dievcata, nezda sa vam, ze sme si uz posledne roky velmi zvykli na vysoku zivotnu uroven a sme rozmaznani? ja si to myslim stale viac, uz len ked tu citam niektore diskusie...
okrem toho, teraz niekedy cez vikend sme s muzom sledovali reportaz, kolko ludia minu na velku noc a jedna starsia pani povedala, ze az 500 eur (potom tam boli rozpisane polozky a pri nazvanej "velkonocny stol" hovorim: "aha, vacsina aj novy stol kupuje", lebo tie palky si fakt neviem vysvetlit). my sme sice len dvaja, ale minieme zhruba rovnako, ako inokedy v roku, zase nejaky salat a ryba nie su take polozky. chapem, ze ludia, co maju deti minu o nieco viac, ale 500 eur na jedlo na styri dni? nie je to plytvanie?
hovori sa, ze slovaci su chudobni... pritom ja mam opacny pocit. ze vsetci uz len sutazia, kto zarobi viac, lebo "2000 to je malo do rodinneho rozpoctu"... a treba mat vsetko nove a znackove a chodit do tych najdrahsich restik a na najvacsom aute.
neviem. asi ma len zaujima, ci to niekto vnima podobne ako ja. este si velmi dobre pamatam detstvo v devatdesiatych rokov, ked sme si skoro nikto nemohli vyskakovat, ale ajtak nam nic nechybalo... momentalne nezarobim sice ani statisticky priemer, ale ajtak mam pocit, ze sa mam fakt dobre, ze si mozem dovolit vsetko, co potrebujem a pritom mam este dobry pocit, ze zijem ekologicky, nevyhadzujem kila jedla, co uz nikto nechcel a najradsej sa vozim na bicykli. je to skoro zadarmo a este aj zdravsie pre vsetkych okolo. ano, na to vela ludi povie, ze inak ako autom sa dostat nevie, akurat si nepriznaju, ze si na to tak zvykli, ze uz ani par metrov neprejdu pesi. tiez sledujem casto v mojom okoli.
no a este sa bojim, ze ak teraz pride k nejakej vacsej krize, tak to presne pre takyto ludi bude koniec sveta, lebo na dobre sa lahko zvyka, uz to beru ako samozrejmost a na zle uz zabudli. bude pod ich uroven, klesnut.
koniec vylevu 🙂
Presne tak, mame uz moc vela a rozmyslame, CO BY SME ESTE... nevieme sa tesit z malickosti a vsednych veci... ak bude kriza/vojna, bude to tvrde precitnutie
Pokym to ti ludia nekupuju z mojho, je mi to uplne jedno.
..tiež ma udivil ten 500€ nakup na sviatky...🙉
mne je zvysoka ukradnute kolko minie moj sused na velku noc, to je ich vec, kazdy nech si zije tak ako chce :D ale mat tvoje problemy by som chcela asi sa moc nudis
a co teraz ak pride kriza? maju si odtrhnut od huby lebo "co ak" nieco pride? nech si uzivaju kolko chcu.... a ty sa tam pozeraj z druheho plota a zavid dalej.
sme rozmaznani, mame pitnu vodu v kohutikoch, splachovacie zachody, elektrinu, internet prakticky vsade a aj tak sme nespokojni.....zijeme si lepsie ako vacsina sveta...
popravde uz roky nechapem ten stravovaci osial okolo sviatkov, nemam rada rezne, udene, ani
zemiakovy salat a neviem preco by som to mala jest za to ze su nejake sviatky.
rozmaznani podľa mňa sme, ale veď všetci začíname od seba, takže môžeme byť príkladom pre druhých. Ja neriešim , či a koľko minieme, prestravujeme sa ako inokedy, nič navyše nekupujeme, možno max.par sladkych vajíčok pre potenciálnych šibačov :D ani výzdobu nekupujem každý rok, mám z minulých a dokrášlim byt doplnkami z prírody 🙂
Neviem, nejako ma nezaujimaju druhi…ich problem, ze sa nevedia s nicim uspokojit a stale maju potrebu mat viac.
ja som spokojna s mojim minimalizmom a zitim v pritomnom okamihu bez nejakych tuzob. To je sloboda
Ak pominiem že sa nestariam ako to majú iní ludia, čo prosím ťa konkrétne očakávaš od takéhoto príspevku?
@cyberk tazko vysvetlit ludom, pre ktorych su peniaze navyssia hodnota, ze to nie je zavist.
iba ma zaujima, ci su este ludia, co to vidia podobne ako ja.
pridam sa k tebe, ja som si to uvedomila par rokov dozadu, ked som bola na sviatky kupit listkove cesto, pecivko a zeleninu/ovocie. nervozne, nevrle dochodkyne, ktorym pretekali kosiky natrieskane vsetkym moznym, z coho tretina skonci v kosi.
my sme dvaja dospeli, rozpis jedal cca mame na tyzden dopredu, podla toho robime nákupy vacsie na tyzden, mensie v priebehu tyzdna na cerstve veci (sunky, zeleninu, pecivo). niektori sa tvaria, ze musia mat zasoby na 3dni zavreteho obchodu, akoby bolo zavrete 3mesiace 🤷
Veď do telky nikto nepovie, že minie 20 eur, aby nevyzeral ako chudák. Ak teta pozýva pol rodiny na hostinu, tak jasné, že minie aj 500 eur. Ale pokiaľ nato má, tak nech. Mňa to netrápi, každý si minie koľko môže.
Neoslavujeme Veľkú noc. Ani k nám nikto nechodí.
Pre kazdeho je sibacka nieco ine. Pre niekoho bezny den s beznym jedlom. Pre starsich je to prilezitost sa po 2 rokoch korony stretnut s pribuzenstvom a chcu si to uzit aj s jedlom navyse. Niekto ma asketicku velku noc s kostolom a rozjimanim.
Moja dcera ma 18 rokov, cize organizujem rodinnu oslavu a miniem tiez asi viac ako v bezny den.
Nikomu do kuchyne nevidime a kazdy je iny. Niekto pozivacny, niekto minimalista, niekto nieco medzi tym. Nikto nikoho nenuti kupovat kopce jedla, kto si ich z nejakeho dovodu kupit chce, tak mu v tom nezabrani ani ziadny anonymny vylev.
Veľká noc ...navarim ako bežne v roku, my nemame radi údené ani vyprážané, pôjdeme do prírody na výlet, žiadne alkoholové oslavy nemáme, ani šibačku, kúpim možno tácku čajového pečiva, máme na to, ale neuznávame sviatky obzerstvom
Veľkú noc absolútne neriešime ... syn nás doma vyšibe, dostane čokoládky a 10€ a tým to u nás hasne .... Absolútne nechystám nič extra
to fakt je tato tema takej povahy, ze sa bojis napisat ju normalne, nie anonymne? 🙄
Vsak nech míňa kto chce kolko chce, mne je to ukradnute ci dakdo cudzi da 50 euro alebo aj 1000, snazim sa starat len o svoje veci nie inych, ako normalna vec ak ma teta 6 vnucat kazdemu da 50 euro co je to hned rozkotulane
Ja mam presne ten isty nazor ;)
Mozno ma pani 5 deti a vela vnucat a vsetci sa u nej stretnu. Pri tych cenach potravin sa tym 500€ nedivim. Mala som nakup do dvoch malych nakupnych tasiek,vylozeny doma za 3minuty a platila som 50€🤦🏻♀️.
vela ludi to ma zakorenenych by som povedala v rodine, ze vlastne len pokracuju v tom, co sa doma naucili, lebo ich ucili rodicia, ze toto sa patri, treba mat, aby bolo vidiet, ze na to mas a vela ineho, ja neriesim, nech si kazdy robi ako uzna za vhodne, ale teda my sa snazime striedmo nech ide o akekolvek sviatky
neviem, pohybujem sa medzi ludmi, ktori nic velke na sviatky nechystaju.
ak mame na nieco chut, kupime si to hocikedy pocas roka, takze na sviatky nic extra nechystame. ale chapem, ak ma nejaka babka 5 vnucat, mozno aj nejake nevlastne k tomu a kazdemu chce urobit balicek a uhostit vsetky deti s vnucatami, tak sa plesne po vrecku. ked kupi maso, suroviny na kolace, nie je to lacne
👏👏👏
Ja neznášam napríklad všetky tie šunky, klobásy, vajcia , oblievačka a podobne veci. Ideme na výlet kašlem na vsetko
Na Veľkú Noc miniem cca rovnako, ako v hociktoré iné dni. Veď Veľký Piatok je pôst, vlastne aj na Bielu Sobotu až do večera (nie sme nejako mega nábožensky založení, ale tieto potravinové veci dodržiavame), takže tam jeme len skromne. Navyše, naše obľúbené veľkonočné jedlá sú práve z tých lacnejších: veľkonočná plnka (u môjho muža v rodine zvaná "stratené kura"), vajíčkový šalát... Kupujeme aj údené mäso, ale len v menšom množstve. V nedeľu jeme podobne, ako v hociktorú inú nedeľu. Čo sa týka koláčov, nie sme veľkí priaznivci, budem piecť len linecké koláčiky v tvare vajíčok. No a v pondelok ušetríme ešte viac, lebo mám syna a v ostatnej rodine prevahu žien, takže k nám žiadna návšteva nepríde, práve naopak, my to musíme všetko obehať. No a hlavne nemíňam nič na čokoládové vajíčka, zajace, kuriatka a podobné veci podradnej kvality. Aj syn už od muža prebral, že ak má na výber, zoberie si radšej varené vajce, než čokoládové.
Aj výzdobu mám len skromnú, väčšinou pozostávajúcu z toho, čo záhrada dá + kraslice z minulých rokov.
Nechápem, ako sa dá minút na veľkú noc 500 euro. Kúpim navyše balík vajec, decká sa vysantia pri zdobení, nejakých cca 30 Euro sme obuchali za čokoládové vajíčka a zajacov, čo poschovavame na záhrade a teda sa buchnem po vačku a 10 euro nechám v kvetinárstve za bahniatka a narcisy, zlatý dážď chodím "kradnúť" susedovi (vie o tom a donesiem za ne bábovku). Bude výzdoba, zvanec a aj niečo navyše. A to ešte musím vyhodiť zajacov z minulého roka... Našťastie zhovadilosti ako sibacka a oblievacka sa tu nepestuju, návštevy už sú v nákladoch zarátané.
Moja znama minie 500 evri len na obycajnu oslavu menin... takze tak, kazdy zije, ako poklada za vhodne
Ja odpadavam aj nad prispevkami
"Neviete, kde sa da kupit smetiarske auto, ale presne take, ako jazdi v Bratislave (mercedes OLO s nalepkami)"
"Neviete, kde sa da zohnat presne takato mikina Labkova Patrola, v nasom Lidli to uz nemaju, nekupili by ste mi a neposlali?"
Ako do prcic, mohli by si niektore deti uvedomit, ze nie su stred vesmiru