Ahojte... som tehotná je to vytúžene tehotensvo momentálne som v 32.týždni tehotenstva som prvorodička tak samozrejeme že si čítam hocijaké fóra o bábätkách a o pôrodnici a tak ďalej je to pretože sa teším. Dnes sme prišli k mojej mame na návštevu a sedeli sme v kuchyni a vždy keď prídem tak jej hovorím čo nové s bábätkom hovorím jej o pôrode a celkovo sa snou chcem o to podeliť ale dnes to zabila a už nemám chuť jej nič hovoriť ohľadom tehotenstva. Hovorím jej že tam kde chcem rodiť v tej nemocnici tak že hneď po pôrode mi ho dajú na kožu a že až hodinu mi ho tam nechaju ak si to samozrejeme želám tak jej to hovorím že čítam o pôrodnici kde chcem rodiť a ona do mňa vyskočila a povedala že tebe už načisto jebe? Načo čítaš blbosti za našich čias sme nič nečítali a bolo dobre že už mi jebe z toho jak furt čítam takéto “picoviny” prepáčte za tie vulgarizmy tak to povedala ona. Tak som sa rozplakala a odišla som do inej izby. Chcela som sa len vyrozprávať niekde hrozne ma to zabolelo. 😢
Ja mam skusenost ze ta generacia reaguje neprimerane ked sa to dotkne ich vlastnej traumy ... trebars okolo kojenia som zazila podobne situacie (teda bez tej vulgarnosti). Mozno tvoja mama zazila nejaku traumu pri porode, alebo uz trebars len ta separacia od teba ju mohla poznacit, podvedome si to vycita ... nic z toho by zrejme nepriznala, lebo si to mozno ani neuvedomuje, ale vysledok je takyto "vybuch".
Dosť necitlivý prístup od mamy 😬 mohla to aj slušne povedať ... na druhej strane hoci rozumiem tvojmu nadšeniu z tehotenstva a chuti zdieľať to s každým, tak ver, že pre mnohých je to neskutočne otravné. A to bude možno aj problem tvojej mamy - keď jej tam každý týždeň nabehneš a melieš dookola o svojom tehotenstve a kde si čo čítala 🙈🙈🙈 tiež by som aj vlastnú dcéru poslala niekam 😃
Okrem toho presne ako aj tvoja mama povedala - za našich čias sa proste porodilo a hotovo, žiadny internet, články, pretlak informácií (často protichodných a zbytočných) a dobre bolo. Takže toto čo predvádzaš ty, je pre ňu úplne nepochopiteľné.
Asi by bolo lepšie nájsť si rovnako nastavené kamošky, ktoré budú nadšene híkať nad každým prdom a mame povedať len to, čo ju zaujíma a brať na ňu ohľad, nie len na seba. Predpokladám, že vieš aká je, že tento jej výstup nebol z ničoho nič prvý v jej živote, tak tvoje prekvapenie nie je úplne na mieste.
Ako mohla to povedať aj inak, ale zas a druhej strane je pravda ze niektoré dnešné budúce mamičky to už veľmi prežívajú.... A neexistuje nič len oni a ich tehotenstvo... A nie každého to baví nonstop počúvať zvlášť keď kedysi to vzhľadom na dobu bolo inak.... To ale nemusí znamenať že sa na vnúča neteší...
Najdi si nejakú tehotnú kamarátku kt zdieľa rovnaké nadšenie a názory na pôrod, plienky, výchovu a bude to ôk...
Možno nechce aby si si čítala aby si sa nebála. Mne tiež povedala ze lepšie nevedieť
A vies co ja ti napisem ze sa s tebou tesim. Uplne ta chapem ze si citas ale netreba s nicim prehanat a ked ta mamka nechape tak isto kamoske alebo tu sa podel s tym ( hoci dakedy aj tu najdes take odpovede ako u mamky). A hlavne uzivaj si tehotenstvo.potom mozno napises ako to bolo po porode
Mna sa porodnik pytal pred porodom ze ci mam porodny plan a pod. Len som oci vygulila, ze nie a on zlaty ze konecne jedna normalna, lebo sa uz bal ze co zas ide spekulovat. Rodila som 3r dozadu ako 36r prirodzene koncom panvovym, porod super rychly a poviem Ti neviem si predstavit zeby mi ho po porode dali na kozu a hodinu by som ho tam mala. Jedine co som chcela bolo zavriet oci a driemat. Ale urcite je to velmi individualne co zena chce a co nechce.
No poviem ti to takto...
Mamičky a tehotné majú tendenciu myslieť si, že pred nimi žiadna iná žena tehotná nebola ani nemala deti. Ja viem, že tebe sa teraz svet točí okolo baba hlavne, keď je prvé. Ale ver, že nikto na to zvedavý nebude každý deň alebo kazdu návštevu. Slovník tvojej mamky je “vycibrený” na level ozrana v krčme, ale to predsa ty nezmeníš.
Porozpravaj sa s mužom, kamoskou a ju vynechaj, keď vidíš, že jej to vadí.
Poviem ti takto ,sama som bola tehu a proste ti nedojde ze tvoje kecy o detoch ,cumloch , naj kocikoch a bla bla nikoho nezaujimaju nejako extremne...pokial nieje zena v tzv rovnakom obdobi ako ty...ja ked si spomeniem ako som riesila ,ci kupim decku stokke za dost e a moje bezdetne kamosky ani netusili o com tocim...jemine 🙄ale otocilo sa to...mam 2 skvele samostatne deti a tie kamosky teraz prezivaju narodenia a ja hikam prikivujem, tesim sa ..aj ked normal by mi to bolo uplne u prdele...tak si myslim ,ze ta "taktnost" by tam mala byt
Ano nase mami toto povazuju za hluposti a ktovie co budeme hovorit mi ked budeme babky. Kazdopadne si mama mohla odpustit tie vulgarizmy. Inak moja mama sa posledna dozvedela ze cakam tretie dieta kedze poznam jej nazor na viacdetne pary a rozhodne som nechcela pocut to, ze mam ist na potrat. Nakoniec to zobrala celkom ok,len skonstatovala ze lekar by mi nemal dovolit viac ako dva cisarske, ze za ich cias to bolo pravidlo. Ale viac to neriesila a ja som len mavla rukou.
Tak s jej vyjadrovanim mala odchodit este par rocnikov skoly, ked ju tehotna dcera musi napominat. Kasli na to a nehovor s nou o tom. Tes sa na svoje dieta a sprav si vsetko po svojom. Jasne , za ich cias sa sunar potokom lial a decka jedli v 3 mes gulas.
Mohla to povedať aj taktnejsie.Aj mne raz otec povedal, že také prípravy ako robím ja a toľko reči okolo tehotenstva, pôrodu ako keby som išla s raketoplánom do vesmíru🙈v jednom má mama pravdu radšej si nerob plány možno vôbec nebudeš môcť mať dieťa hodinu pri sebe kvôli korone teraz je všetko v porodnici ináč ako predtým.Ale určite, že to zabolí od mamy také slová.Kedze si nevedela dlho otehotnieť tvoje nadšenie je pochopiteľné, ale ženy to naozaj niekedy preháňajú, ale to hovorím až s odstupom veľa rokov čo som rodila ja😃niekedy, keď tu čítam tiež sa mi panenky pretácajú a potom slzave udolie a depresie, lebo niečo nebolo tak, ako mali v predstavach
Ja mojej mame toho veľa nehovorím a aj tak má hlúpe reči, tiež má vulgárny slovník a dosť ma to uráža. Nerozprávaj jej nič a bude pokoj. Má úplne iné predstavy o výchove dieťa a samozrejme ona to robila lepšie. Vtedy totiž všetko bolo lepšie a my sa len riadime nejakými "prijebanymi tabuľkami a novinkami" a aj tak sa to všetko vráti a budú sa deti vychovávať tak ako to robili oni, lebo tak je to správne. 😅 Stále má niečo, ale ja ju ignorujem keď začne, maximálne odpoviem, že toto mi poradila lekárka, fyzioterapeut atď.
A ešte, "toto som ja pri vás nepoznala, vy ste takýto neboli".
Hlavne, že máme s bratom pokazené zuby už od detstva a dosť spomienok na bitky. To hovorí asi za všetko. 🙏
Jasne ze je to sprostost.. po porode budes rada ze zijes a nie este aby si mala zakrvavene dieta na sebe... niektore uz naozaj nevedia co so sebou 🙈 a co od rozkose vymysliet... alebo teda z nudy skor... babatko mi ukazali, povedali ze sme ok a vzali ho.. vsak s nim budes este dost.... neprezivaj
Ja mam s mamou tiez svoju skusenost.. Rozikove tehotenstvo po IVF so spinenim v prvych mesiacoch.. Na zaciatku som pri kazdej kontrole ledva dychala, ci malemu bude bit srdiecko.. O tehotenstve vedelo len velmi malo ludi a rodicom sme dorazne zakazali o tom do 3 mesiaca rozpravat.. V 6tt mi suseda vravi, ze este to na mne vobec neni vidiet.. Skoro som odpadla.. A reakcia mamy.. Vraj som jej to teda nemala hovorit, ze kedysi sa z toho taka veda nerobila.. Ano.. Kedysi sa deti plodili pocas zabavy za kulturakom pri plote.. Velmi ma to vtedy zabolelo a povedala som si, ze ak sa nam podari druhe babo, bohuzial oznamime to az neskor.. Preto ta chapem, ze ti je smutno, ze tvoja mama nezdiela tvoje pocity a radost.. Ja som mala tiez ine predstavy.. Nezostava ti asi ine, len to naozaj zdielat s manzelom alebo nejakou rovnako naladenou kamoskou, mozno tiez prave tehotnou 🙂. Dalsie komentare som tu citala len zbezne.. Nenechaj sa znechutit a uzivaj si tieto krasne vytuzene chvile 🙂
Tiez cakam prve,ale neprehanam to s nicim,zijem bezny zivot ako do teraz,nechavam dieta v sebe vyvijat,chodim na poradne...a vies co?gynda,ze konecne po dlhej dobe “normalna”...niekedy je menej viac...aj pre teba a aj pre rodinu a okolie. Nechaj ich normalne sa tesit ma vnuca a neprehanaj to s clankami a vsetkym ostatnym...mohla to mama povedat jemnejsie,aj ked sa mi velmi verit nechce,ze to povedala tak “drsne”. U nas sa tak nevyjadrujeme jeden na druheho,ale ludia a ich navyky su rozne,takze beriem...mne by uz tiez “hrabkalo” keby vkuse pocuvam o tom istom...nie si ani prva a ani posledna tehotna na tomto svete...uzivaj si to,tes sa,ale ja by som netlacila na “pilu” s neustalymi bio-eko-raw informaciami a porodnymi informaciami...mamu na jednej strane chapem,na druhej nechapem sposob,akym to podala...
Dosť kruté z jej strany. Mama by mala byť dcére oporou, najmä v takom citlivom období ako tehotenstvo. Mala šancu ti predať skúsenosti a byť rada, že sa tak pripravuješ. Skúsenosti ti asi nemala aké predať a takto to zakryla bohužiaľ. Ako bolo spomínané vyššie predchádzajúca generácia má určité boliestky... Ja by som si z toho vzala ponaučenie a vyhla sa takým situáciám, keď už bude dieťa na svete, lebo by to mohli byť ešte väčšie rany. Ale to už ty vieš aký máte vzťah.
Ja som tas rada že som ten typ čo moc neriešil , žil normálne ďalej s určitými úpravami ( napr. vylúčenie alkoholu ) , mňa zas naopak doslovne otravovali ľudia čo sa stále vypytovali a riešili , zväčša to boli rovesníčky. Vzhľadom k tomu že som takmer nikdy nevedela kde porodím lebo som pracovala takmer do poslednej chvíle a ešte týždeň pred pôrodom behala na aute, tak mám deti porodené po " pol Slovensku ".
Aj ja si myslím že mnoho mladých žien to teraz neprimerane prežíva , študujú aj to čo je úplný nezmysel , pri normálnom tehotenstvo si telo prirodzene s vypudením dieťaťa poradí prirodzene samo a netreba na to milión článkov. Mama ti povedala v podstate pravdu , len ti to mala povedať inak , bez vulgarizmov a taktne.
Ahoj.Necitala som komentare,ale je to smutne.Mama ma byt ta co vypocuje,a je jedno ci je to 5 rocne dieta ,alebo dospela dcera.Ked sa jej to nechce pocuvat,da sa to aj inak povedat,taktne a slusne.
A kazdej mamicke vyhovuje nieco ine.Jedna sa potrebuje pripravit na porod studovanim a hladanim informacii,druha zasa nie.
Rob ako tebe vyhovuje a nedaj sa znechutit druhymi,lebo oni to chcu inak.
Prajem pekny zbytok tehotenstva a bezproblemovy porod.
inak jedno moje dieťa mi po pôrode na hodinu tak dali ako to chceš ry....nechápala som načo to bolo dobré...rodila som ešte aj o 18 mes. zas a už mi bábo nedávali na kožu....
Nebolo to zrovna citlivé, no musíš vedieť, či je taká aj inokedy. Asi jej to už išlo na nervy a neovládla sa, no teba sa to dotklo jasné, plus tehotenske hormóny do toho vieme čo robia...
@chocolatte1 Naprosto súhlasím, len toho muža by som asi vynechala z takýchto debát 😁. Ale určite kamoška, alebo má priestor tu na MK. Môže si tu nájsť kamošku podobne zmýšľajúcu, možno aj s podobným termínom pôrodu 🙂
Napisem este o mojom porode.Skoro 29 hodin,malinkeho som dostala na chvilu na seba.Neviem ako dlho to bolo,lebo ma museli odviest na operaciu a zachranin.Ale bolo to krasne a strane mi je luto,ze to nebolo dlhsie.Aj ked som bola vycerpana a unavena,bolo to nadherne ale zial moc kratke.Drobec bol inak po cely cas v muzovom naruci.
Tu plati tiez,co vyhovuje jednej nemusi druhej.Ked si to zelas,trvaj na svojom.Ale tiez mozes nazor zmenit,aj priamo pri porode😉.
@bosorka2302 Áno väčšina lekárov má hrôzu z premotivovaných rodičiek 😁. Samizrejme nevravím že každé želanie je zlé.
Tiež som čítala kadečo, no čo to vlastne je pôrod (aké to je), človek zistí až v tom okamihu.
Ja som bola tiež po pôrode úplne mimo, nevnímala som takmer, a chvíle po si pamätám tak nejako matne.
Mozno ma mamina aj ine starosti ako tvoje vecne omielanie okolo porodu. Aj mama je len clovek.
No tak vybuchla no. A ty co tiez hned reves.
😄😄😄
Sla si jej uz asi na nervy. Normalka. Nezduvaj sa.
@evica01 vsetky mamy maju aj ine starosti. Mna tiez nebavi cely den pocuvat ako mi syn vysvetluje, ze poleti do vesmiru. Ale snad mu na to nepoviem, ze je to pi..ina. Ked zeny nie su schopne svoje dieta vypocut a podporit, nemaju si deti robit. A u tehotnej s rozhadzanymi hormonmi je uplne normalne, ze ju takato reakcia rozplace..
Po týchto komentároch ti chcem len povedať, že ja som mala po pôrode stále babo pri sebe (nie len hodinu) a bolo to skvelé. Tak sa nenechaj odradiť, keď to tak chces, ...a mame také veci hovoriť nemusíš, načo 😉
Predpokladám že za jej čias mikrovlnky či mobily neboli a ešte len začínali. A napriek tomu ho dnes ma... takze ten pokrok len keď sa jej to hodí 😉
Ja by som jej povedala že Ti to ublížilo. A neviem či sa takto vyjadruje bežne ale určite by som jej povedala tiež že si neželám aby takto rozprávala pred mojim dieťaťom.
Poplac si a predychaj to.