Vlastná domácnosť

anajska
21. júl 2014

baby,ako ste vy prežívali "prechod" z rodičovského domu do vlastného? my bývame uz vyse pol roka vo vlastnom dome a akosi si neviem zvyknut. cela domácnosž na mne,dve male deti,cudzie prostredie(v novej dedine nikoho dobre nepoznam) a asi som pedant,kedze by som chcela,aby to vsetko fungovalo (napr. od nedelného obedu s kolácom,vzdy navarené,upratané..az po triedenie odpadu a eko cistiace prostriedky)a nie vzdy to ide a ma to trapi,mam pocit,ze nezvládam vlastnú domácnosť..
ako to bolo u vas? hned(ako dlho) ste mali vo vsetkom systém??s akými problémami ste sa stretli? ako ste to riesili?
je toho vela..nie zeby som predtym nerobila nic,ale predsa,teraz je na mne a manzelovi vsetko..a jednoducho niekedy nestiham..viem,ze nie vzdy sa to da(hlavne pri malých detoch)ale ja som taky organizacny typ a vlastnu domacnost si obcas "nezoganizujem" 😒

mawka
21. júl 2014

@anajska fuha... ja neviem, ved to je brnkacka. ty sa musis zorganizovat. normalne si napis na papier, co vsetko mas doma porobit a urob si harmonogram. potom sa ti to zautomatizuje.
ja si osobne neviem predstavit ze nemam vlastnu domacnost. s mamkou sa strasne moc lubime, ale spolu by sme sa pozabijali asi. stacil mi mesiac, bol to blby napad, padila som si do vlastneho.

a ze obcas neumyjem riad, svet sa nezruti. teda ja na to niekedy kaslem cely den. co sa stane, ked neni pol dna umyty? nic. a tak je to aj so zehlenim. no boze, ked mam tam tri, styri varky naprate a nechce sa mi. tiez sa nic nestalo. nie som otrokom vlastnej domacnosti, radsej sa deckam povenujem.

a triedenie odpadu, ved ja mam kos na zmiesany odpad, nasi napr. maju este jeden na bio odpad do kompostu, potom mam vzdy igelitku na plasty a nahodou ak je sklo, dam do igelitky a vynasam naraz. takze pri vareni jedno hodim tam, druhe tam a ziadny problem.

nedelny kolac kupim v lidli alebo zbehnem do cukrosky alebo pekarne. proste v horucom pocasi ja vypekat nebudem a druha vec, uvarim sice cokolvek, ale na pecenie som nemehlo. nebudem teda rodinu terorizovat mojim abstraktnym kvazi umenim pekaskym 😀

eko cistiace prostriedky, tiez nechapem, v com je problem. ja kazdy den napriklad vysavam, mam tiez dve deti, stiahnem dlazku. dnes som to nechala tak, je tu kopa deti a bordel ako v tanku, vecer si daju rozpravku a prebehnem to vysavacom aj zotriem. kupelnu neumyvam kazdy den, dva krat do tyzdna. milujem vonu chloru, sem tam zotrem podlahu a wc savom. proste normalna domacnost. keby som chcela dosiahnut dokonalu domacnost ako z reklamy, tak ma odvezu do pezinka. obed varim tak, aby bol rychl a dobry, rozvarim si jedno, medzitym pripravujem druhe a tak. vyuzivam cas. a potom? kaslem na riady. vylozime si nohy a travime po obede. a to som s detmi sama. manzela nemam. a predsa je tu poriadok.

maminuska
21. júl 2014

@anajska ja ti z vlastnej skúsenosti poviem takto : dokonalých a nenahraditeľných sú plné cintoríny.
Ja som to riešila výpomocou do domácnosti .

dominix
21. júl 2014

Ja som pri malej dcerke uz rezignovala s dokonalou domacnostou 🙂 ... u nas to vyzera tak - rano bordel, na obed mala spi, tak upracem, ked sa zobudi, narobi znova bordel a ideme spat 🙂 ...sice mi to niekedy "lezie na mozog", to ze je to dookola nekonecne robenie poriadku, ale uz sa s tym zmierujem....Poriadok nie je vsetko, hlavne, ze sme zdravi a chodime vela von, ked je pekne - tam upratovat nemusim 🙂

maji182
21. júl 2014

Aj ja by som potrebovala byť paňou sama sebe ...Mám spoločnú domácnosť s mamou ...ale len cez týždeň..lebo cez víkend jej príde priateľ zo zahraničia ...ale ten týždeň no mám dosť ... cítim sa ako vyžmýchaná špongia ...lebo všetko musím robiť podľa nej, diktuje mi čo mám robiť a ak náhodou spravím podľa seba tak dobre že sa nezabijeme nožmi...Podľa mňa tiež nie je dôležité ked náhodou nie je umytý riad alebo ožehlené ... tak si to navrhni ako písala nadomnou pre začiatok čo kedy budeš robiť a potom to už pôjde 🙂 aj mne to ide cez víkend ako po masle ;)

zutera
21. júl 2014

Moje heslo:Bordel v bytě, šťastné dítě.... nebo taky ráda používám: pořádek je pro blbce,inteligent zvládá chaos 🙂 ,takže nebuď nešťastná, uzivej života 🙂

sofiadurovic
21. júl 2014

tak tak my máme veľký dom aj záhadu keď sme sa nastahovali bola som taká unesená z vlastnej domácnosti že som len upratovala, sadila a makala a malá ma viac nevidela ako videla to som vydržala asi tri mesiace a rezignovala som teraz presne ako píšu ostatné maminky nemám aj pol na umyté riady no a čo, poumývam podlahu večer ked malá zaspí ostatné robím v priebehu dňa ako stihnem ale neriešim to už tak neoplatí sa to vzťah narušený lebo som nič nerobila len hučala na chlapa prečo mi nepomáha bola som nenormálne nervózna iba pri malej som sa ovládala ale aj tak to určite cítila a teraz neni všetko dokonalé ale ja mám späť spokojnú rodinku 🙂 nie na sto percent upatanú domácnoť ale kašlen na to neumrieme preto nikto 🙂

slimstar
21. júl 2014

@anajska časom si vytvorite harmonogram, ktory urobite automaticky aj rychlejsie. Upratat uvarit oprat samozrejme by mal pomahat aj manzel. Ja som ho takto zapojila a on mi pomaha s upratovanim, aj s varenim. 😉

mamavera
21. júl 2014

@anajska máš to ťažšie preto, lebo si do toho vhupla rovno aj s detičkami. Ja som bola najprv v byte len sama s mužom, neskôr s jedným dieťaťom, potom s dvomi, až potom v dome, takže som mala pár rokov na to, aby som si vytvorila systém. Tiež som trošku pedant, ale zase sa nejdem zrútiť z toho, ak niečo nestihnem. A od začiatku som zapájala manžela, lepšie povedané, on to bral ako prirodzené. Pri dvoch malých deťoch sa riaď heslom - domácnosť má byť natoľko čistá, aby bola zdravá a natoľko špinavá, aby bola šťastná. Tvoje deti si v dospelosti ťažko spomenú, že ste vždy mali vyleštené okná, ale určite si spomenú, ako ste boli púšťať šarkana, robili spolu na záhrade bunker. A nestresuj sa, ak niečo nestihneš.

mirkava
21. júl 2014

@anajska kasli na dokonalu domácnosť užívaj si deti a to ze ste vo svojom... 😉 chvíľe s detmi ti nič nenahradí, nebudeš spomínať na to ako si mala upratané ale na detičky

rebeka7501
21. júl 2014

@anajska už som to určite spomínala k nejakému príspevku, keď som sa vydala, moja mama mi povedala : nebuď taká pi.. ako ja a nebuď otrokom domácnosti. Snažím sa toho držať.
ale k tebe, a načo je dobré mať domácnosť tip top ? asi máš veľa času. Venuj sa deťom !!!!! alebo chceš aby si ťa pamätali ako mamu, ktorá behá neustále s handrou a upratuje ? a manžel je digitálny ( to znamená bez ručičiek) ? nech aj on prispeje k chodu domácnosti. nájdi si agentúru a nájdi si cenník upratovania, žehlenia, starania sa o deti a pod.
užívaj si život s malými deťmi. keď budú staršie resp. v puberte, budú ťa brať iba ako banku.
robota nie je zajac, neutečie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a kamáratky ? časom si nájdeš i tie. trpezlivosť dievča !

mamavera
21. júl 2014

@rebeka7501 manžel je digitálny - bez ručičiek....odpadneéééém

rebeka7501
21. júl 2014

@mamavera to si ešte nepočula ? 90 % osôb mužského pohlavia má túto diagnózu. bohužiaľ spojenú s neprestrihnutou pupočnou šnúrou.

lady511
21. júl 2014

@anajska ahoj,,u mna to bolo veru tažké,,hlavne preto že sme s maminou aj velmi dobre kamarátky,,asi by som napísala že nikto tolko o mne nevie ako moja mamina,,,takže je mi aj najlepšou priatelkou 🙂 ,,nikdy sme sa nehádali (teda okrem mojej strelenej puberty) vždy sme sa chápali a podporovali,,,preto to bolo velmi tažké keby to bolo na mne ostala by som s nou navždy 😀 🙂 ...a bývala som v byte ,,a teraz dom,,takže bola to zmena a až teraz po 2,5 roku som si zvykla..a systém?..žiadny čo sa nespraví v jeden den spraví sa na druhý,,som síce doma na RD,,,ale mam male dieta takže s tým príde aj neporiadok a nejdem sa koli tomu zbláznit,,a ani nevarím každý den..a čo...avaríma spon na dva dni a mam pokoj,,upracem si každý den po troške,,velke upratovanie cez výkend..malu učím poriadku s hračkami ale aj inými vecami,,ktoré vytahuje ...príde to časom neboj.. 😉

lady511
21. júl 2014

@anajska ešte som zabudla,,ja som tiež pršla z mesta,,na dedinu,,ktomu väčšina tu hovorí po madarsko slovensky ,,,takže aj mamičky v parku ,,,takto spolu hovoria ,,čo je pre mna nezaživné a takto sa človek asi tažko pripojí k rozhovoru,,bývam tu teda vyše 2 r,,a kamarátky tu nemám teda v senci určite nie,,som doma s malou,,,cez výkendy chodíme mimo,,ako písali baby,,treba vyčkat všetko príde,,,aj napr robotou tam spoznáš,,ja mam tiež pomaly každý druhý den depku,,,lebo som komunikatívna už sa mi to žiada íst do kolektívu ale bduem s malou ešte rok doma,,,tak dufam že to prežijem 😀 ,,samozrejme chcem si to aj užit,,a nevidiet v tom len to negatívum,,dieta rýchlo rastie preto ked som zrutena že neviem čo so sebou tak myslím a to že budem potom plakat že niesom doma 😀 😉

miku1
21. júl 2014

@anajska Prechod som prežívala veľmi dobre, hlavne potom ako mi manžel pri prvom prataní povedal, nech to nechám naňho a odvtedy sa toho držím. On totiž takto relaxuje 🙂 Tak na čo mu kaziť radosť. O pár mesiacov prišlo prvé bábo, o dva roky ďalšie, takže som mala čas sa tak nejak dostať do všetkých tých "povinných" vecí, ktoré treba doma urobiť. Taktiež mi stačilo nechať raz vypraté prádlo týždeň pripravené v obývačke na žehlenie aj zo žehliacou doskou a po týždni čo to nevidím, manžel odušu žehlí, vraj sa už na to nevedel pozerať. Takže ako radia baby vyššie, ak tvoj manžel nie je digitálny, tak ho pekne zapracuj do starostlivosti o domácnosť 🙂 Aj ja som bola typ, ktorý chcel mať všetko tip top, ale jednoducho pri deťoch sa takto fungovať nedá, takže z nárokov na poriadok mi momentálne riadne ubudlo, radšej vypadneme vonku a je nám proste fajn 🙂

zuzanockamt
21. júl 2014

@anajska ja som nemala s prechodom do vlastnej domacnosti problem ... iste navyky som mala s organizovanim cinnosti - byvala som 5 rokov na intraku, potom som sa stahovala k manzelovi ... islo to tak nejako samo ... dolezite je podla mna si vlastnu domacnost zriadit predtym ako pridu deti ... my sme samostatne fungovali zhruba 5 rokov pred narodenim syna ... casom si najdes system a zvyknes si

zita19
21. júl 2014

@anajska vitaj v klube. Chce to len cas, trening a vylucit nedolezite. Ano poznat nedolezite ja na tom to najtazsie ale casom zistis comu mas venovat cas a energiu a nad cim sa neoplati ani len zamyslat... Ja to ani po 35 rokov vo vlastnej domacnosti celkom na isto neviem.
Ale zas viem, ze svet sa nezastavi, ked nemam v nedelu upeceny klalac a ja si v pohode sedim na gauci a uzivam si volno. Vsak ja som tiez len clovek a nie otrok domacnosti a rodiny.

kiki68
21. júl 2014

normalka,my sme zacali byvat spolu asi 2 mesiace po tom ako sme spolu zacali chodit. Takze ja co som predtym byvala sama a jedla som tak jablko na obed som zrazu musela najst system vo vareni,prani, studovani vysky a cestovani a vsetkom okolo. Ked som toto cele zvladla,tak sme si dali na stol krasnu ideu,co tak skusit mat psa, decko este ne, ved este nemam skoncenu vysku,ale ten pes by bol fajn experiment. Prosim pekne pes rozcupoval cely moj poriadok v domacnosti hore nohami a islo sa pekne od zaciatku. Dnes je to ok, na to ze som zacinala bez umyvacky riadu si hovorim,ze uff zvladla som to. Umenim varit sa dnes radim podla muza k spicke toho,co v nasich republikach je. Ci je to pravda neviem,ale zacalo ma to bavit.
Podlahy umyvam tiez vecer, akoze nemienim nejako luxovat, uz ma to nebavi behat s handrou ako maniak a odkedy je pes su aj tak chlpy kde kade, ked pride dieta budu zase omrvinky a rozliaty caj a ine srandy.

digysa
22. júl 2014

@anajska Neviem, ale ......neskusila by si svoje organizacne schopnosti vyuzit aj na nieco ine ako domace prace??? Tvoj zivot sa mi zda dost smutny.....

Prepac, ale to pise, clovek co sa neodstahoval od mamy do druhej domacnosti o dve ulice dalej, alebo do vedlajsieho mesta, ale priamo na iny kontinent. Myslim, ze tu domacnost priliz prezivas....trosku povol uzdu...

vianne
22. júl 2014

@anajska z tvojho kratkeho prispevku mam pocit, ze nie je ani tak problem v nezvladnutej domacnosti ako skor v tvojom pocite zlyhanie...skoda. asi kazda mlada baba si prestavuje, ze ked pojde do svojho, vsetko bude idylicke a krasne, presne ako vravis ukazkovy nedelny obed s trojchodovym menu, stastne a ciste deti, spokojny manzel, tip top domacnost....ale realita byva ina...treba vediet upustit od idealov z americkych filmov a prizmurit oko nad beznou slovenskou realitou 🙂 dbaj na dolezite veci - dostatok casu na manzela a deti, zdrave a teple jedlo (kludne aj bez kolaca) a uvidis, ze vela veci nie je tak dolezitych ako vyzera. vela robi vb tvojom pripade aj to ze si v neznamom prostredi, mozno sa susedam snazis dokazat ze si mlada a sikovna zena, a ze vsetko mas stale na 100%. skus si najst aspon jednu kamosku - susedku s detmi, pozvi ju na kavu a kolacik, pokecaj, a uvidis ze ani ostatne nie su take dokonale...
nechapem velmi ako s tym suvisi eko a triedenie odpadu....aj ja sa snazim o setrenie zivotneho prostredia, ma zauzivane nejake cistiace prostriedky, a neriesim to viac ako jepotrebne...odpad separujeme, sice le ciastocne, lebo moj a jeho mama na to neboli zvyknuti, ale po 4 rokoch uz aj moj manzel rozozna na co su 3 kose...chce to cas a nohy v teple......nechci mat zvladnute vsetko naraz.

co sa tyka napr pecenia...jeden vikend nieco upec, kludne zapoj do pripravy manzela a deti...urob z toho pre nich zabavu...dalsi vikend si kup kolacik v cukrarni, alebo sa tam daj pozvat, dalsi naserviruj zmrzlinu a ten dalsi nemusi byt nic, a chodte radsej na vylet...

sense
22. júl 2014

no neviem ale ja zmysel zivota a rodiny nevidim v 24hodinovom putzu domu....a kde je zivot.....mam sice len jedno dieta a chodim do prace, ale tak pracka operie a ked sa pozehli aj o tri dni neskor tak sa svet nezruti, a pracovni je to jedno ci je tam kos s pradlom den alebo dva, mame umyvacku riadu, takze staci len riady naladovat a vybrat, vysavam a umyvame raz -dvakrat za tyzden inak mame robot, a kupelnu staci umyt tiez dvakrat do tyzdna ked si kazdy po sebe skontroluje zachod a po pouziti umyvadla si ho aj utrie.....nepotrebujem mat nedelny obed o piatich chodoch a o tretej kolac.....mozno som humusacka ale moj zivot je prilis kratky na to aby som nonstop makala, ked nie v praci tak potom doma...

h2
22. júl 2014

@miku1 Tebe sa to ľahko hovorí, že "zapracuj manžela do starostlivosti o domácnosť", keď ten Tvoj sa sám ponúkol a ešte ho to aj baví! Väčšina chlapov by sa do žehlenia nechytila, ani keby sa brodili cez neožehlené prádlo celé roky. 🙂

lulu6541
22. júl 2014

Ahoj nechcem sa chváliť ale ja mám poriadkumilovného priateľa. Sám vie že ja hundrem na neporiadok tak hneď sa zodvihne a uprace. Môjmu priateľovi nerobí problém požehliť prádlo, 🙂

mawka
22. júl 2014

@kiki68 mozem ti povedat, ze pes robi bordel akurat pol roka, kym prebehne psiu pubertu, potom sa ti leda vala v posteli a mas de facto klud. s detmi nemas klud nikdy a co je to par chlpov od psa oproti tym ocapkanym stenam, vecne polepenej podlahy lebo prska caj a voda a vytopenu kupelnu a podobne 😀 😀 zvvierata su kreativne, ale deti este viac. a z utulnej upratanej domacnosti ma clovek hotovu kreativnu dielnu 😀 ale je to sranda 🙂

kiki68
22. júl 2014

@mawka no my mame buldocka a to je jak decko, to furt len davas pozor,ci sa to nedusi jedlom, vodou, neblije to na koberec, neotiera si do kresla drzku po napiti sa vody.... 😀 asi ako ktory pes. Kamoska ma zase demolatora, to je tiez klasa, musela som jej retusovat dvere,okna...to je tak za dve deti taky pes :D

maminuska
22. júl 2014

Ja sa vždy smejem na Paneláku , furt tam žerú a všade v kuchyni sterilne čisto , žiadny bordel 😀 .
Tak u nás ked chystám raňajky a ked sa doje, všade omrvinky, špinavé poháre, tanieriky, vyložené maslo 😀 . Tak zrejme som neschopná alebo čo , ale už plne kašlem , rezignovala som pri tretej dcére a pri štvrtej mám pani na výpomoc ktorá mi príde dvakrát do týždňa pomôcť doma - poupratovat, s prádlom a tak .
Ona je rada že si privyrobí lebo je nezamestnaná a ja zas že tu nezošaliem .

@kiki68 aj ja mám buldočka a je to ako decko , furt mne za prdelou, kam sa pohnem tam aj ona.

kamilka1986
22. júl 2014

ahoj,no ten prechod do vlastneho je riadne narocny,ja byvam mesiac vo svojom vlastnom s priatelom a poviem ti ze vecer padam do postele mrtva 😀 mame zopar zvierat,velky dom a zahradu a su aj take dni kedy vobec nestiham umyt riad a podobne 😠

kiki68
22. júl 2014

@maminuska sterilne kuchyne su iba v serialoch a filmoch,podobne ako dofarbena rakuska trava v seriali berg doktor, proste vsetko cez filter upravuje optiku 😀
po rannom kulturnom jedeni muza a buldocka vyzera nasa kuchyna a jedalen ako...no....radsej budem ticho,lebo jednym slovom bordel jak v tanku 😀 Ryza a mrkva bola aj tam,kde by som jej vvskyt nepredpokladala 😀 Sak Ty mi rozumies,ked mas doma to iste v psej podobe 😀

mawka
22. júl 2014

@kiki68 tak ja som mala labradorov vzdy, ktori sedeli pred kredencom a z kutikov ust sa im tahala slina az po zem. labrador, ktory miluje odpadkove kose a mat plnu papulu jedla 24 hodin denne. raz si blazon napchal nufak do kelimku od jogurtu a myslela som, ze zozerie aj ten plast. inak gaucovy pes, zahrada jak svina, ale tam len cikat, kadit a inak utriet laby a bud sa rozlozili vo vani alebo na gauci. ked som si chcela sadnut na gauc, pes sa na mna pozrel stylom, ze akoze ty tu co chces 😀
mas zajedno ci pes, dieta, vzdy sa im clovek prisposobuje. mali sme aj kokrika kedysi davno, ktory vyhrabaval kvetinace. ale tak dokladne, ze hlina vsade okolo a to bola este era kobercova a kvet s korenom stal v kvetinaci 😀 ale tak cisti kopce hliny z bezoveho koberca 😀

maminuska
22. júl 2014

@kiki68 tak ja mám dvoch , aj buldočka aj buldoga, ale ten je relatívne samostatný. Ale táto naša buldočka, fakt proste decko - prdí to , otiera si hubu o sedačku tiež , ked žere , všade bordel , hodiny dokáže čučat do odpadovej rúry, lebo čaká nejakého potkana a vykňukávať pri tom ... ale aj tak ju lubime ako koňa.