Ahojte žienky, na úvod chcem povedať ze mam 25 rokov a jedno dieťa už mám. Od mojich 16tich mam priateľa s ktorým bývam už 3 roky. Máme jedného 4 ročného syna. Prvý rok sme so synom bývali u mojej mami, pomohla nám co sa syna týkalo a po roku sme odišli do svojho. Kameň úrazu nastal, keď som jej povedala že chceme druhé bábo. Každý mesiac mi vyvoláva či mi už došiel menzes a keď keď poviem ze áno tak poznámka hneď ,,chvála bohu, dúfam ze aj keby si bola tehotná si to nenecháš,, je pravda ze som po pôrode mala ťažšie obdobie, veľa som plakala a bola nervózna ale to nie je oprávnený dôvod aby mi zasahovala ,,do maternice,, už som ju aj odstrihla ale stále dokáže prísť, čo mám už robiť aby sa večne nestarala do nášho života? Priateľa to už tiež nebaví to počúvať 🙄
S priateľom máš 4 ročného syna, ale bývaš s ním len 3 roky? To ste neboli po narodení syna spolu? Mali ste problémy vo vzťahu? Možno sa mama bojí, aby si jej zase nezostala na krku, tentokrát s 2 deťmi.
@micusa2222 vôbec som ju nikdy neotravovala, raz keď som šla doktorovi🤷🏽♀️ sama mi prizvukovala ze mi pomáhať nebude aby som si nezvykla🤷🏽♀️
@h2 dali sme sa dokopy v 16tich do 19tich som chodila na strednú. Potom odišiel do zahraničia robiť, takže bol viacmenej preč ako s nami
Tak si to zrekapitulujme. Máš priateľa, nie manžela. 4-ročné dieťa, takže ani veľkú pracovnú minulosť nemáš, žiadne vlastné, alebo spolu v manželstve nadobudnuté bývanie, prvý, vcelku najťažší rok výchovy si bola "na prášky" a ťahala to aj mama, rodičák skončil, budem hádať, že za ten rok si znova moc nepopracovala a teraz ste jej s úsmevom oznámili, že hurá, ďalšie vnúča? 🤔 Úprimne? Hej, stará sa ti do maternice, robí to divným spôsobom, ale vôbec sa jej nečudujem.
a preco skor ako druhe dieta neplanujes svadbu ? mas odpracovane aspon dva roky aby si mala narok na materske ? mas 4 rocne dieta treba dospiet a s mamou neriesit planovanie rodiny al s manzelom
Vysvetli podrobne co znamena "odisli sme do svojho".
Máš nejaké pracovné skúsenosti? Možno by bolo lepšie najskôr získať nejakú prax, ideálne aby si dostávala materskú, a až potom ísť do ďalšieho dieťaťa. Druhá vec je vlastné bývanie, ak máte len prenájom.
Ak ste sebestacni a naozaj ju nepotrebujete, tak jej proste nepovies, ze si tehotna a ani ze mas dalsie dieta. Ked sa opyta, ci si dostala menzes, tak odpovedaj protiotazkou - napr ci uz bola konecne u psychiatra 🤷♀️ ak ta stretne s druhym dietatom na ulici, tak drzo povedz, ze nie je tvoje, len kocikujes kamoska…
Trosku blbe je, ze si ekonomicky uplne zavisla na partnerovi a v pripade problemu by si bola jedna z tych, co “ale nemam kam ist a nemam ziadne peniaze” - s tymto nieco sprav.
Ze mozno nebyvate vo vlastnom ale v podnajme az tak tragicky nevidim, a ze nie ste manzelia, tak to uz vobec nie je podstatne. Sobasny list ti ziadne extra prava a zaruky neposkytuje.
@mamina7070 nechápem, čo sa druhí starajú či sú zobratí, alebo len spolu žijú?! Je to ich vec!
tak si ustrikuj babtko a pravdu jej oznam az ked budes v 5tom mesiaci, kedy to uz na sebe nezakryjes 😉
Nechcem sa jej zastavať, ale co myslíš prečo to robí ? Možno jej niečo vadí, niečo co ona ako staršia žena vidi a ty odmietaš.
Ako to myslíš ťažšie obdobie ? Mala si popôrodnu depresiu?
A co vas vztah s priateľom, je všetko ok? Stará sa o syna či je to všetko na tebe? Ste finančne zabezpečení? Aspon taký ten štandard, ze nežijete z ruky do huby, máte auto, byt aspoň v prenajme….Mas pracu do ktorej sa po materskej vrátiš ?
Ak si si istá ze je všetko v úplnom poriadku, tak sa s mamou o menzese jednoducho nebav. Vysvetlí jej ze druhé dieťa plánujete a nema zmysel aby sa ta na to vkuse vypytovala. No neviem sa zbaviť pocitu ze si tu napísala iba A a zabudla dopísať aj B.
My ženy vieme byt hrozne naivne ked sa zamilujeme, ale treba si uvedomiť ze deti sú predovšetkým na pleciach ženy a mala by mať len toľko deti koľko sama dokáže uživiť. SAMA. Takže si poloz otázku či by si to zvládla s 2 detmi ? Keby sa čosi stane alebo sa vám zhorší vas vztah vieš z neho odísť? Mas kam? Mas úspory aspoň na depozit bytu, pracu ktorá nieje na smeny a zarobíš dosť na to aby si sa o seba vedela postarať?
Toto fórum je plne nešťastných pribehov žien ktoré sa ocitli v pasci, lebo deti.
🙄😅 co mas robit? Nezdvihat telefon, napriklad? Alebo sa jej nezdoverovat so svojimi planmi? 😅
Mama má pravdu. Slovensko čakajú ťažké chvíle. Drasticky sa zníži daňový bonus na dieťa, klesnú reálne mzdy, čaká nás bezprecedentné zdražovanie kvôli inflácii a zvýšeniu DPH, Slovensko príde o miliardy EUR kvôli stopnutiu eurofondov, zdravotníctvo kolabuje, kvôli novému trestnému zákonu prichádza k extrémnemu nárastu kriminality, rozmohne sa chudoba, hlad, násilie a beznádej. Priviesť do takéhoto prostredia dieťa je veľmi nezodpovedné. Výnimkou sú ľudia, ktorí sú zabezpečení, majú značné úspory alebo ľudia kolaborujúci so smeráckou mafiou - tí sa o budúcnosť báť nemusia.
@veronka1996 prestan pozerat tie americke katstroficke i katastrofalne filmy, lebo potom kreslis vsade certov 😄
Vieš tvoja mama sa len bojí že zas to bude len ona ktorá ti bude musieť pomáhať keď budeš mať ťažšie obdobie ... Ak to teba aj priateľa obťažuje tak jej nič nehovor ale potom ani vy neobťažujtr ju keď bude niečo treba...
@egonsk preco katastroficke? Len vcera som citala, ze pani dostala podmienku za spreneveru niekolko milionov podla noveho trestneho poriadku. Takze to len motivuje dalsich na trestnu cinnost…zdravotnictvo a skolstvo kolabuje to je fakt, uprimne sa im necudujem, robit v takych podmienkach a ocakavam dalsi odliv lekarov do zahranicia…transakcna dan a vyssia dph sa dotknu nas vsetkych a bude este vyssia chudoba, uz teraz sme na chvoste Europy, co sa tyka kupyschopnosti.
@egonsk Nič také nepozerám. Sledujem dáta Štatistického úradu SR, prognózy erudovaných ekonómov a sociológov a vyjadrenia ECB a MMF. Prepovedajú spomalenie rastu HDP, pokles reálnych príjmov, infláciu v prvej šestke krajín Eurozóny a úpadok školstva, zdravotníctva, vedy a výskumu kvôli šetreniu a politizácii. Navyše 80% objemu investícií sa realizuje vďaka eurofondom, ktoré nebudú, už teraz máme pozastavené čerpania určitých kapitol.
@veronka1996 daj si paralen, naozaj uz bluznis. Privela dat a zdrojov moze byt kontraproduktivnych a si toho skvelym ukazom. Autorke politikou v teme nepomahas a tu anonymnu vedlajsiu co si zalozila som ti uz tiez okomentoval 😉 ... katastroficke scenare su na vystrasenie ludi, ktori potom dokazu podlahnut akemukolvek nezmyslu, je to v psychologii.
@autorka
Porieste s priateľom svadbu a mamu nechaj nech si hovorí čo chce. Jedným uchom dnu, druhým von. Ty dieťa porodiš, ty sa oň budeš starať a živiť ho bude tvoj muž. Nie ona.
Ženy ti tu budú pomaly nadávať zato, že chces mať deti ako mladá. Ale tak teraz je to trend rodiť v 40tke po umelom oplodnení.. práveže také ženy ako ty, ktoré rodia mladé, sú vďaka potomkom ťahúňom ekonomiky (aj keď sa to tak na prvý pohľad nezdá).
Hovorí s tebou síce zvláštne ale v princípe má pravdu. Do prvého ste vhupli bez rozmyslenia, ty si mala depresie (?), museli ste u nej bývať, možno by sa inak správala keby sa z toho nič nestalo. To vlastné bývanie je koho? Ak to bude s frajerom zase horšie chceš sa nasťahovať nazad? Vieš si predstaviť depresie a dve deti k tomu? Či to by zase zaskočila mama?
🙈tie komentáre tu 🙈 keď žena nemá deti do 30tky tak, Prečo ešte nemá deti “stará panna” keď sa žena skoro vydá a má deti tak, Pokazila si celý život mala na také veci čas. Keď sú ľudia v manželstve a nastanú problémy tak, Načo si brala takého ….?, keď spolu len žijú a maju deti, Prečo nebola svadba ? “pohoršený život na divoko”, keď maju ľudia svadbu na úrade tak, Prečo taká na rýchlo svadba a predsudky. Ak ľudia dlho čakajú a šetria na svadbu, načo taká veľká svadba ?, ja fakt nechápem tejto logike sa starať do druhých životov a prečo a načo, každého vec nikto nemáme obuté topánky druhých aby sme súdili niekoho rozhodnutia. Ak chcu druhé dieťa nech ho majú, oni budú snim v noci hore oni sa budu starať oni sa budú do konca života báť o svoje deti nie vy, a ani nie jej matka. A reči typu do tohto sveta dať dieťa, a prečo ľudia rodili deti v praveku ? V tak hnusnej dobe kde vládol mor a zomierali milióny ľudí ? Prečo rodili ženy deti v koncentračných táboroch a v dobách v ktorých by sme my žiť nechceli. A k autorke: ak chcete druhé dieťa milujete sa tak si ho urobte a nepočuvajte nikoho, ja si myslím že by sa mohla moja mama aj na hlavu postaviť a vie že si urobím podľa seba. A že vám na začiatku pomohla je normálne su rodičia ktorý by sa toho neuchopili, ale každý rodič ktorý miluje svoje dieťa mu pomôže, je dobre že ste sa postavili na vlastne nohy a išli bývať sami. Ver mi poznám deti ktoré sa v živote neodlepia od rodičov, a su na nich odkázaný takže ak to tak chcete tak si to tak urobte.
@lenkakravcova len potom aby nechodila k mame vyplakavat....to že má niekokto veľa potomkov neznamená že to budú ťahúňmi ekonomiky....kludne to môžu byť ešte aj opacne
Vidno to na niektorých občanoch krajiny
@evcagabi no ved len nech nedviha ale ked ju priatel kopne do riti tak mame zacne vyvolavat. Nech s aspamata a najprv sa vezmu, najde si pracu a nieco v zivote uz aj odpracuje
@sense v 25r, plánovať druhé dieťa je veľa potomkov? Myslím že autorka nepochádza z osady.
Aspon vies, ze mame nemas vsetko vesat na nos. Druhe dieta je zalezitost vas dvoch, nie matky. Asi sa boji, ze ju tymi detmi zatazite. Ubezpec ju, ze to dvaja zvladnete a ze si na to trufate a dokazte jej to, ze ste zreli rodicia.
mat deti je zodpovednost, mas zabezpecenu pracu? mas nejake uspory? mas vlastne byvanie? preco sa nevezmete? zakladate si rodinu, ale odmietate aspon minimalne istoty, ktore manzelstvo prinasa? zvlastne, skupina lgptxxxxxx strajkuju, ze aj oni chcu uzatvarat manzelstva, a nemozu, a ti co mozu, nechcu, a je este jedna skupina, ktori presne vedia, ze ak budu mat aspon 5 deti, budu mat aj dochodok (pozor, 4 deti a menej to neplati, takze ak nebudu pracovat, nebude ani dochodok), a ty si ako na tom? ako zabezpecujes buducnost pre svoje deti? Co ak ostanes sama, budes sa vediet o nich postarat? mas predpoklady na pracu, ktora vas uzivi?
@lenkakravcova ja som nenarazala na ľudí z osady, je podobných prípadov aj mimo ľudí v osade.
A nikde nepíšem že dve deti sú veľa ... Ale že veľa potomkov.....tak ako ty si napísala že vďaka potomkom čo je tiež možné číslo.
Autorka kľudne môže plánovať druhé dieťa, s jej mama nemusí ovplyvat nadšením obzvlášť ak vie ako to bolo pri prvom s má obavy, sama autorka písala že žila u mamy, mama musela pomáhať, kde bol vtedy ten dokonalý muž čo sa staral. Nie nestal pri autorke čo sama autorka priznáva že bol viac mimo ako doma a predpoklad že dom/byt kde bývajú je jeho, nie autorkin. A jej matka má len obavu aby neskončila ds dvoma deťmi s jednou igelitkou na ulici. A kto by sa zas musel starať len matka ...zrejme matka vie prečo má obavy s určite to nie je preto že jej nedopraje. Určite si by bola autorka zabezpečena a dokázala by sa sama postarať po všetkých stránkach o svoje deti keby s nimi ostane sama tak matka reaguje tiež inac
A tahunom ekonomiky môže byť kľudne aj jedno rodic, ten nestravi x rokov na materských s rodičovských ako niekto kto si strihané 3-4 deti s trojročným odstupom
nedvíhať telefón, neotvárať aspoň dočasne,,snáď neskôr pochopí...ozaj, neotravovala si ju non-stop s malým ? Možno sa bojí, že sa to bude opakovať...