Ahojte, chcela by som od vás radu/ povzbudenie. Ako sa blížia Vianoce, teším sa no zároveň som aj smutná a mám trochu výčitky že sa teším na toto obdobie. Je to preto, lebo práve okolo Vianoc odišli navečnosť dvaja veľmi blízky ľudia. Mám preto vždy také zmiešané pocity zo sviatkov. Viem, že nemôžem smútiť večne, na druhú stranu už tie Vianoce nikdy nebudú také ako keď tu so mnou ešte boli. Mám stále rodinu aj priateľov ale títo dvaja ľudia mi k tomu celému chýbajú.
@lenocka5533 kazdy z nas ma niekoho za kym smuti. ja neviem aky ste mali vztah ale priali by si to? nechceli aby si bola stastna? ja by som nechcela aby za mnou smutili. chcela by som aby zili ti co zostali naplno. prave preto ze je ten zivot kratky. smutit je normalne a prirodzene ale mat vycitky ked si kusok stastna spravne ani dobre nie je. to je chyba.
Smútiť nie je riešenie...
@thirstymonk smútiť je aj riešenie. Aj smútok je proces k vyrovnaniu sa s ťazkými situáciami ako je smrť blízkeho napríklad.
@macko_usko222 Áno, ale smútiť teraz do konca života nie je riešenie. Taký je proste život. Máme nárok časť života na starých rodičov a rodičov, ale nemáme na nich nárok celý svoj život. Neuvedomiť si tento základný aspekt prírody vedie len k problémom. So smrťou sa treba vedieť vyrovnať (samozrejme, je to proces, ako píšeš, nejde to hneď).
@lenocka5533 chýbajú, ale ľudia prichádzajú aj odchádzajú. Jediný kto ostáva s človekom do konca je Ježiš a práve Vianoce sú o Ňom, bez ohľadu na našu situáciu. V Ňom treba hľadať plnosť života. Je v poriadku cítiť zármutok, ale vždy treba si byť vedomá nádeje.
@lenocka5533 Veru mi ,že chýbajú nám skoro všetkým. Poznám ten pocit keď som mala 14 rokov a zomrel nám otec. Neskôr keď sa nám zmenil život od základov a ostali sme na štedrý deň samé dve s mamou.Ked sa sestra vydala a mala svoju rodinu. Rovnako tých Vianoc kým som odišla od mami bolo mnoho čo sne trávili samé dve.Dokonca smutné boli aj keď mala na Štedrý deň pohreb starká a nešiel autobus a my sme s mamou čakali v zime v snehu na zastávke dve hodiny a prišli sme neskoro večer uzimené a nič nachystané okrem stromčeka. Aj toto píše život. Mala som zo všetkého zmiešané pocity a po smrti otca som dlho brala Vianoce ako iné dni ked sa stretáva rodina. Keďže predtým vždy stres. Od čakania ma stromčeky dlhé hodiny,nákupy,varenie atď..všetko s mamou samé. Ale neprežívan nikdy tak tie Vianoce.
Naša starká bola chorá a zomrela deň pred vianocami. Napriek tomu, sme si ich užili v rámci možností (mala som 3tyzdnove bábätko) všetky Vianoce sme trávili, večerali u starkej, žili sme s ňou v jednom dome. Boli to pekné, aj keď iné vianoce. A už nikdy nebudu take ako boli, keď pri stole sedela aj ona. Napriek tomu sa najviac na svete teším na vianoce, lebo milujem tú atmosféru.
@lenocka5533 Všetko RAZ prebolí..chýbať budú vždy. Ale na všetko si človek zvykne. Lebo musí a chce hlavne pre TÝCH ČO TU S NAMI STÁLE SÚ 🙏♥️👼 Rodina je najviac a už to beriem tak,že si užívam tých čo mám a s láskou spomínam na tých ktorí tu nie sú .Som vďačná,že stále nás je dosť aj keď veľmi veľa už žiaľ odišlo a veľmi blízkych.
Treba si to riadne odsmutit, odplakat...niekomu to trvá rok, niekomu dva....ale potom už len v dobrom spomínať na spoločné zážitky, aspoň mne to takto pomáha
@cukroska tie Vianoce uz nikdy tak prezivat nebudeme
@marcellka32 preco ked sa clovek ledva spamata z jednej straty zas riesti daco vazne? :(
Bohužiaľ, toto zažije každý. Nič sa s tým nedá robiť.
@lenocka5533 Vieš blízky nám nikdy neprestanú chýbať. Je ale v poriadku a správne tešiť sa zo života. Však kto iný ako tvoji blízky by ti to zo srdca dopriali. Chceli by aby si prežívala šťastie.
@mamickalisticka V našej rodine sa stal ešte "lepší" prípad. Babkina sestra s deťmi odišla na polnočnu. Jej muž ostal doma, bol chorľavy (Ale mal 49). Vratili sa z polnočnej a už bol mrtvy.
@lenocka5533
no vieš, oni chýbať budú ale skus to tak, ze budeš na nich s láskou spomínať a práve na vianoce si spomeň na tie stastne chvíle s nimi.
My sme u babky na prázdninách prežili krásne roky aj detstvo. Lesy lúky príroda... Na dušičky nechodím na hríby, neznášam to. Ake zaspiminam si s radosťou na tie pekne chvíle s babkou 🙂.
A sim presvedcena o tom, že žiadny blízky zosnulý by nemal radosť z tvojho dlhodobého smútku. Viac sa jeho duša zaraďuje, keď ta uvidím znova šťastnú ❤️ Prajem ti krásne Vianoce 🙂
@bublinka1426 Všetko raz prejde...viem, že blízky príbuzný ako rodič, dieťa,manžel sú tie najťažšie lekcie. Ale žiaľ človek musí žiť pre tých čo im ešte ostali. Veď nikde nie je napísané,že to bude trvať večne. Treba vždy myslieť a spomenúť si na tých čo na Štedrý deň nemajú nikoho a sedia za stolom sami,alebo ma deti co ostali siroty. Raz aj to prebolí..
@cukroska obavam sa ze uz to nebudem nikdy vediet sa tesit.
@bublinka1426 Budeš. Uvidíš raz to prebolí..Ale chce ti čas..veľa času. Viem to z vlastných skúseností.
@thirstymonk Toto je múdry komentár.My môžme (musíme ) ľudí milovat,ale nie vlastniť a lipnúť na nich natoľko aby to neskôr prepuklo do psychických diagnóz či iných vážnych chorôb. Smútok je prirodzený a súčasť života. Ale nemôžme sa poddať natoľko aby sme všetko videli len čierne.
@lenocka5533
@macko_usko222 Myslel ze nie do konca života..
Ja som si nikdy nevedela predstaviť,ako sa cítia ľudia, ktorým niekto odíde na druhý svet v období Vianoc a nechcela som to v živote zažiť..no stalo sa 23.12.sme brali mamu z onkologie a 2.1. nás navždy opustila...vtedy sme zistili, že sviatky dokážu byť aj bez vytvárania, pečenia,chystania darčekov a upratovania...nerobili sme nič,len tíško pri nej sedeli a držali za ruky..
Nikdy to už nebude,ako pred tým.Nikdy😢
@miskakyska a ja zas som asi divny, ale tesim sa na vianoce osamote. Ano, to hovorim teraz a o 50 rokov sa to moze zmenit, no niekedy si to aj predstavujem, ze ake to bude.
@thirstymonk tak to je ale riadny masaker, no to by som asi neprežila🫣, naša starká bola dlhodobo chorá a v podstate sme už čakali na telefonát z nemocnice s verdiktom, mama sa s ňou stihla aj rozlúčiť a ja som stále verila vo vianočný zázrak 🥹
Je uplne v poriadku citit dve protipolne emocie naraz . Ten smutok ber ako sucast zivota a tu radost tiez . Dovol si plne sa tesit na vianoce. To neznamena ze prestanes vnimat citit stratu milovanych ludi . Treba to len prijat take ake to je . A tesit sa o to viac ze vies aky je zivot krehky a pominutelny. Tesit sa ze ty si stale tu a tvoji milovani tiez . Lebo nebude to tak navzdy . Pre tych co odisli zapalis sviecku a nemysli na tu stratu mysli na to pekne co ste spolu zazili .
@lenocka5533 PRESNE toto prezivam aj ja, iba sa pretvarujem pred dietatom
pritom som Vianoce milovala najviac na svete :(