Vianočné koláče a svokra

15. okt 2024

Som tehotna a narodi sa nam babatko. Ja nebudem mat prilezitost piect. Vcera som spomenula pred svokrou ze si objednam kolace. Tak trochu sa urazila lebo ona pecie vela a kto to poje a naco objednavat.lenze jej kolace nam nechutia. Je pravda ze pecie vela aj 10 druhov aj viac ale ja peciem uplne iny styl.

Ako by ste to riesili? Objednat, upiect nieco aj ked neviem kedy. ci kaslat na to a ostaneme bez kolacov? len s tym co budu mat oni.sme od nich 3km a na sviatky budeme spolu..

brendaa
15. okt 2024

Na sviatky budete spolu... ani tvojmu muzovi nechutia jej koláče? Budete mať bábätko do Vianoc, ja som bola vďačná za akúkoľvek pomoc po pôrode...

autor
15. okt 2024

@brendaa nie ani jemu. Zje zo zdvorilosti par ale my vieme svoje.ano do vianoc v novembri.. ako ved to ze mne sa velmi nechce piect teraz preto som chcela objednat.. ale velmi sa zhrozila. Ona robi kolace bez plnky,kremu,dzemu,cokolady proste vsetky mozne suchare sveta plus perniky co su tiez suche.

andaluzia12
15. okt 2024

Úplne normálne objednam a poviem, že mame radi aj plnokove koláče.. ona to spracuje ….

autor
15. okt 2024

Mozno je to cele hlupost ale ja uz som obetovala vianocne jedlo. Ktore jedia uplne ine nez som jedavala doma a teraz este kolace.. k tomu ani tu kapustnicu asi nebudem jest ved kapusta a kojenie par tyzdnoveho dietata.. velmi k sebe neide

arianna25
15. okt 2024

Ja by som povedala že nech sa nehnevá ale som zvyknutá na tie čo si objednávam, chutia mi a preto budem mať tie objednané a ďakujem.
Nie je od svokry pekne že silou mocou chce nanútiť jej koláče. A povie že veľa pečie a nezje sa to. To je nanucovanie. Na také taktiky už mám alergiu.
Keby boli fajné tak brala by som.
Alebo objednaj a ona ti dá len malú krabičku ako kompromis.
Inak aj ja si objednávam lebo mi chutia 😊

autor
15. okt 2024

@andaluzia12 budeme jest potajme 🙂

autor
15. okt 2024

@arianna25 niekedy je to so starymi ludmi ako s detmi...ale neviem preco tolko pecie kazdy rok, jedia to este na 3 kralov lebo sa to pomaly je.. to ja uz ani neviem ze boli kolace co sa zjedli...

fadama
15. okt 2024

Pre Boha veď si objednajte koláče aké chcete, ste dospelí ľudia a hlavne keď si tehotná a nechceš piecť.🙄
Zoberte pár kúskov aj od svokry aby sa neurazila a hotovo.
Takéto problémy

andaluzia12
15. okt 2024

Treba sa vedieť ohradiť, svorka nesvokra.. často to tu baby píšu.. a čo keď je staršia, nahnevá sa, či rozplače .. mne sa moju uz takto pár krát podarilo “vyviezť z miery” pre podobe nezmysly.. a nech si aj plače, keď jej poviem nie, znamená to nie ….

autor
15. okt 2024

@fadama no veru, znie to jednoducho,aj ja som si to tak predstavovala. Lenze su proste starsi ludia co ziju vo svojej bubline a maju idealy v zmysle ze nic nemoze byt ine nez su zvyknuti a povedzme si uprimne ma sa urazit na zivot a na smrt tak to nam na sviatky zas za to nestoji.. aj ked citovo vydiera..

pininka1
15. okt 2024

Všade sa dá urobiť kompromis, niečo od svokry, na co je zvyknutý tvoj muž, niečo objednám a hotovo. A máš pravdu, po pôrode kapustnica veľmi opatrne, ale aj niektoré kolace, naša neznášala čokoládu, keď som kojila a dala som si, hneď sa vysypala

sense
15. okt 2024

Povedať , ďakujem ale nám suché nechutia. A objednajte si kremove
A ono keď ti nechutí ich vianočné menu ,pozvú tie na Vianoce vy ich. Ok možno nie tento rok ale ďalší.
A teda proti keksom nemám nič , keď nám ostalo suché natrel si ma to každý džem aký chcel, alebo som namočila do čokolády posypala orechmi alebo kokosom...a nebol problem

autor
15. okt 2024

@pininka1 no ved orechy, cokolada, citrusove ovocie, majoneza kde je surove vajce, kapustnica, teda nic moc to ich menu.. a este aj kolace..

autor
15. okt 2024

@sense ako ja to menu neriesim chapem ze skoro cele slovensko je kapustnicu ,salat a rybu. To ze my sme dkma jedavali uplne ine jedlo je moj problem.. aj ked ja si ho najskor uvarim lebo je idealne na kojenie.. ale sladke mam rada a ona sa fakt nasrala.. aj ked je zvlastne ze moje ine jedlo jej nevadi ale moje ine kolace ano.

autor
15. okt 2024

@pininka1 velmi nie je zvyknuty na jej kolace vraj nikdy nepiekla a vzdy ich zasobovali babky s kolacikmi.. ze to teraz tak 10 rokov sa rozpiekla tymto smerom. My sme spolu 9 rokov

gab1sol
15. okt 2024

Ste dospelí, budete mať vlastné dieťa. Už ste rodina. Vytvárajte si vlastné zvyky. Chceš objednať koláče? Objednaj. Svokra pečie koláče? Nech pečie, ale nie pre vás. A Štedrý deň by som už tiež naplánovala len o vás troch. Vytvárajte si vlástný domov.

ivik4
15. okt 2024

Objednat
My tie Vianocne suchare tiez nik nejeme a furt nam poslu aj tak. Pritom vedia ze to nechceme

sense
15. okt 2024

Tak ako sa nasrala tak sa aj odserie.... U nás v zásade a mojou mamou riešim veci aj, partner so svojou. Tak nech jej on povie že mu nechutia

autor
15. okt 2024

@gab1sol my uz sme rodina. Uz cakame 2.babatko. zas manzrel ma fajn vztahy. Je pravda ze ja by som bola na vianoce najradsej doma ako kazdy. Ale tak tie 3 km asi prejdeme k nim. Nech nie su sami. Predsa len ine deti nemaju ani rodicov uz..

autor
15. okt 2024

@sense uz jej to povedal asi 3 sezony po sebe.. a nezabralo. 🙂 pecie dalej a vzdy ked najde novy suchar tak prida do zoznamu.. no nic, objednam ja nieco, a nejak si poradime..

gab1sol
15. okt 2024

Tak o to väčší dôvod si riešiť sviatky po svojom u seba… Ale tak buď sa prispôsobiš svokre, budete tam a príjmeš jej zvyky (aj s koláčmi) alebo si začnite budovať svoje zvyky.

ina2405
15. okt 2024

Objednaj tie čo chcete vy a vezmi od svokry krabičku. Však ona plnkové nerobí, to je normálny dôvod, keď chceš aj plnkové, objednáš si ich.
Ja neobjednávam a pečiem max 3 koláče/zákusky, čo nám chutia a svokra pečie po svojom, ale vždy krabičku pošle. My poďakujeme a pomaličky zjeme aj tie jej, aj keď nie všetko nám chutí. Nebudem to odmietať, lebo to myslí dobre a pokazila by som jej radosť.

fadama
15. okt 2024

Mne by takto veru rozkazovat nikto nemohol.
Urobím tak ako chcem ja/ my.
Svorka nech sa naučí rešpektovať iných.

autor
15. okt 2024

@ina2405 ja som vladtne ani tak neodmietla tie jej.. skor som povedala ze objednam aj ine.. ved ako fakt ine nez robi.. no tak zmenila naladu ze ked ju ma mat taku aj 24.12. Tak to fakt ostavam radsej doma

natalka13
15. okt 2024

Ved nech napecie kolko chce. Jednu veceru snad zvladnes a doma si jedz co chces.
Kedze kojis prines si svoje krabicky na veceru s jedlom vhodnym pre kojacu matku.

cervenaruza123
15. okt 2024

Ja som v tomto smere za slusnost, ale aj za jasne hranice a nedat sa. "Vdaka, super, ste zlata, ale aj tak si objednam aj par svojich oblubenych kolacov". Ber to tak, ze mojej znamej este par rokov po svadbe volala pred kazdymi Vianocami jej sestra a prehovarala ju cele hodiny a rozculovala sa, preco znama nepecie ich tradicne rodinne kolace, ale ine. Ved tie jej su najlepsie, ced ich roky jedla aj ona. To zbytocne vysvetlovat niektorym ludom, niektori ludia jednoducho zvlastne uvazuju. A niekedy je nutne sa aj pohadat, ked ten druhy nijak inak nie je ochotny ustupit. Niekedy to paradoxne vztahom aj prospeje, aj ked pocas hadky su napate.

ina2405
15. okt 2024

Do Vianoc ju to ešte hádam prejde. V každom prípade sa neprispôsobuj ofukom...to je také manipulatívne. Nech jej syn povie, že kvôli hlúposti kazí náladu druhým aj sebe.

levantinka
15. okt 2024

Mala by si jej povedat narovinu ze dakujeme ale neprosime si. Ze si to velmi vazis atd atd. Viem, ze babky su tvrdohlave ale myslia to dobre. Ked sa urazi je to len jej problem. Musi sa naucit vas respektovat.

Moja mala problem tiez, ked som roky dozadu zmenila stravu. A doteraz sa opyta velakrat ci mi nenavari. Vzdy slusne odmietnem a podakujem.

osky
15. okt 2024

Je od vas velmi pekne,ze chodite na vianoce
k svokrovcom,
hoci uz ste aj vy samostatna mlada rodinka.
Presne o tomto su tie vianoce.
Mohli by ste ich mat krasne sami,doma,v sukromi....
Ale vy prejavujete najväcsi symbol vianoc-LASKU.
Tym do toho davate najviac.
A ty si este ozelela aj svoje tradicne menu,a plne si sa prisposobila./robieva sa to ale tak,ze menu sa pomiesa a prisposobi.mohli by ti urobit aspon nieco,ked ti celkom to ich nevyhovuje/

Je super ze svokra rada pecie...
Vsetko je ale o komunikacii.

Keby si prisla- mama,mne by chutil taky a hentaky rez/kolac...neupeciete..?
Alebo,jej daj nejake typy a povedz ze to bude najlepsi darcek k vianociam...
Proste inym stylom,
nie vyslovene takym,ze tie jej vam nechutia...

Na druhej strane,ak ani takyto sposob komunikacie nezaberie,
a bude si piect dallej take,ake nechcete,
aj svokre uz treba nastavit hranice.
Pretoze nechapem,preco by mal jest niekto nieco len preto,aby sa iny neurazil.

Vsak ak vas ma rada,ak vas chce poesit,tak prave preto by vam mohla nachystat,co vam chuti.
Obzvlast ked pises,ue ine deti nema...
Toto fakt nechapem...
Keby som 3 sezony s nou riesila stale to iste a ona by mi stale nutila to iste,uz by som si dupla a povedala svoje.
Aj ty si clovek
Aj ty mas vianoce.
Hej,su to" LEN " hlupe kolace.
Ale v tomto je uplne nieco ine-prejsv svojho ega ....
Vsak ked ju to bavi,piect take suche,ok.
Ale ked vie,ze vamto nechuti,nemoze sa urazat....
Nemoze ti predsa diktovat,co mas jest...

sima234
15. okt 2024

Prečo nie ste na Vianoce iba vy, ale chodíte k svokrovcom, keď ti tam nechutí ani jedlo ani koláče? Bože chúďatko, tak sa obetuješ 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️