Veľmi ma trápia partnerské vzťahy

noemia2
15. aug 2022

Ahojte,
Veľmi ma trápia partnerské vzťahy. Mám pocit, že nie som schopná nájsť si partnera. Neverím výroku, že na každého tam niekto čaká (nemusí), proste je to o tom, koho človek spozná, ako si sadnú a čo vybudujú, nemyslím si, že je to otázka čarovnej náhody, ale že proste na to, aby mohli ľudia niekoho mať, potrebujú mať príležitosti a budovať to.

No a môj problém je, že ja tie príležitosti nemám a neviem, ako ich mať. Vždy som bola v dievčenských/ženských kolektívoch:
ZŠ (23 dievčat, 5 chlapcov)
SŠ (23 dievčat, 7 chlapcov) po presťahovaní 14 dievčat 2 chlapci)
VŠ (90% dievčat a v mojej skupine konkrétne 14 dievčat a 3 chlapci)
Tančná 100% dievčatá, bedminton, plávanie 100% dievčenské skupiny atď.

No a samozrejme už som spoznala aj nejakých mužov, aj keď všade ich bolo 2 a pol mám pocit :D ale vždy spoznávam tie typy, čo chcú niečo nezáväzné, nechcú sa viazať, chcú si užívať, neriešia vzťahy, baby majú do postele, možno na cestovanie, možno na vzájomnú pomoc v štúdiu, ale skoro nikto naozaj nechce vážny vzťah. (nie, nechodím za nikým s tým, že na ňho rovno toto vybrdnem, ale samozrejme to muži proste povedia.. a nielen mne, alebo nielen čo sa týka že „so mnou“ ale všeobecne). Jediní ľudia, ktorí riešia so ženami niečo vážne v mojom okolí sú silno veriaci kresťania a naozaj pár výnimiek (a tí teda logicky si niekoho nájdu, lebo podľa mňa pre mužov je to ľahšie nájsť niekoho, kto chce viac ako zábavu, ženy v tom dospievajú skôr?? Teda aspoň z pozorovania viac žien pod 30 toto už rieši, muži si to nechávajú často "na potom")

No a.. problém je, že ja naozaj neviem, ako niekoho spoznať. Študujem ešte VŠ (som na odbore so samými ženami a ľuďmi o pár rokov mladšími, lebo som nešla hneď) a popri tom pracujem v čisto ženskom kolektíve. Skúšala som zoznamky, všetko, čo som tam spoznala bolo nevyspelé, nedospelé, alebo nezáväzné. Proste asi tento dojem, že muži sa nechcú viazať som v prvom rade aj nadobudla zo zoznamiek.

Ako sa dá dnes spoznať chlap, ktorý sa nebojí záväzku, s ktorým sa dá niečo zmysluplné budovať a nie len odkašľavať čas?

lowe123
15. aug 2022

@noemia2 To že muži si ľahšie niekoho nájdu, je hlúposť a v poslednej dobe si začínam myslieť že ani jedno pohlavie to nemá jednoduchšie, čo z toho že si niekoho nájdeš ak mu nevidíš do hlavy a po mesiaci bude koniec? Možno ťa naozaj nikto nečaká a ide o to že niekedy tomu treba pomôcť ale silou mocou hľadať vzťah, to nemá význam . Neistota sa prenáša na druhého a potom to akurát všetko pokazí .

mircalla
15. aug 2022

@noemia2 Neviem, v tvojom veku som uz mala 2. vazny vztah...Kde? Zbalili ma - s jednym som sa zoznamila na koncerte, padli sme si do oka a pozval na na rande (bola to tazka romantika), rozisli sme sa po 3.5 roku. Druhy prisiel ku mne na Silvestra ako kamos niekoho...Zoznamky som nevyuzivala. Vacsinou su tam ludia, co sa nudia, pripadne hladaju len pokec ci sex. Dokonca casto aj zadani.

petamich
15. aug 2022

ludia v mojom okoli sa najcastejsie zoznamili v praci alebo "kamosov kamos" a to uz sme vsetci boli v pokrocilejsom veku (aj ked teda ja som mala prvy vazny vztah napr. od 17 do 24 a tiez to bol kamosov kamos)

tykat
15. aug 2022

@noemia2 .. hladaj medzi ITckarmi, tych treba vacsinou objavit a su medzi nimi uplne skvosty, akurat sa nevedia predat (12r robim v IT firme, 25r mam muza z IT)...nejaky kamos kamosa alebo kamosky.

terus00
15. aug 2022

Ja som môjho muža spoznala cez pokec, ale bolo to teda 15r dozadu. Teraz neviem ako to tam je

petamich
15. aug 2022

@tykat potvrdzujem 🙂 tiez som si ho tam nasla a mam uzasnych kolegov, tak "dospelych" uz v mladsom veku

mareka49
15. aug 2022

Áno IT sú celkom fajn, uleteni občas po svojom, ale sú tam neobrusene diamanty😀

Takže možno hodiť zoznamku a napísať ze sa chceš naučiť programovat🤭

podmostom
15. aug 2022

@noemia2 hľadaj ďalej, kľudne aj na tých zoznamkach.ja práve poznám dosť ľudí, čo našli partnera na zoznamke. A uvoľni sa. Niektoré veci sa proste nedajú úplne naplánovať. Možno stretneš niekoho kto bude chcieť vážny vzťah a po pár rokoch sa rozidete, ani to teda nie je úplná záruka. A zas je fajn, ak ti dotyčni dávajú najavo, že chcú len nezáväzný vzťah, tých tak môžeš hneď odfiltrovat. A teda neviem v akom vekovom rozmedzí hľadáš priateľa. Ak nejakých 25 ročných, tak tam teda moc takých co sa chcú viazať nie je.

liljana
15. aug 2022

S IT mas aspon istotu, ze nebudes mat blbe deti. Nieco vediet musia, ked vedia programovat a nastavovat.🙂

noemia2
autor
15. aug 2022

A kde vy tých Itčkarov spoznávate, že to toľké odporúčate? :D
Však ja stretávam presne nula kusov :D

petamich
15. aug 2022

@noemia2 ja som po rokoch v inom sektore dostala pracovnu ponuku do IT firmy - takze ja som svojho stretla v praci 🙂 ale tak ITckari su v kazdom jednom korporate, kazdej vacsej firme a celkom vela ITckarov chodilo so mnou na kurz salsy, nie uplne kvoli salse

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tykat
15. aug 2022

@bilberryday veru uz nie su, nasich uz HR vselijako laka do ofisu 😁 ...spolocne firemne ranajky, grilovacka, joga a ine lakave aktivity kde z HO musia prist nazivo. A dari sa.

noemia2
autor
15. aug 2022

@podmostom, tak je pravda, že asi to rozmedzie u mňa je tak 24-30 :D 30+ by bol už asi veľký/väčší vekový rozdiel (ja sama mám 23,5). Ale tak čo ja počúvam, tak sa hovorí, že do istého veku sa nechcú ešte zadávať a potom je už neskoro 😂 že to je tiež také, že žien 30+ sa pýtajú čo robili dovtedy, ale predtým je to skoro 😂

noemia2
autor
15. aug 2022

Och a inak ďakujem všetkým za odpovede inak ❤ som čakala, źe ma u niekto položí a ste sa tak naozaj pekne, úprimne vyjadrili, ďakujem 👧

petamich
15. aug 2022

inak este chcem dodat, ze ja som bola sama 7 rokov (nejaki sa sice priplietli do cesty ale...), pred 5-6 rokmi nas bolo 5 velmi dobrych kamosiek a pravidelne sme u mna na byte "zapijali zial", ze nikoho normalneho nevieme stretnut, ze ked nam este raz niekto povie, ono to pride tak uz sa asi neovladnem, dnes sme vsetky viac menej stastne zadane, mame minimalne jeden kus dietata a vsetky sme si partnera nasli po 30ke, minule na vine sme sa zhodli, ze sme si mali to single obdobie viac uzivat, ze ked by sme uverili, ze ono to fakt pride, tak by sme si par flias vina, krabiciek cigariet a prerumazganych vecerov mohli usetrit, aj ked tie sobotne veceri u mna na byte tiez boli super 🙂

ravador
16. aug 2022

Asi mi ujo Google chcel niečo povedať tým, že som toto dostal do recommended stories, aj keď som doteraz ani nevedel, že nejaký modrý koník existuje. Asi to bude tým, že tu toľko z vás spomína IŤákov, tak vám sem jedného poslali 🙂
(Prepáčte za pomerne dlhý rant, ale práve som pripojený na nehorázne nudnom a nepotrebnom meetingu, takže mám čas niečo také tu vytvoriť 😀)

Viem so slečnou autorkou dosť súcitiť, keďže aj ja (asi aj väčšina chlapov v IT) má rovnaký problém, ale samozrejme z opačnej strany. Keď študuješ vlastne hocičo viac technicky zamerané, veľa báb na škole teda nestretneš a v robote ich veľa tiež nie je.

Samozrejme ale ako pri všetkom v živote, keď je príležitostí málo, treba im ísť trochu naproti. Všetkým sa nám zdá, že to druhé pohlavie chce len nezáväzné vzťahy, a to preto, lebo taký ľudia sú viac extrovertný a omnoho ľahšie si ich človek všimne (a taktiež na to aby človek mohol byť v hľadaní takých vzťahov úspešný, tak musí vyzerať veľmi dobre, čo je samozrejme jeden z najväčších dôvodov, prečo si niekoho všimneme a možno aj o neho prejavíme záujem, aj keď väčšina ľudí to nechce priznať). Tak ako vy ženy veľakrát vidíte len tých vysokých, atletických mužov, z ktorých sála sebavedomie a charizma, tak my muži sa tiež pozeráme väčšinou na baby, ktoré vyzerajú dobre a aj sa obliekajú trošku nevhodne, aby to ako dobre vyzerajú, bolo viac vidno.

Povedal by som, že toto je taká prvá vec, ktorú si človek musí skutočne uvedomiť. Takéto zameriavanie sa na ľudí s tými najviac príťažlivými črtami je totiž viac podvedomé ako vedomé správanie, a tak je veľmi zložité ho začať viac ovládať. A keďže človek najjednoduchšie a najrýchlejšie vie rozoznať črty fyzické a sociálne, tie vytvárajú prvý dojem.

Bohužiaľ v dnešnom svete vysoko koreluje fyzická atraktivita s osobnostnými črtami, ktoré sú pre dlhodobý vzťah veľmi nevhodné, čo spôsobuje to, že my mladší máme pocit, že doslova všetci potenciálny partneri, ktorých stretneme, sú pre dlhodobý vzťah nevhodný. Človek potom tak trochu možno stráca nádej a prestáva sa snažiť nejaký vzťah začať.

Treba sa teda najprv hlboko zamyslieť nad tým, čo vlastne chceme. Ak, slečna autorka, chcete dlhodobý vzťah, tak ako píšete, mojou radou (ktorej sa snažím držať aj ja, aj keď nie vždy to vydá 😀) by bolo toto:
1. porozmýšľať nad tým, čo chcem od svojho 'vysnívaného' partnera
2. uvedomiť si, že 'vysnívaný' partner neexistuje 🙂
3. znova porozmýšľať nad tým, čo z toho listu charakteristík 'vysnívaného' partnera, je skutočne potrebné a zamerať sa na tie

A teraz tá ťažšia časť:
4. zistiť, čo by partner s takými charakteristikami chcel odo mňa a čo by boli pre neho takzvané "red flags", alebo nežiadúce charakteristiky
5. zapracovať na sebe, aby som dané žiadúce charakteristiky nadobudla, a tých nežiadúcich sa zbavila
6. úspešne prezentovať tieto vysoko žiadané charakteristiky, pričom čo najmenej prezentovať tie nežiadané

Znie to, akoby som vám, slečna autorka, hovoril: "nebuďte sama sebou", pritom "proste buď sám/sama sebou" je rada, ktorú veľakrát počúvame (z mojich skúseností najmä od žien, ale možno vy ženy to máte zasa naopak 😀), ale nie, hovorím vám: "buďte lepšou vy, ako ste boli včera". Verím tomu, že vám toto pomôže a hlavne, že to nebudete brať ako nejaký osobný útok, lebo aj s takým som sa už veľakrát stretol, keď som niekomu dal takúto radu 🙂

Áno, držať sa tohto je omnoho zložitejšie ako len čakať kým sa objaví princ na bielom koni, ale bohužiaľ, ten sám v drvivej väčšine prípadov nepríde. Boli by ste ale veľmi prekvapená, aké jednoduché je udržať si dobré návyky potom, ako si ich krvopotne vybudujete. Držím palce 👍