Urazila by vás takáto reakcia vášho priateľa?

22. aug 2020

Ahojte kocky, pisem anonymne, pretoze nechcem aby ma tu na zaklade prispevku niekto spoznal. Chcela by som si precitat vas pohlad na vec.
Situacia 1: boli sme s priatelom na korculiach, uzky chodnik, ja prva a on asi 10m za mnou. Oproti isiel spolocny znamy, chcela som sa pristavit na kus reci. Priatel nestihol ubrzdit a vrazil do mna. Vyletelo z neho: “laska, ved ty nebud taka tupa, si jak male decko niekedy”

Situacia 2: tlacili sme si spolocne fotky a zle nastavil format. Fotka ktora mala vyjst na dlzku vysla na sirku, ale podstata na nej bola, akurat to osekalo okolitu prirodu. Vravim mu, daj sem, mne sa paci, dam si ju do penazenky. Jeho reakcia: “a co si ty retardovana? Ved sa pozri, ved to uplne na h*vno vyslo”

Prva situacia sa zahovorila. Po druhej som mu dorazne vysvetlila, ze sa so mnou takym stylom nema bavit. Obhajoval sa, ze to nemyslel v zlom, vraj to zbytocne prilis riesim. Nasledne sa ospravedlnil.
Len dodam, ze sme spolu par mesiacov a tieto reakcie ma zaskocili, lebo inak vo vztahu nemame s nicim problem. Dotklo by sa vas to alebo to zbytocne zvelicujem kvoli citovej zainteresovanosti?

lululucy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucinka1988
22. aug 2020

Určite by som nedovolila, aby sa so mnou chlap takto bavil, mne by to teda vadilo a veľmi. Osobne si myslím, že ak si to dovolí teraz po pár mesiacoch vzťahu, časom to bude len horšie...

bajka16
22. aug 2020

No musím uznať že po pár mesiacoch sa naozaj krásne s tebou rozpráva 🤦🏻‍♀️ ten by dostával po papuli jedna radosť kým by sa nespametal.. Asi je retardovany on ak ho nenaučili ako sa má baviť so ženou 😉

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2020

Tak asi sa tak bezne vyjadruje a zda sa mu to v poriadku. Tebe to ale vadi (myslim, ze mnohym by tiez vadilo). Tak bud si na to zvyknes (nedoporucujem), alebo on zmeni tieto svoje zvyky, alebo si najdes niekoho ineho.

syslik81
22. aug 2020

u niektorych ludoch je to proste bene vyjadrovanie a nevidia v tom nic zle.. mne osobne by to vadilo ,, porozpravala by som sa s nim a razne mu povedala,ze tento styl na mna nech neskusa.. ak by sa nic nemenilo papa

heliet
22. aug 2020

Ahoj, napíšem ti za seba. Keby som mnou takto jednal partner, zasvietila by mi kontrolka. Premietla som si tieto situácie na seba a pôsobilo to na mňa ponižujúco, urážlivo a agresívne.
Pokiaľ to nie je aj tvoj štýl jednania, netoleruj ho. Nemusíš byť niečou rohožou pre utieranie si nevhodných prejavov do teba. Ak si toto dovolil teraz, menej toho časom nebude. Uletelo raz, uletelo druhý raz... Už sa pri tebe udomácňuje (vo vzťahu) a povoľuje uzdu k jeho prirodzenému správaniu. Ono to ešte len časom vypláva na povrch. Ty si urči, s čím by si dokázala žiť celý život tak, že sa nato raz budú pozerať aj vaše deti a budú tak raz jednať s druhými.
PS: som rada, že ti kontrolka zasvietila už teraz. Dajte si jasne najavo hranice, čo vo vzťahu áno a čo nie.
Pre mňa stále platí, že pre zdravý vzťah je dôležitá dôvera, úcta, rešpekt. Držím palce.

nini1010
22. aug 2020

Dotklo a myslim ze sa s tebou bude caskm rozpravat este horaie.U priatela by som toto ja nerozdychala a rozisla by som sa.Ale to slm ja,kazdy to vnima inak.

diewcatqoo
22. aug 2020

Ja som s chlapom uz vecnost, mame za sebou nejake hadky, ale nikdy sme jeden druhemu nepovedali nieco taketo. Vo vztahu by mala byt ucta.
Ked ste spolu par mesiacov, tak to by mal okolo teba este skakat ako zamilovany a nie ti hovorit, ze si tupa a retardovana.

autor
22. aug 2020

@lucinka1988 presne to bezi v hlave aj mne. On sa sice ospravedlni aj sam od seba, ale aj tak sa mi take reci nepacia. Ja si to k nemu nedovolim.

jaass
22. aug 2020

Urazilo by ma to.

0silvia0
22. aug 2020

Ano, urazilo. Ja som dost citlivy clovek a nie som zvyknuta na takyto druh komunikacie a ani by som nebola ochotna si zvykat😉

nikiki29
22. aug 2020

Ja som slovník nikdy neriešila, kým sa to netýkalo mňa. Je to ponižujúce, keď sa muž takto vyjadruje. Ja to teda dosť zle znášam a to sme sa tak vážnejšie pohádali asi 2x za 9 rokov, že mi škaredo povedal... pri takejto banálnej situácii dosť silné slová.
Vadilo by mi to.
To aj deťom povie, že sú retardované, keď spadnú na korčuliach alebo zle nakreslia obrázok? 🤔

zuzpap
22. aug 2020

keby som si viac brala k srdcu takéto situácie, mohla som si ušetriť v budúcnosti veľa starostí...takže moja rada je riešiť to radikálne a vrátiť sa z kratšej cesty...nie, nebude to lepšie

suzitok
22. aug 2020

Žiadna úcta voči druhému...je jedno, ci ste spolu mesiac, alebo 20rokov, taketo chovanie by som nezniesla...
A myslím si, ze ked sa takto vyjadruje na začiatku, bude to casom horšie...

kitycat
22. aug 2020

ak pouzil slovo retardovana tak to by ma urazilo...my ked si chceme nieco v tomto zmysle povedat tak pouzijeme vyraz sibi-ribi 😀 (siby-ryby?) 😂

lintu
22. aug 2020

Su to narazky na tvoju inteligenciu a teda dvakrat lichotivo teda nezneju. Ak ti taketo jednanie vadi, urcite s tym treba nieco robit. Ok, moze to byt jeho standardny slovnik, ale aj na tom sa da popracovat, ak si druha osoba nieco nezela.

tosomja
22. aug 2020

Tak redardovanou by na nazval len raz.

autor
22. aug 2020

@diewcatqoo dakujem, asi som to potrebovala citat od viacerych. Poznam aj vztahy, kde sa partneri takto bavia bezne, ale ja to tak nechcem. Ja sama si to k nemu nedovolim, nepovedala by som mu ani len ze je blbec zo srandy, nie este retardovany. Tiez som si to vyhodnotila ako chybajuci respekt z jeho strany.

hopsadobrandejsa
22. aug 2020

Takto sa medzi sebou urážajú chlapi zo srandy. Reči typu "si retardovana" mne osobne prídu cez čiaru. Za toto by ma mama rezala len by tak zahucalo.

Taketo urážky ci oslovenia smerovať na človeka ktorého mam rad mi pride scestné a nevhodne. Nikto z mojich kamaratov sa takto vulgárne k partnerkami ci kamarátkam nespráva. Na druhej strane, ja sa s buranmi nesocializujem.

anita6666
22. aug 2020

Ja som to zažila v jednej situácii a iba jeden jedinýkrát a viac ma nebolo. Táto situácia ,resp. ta jeho reakcia definitívne rozhodla,hoci plán to nebol. Viac som o ňom nepočula,viac som ho nevidela. Nepadlo slovo prepáč a ani s odstupom času nie. Niekto vyššie ti dobre poradil,že začína prejavovať svoje skutočné "ja" a to ste oba na začiatku, my sme mali za sebou pár rokov už.

yasmeena
22. aug 2020

ta prva situacia by ma jednoznacne urazila....z opisu neviem,ci to povedal aj pred tym znamym,to by uz bolo naozaj zle..ta druha situacia-ano,je to neuctive,dotklo by sa ma to,partneri by sa nemali urazat a zhadzovat pre banality-ale je pravda,ze niektori chlapi/najdu sa aj zeny/ maju takyto styl vyjadrovania,netreba za tym nic hladat-takze to zavisi od toho ci ten chlap sa takto rozpraval od zaciatku,alebo len teraz..mozno je teraz viac uvolneny vo vztahu a ukazuje sa aky je naozaj...ty musis vediet,ako velmi ti to vadi,lebo jeho nezmenis...

danka56
22. aug 2020

Nestopnes ho v začiatkoch a za pár rokov ti bez mihnutia oka riadne zahreši. A to tu teda čítam žiaľ často, ako nepekne sa vyjadruje partner k partnerke. Tak bud chlapec pochopí alebo dovi dopo. Máj svoju uctu!

diana999
22. aug 2020

@lucinka1988 tak tak

sonnenshein
22. aug 2020

Mna by to neurazilo, je pre mna dolezitejsie spravanie celkovo, nez slova.

autor
22. aug 2020

@yasmeena mna paradoxne ovela viac urazila ta druha, pretoze nemal ziadny dovod ma oznacit za retardovanu. Ak by som povedala nejaku hlupost, alebo sa s nim nezmyselne hadala, tak fajn, mozno by som uznala, ze mu to “vyletelo” lebo som sa spravala detinsky alebo hlupo, ale nic take sa nedialo.
Pri prvej situacii to pocul aj znamy, tu som ale dalej nereagovala, lebo som to brala ako reakciu “v nervoch” zato, ze som zrazu zabrzdila a on nestihol zareagovat a teda do mna vrazil. Ja som sa mu ale hned v tej chvili ospravedlnila a aj tak nasledovala ta veticka od neho.

zuzpap
22. aug 2020

@danka56 keby aj stopla, bude si dávať pozor (ktovie dokedy), ale vyskočí niečo iné...toto je o charaktere...môže byť rada, že sa tak skoro prejavil...

ani na tých korčuliach nemal dôvod, hanbila by som sa za ňho

h2
22. aug 2020

Celkom určite to nie je vhodné správanie. Neviem, či by ma to urazilo, záleží od toho, či je ten človek napríklad z domu zvyknutý tak rozprávať a pritom to nemyslí zle. Čo sa mi ale nepáči, je to, že Ťa označil za tupú a retardovanú v nesprávnych situáciách. Keby Ti napríklad niečo vysvetľoval a Ty nie a nie pochopiť, tak OK, možno by som to tolerovala. Ale ani jedna zo spomínaných situácií to nebola. V prvom prípade mal prispôsobiť jazdu podmienkam, aby bol schopný zastaviť bez nehody. Takže má aj on svoj podiel viny. A druhý prípad je ešte horší, lebo chybu urobil len on. Ty si práve naopak, tým, že si si fotku chcela zobrať, ako keby zľahčila jeho chybu. A on Ťa preto označí za retardovanú?!
No, nevadí, možno to fakt nemyslel zle. Ak si mu vysvetlila, ako to berieš, dala by som mu ešte jednu šancu. Lebo teraz už vie, že jeho správanie nie je v poriadku a že Ti vadí. Ak by sa to napriek tomu opakovalo, asi by som vzťah ukončila.

anita6666
22. aug 2020

Takých "dôvodov" budeš s týmto typom muža pravdepodobne zažívať ešte vela, záleží od teba,ci mu to dovolis. Ak aj teraz s ním ešte ostaneš,časom zistíš sama,že človek sa nemení, len s opadavajucou zamilovanostou si jedna strana dovoľuje čoraz viac a druhá bude menej a menej tolerantná.... a myslím, že mi dáš za pravdu,ak sa tak stane. Ja to ružovo nevidím...žiaľ...

anita6666
22. aug 2020

@zuzpap keby aj stopla,ešte stále jej môže povedat: "keď sa ti nepáči,môžeš ísť" 😎

gabrielapatrik
22. aug 2020

Áno vadilo, a treba to podchytiť hneď, dať veci na pravú mieru a aby si chalan uvedomil, že nie si jeho kamarát v krčme za stolom.... Ako vrvaim mojim deťom, ani s kamarátom by sa tak baviť nemal.
Avšak u niektorých je to "bežné" vyjadrovanie....