Uprednostnila som rodinu pred kariérou

saiffffa
17. nov 2021

Ahojte, vystudovala som medicinu. Zacala som neskor ako sa zvykne, v 22r cca. Cize koncila som ako 28r kym ostatni cca ked mali 24-25r. Chcela som ist velmi za koznu ale zial situacia je taka, ze je to nadludsky vykon sa tam dostat. Skusala som rozne mesta. Dostala som sa len do brna ale kedze priatel dostal akurat dobru robotu v BA a ja nie som typ co sa rad stahuje, ostala som v ba a nasla si inu robotu. Dalsia vec ze potrebovala som uz najst robotu, odrobit 2r kvoli naroku na MD a chcela som davno dieta. Predsalen som mala vek vyssi uz. Tu mam zazemie a pomoc rodiny. Uprednostnila som rodinu nad tuzbou byt kozna. Ale vzdy ked si spomeniem na to alebo vidim zname ako to dokázali, som smutna. Poradte co dalej. Ma to vyznam skusit v 33r? Mozno ale ostanem s dalsim dietatom ak sa zadari na MD a RD...Cize mozno az v 36r...:/

janinah
17. nov 2021

Určite sa nevzdávaj.Mali sme teraz na stáži kolegu,ktorý vyštudoval právo,robil pár rokov právnika,potom vyštudoval medicínu a teraz v 35.začína ako lekár,ale žiari ,lebo si plní sen a ešte sa aj presťahoval z juhu pod Tatry,lebo aj hory sú jeho sen.Na takom človeku je to aj vidieť,ak robí to,čo ho baví.Dobrých lekárov nám treba ako soľ.

karhu
17. nov 2021

nie, nepokusaj sa a lutuj dalsich 40r

lucik194
17. nov 2021

@saiffffa osobne by som isla sa niekam zamestnat ako lekarka.... vsak tolko rokov trapenia a odriekania kvoli medicine , chces ju robit a nerobis???? kebyze to je iny odbor, kde to vzdelanie vies vykryt kurzami, ale medinu ....
urcite chod do toho, lekarov nikdy a nikde nie je dost, 33 rokov je super vek, predpokladam ze dieta je v skolke, lekarov aj v ba je vzdy nedostatok.... takze urcite do 1-2 mesiacov urcite najdes.... kebyze mas 45+ tak je to ine ale prosim ta zena v 33 akuratne zivot zacne....
sny sa maju plnit, ked budes mat 70 chces sa utapat v slzach ze si to nevyskusala??? asi nie,
na tvojom mieste popozeram nemocnice, polikliniky, popytam sa byvalych spoluziakov, pozri Bory nemocnica ci nehladaju absolventov.... niekde zacat treba.... zaloz profil na linkedin....

liljana
17. nov 2021

33 rokov nie je koniec zivota. Dve deti, 4 roky doma a mozes ist pracovat ako lekarka do 70.
Chces polutovat, alebio sa vyrozpravat a sama sebe zdovodnit, preco nic pre to neurobis?

sisa_s
17. nov 2021

A chces to dalej skusat a hladat miesto na derme? Ti, ktori do toho trosku vidia, vedia, ze je to fakt narocne a bez znamosti tazke aj v 25r, po 30 bez praxe s detmi to bude este horsie... Ak iny odbor, tak to nebude mozno az tak narocne

lily111
17. nov 2021

Budete urcite skvela kozna lekraka, chodte si za svojim snom, vsetko sa da, ked sme zdravi a mame podoru najblizsich🙂

oktoberka
17. nov 2021

@saiffffa Urcite to má zmysel. Keď to chces robiť,máš k tomu vzťah,bude z teba super lekárka. A zanietenych odborníkov je vo všetkých odboroch a na všetkých postoch už bohužiaľ malo.

katka7390
17. nov 2021

@saiffffa a v akom odbore si odrobila tie dva roky? Neoplatilo by sa ti pokračovať v začatom,aby si čím skôr zatestovala a následne spraviť možno inú, aj tu kožnú atestáciu, predsa je iné byť už atestovany lekár

alexk12
17. nov 2021

@saiffffa celé zle, kvôli nejakému chlapovi, vykašľať sa na to co si chcela, alebo si to potom nechcela až tak veľmi, teraz co ti ostáva dve deti a ľutovať sa 🤦🏻‍♀️

katren
17. nov 2021

@saiffffa ja som spravila to iste.....teraz 3 deti, 35 rokov, od skoly 16 rokov a od septembra studujem....ja som max. spokojna, ze som pockala.....nevedela som, co by som chcela studovat, teraz studujem to, co robim a bavi ma....

emm_i
17. nov 2021

@saiffffa ja by som na tvojom miesta išla za tým, čo najviac v živote chceš a splnila si to, ak ťa to tam ťahá, možno to na chvíľku prestane, ale opäť sa to v tebe prebudí. Viem to sama na sebe, chcela som ísť do Francúzska na Erasmus a kvôli (už) bývalému priateľovi som vtedy nešla, no a stále ma to láka, už však na škole končím a ostáva možnosť ísť tam študovať už iba po škole na 1 rok, ale už si aj viac zaplatiť. Stále to vo mne nevyhaslo a k mojej budúcej profesii som ten pobyt veľmi túžila využiť.
Preto choď za tým, čo si vždy chcela 🙂 V práci budeš tráviť väčšinu času a malo by ťa to napĺňať, vtedy vidno aj entuziazmus a celkovo je človek v živote spokojnejší. 🙂

verkaveverka
17. nov 2021

Kvôli žiadnemu chlapovi by som nikdy neodmietla ponuku na dobrý job a už vôbec sa nevzdala svojho sna. Na čo ti bolo to náročné štúdium? Aby si každu chvíľu rodila a nikdy nerobila, čo si študovala?

srferreira
17. nov 2021

Samozrejme, ze treba ist za tym co chces byt. Budes to lutovat cely zivot a vinit rodinu za to. Vsetko sa da ked sa chce. Spravny chlap ta v tom podpori a pomozete si navzajom.

saiffffa
autor
17. nov 2021

@lucik194 ja uz mam 2r odrobene na inej klinike, i u odbor. Len rozmyslam ze ci zmenit smer a znova skusit chodiť prosit na kozne ci ma v 33/36r zoberu ako zacinajucu v koznom odvetvi...

saiffffa
autor
17. nov 2021

@sisa_s ved to...dufala som ze niekto z fachu mozno poradi...nadludske to bolo aj bez deti v 28r :( len ze ci mozem snivat dalej alebo radšej sa v mysli preorientovat. Myslela som si ze uz som to prekonala ale ker vidím tie co tam ziskali pracu, stale to pichne

mariaveronikag
17. nov 2021

jasné, že vyskúšajte a nevzdávajte sa...medzitým pracovať niekde, kde sa dá, ale stále robiť maximum pre to, čo chcete. Ak neskúsite, stále Vám to bude vŕtať v hlave. Držím palce!

saiffffa
autor
17. nov 2021

@srferreira nikdy nebudem vinit rodinu. Ja som chcela deti a rozhodla som sa pre istotu, pre zazemie ktore tu mam. Mam tu kde byvat a rodina mi velmi pomaha. Nikdy som inde nezila. Do brna ma ani najprv nezobrali, aj s tym som sa zmierila. No o nejake 2tt mi zvoni telefon ze rozhodnite sa dnes ci áno alebo nie, uvolnilo sa miesto....

saiffffa
autor
17. nov 2021

@mariaveronikag ďakujem za povzbudive slova, skusim to, ked sa bude koncit RD...

saiffffa
autor
17. nov 2021

@janinah ja som odrobila 2r na klinike ineho odboru. Ale na koznom by to bolo od nuly, ved si uz predsalen kopu veci nepamätám

misulka1989
17. nov 2021

@janinah nema nahodou inicialy JD? 🤭

katka7390
17. nov 2021

@saiffffa v akom smere? Ak je to kmeň, tak dokončí aspoň ten, už sa na teba budú inak pozerať v porovnaní so začínajúcim lekárom

demetria
17. nov 2021

@saiffffa
Pokojne zmen odbor. Nebudes prva ani posledna.
Len v mojom okoli to skusili minimalne desiati ludia. Cast sa vratila k povodnemu odboru (neboli este atestovani), cast ostala pri novom odbore. Boli to uplne nepribuzne odbory, dokonca aj kombinacia SVALZ a klinika, takze uplne z ineho sudka, s inym sposobom prace.
Nie je to take neobvykle, ako sa na prvy pohlad zda.

srferreira
17. nov 2021

@saiffffa ja som to nemyslela v zlom, v buducnosti, ale mozes banovat. A stale tam bude to keby? Keby nemam rodinu, kde by som bola? Kozna? Tak ako som chcela. Ono sa to da aj s rodinou, aj s dietatkom. My sme sa tiez rozhodli pre dietatko, a uz som bola rozhodnuta, ze budem pokracovat vo VS. Hold babo prislo rychlejsie ako sme ockavali, no a pokracovala som s bruchom, a potom s novorodencom. Tiez sme sa museli stahovat koli mojej praxi, aj ked nie povinnej, ale zato z mojho pohladu dolezitej. Ale zvadli sme to. Tento rok som konecne uspesne dokoncila, to co som chcela. Ako rodina, sme to zvladli. No nebolo to lahke, ale da sa. Urcite sa nevzdavaj a najdite si zlatu strednu cestu. Pomahajte si navzajom 🙂 a drzim ti palce nech uspesne dokoncis to co chces, a na to co mas 🍀 P.S. Brno je super, krasne mesto. Vedela by som si predstavit tam byvat.

demetria
17. nov 2021

Teraz tak v hlave pocitam a aj malo som napisala, ze 10, aj zo 15 ich bude.
Naozaj to nie je nic neobvykle. Niekto meni po roku, dvoch, niekto po ateste. A niekto aj viackrat. Mam taku kolegynu, pomaly dochodkynu, ktora robi uz treti odbor.

saiffffa
autor
17. nov 2021

@demetria fiha, tak super. Akoze skusit sa spytat mozem. Dokonca uz mi je jedno ci by som sla na PhD kedze MD mam zaručenu aj pri dalsom dietati, lebo TP v robote mi trva. Čize po detoch sa budem obzerat aj po horsie platenom phd, ak by ma vzali na kozne. Bolo by uzasne mat splnene ciele rodinu aj karieru 💜 naozaj uzasne...

saiffffa
autor
17. nov 2021

V rodine sme jednu koznu mali. Dokonca mam po nej aj krstne meno. Mozno preto ma to nevie pustit.

luci310
17. nov 2021

@saiffffa ja by som si ďalšie dieťa nerobila, však jedno už mas a išla by som študovať

demetria
17. nov 2021

@saiffffa
Len si zisti, aka je v sucasnosti pravna uprava ohladom zapocitania praxe pri PhD. Ked som atestovala ja, cas straveny doktorandskym studiom sa nepocital do specializacnej praxe. Netusim, ako je to teraz.

saiffffa
autor
17. nov 2021

@demetria vies co mne nevadi ak sa to tym predlzi.. uz len to ze mi to umozni ziskavat vedomosti v tom obore...co som počula vacsina zacne na ohd a potom neskor neskor im ked tak ponuknu aj oficialne miesto s platom. Cize tak no

luccija
17. nov 2021

@saiffffa pravdaže vyskúšaj veď robiť budes do 70 tky🙂