Dobry vecer
S priatelom sme spolu necele tri roky ale ja uz nevladzem. Mame 6 mesacneho syna a to je vsetko co mame spilocne. Je strasne tvrdohlavy neda mi pokoj vsetko musi byt ako pivie on. Nemozem nic povedat a nie to mat svoj nazor. Napr bavilu sme sa dnes o danovom zakone. Ani jeden z nas nevie ako to presne je ale pointa je v tom ze js som si myslela nieco ine ako on. On zacal sa durdit ze to tak je ako hovori on a hotovo pihadali sme sa do krvi. Potom som sa s nim chcela udobrit ako vzdy a urobila som si srandu. Jasne ze nepochopil a hned mi vsetko zacal vycitat ze ho strapnujen zhadzujem atd. Ze kvoli mne nemoze byt produktivny v pravi atd. S tym ale nesuhlasim to ze ma blvy den a nechce sa mu pracovat je jeho problem. Pitom mi vycita ze on nestiha odpracovat 9 hodin a byt este v noci s malym. Tak ale ja nemozem ze suchne listok na strome a je hore. Jednoducho za csetko mozem ja cokolvek sa stane hned som na vibe ja. Ako ho prinztit znenit ze by aspon raz videl svohu chybu a nechal ma dychat pivedat svoj nazor.poradte mi
zmenit ho nemozes ty, musi chciet on sam. Z toho co si napisala, tak mam pocit, ze vobec si nerozumiete. Neuvazovala si rozist sa s nim?
Ked to neklape, nema zmysel sa trapit a ty si slobodna zena, mas pravo najst si cloveka, s ktorym ti to bude klapat a s ktorym raz si zalozis rodinu a bude ta lubit a vazit si ta. Kamoska sa tiez pred par dnami rozisla s frajerom po trojrocnom vztahu a velmi sa jej ulavilo. Nema zmysel natahovat nieco take, co sa ani vztahom neda nazvat.
@irriss nie pretazeny nie sme on vzdy taky bol tvrdohkavy nekompromisny jednoducho egoista. Ja uz neviem co mam robit. A do smiechu mi neni. Pocuvam kazdy den aka som nemozna na nic ako nerobim toto tamto a aka som vybudna ako by som sa mala zmenit ale on je samozrejme pan dokonaly
dospeleho cloveka zial nezmenis.vase hadky su asi len pre drobnosti ale o to je to potom horsie. podla vsetkeho si nerozumiete a priatel to zjednodusuje a snazi sa vinu hadzat na teba kedze on nevie zvladnut situaciu a mozno sa vo vasom vztahu neciti rovnoce. pomohlo by keby ste sa v klude porozrapvali o vasich pocitoch. povedz mu ze je to narocne , ze sa hadat nechces a ze by si rada veci riesila tak aby ste si navzajom neublizovali , ked uz nie kvoli sebe tak kvoli vasmu syncekovi, to co bude vidiet v domacnosti ako vam to nefunguje ho moze poznacit v jeho zivote :( drzim palce.
tak to je pekny problem, lebo ludia sa len tak nemenia 😉 nevidim dovod, aby vsetko hadzal na teba.. treba o vsetkom diskutovat, povedz mu, ze ti ublizuje, a skuste najst kompromis..
Takze zase hadka uz som zobrala veci maleho ze odchadzam nepustil ma potom som mu povexala ze jednoducho takto zit nechcrm a nebudem a on ze mam pravdu ze on je egoista fajn. Nechapem vobec nechce pochopit co mu hovorim
pracuje 9 hodin?chudak..moj ma 3 zamestnania a napriek tomu ma odbremenuje od malej, aj ked ho o to neziadam..zeny, nepoznali ste nic lepsie, uspokojili ste sa s tym, co mate doma a tak to aj vyzera :/
Porozpravaj sa s nim v klude a v laske, ked bude malicky spinkat, Sadnite si, dajte si cajik, a povedz mu, co prezivas, ako vnimas vas vztah, co ta trapi, boli, ako ta jeho spravanie zranuje, hovor mu kokretne, co ta zranuje. Bud sa uvedomi, to znaci, ze bol zaslepeny ale lubi ta, alebo bude pokracovat vo svojom sposobe zivota a komunikacie, a to by bol pre mna jasny znak toho, ze mu na mne nezalezi.
muzi vedia vyskakovat aj ked citia,ze ma zena navrch,ze je sikovnejsia ako oni
@tanja0808 asi problem nebude len v nom ale aj v tebe, obaja ste asi tvrdohlavi a neviete sa stretnut ani na 1/2 ceste, ak si k sebe nenajdete cestu ostanes postupne sama s dietatom, daj si na to pozor. nauci sa aj ty ustupovat, nie len "nutit" jeho aby pochopil teba. mas doma len 1 dieta co by si robila, keby ich bolo viac? nestihala by si sa aj hadat s nim aj obriadit vsetko okolo 😉 😉 treba prijat kompromis a hladat ho kde je, zacni ty a on sa mozno (dufam) casom prida skus vyhladat psychologa vyrozpravat sa z problemu pomoze ti riesit situaciu 😵 😵
@tanja0808 mne tvoj priatel pripada ako egoista a manipulator, ktory musi mat vzdy pravdu. a ak sa nahodou ukaze, ze ju nema, tak to aspon zahra tak, aby z toho ten druhy vysiel ako blbec.
zla sprava je, ze to je povahova crta, ktora sa rokmi len zhorsuje, vlastna skusenost 😒 ..zit s takym clovekom je tazke, casom si zacnes mysliet, ze ta zla si vlastne ty a zacne ti z toho preskakovat. mne sa s tym bojovat nechcelo, a vlastne sa to ani neda, lebo taky clovek je presvedceny o tom, ze u neho je vsetko ok a ty si hysterka, co furt nieco riesi..nemalo to zmysel a u teba je to asi podobne.
jedna otazocka:ty mu varis,upratujes,peries? tak to skus zo par dni nespravit z odovodnenim ze teda ani ty nie si produktivna v domacnosti kvoli nemu 😎 a ze si on neodpracuje len 9hodin? kks ved ty si na materskej a to je tvoja praca ktora netrva 9 ale 24HODIN! joooj egoista ako vysity,presne ako napisala klincek-je to v povahe a to sa asi nezmeni,..ale mozne je vsetko 🙂
Nemyslím si,že máte medzi sebou veľké problémy,hádate sa v podstate na hlúpostiach,každý si chce presadiť len svoju pravdu,ako malé deti 😉 ,nevážite si dosť jeden druhého,ak sa nezhodujete v názore,treba danú tému nechať tak,a nepokračovať v nej.Aj my s manželom sme dnes tiež takto začali preberať jednu vec v politike,ale keď som videla,že naše názory na danú vec sa nezhodujú,hneď som zmenila tému,lebo nemá zmysel sa povadiť sa ako napr. u vás: o daňovom priznaní.Nemyslím,že je tvoj manžel zlý,len si neuvedomuje,čo v tebe má.Možno naozaj,keby si odišla aj s malým napr. na tri dni,a on by ostal sám,pozeral by sa na veci inak.Aj ty si musíš uvedomiť,že vzťahy sa budujú veľmi ťažko.A nikdy to nie je podľa našich ružových predstáv. 😉 Verím,že aj ty ho máš naozaj rada,skús mu možno naznačiť,že si v tomto vzťahu nešťastná,že uvažuješ o odchode od neho,že nechceš takto žiť,aby sa trochu zamyslel nad realitou.Lebo dôležitosť toho druhého si uvedomujeme,až keď ho strácame.
@kacena4 ja mam ustupovat? nechala som svoj byt vsetok nabytok, kompletne vybavenie lebo on mal nie celkom este zariadeny byt ale moje veci sa tam nehodili, a prestahovala som sa k nemu lebo on mi vtedy povedal ze sa stahovat nebude ze ked chceme byt spolu musim prist ja sem. OK brala som. Potom zase nieco bolo zase ok. Myslim ze som sa naustupovala dost, ano som tvrdohlava ale jednoducho dost bolo ustupovania. Vies kolko krat som urobila ako on chcel a vzdy som nato akurat doplatila
@tanja0808 chapem ze mas s nim dietatko, no zatial si si ho nevzala za manzela a velmi dobre si premysli, ci pokracovat vo vztahu s nim a vziat si ho za muza. Je velmi dolezite, ako sa s nim citis, ci cas s nim je pre teba radostou, ci si s nim stastna. Hadky a nedorozumenia su v kazdom vztahu, to je normalne, ale je velmi dolezite vediet zhodnotit vztah ako celok, ci naozaj cloveka ten vztah naplna a je v nom spokojny a citi sa milovany a toho druheho miluje.
Kedze nie si vydata, velmi zvazuj, ci pokracovat v tom vztahu, alebo sa rozist.
@darkabarka23 naposledy som odisla na tyzden k rodicom ako na dovcu no bolo dobre chvilu potom ale zase sa to vratilo. Problem je v tom ze ked uz nechcem diskutovat lebo viem ze to neskonci dobre tak toho necham ale on ide dalej a kladie milion otaziek, a dalej a dalej diskutuje a ja mu poviem nechaj to tak a on nie proste on chce teraz hned odpvoed a hotovo
@tanja0808 tak to je teda naozaj ťažké,ak si neuvedomil,keď si odišla,že o čo prišiel,tak to naozaj nevidím ružovo bohužiaľ,môjmu manželovi stačilo keď som odišla,ten sa chvalabohu spamätal,ale vidím,že u teba to asi nezaberá ☹ ,tak len držím palčeky,aby si sa správne rozhodla,lebo ak si ťa neváži,tak takýto vzťah naozaj za veľa nestojí ☹ ☹
Keď sme čakali prvé dieťa, boli sme tak šťastní, všetko vyzeralo dokonale...Keď sa narodil drobec krásne chvíľky trvali asi mesiac a postupne sme si prestávali rozumieť. Hádali sme sa, zazerali sme na seba... prestávali sme si rozumieť. Mala som pocit, že nechápe, prečo som stále unavená a nestíham byť dokonalou manželkou...Boli sme vyčerpaní a zúfali zo seba... Tiež sa mi zdal manžel egoista, veľa vecí mi na ňom vadilo...rozoberali sme svoj vzťah, snažila som sa, aby sme sa rozprávali o problémoch, chvíľu bolo fajn, a šup do starých koľají ☹ ... ale, keď mal malý pol roka, manžel ochorel na kríže. Nemohol chodiť dlhý čas do práce... Vtedy videl, čo materská obnáša, že to nie je med lízať... a vzťah sa zlepšoval... Ale každý má nejaké chyby. Počas nášho 6 ročného vzťahu som zistila, že s priateľom môžeš chodiť aj 10,20... rokov, ale spoznáš ho keď začnete spolu žiť... A dieťa ťa naučí, že pre pokoj rodiny je zbytočné sa vadiť o nejakých maličkostiach, ani nemám na to čas 🙂 naučíš sa ustupovať a chápať,že vzťah nestojí na tom, čo chceš len ty alebo len on,aby sme nerozmýšľali egoistickí. Ešte stále sa máme čo učiť, aby bol náš vzťah lepší, aby naše deti netrpeli... Fakt je, že budovanie dobrého vzťahu je náročné... Veľa šťastia.... Žite pre drobčeka...
@tanja0808 ja viem, chodila som s takym..ked mal svoj nazor, tak muselo byt po jeho bez ohladu na to, ze to bola blbost. bol schopny natahovat sa s ludmi (aj s priatelmi) o uplnych hovadinach, len aby si dokazal, ze ma pravdu. k tomu vsetkemu furt riesil v prvom rade seba a az potom to ostatne.
raz sa so mnou vadil o veci, ktora patri do mojho odboru. tak ma napalil, ze som otvorila knihu a podciarkla mu to, o com sme sa vadili, a samozrejme bolo to tak, ako som hovorila JA! tak sklapol, ale si mala vidiet ten zduty vyraz, bol na mna protivny cely vecer, akoby to bola moja vina.. pritom nechapem, na co to bolo dobre, lebo ja som si bola ista, ze pravdu mam ja, aj som mu hned na zaciatku vravela, ze nema zmysel sa hadat, ale on proste asi musel..
raz mi len tak medzi recou povedal, ze on kompromisy robit nebude. o nejaky cas som prisla na to, ze je to pravda, a ze on to dokonca berie ako nejake svoje pozitivum! ale kto bez kompromisov vo vztahu a v zivote dokaze fungovat?? clovek nieco v zivote da a nieco za to dostane, a to je dobra rovnica. ale su aj ludia, ktori chcu len dostavat..s takym clovekom sa fakt zit neda, ak nechces prist o radost zo zivota, sebauctu a nakoniec aj zdravy rozum 😖
@tanja0808
V takomto vztahu s takymto chlapom mozes fungovat len za istych okolnosti, a chce to od Teba tvrdu pracu na sebe (bez ohladu na to, ci a kedy manzel so sebou nieco urobi):
1. Svoj postoj povedat RAZ, strucne a jasne, a nasledne ho uz "len" ziadat, aby ho RESPEKTOVAL
2. Pokial pri "hadkach" zvysujes hlas, vytoci Ta, tak mas co so sebou robit aj Ty. Ked hovoris pokojne (ale bez pohrdania ci vymechu), tak je to na Tvojej strane OK.
3. Obcas sa da konflikt (ak partner argumentuje za "svoju pravdu" uz absurditami) ukoncit raznymi slovami: "Dobre vies, ze to tak nie je".
4. Prilezitostne "ledabolo" poznamenat, ze si na muzoch vazis, ked si vedia priznat svoju chybu, lebo dobre vies, aku si to od cloveka vyzaduje odvahu a silu.
5. Nedovolit mu, aby v Tebe vyvolaval pocit viny - ak sa o to pokusi, jasne mu to aj povedz, ze si to nezelas ani mu to nedovolis.
6. Ak niekedy uznas, ze ma pravdu on, otvorene a pokojne mu to povedz. V buducnosti sa na to mozes odvolat, ze by si nieco podobne rada niekedy zazila aj Ty.
7. Obcas bude zrejme namieste mu povedat: "Nezelam si, aby si si zo mna robil hromozvod na svoju zlu naladu." ci "Svoje sebavedomie si laskavo buduj inak, nie na ukor mojho ponizovania, to Ti viac nedovolim."
8. Straz si svoje hranice a nedovol mu ich prekracovat:
"ze ho strapnujen zhadzujem" - vhodna reakcia: "Nezvaluj na mna to, co robis sam svojou reakciou".
"Ze kvoli mne nemoze ... napr. byt produktivny v pravi" - vhodna reakcia:
"Nevyhovaraj sa a nezvaluj na mna svoju vinu. Dobre vies, ze za to si zodpovedny Ty sam, nik iny."
Nemozes ho Ty priamo donutit si nieco priznat, ci zmenit, ALE moze mu zabranit zvalovat to na Teba, pevne si strazit svoje hranice a NASLEDNE on tak bude nuteny (nepriamo) postavit sa zoci-voci zodpovednosti za svoje konanie. Priprav sa, ze bude "bojovat ako lev", aby sa nemusel "pozriet sam na seba", a tak si svoje hranice musis strazit dosledne a opatrne. Pripadne si k tomu kup nejaku knihu, ktora Ti pomoze.
Pozoruj, co to s nim bude robit, co s Tebou a v priebehu casu sama uvidis ako dalej.
@lubikan áno, tlieskam, vystihla si to
@zamyslena41 ak smiem, okopčím si to čo si napísala, je to super škola asertivity, v ktorej som samouk a toto ma nakopne, dík
@zamyslena41 super, toto sa mi velmi paci, urcite by som to na jej mieste skusila, aj ked po tom vsetkom si to bude vyzadovat strasne strasne pevne nervy...
@tanja0808
Docela jsi mne rozesmala..situace skoro jak u nas..
Napadlo mne jen..pokacet stromy, aby usnul.. 😉
V dobrem!!
Podle meho jste pretazeni - .oba dva..😉 🙂
Presne jako "Modry a Konik.".