Ahojte. Viac menej sa potrebujem len vyrozprávať. Dlhšiu dobu riešim vlastné bývanie ( po tom čo som odišla od partnera). Mám 32, deti nemám ani neplánujem. Pôvodne som premýšľala vziať hypo,aj keď predstava takej kotvy na krku má vždy desila.ceny bytov sú cca 110 tisíc. Zarábam 1500€. Poslednú dobu viac vnímam svoje okolie, ako sa kamarátky sťažujú že horko ťažko vyžijú , nemôžu si dovoliť dovolenky, brat postavil dom - prišli rodinné problémy atď atď. V našom meste sa vystavala nová lukratívnejšia bytovka, krásne moderné byty, wellness,fitko, všetko pod jednou strechou, nájom 530€. Bola som si to dnes pozrieť, fakt sa mi to páčilo, ale predsa ma mátajú tie štandardné stereotypy o vlastnom bývaní a hypotéke. Celý deň mi nad tým pochoduje hlava. Často cestujem, mám v určitom zmysle rada svoju slobodu možno aj preto ma viac láka prenájom. Išli by ste do toho?
Pozri, môžeš aj inému človeku platiť hypotéku. Mať vlastné neznamená väzenie, môžeš prenajať, predaj. Ja by som určite kupovala byt
Chod do toho. Budes mat svoje. V najhorsom prenajmes niekomu 1 izbu.
@stanulienkat ono podla mna to co bola obzerat v tej lukrativnej bytovke je podnajom….
Podnájom sú peniaze vyhodené z okná - ako núdzové riešenie alebo na krátky čas je to ok.
Dlhodobo určite vlastní bývanie, aj keď s hypotékou.
Ked Ta mata hypoteka, nemata Ta ci budes mat v 60+ kde byvat a z coho splacat najom? Takto si to vies pekne zabezpecit.
Ale ved Tvoja volba.
Mimochodom 110tis za byt vobec nie je vela, za to bude rada. A ani 1500 v cistom nie je malo, ze by si to nenasetrila a neuplatila, co treba. Asi ide o nejake mensie mestecko...
Akoze radsej budes splacat cudziu hypo a o 30 rokov nemat nic ako splacat hypo a o 30 rokov mat svoj byt uz bez hypo? No ok…
Vies, ten najom znie tak super slobodne do momentu, kym nepridu deti, kym si majitel nezmysli, ze sa mas vystahovat, ked dochodok zaklope na dvere a ty proste na ten podnajom mat nebudes…
Kotva v podobe hypotéky? Čo myslíš, čo sa stane, keď
nebudeš mať na platenie nájmu, alebo keď ti niekto ten nájom vypovie? Čo má sloboda spoločné s platením hypotéky vs platením nájmu. Obidve splátky musíš splácať. Na dovolenky sa dá chodiť, aj keď má človek hypotéku, byt na hypotéku môžeš tiež kedykoľvek predať a kúpiť iný v inej lokalite/inom meste…
A v neposlednom rade sa zbadáš na dôchodku, keď povedzme v 65 miesto toho aby si platila len náklady na elektriku, plyn, vodu, lebo hypotéku už budeš mať
splatenú, budeš musieť stále platiť aj nájom, ktorý v tom čase už určite nebude 500€.
Chápem ta, ale aj tak by som šla do vlastného bytu...presne ako.pisu vyššie, mesačne ta to síce vyjde viac ako 530 eur, myslím splátka hypotéky + energie za byt , ale bude to tvoje, mozes si tam robiť čo chceš a nie spovedať sa nejakému nájomcovi, môžeš to ty prenajať a presne co do smrti budeš v podnájme? Takto aspoň na starobu budeš mat splatene lebo z dôchodku to bude veľa platiť podnájom..
Za 10 rokov budes mat len 42 rokov a uz budes mat cast hypo splatenu, zarabas pekne, urcite chod do toho. Ak sa ti vyskytne v zivote nebodaj nieco zleho, co nikto nikdy dopredu nevie, inak sa kalkuluke s vlastnou nehnutelnostou, mas nieco v hrsti. S najmom nebudes mat nikdy nic, zivis cudzieho. A co ty vies, o nejaky cas natrafis na noveho partnera, mozno aj on bude mat nieco vlastne a nakoniec si kupite dom alebo zas mozes inak rozmyslat. Uz len pocitovo budes na lepsej vlne s niecim vlastnym.
A nikdy si v cudzom nepovies, ze konecne si doma. Je to uplne iny pocit.
Kľudne môžeš platiť niekomu cudziemu hypotéku, ak sa budeš cítiť slobodnejšie.. A čo bude o 10 rokov, 20, alebo keď prídu deti....? Byť vystavená na milosť a nemilosť prenajímateľa, každý rok uzatvárať dodatky k nájmu, čakať, kedy bude byt potrebovať majiteľ, čudujem sa, že toto ti príde istejsie a pokojnejšie.. u nás zavážilo najmä to, že nás nebavilo v kuse uzatvárať stále nový a nový dodatok každým rokom, veľmi mi to prekážalo, bolo to také čudné, o neustálom zvyšovaní nájmu zo strany prenajímateľa ani nehovorím. Po dvoch rokoch sme si povedali dosť, tie peniaze sme dali radšej na svoje.
Takto zmyslat je v poriadku v krajinach, kde je regulovane najomne, a teda vyrazne lacnejsie ako splatky hypoteky.
Na Slovensku to ekonomicky nedava zmysel.
Stereotypy o vlastnom bývaní? To len ľudia, čo nemajú vlastné bývanie si nejako zdôvodňujú túto životnú realitu. Treba myslieť na to, že raz budeš žiť zo starobného dôchodku, čo je dosť málo, ak budeš sama, tak žalostne málo.A možno z toho dôchodku budeš žiť aj 30 rokov, čo je dosť, lebo po 65 roku života, tie pracovné možnosti, zdravie a pracovný výkon budú zlé v porovnaní s mladými ľuďmi.
Vlastne urcite. Ved splatka hypo nebude daleko od ceny za podnajom. O 10r budes rozmýšľať, ze co som nešla do hypo skor, kym som bola mladsia. Uz by bolo kolko splatene. A setrit sa da na roznych miestach a aj na dovolenku bude. Ako si zariadis, tak bude
Ja som ani v zahraničí nechcela žiť v podnájme a išla som si tvrdo za tým že kupujem si nehnuteľnosť, že nebudem nikomu platiť do vrecka. Jasné že zo začiatku som musela byť v prenájme ale akonáhle prišla príležitosť kúpiť tak som do toho šla. Som rada že som to urobila, splácam sebe, nikoho sa nič nepýtam, hypo platím raz toľko menej ako tu teraz aktuálne pýtajú za prenájom bez energií a keď sa rozhodnem odtiaľ odísť tak predám a mám peniaze navyše ktoré by som pri platení nájmu už nikdy nevidela+ cena nehnuteľnosti rastie. Samozrejme niekomu vyhovuje podnájom a nebudem ti to vyhovárať aby si určite išla do hypotéky lebo predsa len je to záväzok. Ja len tak že je to investícia ktorá ti niečo prinesie, môžeš prenajať keby niečo. Výhoda prenájmu je že si flexibilná a nie si viazaná na jedno miesto, celkom ľahko odídeš ak chces a nemáš nič na krku. Aj jedno aj druhé na svoje plusy a mínusy .
veď sa nemusíš rozhodnúť hneď, kludne zožeň prenájom a neskôr si vezmeš hypo....keďže veľa cestuješ, nevieš kde skončíš🙂
Kotva na krku, no tato kotva aspon nestraca na hodnote, mozes byt prenajat, alebo predat, a urcite so ziskom ked budes chciet ist niekam mimo SK.
Ja som si pred 30 zobrala hypo, mám vlastný byt a po 40 to neskutočne oceňujem. Jednak som v partnerstve v istote, že mám svoje a je to aj pocit istoty. Isteže je tam trochu ťarcha hypotéky, ale je to moje a neplatim niekomu cudziemu
Ja ti rozumiem. Uplne. Ked som bola mlada a slobodna, tiez som nas tym uvažovala takto. Ze nikto nevie, kde nakoniec skončím. Ale ked som si to zratala, tak som si uvedomila, ze aj keby som isla byvat do ineho mesta alebo štátu, tak byt viem prenajať a hypo sa mi bude splacat z najmu. Byt tom nakoniec predávala po 15 rokoch a zarobila na nom viac ako 20 tisic. Cize lepsie ako uroky v banke. Tak to Skus zobrat ako investíciu. A ked je to nejaka novostavba, tak ta hodnotu urcite nestrati. Zobrala by som nejaky dvojizbak a hotovo. Lebo tak ci tak budes platit najom, takto aspon investujes do svojho. Ten výdavok z prijmu budes mat tak ci tak. Potom je otazka, ci tie peniaze davas do svojho majetku alebo cudzieho.
Ja som nikdy neplatila cudzí byt. Hneď sme kupovali vlastný dom, žiadny podnájom
530€ teraz.O rok,dva,tri to môže a asi aj bude viac.Teraz zarábas 1500.O rok, dva,tri nemusíš.A na dochodku budeš nájom splácať zo slovenského dôchodku?
Nikdy v živote by som nebývala v podnájme.Nikdy
Ideálne by bolo kúpiť si byt v tej novej bytovke na hypotéku a tu potom splácať.
Pozri sa na to pohľadom za 30 rokov, čo budeš mať z nájmu, čo z kúpy a koľko € budeš potrebovať, aby potom na ten nájom mala......
Kašli na welnes a fitko, chod do hypo. Deti neplánujem, takže žiadne plánované výpadky príjmu. Na welnes si vieš zájsť hocikedy hocikde, do fitka tiež. Ja som doma oredala teraz sme v podnájme. Svoje je svoje.
Určite chod radšej do hypotéky, prinajhoršom predáš a kúpiš iné. To, že je hypotéka na 30 rokov neznamená, že o tri roky nemôžeš predať a kúpiť vacsie/mensie/iné.
Ja som tiež tak urobila, keď som bola sama, kúpila som si malý byt iba pre mňa, teraz ho predávam, lebo chceme s mužom kúpiť väčší pre nás dvoch. Mala som ho cca 5 rokov.
Nikde nie je napísané, že tu nehnuteľnosť musíš vlastniť tých 30 rokov
Nie je lepsie splacat 530e za nieco svoje ako platit 530e niekomu cudziemu a nic nemat?