Vo vzťahu sa nikam neposúvame

3. aug 2021

Ahojte.
S priatelom sme spolu 5 rokov a sme tam kde sme boli ked sme spolu zacinali.
Ja mam 30, on 27 a ano stale byvam u mamy so starymi rodicmi, chcela som im byt napomocna co najviac, kedze mama kvoli praci sa im nemohla venovat, a popravde, ani sme s priatelom neriesili velmi buducnost, ano, nasa chyba, ze sme zili pre pritomnost, ale proste dosli sme do bodu, ked sme zacali riesit spolocne byvanie, lenze je problem ze penazi vela nasetrenych nemame, cize hypoteku nam nikto neposkytne, a mne sa vobec nepaci predstava ze by sme byvali v podnajme. Ano, vela ludi tak byva, a vyhovuje im to, co je super, lenze ja nechcem platit niekolko sto eur mesacne, za byt ktory nie je nas, za tie peniaze by sme mohli kludne splacat hypoteku.
Ano, ved aspon na cas tak ist byvat a zatial setrit na hypoteku, lenze to bude trvat kolko rokov, kym pri vysokych cenach najmu nasetrime par tisic €.
Co robit so vztahom ktory stagnuje?
Som zdeptana, mam 30 a zivot mi uteka pomedzi prsty

eliskadad1
3. aug 2021

hlavné je ujasniť si, či chcete od života to isté, ako to vidíte aj napríklad s deťmi, svadbou a takýmito vecami, čo sa týka toho bývania tak ťa chápem, ale zase ste spolu ešte nebývali tak je lepšie, keď si to aspoň v podnájme vyskúšate, či to bude fungovať, lebo z mojej skúsenosti a aj v mojom okolí proste to bolo tak, že práve to bývanie otvorilo oči

ivkazba
3. aug 2021

Čo robiť? Nuž sadnúť si, v kľude, bez emócii, bez výčitiek, bez nátlaku vysvetliť, čo cítič, kam by si sa chcela posunúť. Vypočuť jeho. Ak sa nezhodnete, tak ísť ďalej bez neho. Ste spolu 5 rokov a on stále býva s mamou a ty inde. Ja si to neviem v dospelosti predstaviť ani rok takto fungovať. Máte dosť rokov a ste spolu dosť dlho, aby ste už dávno žili spolu.

A čo sa týka bývania. Máš 30 rokov a teraz riešiš, že nemáte našetrené? Tak si ujasni, čo vlastne chceš. Za 11 rokov od strednej, on cca 8 ste nenašetrili toľko, aby ste mali aspoň tých 20% na bývanie ale ani nechceš ísť do podnájmu ale aj ti vadí, že sa nikam neposúvate. Lenže ak bude partner bývať stále s mamou a ty inde, tak sa ani nikam neposuniete. A súhlasím s názorom vyššie, skúste si podnájom, aby ste zistili, či ste kompatibilní aj na spoločný život. Pretože chodiť spolu 5 rokov a žiť spolu sú 2 odlišné veci.

autor
3. aug 2021

@eliskadad1 byvali sme spolu, aj ked to bolo iba na kratky cas, ked chvilu byval u nas, takze snad by nam to klapalo, predstavy do buducna mame tie iste. Chceli by sme maly domcek a potom dieta, lenze mne sa nechce cakat niekolko dalsich rokov, kym sa nam to podari zrealizovat.

hviera81
3. aug 2021

byvas u mamy 5 rokov a si nic neusetrila? tak ta sklamem, lebo v podnajme neusetris ani tolko.
priklanam sa tiez k prispevku vyssie, vyskusat byt sami, niekedy to je zlomove, hlavne po takom dlhom case ked ste si zvykli uz ze to takto je, tak sa tazsie prisposobuje novym veciam....

ivkazba
3. aug 2021

A prečo ste spolu prestali bývať? Ak raz s niekým začnem žiť, tak aký mám dôvod odlúčiť sa? Apropo, býval u vás, čiže s rodičmi. Bývať sám je niečo iné, to vás preverí.

ledgerka
3. aug 2021

Dost neskoro si sa spamatala a teraz sa ti nechce cakat. 5 rokov byt s niekym a ani s nim nebyvat a neplanovat spolocne byvanie je pre mna divne. Keby ste planovali tak by vas oboch napadlo odkladat peniaze. Nic nemat odlozene a to ste obaja doma pri rodicoch, divne. Obaja ste sa nejak pozabudli tak teraz budete musiet cakat, nic ine sa neda robit.

autor
3. aug 2021

Nasetrene mam, ale je to malo, kedze som malo zarabala, a casto som aj bola doma, kvoli starym rodicom, som na nich naviazana, vychovali, chcela som im co najviac pomoct. Priatel ma tiez co to nasetrene, ale kupil si auto, tiez jeho mama mala financne problemy, tak jej pomohol, a ani neviem kde sa podeli peniaze, vyplata, sem tam sa niekam islo, kupili sme cast pozemku, chceli sme staviat, lenze je teraz problem s dokupenim zvysnej casti pozemku, takze sme vlastne stale tam kde sme boli.

annamalaga
3. aug 2021

V prvom rade: aké vôbec máte príjmi? Lebo aj to je dôležité. Platíš nájomné rodičom nejaké? On takisto platí niečo mame? Koľko mu reálne ostane po zaplatený výdavkov, ktoré on má? Nemáte náhodou aj nízke príjmi, preto sa Vám to moc nedarí? Lebo aj sporiť treba vedieť a odkladať. To je dnes tiež umenie. A ver , že ak dobre nezarobí , tak na kúpu pozemku a následne výstavbu rodinného domu môžeš zabudnúť. Nato tiež dnes nemá každý. V podnájme bývať nechceš , pričom jednoizbak podľa mna by ste neutiahli? Ja si myslím , že by ste ho utiahli v pohode, pričom by ste spolu aspoň bývali.

eliskadad1
3. aug 2021

vieš lebo veľa ľudí chce stavať, bývať vo svojom, ale keď to nejde tak šťastne sa dá žiť aj istý čas aj v podnájme, si vezmi v iných krajinách tak bežne ľudia žijú a vychovávajú deti 🙂

mabenn
3. aug 2021

najom nechces, hypoteku vam nedaju, pri rodicoch byvat nechces...s takym pristupom sa tazko posuva....hladaj cestu, nie zabrany, na tebe to je

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hviera81
3. aug 2021

11 rokov som byvala v podnajmoch 🙂 vyhoda je ze to lahko vymenis, zrusis, prestahujes sa ak nie si spokojna 🙂 zmenis takto kludne aj mesto, aj stat 🙂 nemusis sa starat v podstate o nic okolo bytu, ma to svoje vyhody

liljana
3. aug 2021

Vacsina ludi riesi nizky prijem v oblasti odchodom na par rokov do zahranicia, zarobit na nehnutelnost a vratit sa.
Sklamem ta, ak ste nedlozili predtym, ked ste boli mladi a mali moznost, ak pridu deti, neodlozite uplne nic. Jedine vyhnat partnera do zahranicia sameho na zarobky.
Vsetko sa raz utrasie, nakoniec zdedi clovek byvanie po (starych) rodicoch a bude mat aspon vyriesenu strechu nad hlavou, aj ked zaraba malo.

trema
3. aug 2021

A myslis, ze ini su super stastni, ked musia do podnajmu, aby si nasetrili? Ja som bola takto v podnajme 5 rokov, kym som si nasetrila, aby som dostala hypo a nie som prva ani posledna.. ty byvas u mamy, tipujem, ze jej 400€ neplatis, uz davno si mohla mat nasetrene, spolu s frajerom

annamalaga
3. aug 2021

A môžete bývať aj na ubytovni. Veď deti nemáte a tam je lacnejšie bývanie. Ale bývate spolu.

konikkon
3. aug 2021

Ist do podnájmu je ako vyhadzovať peniaze von oknom. Chápem, že to nechces. Ak nemáte naaetrene, nie je možnosť sa porozprávať s rodičmi, ci oni nie su ochotní pomôcť v podobe založenia ich nehnuteľnosti? Od banky dostanete tých 70% hodnoty založených nehnuteľnosti (rodičovskej +vašej novej ) To je najschodnejsie riešenie. Otázka je, ci ste schopní splácať. Potom je možnosť dofinancovať vlastne bývanie spotrebakom, ale do toho by som tiež nešla. To splátky dosť navýši..

janetinka27
3. aug 2021

ste este mladi, prijem sa da poriesit lepsie platenou pracou. neviem, kolko ste vlozili do pozemku, ale ak sa chcete osamostatnit a chcete byt spolu, potom mozete pouzit peniaze za predaj pozemku do kupy nehnutelnosti, zbytok hypoteka. zavisi od sumy, ktoru si poziciate, splatka hypoteky na 30 rokov nie je az taka vysoka.
takmer kazdy chce domcek a potom dieta, ale bez nasetrenych penazi radsej uvazujte nad bytom. kazdy nejako zacina, nikto nema vsetko hned. naucite sa spolu hospodarit a hypoteka sa da splatit aj skor, kazdy rok mozete vlozit mimoriadnu splatku. starsi domcek je mozno lacny, ale casto do neho treba investovat a vyhodou je,ak je chlap zrucny a kopec veci si porobi sam. inak je starsi dom iba na ostaru.

hviera81
3. aug 2021

@janetinka27 je to take moderne teraz, vela tem tu je takych, sice mame na ucte 0 alebo minimum ale chceme stavat dom.....

sissy27
3. aug 2021

to, že nemáš našetrené a že máš slabo platenú prácu nie je problém vzťahu, ale čisto tvoj osobný, neviň z toho partnera a neschovávaj sa za "nikam sa vo vzťahu neposúvame".
Zdvihni zadok a postaraj sa o to, aby si sa vedela osamostatniť (ak teda chceš). A osamostatnením nemyslím, že sa máš zavesiť na krk partnerovi a čakať, že on vás niekam posunie. Nájdi si lepšie platenú prácu (alebo aj dve), nerozhadzuj, prehodnoť svoje požiadavky (prečo dom? prečo nie menší byt aspoň na začiatok?), zájdi za finančným poradcom a zisti, aké máš možnosti (viem, že ľudia berú hypo plus spotrebák, aby vykryli celú potrebnú čiastku, možno sa bude dať), zisti si možnosti nájomných bytov...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kkovacovak
3. aug 2021

Neviem ako rozmýšľaš ale nám ostatným tiež nepadlo bývanie z neba. Ak ste nenašetrili počas bývania u rodičov tak nenašetríte už nikdy. Poňali ste to celkom ľahkovážne a teraz by ste chceli niečo zo dňa na deň. Nechcete ísť do podnájmu, ok to chápem ale na hypotéku tvrdíš že nemáte. Chcete dom. Nie je lepšie sa uskromniť a zobrať na hypotéku byt keď evidentne na dom nemáte? Ak budete v lepšej situácii byt predáte a môžete mať dom. Nemáte záväzky tak zmeňte prácu ak málo zarábate. Tvoji rodičia a jeho rodičia vlastnia ich nehnuteľnosti? Môžete ich založiť a budete mať na hypotéku. Ale podľa toho čo píšeš tak neviem či budete mať na splátku. Chceš dieťa. A z čoho potom budete žiť? Treba si upratať v hlave čo vlastne spoločne chcete a čo viete pre to urobiť. Je pekné že sa staráte o príbuzných ale na úkor toho budete celý život len prežívať a hľadať výhovorky.

hviera81
3. aug 2021

@elizabet173 to ked si zoberu hypo, tak popritom uz teda vobec neusetria... ono ten dom stoji dost - myslim uz po hypoteke... chces oplotit? platis si to sama. chces aby ti niekto zahradku prisiel poorat? dalsie peniaze.... nehovorim o tom, ze ak nahodou majstri nieco po..ru, a treba to po nich opravit, na to uz hypo banka neda.... o 10 rokov opravit strechu, a v neposlednom rade, ten dom treba aj zariadit....
ja som mala pripravene peniaze aj na svoju cast hypo a este aj na zariadenie, aj ked to som riesila postupne. ale necakane vydavky teda prekvapia aj mna, a to nemusim riesit naklady typu strecha, plot, brana..... (mam byt)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hviera81
3. aug 2021

@elizabet173 ja som nestavala, ale asi by som do toho ani nesla 🙂 pocula som co to obnasa.... nemam ja tolko trpezlivosti 😀
mam velmi rada svoj bytik, s balkonom, v tichej lokalite. ale v hlbke srdca tuzim po chalupke na samotke, ked raz na to bude prilezitost a peniaze, tak do toho idem, ale momentalne si uvedomujem, ze ta situacia u mna taka nie je. treba veci vidiet realne.

gabika0825
3. aug 2021

Najprv by som predsalen skúsila ten podnájom… pises že ste už bývalý chvíľu spolu,”u teba”. Ale to nie je to iste ako keby ste bývali sami. To je niečo úplne iné aj čo sa týka delenia financií a spolunažívania. Možno keď budete spolu v tom podnájme tak zistite že to neklape alebo niečo. Vždy lepšie to zistiť takto ako keby ste mali spolu hypotéku a tam už moc nemáš kde cúvnuť.

diewcatqoo
3. aug 2021

K tomu len tolko, ze kto chce, hlada sposoby, kto nechce, hlada dovody. Ak je on podobny typ ako ty, ze toto nie, hento nie, toto nechcem lebo toto, hento nemozem lebo nemam peniaze.. tak dakujem pekne.
Ty mi prides ako clovek, ktory nedokaze prestrihnut pupocnu snuru a kvoli tomu hladas vyhovorky. Ak by ste obaja naozaj chceli spolu byvat sami, uz davno to mate vyriesene.

autor
3. aug 2021

@diewcatqoo asi mas pravdu. Nechcem odist od starkych, chcem s nimi travit co najviac casu kym sa da, nie si potom vyčítať ze som sa im mohla viac venovat. Ale chcem byt aj s partnerom. Len tu zial nikto nic neprenajima, kazdy len predava, sme malicka dedina. Jedine odist do mesta za lepsou pracou, a byvanim s priatelom. Asi sa musim rozhodnut medzi dvoma variantami.

ledgerka
3. aug 2021

cakat kym starky umru, stravit s nimi co najviac casu a pritom nezit svoj zivot? Aj stari rodicia to tak vidia? To ze sa odstahujes neznamena, ze s nimi nemozes travit cas.

kkovacovak
3. aug 2021

@elizabet173 to je tiež pravda. Ale ktovie aká je vlastne situácia. Ale máš pravdu, keď vidím že dcéra nevie hospodáriť tak je to problém. Na druhú stranu je to aj chyba rodičov že ju k tomu neviedli a potom to takto dopadlo. Ale založenie nehnuteľnosti by nemalo byť veľké riziko pre majiteľov danej nehnuteľnosti. My máme takto riešenú malú časť hypotéky a banka by keď tak primárne siahla na nehnuteľnosť ktorá bola kupovaná. No ale tu v tomto prípade je problém dlhodobý a úplne inde.

diewcatqoo
3. aug 2021

To, ze so starymi rodicmi nebudes uz nonstop, ale odstahujes sa do mesta, ktore je v takej vzdialenosti, ze sa da za nimi kedykolvek zbehnut, je myslim dobry kompromis.