Vianoce sami alebo so svokrou?

28. okt 2023

Ahojte.
Mam taku otazku že svokra mi dala najavo že mali by sme oslalovať Vianoce už sami maju aj dcéru ona je mladšia.
S manželom mame dcérku a byvame nedaleko od nich.
Zatial stale sme oslavovali spolu mám ich rada a nenapadlo mi by v živote že by im to vadilo prave naopak myslela som si že sa tešia že raz do roka je spolu rodina.
Ja som jej vravela že mne to nevadi no veľmi ma to dotklo. Keď som to vravela manželovi neveril mi najprv
Mi určite budeme už doma mať Vianoce len lutujeme svokra ktorý je rodinný typ človeka a veľmi ma rád ked rodina je spolu.
Ako by ste to vy priali na mojom mieste a aky pristup by ste mali ku svokre? Ja sama mám zmiešané pocity s toho a som zmätäná .

autor
28. okt 2023

Určite to teraz riešiť nechceme , naháme aby ona to začala riešiť no nemam v plane už snimi tráviť Vianoce keď viem že ona to nechce....

syslik81
28. okt 2023

oslavte doma a na druhy den chodte k nim -tak ako to robi xy rodin

viestta
28. okt 2023

Nemala by som problem oslavit Vianoce v uzkom kruhu rodiny. Svokru mozte navstivit v iny den. Tak ako to robi mnoho inych rodin.
Uvedomujes si, ze toto by malo napadnut vam a uz davno, ze sa nemate natrepat k svokre na sviatky? Ze take sviatky su pre nu zataz, ktoru uz nemusi zvladat... Je mile ak je rodina pokope, ale preco sa citis urazena?

zmrzlinka2021
28. okt 2023

Na Slovensku nie je typická taká rodinná vzajomnost. Napr v zahraničí je to bežnejšie, že rodiny sú spolu. Na Slovensku chýba také pro rodinné zmýšľanie. My sme na Vianoce so svokrovcami, lebo sme rodina.

betulinka1
28. okt 2023

Mas velmi múdru svokru. Mali by ste byt sami ako mlada rodinka a spravit si svoje vlastne Vianoce.

lindous
28. okt 2023

Ako trávite tie Vianoce spolu? Ak u nich, pomáhate s prípravami alebo prídete na hotové? To mi napadá ako možný dôvod prečo by toho mohla mať napr. dosť, že už sa jej to nechce celé organizovať… alebo proste chcú mať svoj kľud, to je tiež normálne… ako to naznačila? Nezobrala si si niečo len moc k srdcu a vlastne to možno ani tak nemyslela?… pripadne všetko zariaďte tento rok vy a skúste pozvať ich ako zareagujú

marca12
28. okt 2023

Mozte ich pozvat k vam. Ale mne by nevadilo,keby ma tam nechcela. Ja mam rada Vianoce doma,nerada chodim k mojim rodicom alebo k svokrovcovcom. My to mame naopak,nas vzdy volaju a ked odmietneme,su smutni. Vzdy mam taky blby pocit,ze sme ich odmietli a sme radsej sami doma.

spadnutaslivka
28. okt 2023

@zmrzlinka2021 toto je také typické, že všetko je zase zlé na slovensku a super v zahraničí. Nie, nie je to všade tak. Je to proste o každej rodine zvlášť, ako si to nastaví.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tamta
28. okt 2023

Mozno jej vadia tie väčšie prípravy, ked ste tam vy, mozno uz potrebuje viac kľudu a oddychu. Neurazala by som sa, ja mam tiež rada svoj domáci kľud a Vianoce v uzkom kruhu, následne rodinná návšteva. Prijmi to, ako to je a zacnite si s manzelom a dcerkou tvoriť vlastné rodinné vianočné tradície.
Mozno ked budete tento rok separe, svokre bude cez Vianoce smutno a zisti, ze urobila chybu... A mozno nie.. Nenechajte si tym pokaziť vzťahy ani Vianoce ❤️

mamina7070
28. okt 2023

mne skor pride divne ze napriek tomu ze uz mate s muzom dieta sa trepete na vianoce k svokre
ja ju plne chapem chce mat svoj klud rodinnu pohodu
keby ste to aspon striedali ale takto jednostranne

mikadooo
28. okt 2023

Za mňa je to v poriadku. Svokra rokmi nemladne, asi už nevládze to, čo roky predtým. Možno by ste ju mohli na oplátku pozvať vy k vám, aby si si to odskúšala ako organizátor a "pani domu", možno by si ju potom lepšie chápala...

mamina7070
28. okt 2023

a potom ved mozete vy pozvat svokrovcov na obed na prvy alebo druhy sviatok vianocny pekne uvar nachystaj nacancaj

sima234
28. okt 2023

Záleží od toho, či ste tam od rána a pomáhate jej s prípravami, alebo prídete pred večerou a ona všetko chystá sama. My sme na Vianoce sami a inak to nechcem. Ja som sa tešila na to, ako si budeme robiť vlastné "tradicie". Prvý, druhý sviatok ideme k rodičom.

marsmykkok
28. okt 2023

Keby som svokra a mám muža, určite chcem byť doma s mužom. Rovnako aj ako nevesta ak svokra nie je sama a má muža, určite chcem byť iba s mužom a dieťaťom a nie so svokrovcami. Pre mňa by mal byť štedrý deň o pohode, kľude, nie chystať pre 20tich večeru a po večeri aby praskal byt vo švíkoch. Keby je svokra sama je to iné, u nás sa to robilo tak, že starká čo bol sama prišla rovno na štedrú večeru (teda do večere sme boli sami) a bola do druhého rána. Tak by som to praktizovala aj ja. Ale nebudem na hromádke s celou rodinou celé sviatky.

autor
28. okt 2023

@sima234 ano chodime pomahat mali sme Vianoce aj uz aj u nas aj u nich. Ide o to že nechce aby sme mali spolu ale osobitne to je jej jedno či u Nas alebo u nich.

kristina2412
28. okt 2023

A neskúsili by ste ich pre zmenu pozvať vy? Možno má toho dosť, prípravy, varenie, následne všetko upratať atď.

viestta
28. okt 2023

Autorka, v kazdom pripade nemas dovod citit sa dotknuta a urazena. Vyslovila svoje zelanie, vy sa mu mate prisposobit.

autor
28. okt 2023

@kristina2412 navrhla som či pridu oni a ona že chcú mať osobitne a aby sme potok prišli.

sima234
28. okt 2023

Tak potom to treba akceptovať a spravte si Vianoce sami. Alebo choďte k tvojim rodičom ak je možnosť ak nechcete byť sami.

koniarova
28. okt 2023

Tak nerieš a prispôsob sa. Načo sa v tom vŕtaš a dumáš okolo toho. Nechce. Tak nechce. Pôjdete na druhý deň.

sima234
28. okt 2023

Určite by som sa necítila urazená, rešpektovala by som to.

marsmykkok
28. okt 2023

A fakt neber to osobne, možno chce len večeru podľa seba, možno chce po večeri v kľude pozerať tv a nie že nepočuje nič lebo deti sú hlučné a rozvášnené z hračiek a darov čo dostali a podobne.

rebrambora
28. okt 2023

@zmrzlinka2021 co sa Vianoc tyka mam uplne opacnu skusenost. Nikde som sa nestretla v zahranici s takymto velkym rodinnym stretavanim a kupovanim darcekov minimalne. Mozno tak v americkych filmoch.

0silvia0
28. okt 2023

Niekto by bol stastny, keby im svokra naznacila, ze robte si vianoce sami a podla seba, tebe je to luto🤷‍♀️ je to jeden jediny den, aspon mas prilezitost urobit si Stedry den podla seba

majlo1234
28. okt 2023

@zmrzlinka2021 nemyslim si, podla mna je to teraz vsade podobne(v krajinach prveho sveta)-rodiny su porozliezane kade tade a na sviatky sa snazia stretnut(raz dva krat do roka) z coho je nakoniec hlavne stres a neprijemnosti😄

Autorka, kedze my mame svokru na deuhom konci slovenska, a muzov otec umrel rok dozadu, ostala sama, na vianoce k nam nechce, tak ideme my k nej. Vsetko je to na vzajomnej dohode. Keby sme byvali vedla seba, asi by som si rada uzila vianoce v malom rodinnom kruhu a pohodu u seba doma, takto sa musim(chcem😂) obetovat. Necit sa urazena

0silvia0
28. okt 2023

@zmrzlinka2021 jaaaj tato tvoja antislovenska retorika, do kazdej temy ju vies implementovat😅, len to tejto vianocnej ti to moc nevyslo. Na Slovensku ten Vianocny presun narodov, navstevovanie celych familii, je neprehliadnutelny.

petamich
28. okt 2023

ak chce tento rok byt svokra sama, treba to respektovat, pojdete tam potom alebo oni k vam 🤷‍♀️

moja svokra je naopak nestastna, ked tam nejdeme, kazda rodina to ma nejako

lenkakoc444
28. okt 2023

@0silvia0 nemyslim ze to je anislovenska retorika. Je to realita ako je vidiet aj z komentov. Vacsina radi ved ste mlada rodina budte doma sami. Pre mna je to zvlastne aj ked tiez som tak vyrastla, ze kazdy sam a stretneme sa cez sviatky. Vzdy mi to vadilo a nechapala som tomu. Teraz som uz dospela a snazim sa nemat to tak.

kacena4
28. okt 2023

skus sa na to pozriet z opacnej strany, stenuz rodina, mate dieta, možno vas uz nechcela zatazovat ale chcela aby ste si spravili sami svoje rodinne Vianoce. mozno mala pocit, ze su vam na pritaz ...