecibv zlave alebo.lacne a , tesi aa z toho ako fajne lacno nakupila. Ze co ma to netesi, ze vsaknvela za to nedala.
Ale mne nejde o peniaze, proste ja fakt nepotrebujem 3 pracie kose na pradlo, len preto ze boli v akcii, uterak na kazdu prilezitost, oblecenie. A zbytocne potom.rozmyslat co s tym a vyhadzovat do kosa uplne novu vec mi pride luto
Ale raz na vianoce sa pytala , ze co by sme chceli. A nam uz dlhsie bolo treba spotrebic, mixer, tak reku ze to nech kupi, ze si nebudeme.my kupovat a ona bude stastna ze daco kupi. A ona to odignorovala a nakupila hovadin kopu.
@zivotgombicka to robi aj moja, ze sebe nakupial oblecenia, raz to mala a uz mibto davala ze nenosi. A ona je trosku postarsia pani, a nukala mi to ostosest. A ked som jej ze take nebudem.nosit, tak sa hnevala, ze vsak podbne nosim- napr rovnaka farba :p . Ze aj svojej dcere kupuje veci a ta je jej vzdy vdacna.
@nmhc ako mne osobne uz nekupuje oblecenie, ze to uz dako pochopila. Ale ako sa narodili deti, tak sa na ne upla a nakupuje oblecenie, aj take co im male je. A ked jej poviem ze nech radsej miesto oblecenia kupi nejaku kozmetiku, co sa vyuzije, ze detske mydlo, alebo olejcek alebo puder, ovocie dake tak nepocuva. A pritom v tom.nie som narocna, ze len urcity druh kozmetiky a ine nic.
@beata_k hihi, to vyskusam. 🙂 to ma nenapadlo.
Ja som jej urcite veci, take mensie, nenapadne vracala domov, a zalozila na miesto kde patria, ci domkupelne, kuchyne. Ale aj tak sa mi po case vratili naspat
Ja by som naplnila tie koše na prádlo všetkými haraburdami a začala jej to nosiť do domu či vám to môže uskladniť dočasne lebo nemáte momentálne miesto...vždy keď niečo kúpi tak to tam odneste...mohla by sa snáď trochu spamätať keď sa jej v dome začnú kopiť vaše veci 😅
@hejyou chces vecicky pre deti vel cca 80 ? Momentalne nakupuje toto, z kiki, pepcu. Aj ked malym je to na doraz, ale tam posu predsa 6-12 mesiacov, to im musi byt paradne
@hejyou ostatne musim kuknut co mam. Mam taku krabicu na sprostosti co sme podostavali, co nikdy nevyuzijem.
Mne napríklad svokra oblečenie nekupuje, ale keď kúpi niečo do domácnosti a ja viem, že to nikdy nepoužijem tak to potom darujem ďalej, keď má niekto z rodiny nejaký sviatok / na Vianoce alebo len tak. 🙂
Ja neviem, ved jej povedz narovinu ze babka dakujem za tie veci, ale nevynosim to, nevyuzijem to. Vraciam vam to spat, posunte dalej niekomu. Alebo to ka posuniem. To je taky problém? Ci uz sa v dnesnej dobe nediskutuje priamo s osobou, s ktorou mam "problem"? Radsej sa zalozi tema na mk?
Neorganizuju sa niekde u vas v okoli charitativne zbierky? Aukcie?
Urcite sa potesia comukolvek 🙂
nevyhadzovala by so, to pred ňou, ani by som je to nevracala, zanes na ČK alebo daj v taške ku kontajneru a hotovo, niekto sa poteší. Ako by reagovala, keby si jej v kľude povedala - viem, že mi chceš urobiť radosť, ale ja tie veci naozaj nepotrebujem, odnášam ich na ČK, pomôžu iným, len mi je ľúto, že ty beháš po obchodoch a ja to nosím preč pre iných. Ak mi chceš urobiť naozaj radosť, prines dezert, kávu alebo ovocie. Možno sa spamätá, ak nie, zobrať, odniesť, neriešiť. Tiež som pár krát dostala také "perly" ale nie od svokry, ale od tety.
Vyhodiť 🤣🤣