Z môjho života som už unavená 😖 ... Máme 21 mes. bábo s ktorým už 7 mesiacov chodím každý deň do práve, pretože musím. Malý je niekedy jedovitý ako čert, vkuse robí iba to čo nemá, ničí mi všetko, kričí, s ničím nesúhlasí, sám sa hrať nevie, na všetko mraučí, keď mu nedovolím, tak sa hádže na zem 😠 Už on ma unavuje naťoľko, že keď dojdem domov, tak som grogy... Doma mám samozrejme domácnosť a ešte jedno dieťa - manželovho 11 ročného syna, ktorý nerobí nič iné iba chodí do školy, hrá sa na počítači a spí... A to nezveličujem, myslím to smrteľne vážne. On tam presedíi 8 hodí denne. Keď po ňom niečo chcem, napríklad ako včera aby mi priniesol zemiaky z pivnice, tak prišiel o hodinu a pol, po tom ako som ho bola hľadať a našla u starkej o poschodie nižšie pri telke napchávať sa. Samozrejme, aby ste boli v obraze: má 11 rokov 170 cm a 90 kg - nikomu to samozrejme nevadí... Takže od neho pomoc veškerá žiadna a môj milovaný manžel, je buď v robote alebo pracuje z domu - logický keď robí doma prácu na nás serie... Navyše biznis ktorý robíme, sa nedá nechať len tak... Sme v pohotovosti 24 hod denne a aj pri tých obrovských peniazoch, ktoré sa tam točia nám na domácnosť zostáva dákych 1000 eur-čo je za takúto prácu žalostne málo. Už som z tohto na nervy... Už mám v pi*i - sorry za výraz, ale najradšej by som utiekla na opustený ostrov aspoň na týždeň.
@padly_anjel tak niekam na tyzden chod, oddychni si, nadychni - vydychni a znova do kolotoca... to je jedna moznost alebo potom druha - trochu "preonacit" starsieho, nech pomaha aspon s malickostami, ktore v jeho veku dokaze. A aj dalsie povinnosti by som rozdelila, aby tebe bolo lahsie. K sume co vam ostava na domacnost sa radsej vyjadrovat nebudem, co by za to ine dali 🙂
@padly_anjel , ja som tiež musela ísť skôr do práce a chodila som tam s malým. Ale od jeho 13 mesiacov som si našla opatrovateľku, chodím na čiastočný úväzok do práce. Nájdi si podľa mňa opatrovateľku alebo jasle - mám rovnako starého syna - v tomto veku sú takmer všetky deti jedovité a vzdorovité a kľudná práca sa so správaním batoľaťa proste vylučuje. ak sa nechceš zblázniť a prácu nemôžeš nechať, musíš vyčleniť nejaké financie na niekoho, kto ti s tým pomôže.
čo sa týka detí, ja mám vlastné - 10 a 13 dcéru a takisto nemôžem povedať, že by mi s tým pomohli. Respektívne ich pomoc (drobná pomoc v domácnosti plus sa trochu zahrajú s malým) je zhruba v takom rozsahu, ako sa ja musím starať o nich (varenie, pratanie, pomoc so školou, krúžkami...), t.j. v konečnom dôsledku plus mínus je to nula 😉 😎.
@padly_anjel:
Co sa tyka tvojho maleho syna: pozri diskusie o obdobi vzdoru. Prave unho zacina, a to nie je sranda. Naucis sa par trikov a prides aspon na to, ze nie si sama.
Co sa tyka mnazelovej nepomoci v domacnosti: bud nech ti zariadi upratovacku, alebo nech pomaha... Mozno pomoze takto ultimatum. Viem, ako je to pracovat z domu, a mat domacnost aj deti. Manzelovi nromalnym hlasom popros, aby siel so smetami, umyl wecko, povysaval,... Nie prikazovat, nie oduvanim, proste normalne povedat. Chlapi bordel nevidia, oni su inak poprepajani 😉 😀 Tak im treba PRESNE povedat, co od nich chces. A ze nepovysava tak, akop by si povysavala ty? No a co? Chces vysavat zase sama? 😉
A potrebujes sama vypnut. Nemusi byt ten ostrov, staci ist SAMA do mesta, na kozmetiku a pod. Moze sa starka postarat o maleho? Alebo si najdi nejaku studentku, co pojde s nim na ihrisko, on sa vyblazni a ty sa pojdes dat rpzmaznavat na kozmetiku 😉
Ja viem, ze vsetko stoji peniaze, ale vsak tam nemusi chodit kazdy tyzden. Ver mi, ten pocit, ze sa niekto stara o TEBA a nie ty o vsetkych, stoji za to...
Lebo ty si uz na pokraji burn-out, ako to znie. Potrebujes doma pomoct, ci uz tou aspon studentkou pre maleho syna, alebo upratovackou, aby nebolo vzdy 100% vzdy iba na tebe. Ja mavam tiez niekedy take stavy, ze dajte mi pokoj, chcem ist na kraj sveta aspon na tyzden... Takze viem aspon trosku, ako ti je...
A skus sa v klude porozpravat aj s manzelom, ze si uz v koncoch, ze potrebujes pomoc. Ci uz jeho, alebo externu.
Vsetko dobre!
Manžela nakopnúť do zadnice, nech sa spamätá a začne pomáhať. 😠
Mne sa zdá že ty máš dosť z celého života...Mala by si sa porozprávať s manželom . Vychovávať dieťa je najnáročnejšia vec na svete , ale aj najkrajšia.... Manžel by sa mal porozprávať aj so svojim synom ...Mám 11 ročného syna ..nepomáhať nič ako 11 ročný sa mi zdá byť nenormálne . Už nie je malý, mal by mať povinnosti..a po druhé..... nechápem , jednoducho nechápem ako môže mať 11 ročný 170 cm..a 90 kg????? to je abnormálne... môj má 11 rokov , 140 cm a okolo 35 kíl..a čo má " spolužiakov a sú trošku vyspelejší , tiež nemajú viac ako 50 kíl....
@padly_anjel Nájdi si opatrovateľku k malému. Dá sa aj lacnejšia nájsť, napr. maminka na rodičáku. Takto si uženieš nejakú chorobu zo stresu. Čo sa týka staršieho chlapca - začína byť veku, keď ťa bude mať dokonale na háku. Tam pomôže jedine dohovoriť manželovi nech s ním dačo robí. Potrebuje tvrdú otcovskú ruku.
urcite do prace bez maleho-pracu urobis lepsie,rychlejsie a zaroven si oddychnes-psychicky....a potom uz nevidim problem v normalnom fungovani rodiny-ako mnohe ine,samozrejme treba chvilkami ubrat a zastavit sa,lebo nas zastavi nieco ine
Jednoznacne a tak ako radi vacsina dievcat - do prace bez dietata - dieta v tak malom veku, pokial to nie je maly flegmatik, nie je schopne ticho obsediet 2-3h pokial ty si porobis to co potrebujes - aj ked by to bola "len" kancelarska robota. dieta dat bud do jasiel, ochotnej babke alebo najst si opatrovatelku. ohladom nevlastneho syna - tam sa musite dohodnut spolu s tvojim muzom a aj on musi vidiet ze existuje problem a zacat to riesit. inak mi pripada neskutocne ze 11r dieta nema ziadne zaluby a nerobi ziadne aktivity mimo skolu a podla vsetkeho nema ani kamaratov ked len sedi doma zavrety 😖
plne suhlasim s @ichbinich
@padly_anjel zavislost na PC je bezna vec. cim dlhsie trva, tym tazsie sa lieci. asi ako alkohol, cigarety, ci drogy.
postupne vie clovka dostat do stavu, ze nielen ze si narychlo nutene odbucha vsetko povinne (napr. skolu, robotu), len aby uz pri nom sedel, ale zacne vymyslat, ako sa tomu zvysku vyhnut, len aby sedel cely den iba pri tom PC. uplne vypadne z bezneho zivota a navrat don je velmi tazky.
ako ti povedali - chcelo by sa to porozpravat sa s manzelom. kedze syn je jeho. mal by bud suhlasit, ze to vezmes do svojich ruk ty a on ta bude podporovat, alebo si s nim urobi poriadok sam.
rozhodne chlapec potrebuje presne vyhradene hodiny, kedy na PC smie byt. A ani o minutu viac, aj keby si mu mala kabel vziat. potrebuje urcene povinnosti, ktore robit musi v domacnosti (okrem skoly). potrebuje nejaky sportovy kruzok, kde ho donutia k pohybu (fotbal, tenis, ...). ma to tu vyhodu, ze aj pohyb je navykova cinnost (endorfiny) a ked si na pohyb zvykne, bude ho vyhladavat uz sam.
pocitac mozete davat aj za odmenu - nech si trosku buduje cielavedomost a trpezlivost.
bolo by dobre ziskat podporu celej rodiny, aby nedochadzalo k situacii, ze si niekto decka zastane a bude ho podporovat s lenoseni u TV ci PC.
A treba byt tvrdy. Stanovit tresty a dodrzat ich, ak odmietne posluschat alebo bude podzvadzat. a preto si samozrejme vopred rozmysliet, aky trest das (aby nebol na pritaz tebe samotnej, alebo nebol neadekvatny, ze ho po chvili olutujes a zrusis. to by bola vazna chyba.).
neviem, aky mate biznis, ale predpokladam, ze manzel ma mlhavu predstavu, ze ak to pojde dobre, tak to raz prevezme syn (alebo vam bude pomahat, vsak je to uz za par, co bude mat 18). takto ale moze zabudnut - lebo syn si buduje vztah k odflaknutiu najnutnejsieho (alebo vyhnutiu sa tomu) a utekaniu k zabave. dokonca aj so strednou a vysokou moze mat preto vazny problem.
nas drobec tiez javi sklony sediet stale pri PC. tak to obmedzujeme a nutim ho chodit von, alebo hranie na PC podmienujem pracami v dome (za odmenu). teraz sa mu podarilo vyrobit pruser, tak dostal mesacny zakaz na PC. Prekvapivo ho poctivo dodrziava a nepokusa sa podvadzat ani u kamaratov (minule sa mi stazoval, ze jeho kamos bol na neho nahnevany, ze sa museli hrat s legom a hrackami, lebo moj syn odmietol hrat sa s nim u neho na PC, kedze ma zakaz. dokonca ani ked ho lanaril, ze vsak ja sa to nedozviem.). ma vacsi vietor z toho, ze sa to nahodu dozviem a trest bude horsi. on vie, ze ho dodrzim, aj keby som povedala, ze predam pocitac.
@padly_anjel a preco nedas maleho do jasiel ???
@moonlight1210 obdivujem tvoju doslednost, presne takto sa snazim vychovavat svoje deti, no nie vzdy si stojim za svojim a to je chyba.
ode mne by ten 11 rocny dostal na zadek!! a na pocitac by mohl na hodinu za den. ZBytek dne cvicit. Kup mu kolo a chodivejte na delsi prochazky. Dnesni mladez nema poneti o pohybu a domacich povinnostech. Musis zakrocit a byt razna. Jinak ti preroste pres hlavu a v puberte si s tebou bude delat co chce - protoze tata nic neudela a ty nic nereknes. Jsi TAKY jeho mama stejne jako maleho. Takze pokud nerozdelujes a nedelas rozdily mezi nimi v jidle, penezich apod., tak nesmis delat rozdily ani v karani a vychove! Kdyby tvoje dite delalo to stejne, jak by jsi reagovala? urcite jinak ne? Ten rozdil si nejspis uvedomuje i tvuj nevlastni syn... Uz ted te ma "na haku"...
No nieco na tom bude 😖
http://nagyova.blog.sme.sk/c/356037/generacia-z...
@padly_anjel ty nie ze vyhoris, ty uz horis..a mozes hadat, preco si to myslim 😖 (ano, ja podobne..)
ani nechci vediet, akymi slovami som skomentovala spravanie svojich deti a svoju celkovu situaciu minulu nedelu..revala som a nadavala, az sa triaslo auto. v pondelok ma okrem depky dorazila aj choroba a teraz sa pomaly spamatavam a pochopila som, ze musim ubrat, inak sa zblaznim.
udri do stola a urci doma pravidla - kazdy bude mat povinnosti, a ak treba, rozpis ich presne na den aj hodinu. aj pre nevlastneho syna-byva s vami, bude posluchat a pomahat v ramci svojich moznosti a veku. pre maleho najdi jasle, zo zaciatku tam sice viac nebude ako bude, ale potom to velmi pomoze. a so statnym prispevkom to nepociti ani vas rozpocet.
poziadavky a naroky okolia voci tvojej osobe ignoruj do maximalnej moznej miery, a hlavne uber z narokov, ktore kladies sama na seba. chod vecer skor spat a vykasli sa na veci, ktore nesuria. a ked budes mat chut niekoho pohryzt, daj si Persen a vypadni von na prechadzku. manikuru a podobne aktivity ti neradim, tiez na ne nemam priestor 🙂 ..ale pomoze cokolvek, co ti urobi v hlave trochu prievan. ked ti "vyrazi dekel", je uz neskoro..drzim palce, tebe aj sebe..
@moonlight1210 tiež to robím ako ty . .. chlapci majú povinnost, a keď spravia plúser tak ich aj " potrestám" ...pre vetšieho (14 rokov ) je najvetší trest o 21,00 do postele , pre menšieho že napr. musí spraviť robotu, ktorú inak robí brat.... Tiež majú svoje notebooky , ale nie sú závislý. Od malička boli zviknutý , že keď sa len dá , tak sa hrajú (alebo teraz už aj pomáhajú ) vonku . Ja mám skôr problém ich dostať dovnútra :D ale aspoň majú dobrý silný imunitní systém :D :D
prečo nemôže byť malý na pár hodín v súkromných jasličkách? keď problém nie je vo financiách?
@padly_anjel Toto by bolo asi vhodnejšie adresovať tvojmu milovanému manželovi. 🙂