Ahojte mamicky.
Hned na zaciatok napisem,ze som si zalozila novy nick,aby sa predislo nedorozumeniam v rodine.
Chcela by som pocut Vas nazor na nasledovnu situaciu,alebo si to len ja velmi pripustam.
Pred rokom mi zomrel otec a ked bolo dedicske konanie zistilo sa,ze treba doplatit zanho este 700€
Mama plakala,ze tolko penazi teraz nema,lebo predsa zije z jedneho dochodku...moj nazor bol,ze si to rozdelime medzi sebom my surodenci a zaplatime to.
Dala som mame peniaze.Tyzden potom mala moja dcera narodeniny a mama(dcerina babka) jej nic nekupila,lebo nema peniaze.To bolo take prve sklamanie kedze peniaze odomna mala.Dcere by naozaj stacili napr.ceruzky za euro. Malej bolo luto,ze babka jej nic nedala😔
Teraz bude Mikulas...bavila som sa s mamou o tom a hovorila,ze krstna kupila pre moje deti sladkosti a poslala nam ich. som sa potesila a hovorila som,ze jej musim napisat a podakovat.a ona ani len nespomenula,ze by im nieco poslala...byvame od seba 350km takze nebudeme spolu.
Alebo napriklad ked zomrel otec sme sa skladali na pohreb a vsetko okolo toho.
Celkovu sumu za vsetko sme rozdelili medzi nas deti.Od nej sme neziadali,aby nieco platila.
Ja som jej svoju ciastku dala a jeden brat nie,lebo ,ze nema.
Na to som povedala,ze to uz je medzi nimi ako sa dohodnu..Ale prave som sa dozvedela,ze si hlada brigadu,aby mohla vratit peniaze za pohreb mojej sestre.
Dala jej rovnaku ciastku ako ja.
A mne samozrejme nic.
Je to podla Vas spravodlive?
@mesiac2015 ak mama vracia peniaze sestre, mala by aj tebe (prípadne všetkým ďalším)... a ako "si sa dozvedela" ? možno si hľadá brigádu, aby všetkým vrátila, nie len sestre... alebo len chcela sestru nejako ukľudniť... pýtala si sa jej ty osobne, kedy vráti požičané? toto si vydiskutuj priamo s ňou... ale inak neviem aký máte s mamou vzťah, lebo požičali ste jej na pohreb? a váš otec to nebol?? pre mňa zvláštne, ja by som rodičom peniaze nepožičiavala, ja by som im peniaze dala... samozrejme pokiaľ to nie je na alkohol a podobne, ale takýto extrém nespomínaš...
a že nekúpila darček vnučke k sviatku či na mikuláša, to by som s tým nespájala, proste nekúpila, hotovo, nech už mala dôvod akýkoľvek... neviem koľko rokov má dcérka, ale treba aj jej vysvetliť, že darčeky nemá očakávať automaticky.... a ak ešte verí na mikuláša či ježiška, tak o to ľahšie - mikuláš predsa prinesie tam, kde dieťa býva...
@mesiac2015
S tymi peniazmi a narodeninami som to nepochopila, tie peniaze od teba boli na nedoplatok po otcovi, nie na nakup darcekov pre tvoju dceru.
A pre buducnost odporucam narovinu povedat, ci chces peniaze vratit alebo je to dar. Tvoja sestra je pravdepodobne viac asertivna, nez ty. Mame asi rovno povedala, ze potrebuje peniaze naspat. Ty ak si jej nepovedala nic, nemozes cakat, ze si nieco domysli.
@mesiac2015 to toto sú teda riešenia... hm... na tvojom mieste ak dcére na narodeniny nič nepriniesla a vedela si v akej je mama situácii, mohla si kúpiť darček ty, šupnúť ho mame a akože darček kúpila babka. No bóže, robíš z toho teda vedu :(
Všetky peniaze čo mám by som dala mame,ktorá ma vychovala,keby potrebovala. dávam bežne,ale to tu nepatrí...a požičiavať peniaze mame na pohreb vlastného otca,požičať,nie dať? to kde žijeme?...dieťaťu vysvetli,že teraz ste rodiny vy- oco,mama,dieťa a vy si dávate darčeky, babka kedysi svojho času dávala darčeky vám- svojim deťom.....naši majú 8 vnúčat a nohy príliš choré n to,aby chodili po obchodoch,ani od nich nič deti nečakajú, semtam dostanú do pokladničky pár eur...ale vnúčatá milujú a je to ozaj vidieť /teraz bol u nás a u nich na návšteve mladý Francúz,ktorý chodí po svete a potom mi povedal,že toľko lásky v rodine ešte nevidel - starkí - vnúčatá/...trošku sa nad sebou zamysli,keby si tie peniaze nemala,tak asi ich meme nedáš,ak si už dala,tak to neľutuj,dcéru usmerni, rodinné vzťahy nie sú o peniazoch,ale o láske...
aešte k súrodeneckým vzťahom- mama asi chce sestre peniaze vrátiť,lebo vie,že sestra je na tom finančne horšie ako ty.....alebo chce najprv vrátiť sestre a potom postupne tebe,ak sa jej to podarí /ja by som ich späť nezobrala,ty zrejme áno 😒 ...a sú peniaze prioritou? nie,ani náhodou,čím skôr na to prídeš,tým budeš šťastnejšia 😉
@vejula počuli sme len jednu stranu,možno tá sestra mame pomáha,nakupuje,a táto dcéra je ďaleko a nevieme ako sa stará.....možno mama nekupuje ani jednemu vnúčatu,nemá z čoho...zas posielať čokoládu 350 km je dosť o ničom,,možno mama čaká,že prídu na vianoce a potom im- vnúčatám niečo dá,hoc maličkosť....dá sa aj tak povedať-mohli ste sadnúť do auta a ísť mamu dnes potešiť,ovocie doniesť...neviem,nepoznám ich rodinu,len píšem,že je viac uhlov pohľadu,nám je tu podaný jeden
A nevidela som to raz, že rodič ma oblubené dieťa (prípadne starý rodič vnuča) a ten neoblubený sa celý život snaží nejakým spôsobom získať rodičovu priazen a bohužial márne... A paradoxne potom na staré kolená väčšinou ten oblubenec sa na rodiča vykašle a doopatrováva ta čierna ovečka, ktoru vždy prehliadal a ktorého pomoc bral vždy ako samozrejmesť bez nejakého naznaku vdaky
@vejula no neviem, ale ale ja by som sa hanbila sama pred sebou chciet dostat naspat peniaze, co som dala na pohreb vlastneho otca...
ako neriesme inych, riesme seba, svoje rozhodnutia, svoje postoje... a to co my robime..a neporovnavajme sa...
Pre mna je pomoc rodicovi automaticka a nezistna - áno, som jasličkové dieta 😉
bud rada, ze nic neposle na mikulasa...vies kolko je sraciek v tych sladkostiach? vselijakej chemie a vselicoho... co tam nema co hladat? radsej mat velke lobogo ako cokoladovych mikulasov...co okolo cokolady ani pomaly neprechadzali.
@mima4 pre mna tak isto, ale trápilo by ma to, že ma rodič na mna iný meter ako na surodenca. A zvlášť ak sa toto ťahá už dlhšie roky že to čo urobí surodenec je vždy niečo vynimočne a to čo urobí napr. zakladatelka je vždy prehliadané a brané ako samozrejmosť. Ano samozrejme idealne je, ked ten jedinec je natolko sebavedomý, že sa nepotrebuje porovnávať so surodencom, a nepotrebuje so surodencom zapasiť o lásku mamy, ale je aj pochopitelné ak to napríklad v tomto prípade tak nieje a napríklad niekde v kutiku duše cíti, že mame viac záleží na surodencovi. Proste poznam také prípady, že dieťa fakt od malička strašne bojuje o priazen matky, ktorá napriek tomu vždy vyzdvihuje toho druhého a je to strašný pocit. JA som to nezažila, ty zrejme tiež nie ale s ludmi ktorí to takto mali som sa rozprávala a strašne ich to trápi a v tom prípade viem pochopiť, že takéto zachovanie je velmi zranujuce. KEd si to zoberem ja ako matka sa snažim byť proste spravodlivá, nechcem aby jedno z mojich detí malo niekedy pocit, že jedného uprednostnujem
Preco by mali deti pri kazdej prilezitosti dostavat od vsetkych darceky? Na narodeniny, meniny, na Mikulasa, na Vianoce, za vysvedcenie, atd. Keby som vedela, ze moja mama na tom financne nie je dobre, ziadne darceky pre svoje dieta by som neocakavala. Ak ma viacero vnucat a kazdemu by mala pri kazdej prilezitosti nieco kupovat, to sa zda, ze su to len drobnosti, ale nazbieralo by sa to. Otcova sestra takto neustale narieka, ako musi vnucatam stale kupovat, lebo kazdy vraj nieco caka a chodieva k nam poziciavat peniaze, aby jej to z dochodku vyslo. A peniaze, ktore by som dala za otcov pohreb by som nepytala spat, nech by boli okolnosti akekolvek.
Nie peniaze by som spät nevzala.Len sa ma to tak trochu dotklo..
Sestre zije s nou v byte. Mesacne jej dava 100€ a ine ju nezaujima..Chodi do roboty.Z roboty pride domov naje sa a ide von..
Nic nepomaha a ani nekupuje mame.
Ja mamine posielam prasky na pranie,potraviny atd.
Vzdy kupim nieco v akcii a ked je toho viacej jej to postou poslem.
Brat je slobodny a byva sam. Zastavi sa tam raz za 2-3mesiace a to je vsetko.
Samozrejme,ze rada pomaham mamine a mam ju rada.
Len sa ma dotklo,ze ja som vlastne jedina z deti,ktore sa zaujima o nu(nemyslim len financne)volam jej kazdy den.Snazim sa jej vzdy pomoct ...
@sissy27 dozvedela som sa to od krstnej.Hovorila jej to mama a mna ani nespomenula
@sissy27 prave to,ze ja som to brala tak ze tie peniaze na pohreb jej davame nie poziciavame..preto som
Bola prekvapena tym,ze ich chce vratit.
MESIAC 215 ak som tomu dobre porozumela, tak na dedicste bola tarcha.....a preto debata o mikulasovi ci darcekoch je od veci... na tovju otazku, ci je to spravodlive sa da odpovedat az potom,ako objasnis pravnu situaciu.
cize ak vychadzame z toho, ze na dedicstve jebola tarcha, tak vy ako dedicia ste mali dve moznosti.. 1 .odmietnut dedictvo, ktore je zatazene.. cize dhy dlh 700 eur. situacia vyriesena...
" moznost, prjat dedictvo a to z dhmi podla zakona
teda vsetci dedici. cize matka, aj surodenci.
otazka je, ako ste sa dohodli medzi sebou o vyrovnani dlhov a aktiv ,co po odcitani zostalo z dedictva.. ci podiely su rovnake, ci nie... nie je jasne tiez, o aku formu dedictva sa jednalo. ci nehutelnost, ci hnutelne veci ....
takze ,o co ti vlastne ide?
tie penaize ,co si dala matke boli ake penaize? na zaplatenie svojej casti prevzateho dlhu z dedcstva?
ci si dala matke peniaze na jej vyzivu? ako inak aj podla zakona,ak rodic je odkazany na vyzivu, je tvoja povinnost ako dietata.ak uz nezije manzel matky..
takze naco sa vlastne stazujes?
z toho,co si poipisala, nie je situacia presne jasna...
ide o pravnu zalezitost v prvom rade. samozrejme je tam pritomne aj moralne hladisko....
pripad ´´darceky na mikulasa´´ je ozaj dedinska zalezitost v tomto pripade ,ako si ho opisala...
Riesis totalne hlúpost! Ži pre seba a svoje dieťa plnohodnotne a neries či ti kto dá alebo neda to alebo ono. Nauc sa samostatnosti a nezávislosti a keď chces niečo pre niekoho spraviť,tak to sprav,ale bez toho,že budes niečo za to chcieť, v opačnom prípade radšej nerob nič.
@mesiac2015 najlepšie bude zdvihnúť dnes telefón a spýtať sa maminy na rovinu ako to je... Prípadne rovno aj sestry, či jej nie je blbé zobrať späť peniaze za otcov pohreb...
@mesiac2015 tiež sa priklanam k tomu narovinu sa spýtať maminy ako piše sissy27... 😉
Pokial nedokazes pomahat nezistne, tak to radsej nerob, mama ma urcite nejaky dochodok, mozno aj vdovsky, pokial vasi neboli predtym rozvedeni, sestra jej prispieva 100€, na socialny pripad to nevyzera, aby si jej musela posielat postou potraviny. Ak je to stale malo, tak to nechaj na sestru, nech potiahne ako sa hovori. Aj ja sa staram o mamu, brat s nami nebyva, ani neprispieva a beriem to ako samozrejmost, o nic nikoho neziadam. Prispievam takisto cca 100€, mama ma svoj dochodok, a vychadza nam to. Ked treba prispiet vacsou sumou, tak prispejem.
@jeannna myslím že tu ani nejde o to, že by nevedela pomahať nezištne, len jej proste zle padlo, že sa mamina viac zaujíma o segru ako o nu. OK nieje to idealne ale je to ludské. JA si skôr myslím, že zakladatelka aj tým, že jej vola, že jej posiela veci akoby chcela trochu získať jej zaujem, tu vôbec nejde o peniaze som si tým istá ale o priazen matky
no to nevies ake mala mama okolnosti pises ze sestra zije snou...tak mozno ta jej dala pocitit ze tie peniaze chce potrebuje spet ..tak aby mala doma klud tak to chce vratit jej ako prvej...ty si mimo a asi si mysli ze si na tom lepsie.. zas asi nepojde celu sumu vratit vsetkym naraz..ak bol otec dobry tak nie je to len mamina zodpovednost ten pohreb..len skoda ze narobil dlh ale co uz...
umrel jej muz to trva kym sa z toho clovek spamata dcere kup nieco akoze od babky ked ju mrzi ze na narodky nic nedostala a netrap sa tym 🙂
@mima4 ved ano, môže to byť všelijako. Ja som v tomto velmi citlivá a neuveritlene zle mi padne napríklad aj ked vidím, že môj otec robí rozdiely medzi mojimi vlastnými deťmi. Že inak reaguje na syna ako na dceru, vtedy mam chuť sa zbaliť a odísť, nechcem aby niektoré moje dieťa citilo krivdu. Asi to proste moc prežívam, od malička nemam rada nespravodlivosť (určite to ani nieje dobré ale čo už s tým narobím)
Spravodlive nespravodlive.neries peniaze.Vlastne neries hluposti lebo stracas cas uzivanim toho pekneho a kvalit co tu name.