Vianoce s bábätkom a rozídení rodičia

13. nov 2024

Ahojte, blížia sa Vianoce a s mojím 15 mesačným bábom to majú byť prvé Vianoce kedy sme s jeho otcom od seba.

Potrebovala by som nejaké rady, inšpirácie ako to počas takýchto sviatkov riešite s tak malými deťmi, prípadne tie čo ste si tým už prešli, ako ste to pri tých drobcoch riešili a zvládli aby boli spokojné obe strany čo sa týka toho, kde dieťa trávi Vianoce?

Na súde mám podané o určenie styku aj výživného no zatiaľ stále čakáme tak neviem ako sa dohodnúť, neviem si predstaviť byť bez dieťaťa v tak dôležitý sviatok, ja Vianoce veľmi prežívam, no jeho otec s ním určite tiež bude chcieť stráviť pekné sviatky.

Minulé Vianoce sme ešte ako rodina trávili všetci traja u jeho rodičov pri sviatočnej večeri, boli to prvé Vianoce dieťaťa, hoci mne sa tam veľmi nechcelo ale spravila som gesto pre jeho stranu rodiny aj pre samotného otca dieťaťa.

jevma
13. nov 2024

Ak minuly rok u svokrovcov, tento rok by mal byť s Tebou u Tvojich rodičov, na striedačku

milanemila
13. nov 2024

Ja osobnu skusenost nemam, ale co mame rozvedeny par v rodine, tak na stedry den si sadli kvoli detom za spolocny stol, aby tam mali oboch rodicov. Aj ked teda neviem ci je to dobre/zle ale ak viete byt jeden vedla druheho a zachovat atmosferu nejaku normalnu, tak mozno to je riesenie. Uplne s tebou ale zdielam ten povit, ze si neviem predstavit byt na stedry den bez deti. Teraz to krpec 15m este az tak nevnima (pre neho je to den ako kazdy iny) ale cim bude starsi, tym to bude zrejme zlozitejsie.
Tiez si myslim, ze ked ty si minuly rok spravila kompromis a isla k jeho rodicom, tak teraz je rad na nom aby sa prisposobil.

kavasmliekom
13. nov 2024

Dieťa je ešte malé, nevie, že darčeky sa dávajú 24. 12. Čiže sa môžete dohodnúť tak, že 24.12 bude u teba, a 26. Pôjde k otcovi.
Neviem si ale predstaviť, že také malé by malo byt cely deň bez mami. A či sa otec bude vedieť plnohodnotne postarať, aj keď niektorí vedia, to musím uznať.
Ešte môžeš navrhnúť otcovi malého, že na vianoce môže prísť k vám, ak samozrejme nemáš nového partnera a on partnerku.

autor
13. nov 2024

@milanemila
@kavasmliekom ja som už jeho otcovi navrhla presne to že na ten jeden deň si nebudeme robiť prieky a hádať sa (reálne ja som maximálne nekonfliktná a nemám problém pre dieťa urobiť čokoľvek, ale chlap miluje byť pasívne agresívny) a že normálne spolu len my traja na ten jeden deň budeme od rána do večera s tým že v kľude navarím, zapneme rozprávky v telke, urobíme nejakú výzdobu a niečo spolu napečieme ale povedal že je to ešte ďaleko a musí porozmýšľať (čo znamená nie ale nechce vyzerať jak blbec hneď z prvej). Partnera nemám, on partnerku tiež nie, o malého sa sám postará v medziach základov tzn prebalí nakŕmi pohrá sa, navariť mu nevie (ani sebe) a ak by sa čosi vyskytlo zdravotné tak tiež by som asi musela letieť tam. Celkom schodné mi príde toto oslavovať na dvakrát ak by sa s ním nedalo nijak inak dohodnúť, ďakujem 😊

ada_alica
13. nov 2024

Kamoškina dcéra má každý rok štedrý deň 2x ten hlavný 24.12. si striedajú, moja má už 10 rokov minuly rok si už sama zariadila,že chce byť s otcom, myslela som,že to budem zle zvládať ale úplne v pohode je to aj tým,že odchádzala až poobede .....

mondolina
13. nov 2024

určite by som sa na Štedrý večer nehrala na rodinu.
On si dieťa berie aj na noc? či ako?

autor
13. nov 2024

@mondolina chce si dieťa brávať aj na noc, na teraz sme dohodnutí len na deň podľa adaptácie, nakoľko od seba ešte nie sme extra dlho. Ja by som bola radšej keby noci trávil len na jednom mieste a to u mňa, ale dokým súd nerozhodne o stretávaní tak s tým veľmi nič nespravím keďže má rovnaké práva ako ja

kaca222
13. nov 2024

Ja len k tomu, že si neviete predstaviť Štedrý deň bez dieťaťa - Štedrý deň si viete urobiť kedykoľvek, ide o tú atmosféru 😊 my keď sme s mužom boli ešte na VŠ, tak sme nemali náladu ani chuť oslavovať spolu Vianoce cez skuskove. Po poslednej skúške sme si vždy urobili vlastné Vianoce - prechádzka, rozprávky, koledy, Vianočná večera, darčeky 🙂 a raz to bolo dokonca až 13.2.😂
Takže do budúcnosti, ak bude na Štedrý deň s otcom, môžete si urobiť Vianoce kľudne aj 26.12.😊

mariska1989
13. nov 2024

Pozri ak má otec záujem tak je dobré sa dohodnúť . A však Vianoce by som presne riešila tak že ak jeden aj druhý ste bez partnerov tak spolu . Navrhnúť aby teda došiel určitý čas nakoľko minulý rok to bolo u jeho rodičov . Do budúcna sa už riadiť súdom no . A pre teba to tiež bude ok sem tam si oddýchneš niekedy to padne vhod

autor
13. nov 2024

@kaca222 keď ja sa tak bojím toho že tá atmosféra v iný deň už nebude taká aká má byť...proste toho 24 aj vzduch vonia inak, aj to ticho je také tichšie... Ako ja viem že nakoniec je to presne o tom kto si aké sviatky spraví a záleží v prvom rade na spoločnosti ale ešte nikdy som takéto posunuté Vianoce nezažila a keďže ja sa na Vianoce teším už pomaly od marca... 😂 Ale jasne nakoniec bude dobre 🥰

kristinapetronela
13. nov 2024

Asi moc nerozumiem prečo by mali byť spolu na štedrý deň. Pomýlia úplne to dieťa .ešte je malé pochopí všetko .iné je to pri väčších deťoch keď si povedia že chcú obidvoch rodičov

sidicek
13. nov 2024

Určite žiadne spoločne vianoce ,dieťa to len matie, aspoň podľa psychológov.U 15mesacneho to je úplne jedno kedy bude štedrý večer ani neviem ci by som robila dva .Ak nebyvate ďaleko od seba možno obed a darčeky u jedného a potom večera s darčekmi u druhého .To by sa vám nepozdávalo?

autor
13. nov 2024

@sidicek z mojej strany toto určite nie, všetko by to bolo také narýchlo plašiť sa najprv jedno potom druhé a ešte byť v strese že niekam musím ísť...

rybkoava
13. nov 2024

A keby bol s tebou na štedrý deň. O 17 by si sa s ním navečerala a potom by si ho zobral otec trebárs na 2 hodinky, aby mu mohol dať darčeky. Tak malé dieťa až tak tu večeru nevníma.

basska_b
13. nov 2024

Moj muz mal podla sudneho rozhodnutia, ze moze mat dceru kazdy rok od 28.12.-3.1. alebo tak nejak. Ako, nedodrzovalo sa ani to potom neskor, lebo ona chcela byt na Silvestra na chate, lyzovacke, s mamou, so starsimi surodencami a co ja viem kde. Ale to uz bola velka. Tieto Vianoce by som si dcerku nechala u seba lebo sak minuly rok ste boli u jeho rodicov, tak ked uz ste od seba, tak si nerob nasilie. Dolezitejsie bude, co bude v sudnom rozhodnuti. Ono, dieta vnima Vianoce mozno od tych 4 rokov, ale bude ich vnimat coraz viac a je dolezite si toto osetrit do buducna.

tamitamitami
13. nov 2024

Ja keby som na tvojom mieste a za týchto okolností chcela by som aby sme Vianoce strávili spolu. To že sa dvaja rozídu neznamená že už nikdy spolu nemôžu stráviť žiadny spoločný čas (veď stále ste hlavne rodičia). Keby máte partnerov tak je to iná situácia ale takto vám nič nebráni.
Normálne by som mu napísala sms. Ahoj, viem že to medzi nami nie je ideálne ale bola by som rada keby Vianoce strávime spolu aby sme sa nemuseli doťahovať kde bude malá. Prídeš na štedrí deň a oslávime to spolu? Potom 25 si ju môžeš ráno zobrať k rodičom a poobede ju zase ja zoberiem k mojim. Čo na to hovoríš?
Ak je normálny a naozaj mu záleží na dieťati tak ten jeden deň nebude mať problém stráviť takto spoločne.

januska12323
13. nov 2024

Najlepšie bude keď sa dohodnete. Dieťa je ešte malé a nejaké dátumy nechápe. Počula som o verzii rodičia spolu 24 cely deň, pol dňa u jedného pol dňa u druhého aj vianoce na dvakrát.

puertorico
13. nov 2024

my máme už väčšieho a teda normálne sa naje so mnou , odbalí darčeky a potom ide tour de tatino & babka. už ako skoro 10 ročný nebude jesť na 2x , jeho otec s nami byť nechce, má aj on vlastnú rodinu , a malého zaujímajú len darčeky. kašle nám na nejaké jedlá a tradície a rodinu 😅 minulý rok bol tiež s ním a jeho rodinou tak hodinu a už sa ťahal domov.
15mesašné bábo ani nevie aký je to deň a čo to znamená . ozaj to tento rok nemusíš nejak prežívať.

janci27
13. nov 2024

Uplne s tebou suhlasim, ze robenie si stedreho dna v uplne iny den, nez konkretne 24.-ho by nemalo tu spravnu atmosferu, aj ked by sme si to chceli akokolvek nahovarat. Ja sa uplne viem do tohto vcitit, osobne by som to nedokazala, proste 24.ho ma svoje caro a ziadny iny den ho mat proste nebude, presne ako pises, vsetko je tento den ine, take carovne uz od sameho prebudenia 🙂
Co sa tyka toho s kym by dieta malo byt v tento den, priklanam sa k nazoru, ze by malo byt s tebou a tvojimi rodicmi, kedze minuly rok ste boli u jeho rodicov, myslim, ze takto by to mohlo byt spravodlive, navyse ked este nemate ani to sudne rozhodnutie. Byvaly manzel byt to mal akceptovat.
Neviem, ci hrat sa na rodinu len v tento den je dobry napad, ani jeden z vas dvoch si ten den poriadne neuzije, budete napati, nervozni, proste v nepohode a dieta tomu este aj tak nerozumie, ze je stedry den a ze mate byt spolu.

gabikaa96
13. nov 2024

U nás je to tak že na štedrý večer je so mnou a na prvý sviatok vianočný s otcom u jeho rodičov, všetci sme spokojný takto.

vkatush
13. nov 2024

Ak si nejdete po krku, tak by som kvôli dieťaťu urobila spoločnú večeru. Ako priatelia, nie ako rodina. Poznám rozídené páry, čo tak fungujú.
Príde mi to také isté, ako narodeniny, meniny. Tiež ak mu robíte oslavu, ste tam obaja a správate sa kultivovane a nie že každý robí samostatnú oslavu.

Ak si po krku idete a neviete spolu normálne komunikovať, tak si to rozdeľte, jeden bude mať 24. a druhý 25. Dieťa aj tak nevníma, aký je dátum. A každý rok si to striedať, kto bude mať toho 24. Lebo tak ako si to ty nevieš predstaviť bez dieťaťa, tak si to nemusí vedieť predstaviť ani otec.

hanaxxx
13. nov 2024

Tak ako tu niekto spomenul, ty 24teho s dietatom sama alebo u tvojich rodicov. Bez byvaleho partnera. Nechapem preco by ste sa mali nutit byt spolu? Kvoli komu? Kvoli tomu malickemu dietatu, ktore nema tusenie, co je to stedry den? A potom dalsi den by mohlo ist dieta k otcovi na par hodin (pripadne cely den bez prespatia), s tym, ze by si mu zabalila vsetku stravu (mozno idealne, aby bol s nim u svojich rodicov, aby mal pomoc s dietatom).

lujza123
13. nov 2024

Striedame sa každý rok, jeden ma 24.12 a druhý 25.-26.12 a Silvestra.
Prve vianoce 24.12 bola som mnou (mala 2 roky), ďalší rok bola u otca.
Tieto jedny jedine vianoce som prežívala dosť ťažko, hlavne ten čas pred, vkuse som na to myslela ake to bude hrozne, ako mi bude chýbať atd…Nakoniec ten deň vôbec nebol taký príšerný a smutný ako som očakávala
Zvykla som si na tento systém striedania, však Vianoce trvajú 3 dni predsa a ten predvianočný čas je od Mikuláša. Toľko vianočných zážitkov môžeš mať s dieťaťom aj ked je zrovna 24.12 preč
My sme vzdy 25 či 26 po rodinných návštevách a 24.12 trávime dvoma rôznymi spôsobmi, ked mám dceru sme doma, je veľký vianočný stromček, slávnostná večera, vzdy som pozyvala k nam moju babičku kým ešte zila či mojich rodičov, proste taká klasika
No a ked sme sami spravím kapustnicu deň predtým a na vianoce sa ideme prejsť. Dva krát sa nam podarili Vianoce vonku pri ohni, fakt jedny z najmagickejšich Vianoc ake som kedy zažila, oheň hore na kopci s nádherným výhľadom na mesto absolútne pokojné ziadna premávka, kapustnica, dobre víno k tomu

kavasmliekom
13. nov 2024

@kristinapetronela len kvôli tomu, aby dieťa v prvom rade bolo pri mame, a ako píšeš, ešte tomu nerozumie, dospelí sa skôr vedia dohodnúť, aby dieťa netrpel, nebolo v strese. Vlastne ani nevieme, ako je to teraz, či už si dieťa berie na víkendy, či chodí s nim po rodine bez nej, ako sa dieťa správa.
Všetko je to len plan, ktiry, ako vieme, sa často mení.
Môže byť ešte do Vianoc pojednávanie a nakoniec nebudeš mať žiadne starosti ohľadom toho.
Len si daj do návrhu, presne dní sviatkov, prázdnin, atď, kedy bude s tebou a kedy s nim.
Napríklad môj manžel má že dieťa je 24.-26.12 s matkou, 28.-31.12. u nás. Čiže aj štedrý deň aj nový rok u mamy.

ibrunova
13. nov 2024

15 mesačné dieťa podľa mňa vôbec nevníma, čo je Štedrý deň a štedrá večera, akože kvôli takému malému dieťaťu oslavovať s exom, no ani náhodou.

kavasmliekom
13. nov 2024

@lujza123 tiež si užívam Vianoce, keď nemáme väčšie deti doma 😂 to ticho, hlavne večer pri rozprávke, ešte aj keď manžel zaspí ✌️

nina004
13. nov 2024

Pripnem sa tiež mám deti 1,5r a 3,5r a rozmýšľam ako Štedrý večer, bude to náš prvý ,čo sme od seba.

K tomu rozvodu len toľko,že mne na súde povedali ,že pri tak malých deťoch, sa to rieši tak ,že pokiaľ sú rodičia schopný sa dohodnúť ,tak to ostáva na neupravenom styku a na dohode rodičov.

sense
13. nov 2024

Moje dieťa bolo síce staršie ale 24.12 je u mňa a 25.12 u otca, načo sa hrať na rodinu keď ňou nie ste. Okrem toho Vianoce si vieš spraviť kedykoľvek.
Keď mala dcéra 2roky sme si spravili štedrý večer poobede, aby sa jej nenarušil režim a teda traumu žiadni nemá,

kitycat
13. nov 2024

Pozri sa, ak sa ten tvoj hra na pasivnu agresiu, tak by som sla cestou takou, ze by ste VY sli na skory obed ku jeho rodicom. Najete sa, das nejaky neutralny darcek typu sviecka a po 15h by ste sli ku vam a mali tie vase Vianoce. Ak spi na obed, tak kludne dat ten obed na 11tu hodinu.
Ked bude sud a podrastie bude chodit aj bez teba na cele sviatky. Pokial sa dokaze postarat tak je to len dobre

Zase sa netvarme ze matka ma vysostne pravo na kazdy sviatok ci narodeniny ❤️

betulinka1
13. nov 2024

Tak malému dieťaťu je to jedno aký je dátum. Čiže kľudne si sprav Vianoce 24. ty a muž 25. a hotovo. U nás má muž striedavku, cez Vianoce je to tak podelené inak a malého máme cez Vianoce od 23.12. do 24.12. do 16:00 hod. je u nás a potom ide k mame. Ked sme sa dali dokopy, tak muž sa už rok súdil a handrkovali sa na tom, že 24. jeden rok otec a 24. jeden rok mama. Ale som mu povedala, že čo rieši. Malý mal 3 roky, jemu je to tak jedno aký je dátum aj keby mu da súd iba 25.12., tak sa spravia Vianoce 25.12. a bude mat Vianoce 2x. Toto sú už vážne blbosti. Nakoniec im to sudkyňa rozhodla takto. Dávame detom darceky 24.12. ráno a je to uplne super, lebo potom si vieme veci chystať a deti sa zabávajú. Teraz sú už deti veľké a obaja sú spokojný, že sa zobudia a hneď majú darčeky. Potom ešte stíhame aj babky a prababky. Keď ešte ostatní majú chaos okolo piatej, my si už pijeme punč v papučiach a kukáme rozprávky.