Ahojte, chodievame k svokrovcom cca 5 krat do roka keďže bývajú ďaleko, aj teraz cez Vianoce sme boli pozvaní na 2 týždne, je tu aj švagriná s rodinou, ktorá tu je ako doma, ja sa správam ako na návšteve, keďže som 😀
spratavam/e s muzom po sebe riady, udrziavam poriadok v izbe kde spime. ak myslis take ze by som jej drhla zachod alebo kupelnu to nie. ale riady poumyvam, zo stola si spracem a podobne.
@monsterablue 2 týždne nepohne prstom? Neprišla tam na otočku...
Je mi normalne pomoct v kuchyni, prestriet/spratat stol, vybehnut na nakup, spratat postel. Ked si niekde na 2t a nie 1-2 dni je to trochu ine.
Neviem si predstaviť byť na takej dlhej návšteve a nepomáhať, ale nechať sa obskakovať 🙄 aj keď sme išli k svokrovcom len na obed, tak vždy som aspoň pomohla pozbierať riady, prípadne naložiť mycku. Postele by som im samozrejme neprezliekala ale pomôcť v kuchyni je samozrejmosť.
Ak sme u svokry na vikend, tak nic, nic mi nedovoli, povie, ze si mam oddychnut. Teraz sme tu boli na viac ako tyzden, tak som sa priebezne ponukala, ze pomozem - minimalne riad som umyla, zo stola spratala, do obchodu behla, povysavala, svokra nechcela, ona nikdy nechce ale snad sa nenecham 10 dni obskakovat zenou na dochodku, ktora nam cely cas varila, s dietatom bola.... A tiez som tu na navsteve ale je ine prist na vikend a ine na dva tyzdne. Aspon by som sa pravidelne ponukla 🙂 ked uz nic ine.
Tak podla ma švagriná pravdu,to Ti není blbé pomôcť.cokolvek..uz len riady po tolkych ľuďoch.
@monsterablue k rodičom chodíme na otočku a nedalo by mi, keby som nechala mamu umývať/utierať riad. Veď nám uvarila obed, pripravila pohostenie. Ja nepíšem o umývaní okien, alebo o vysavani celého domu.
my nevieme ísť na otočku a vždy sa zdržíme aj na noc. upracem po sebe ak jem/pijem, kávu/čaj a pod si urobím aj sama, rovnako nemám problém dať veci do myčky po nás/umyť riad po sebe. Použitý uterák pri odchode hodím do koša na pranie a pod. Proste nerobím po sebe neporiadok.
Ale po ostatných neupratujem (napr. že sa najeme celá rodina a ja by som to po všetkých išla upratovať - to by mi nedovolili), už vôbec nevysávam a nerobím domáce práce - neviem si predstaviť poriadiť svokre v jej dome a domácnosti, to by mi prišlo nevhodné a cez čiaru.
Ale viem, že sú svokry (mám také v rodine), ktoré toto očakávajú od nevesty lebo mentálne žijú v roku 1920 a čakajú, že keď tam príde nevesta tak je lacná pracovná sila a bude po všetkých upratovať a pomôže so všetkým lebo je žena. Synček nech si oddýchne. Každopádne aj keby to bol môj prípad nerobila by som to v žiadnom prípade.
Autorka, v opačnom prípade by si očakával/robila čo?
nie tak davno tu bola diskusia, kde brat autorky bol na navsteve a nic nerobil 🙂 zvozili ho pod ciernu zem, pri tejto diskusii uz su zeny tolerantnejsie 🙂
Keď som na návšteve, neupratujem. Keď som u blízkej rodiny na 2 týždne, nebudem sedieť na riti, jak panička, ale normálne priložím ruku k dielu.
@klementinka58 ale samozrejme 🙂 ako inak, dvojaky meter musi byt a k tomu pridajme este vysoku mieru domyslania veci, ktore tu nik nenapisal, to musi byt vzdy
K svokre chodime raz za mesiac na normálnu pár hodinovu návštevu, keďže nie je od nás nejako ďaleko.. ale vždy po nás upracem - naložím mycku,.deti upracú hračky, ja im aj naložím jesť, hoci svokra by obskakovala, ja to neznášam, lebo ona pôsobí hrozne chaoticky a ako sluzobnicek.. ma zdravotné problémy, ťažko sa hýbe, to že po nás upracem považujem za samozrejmosť.. to zato jej zatovia vždy čakajú kým ich obslúži ona, alebo ich partnerky, mne to príde úplne divné.. 😏 môj muž sa normálne dokáže obslúžiť aj sám, ani sa nenechá mamou obsluhovať.. dobre ho vychovala, tak ja tam potom nebudem sedieť ako princezná..
(Píšem však ako to mám ja, neberte to ako kritiku tých čo na návšteve neupracu.. keby som bola u niekoho iného tiež mu nebudem liezť do skriniek a upratovať, avšak u svokry to je iné.. ma už svoj vek tak ju nenechám skákať okolo nás.. a keby som bola niekde dva týždne o to viac by som upratovala.. to že som na návšteve neznamená že som v hoteli)
Stol spratat, riady umyt a pomoct v kuchyni by mal minimalne tvoj manzel. Ak pocas tych 2 tyzdnov nieco potrebujete oprat .. tak tiez sa postaraj a aj s nakupnom by bolo treba pomoct … navsteva je otocka alebo max 2 dni. 2 tyzdne je pobyt … za 2 tyzdne sa aj v obyvacke/ kuchyni natrusi .. tak prebehnut vysavacom tiez nezabije, rovnako zbehnut k smetiaku. Nemusis umyvat okna ani cistit pivnicu … ak chces all inclusive zaplat si dovolenku alebo personal.
@klementinka58 ňuz v tej diskusii ak sa dobre pamätám, ten brat si nakázal kúpiť darček za 200€, kritizoval jedlo a nič mu nebolo dosť dobré.
Pri návšteve na 1-2 dní je normálne že návšteva oddychuje, užíva si návštevu. Ale byť niekde viac než 3 dní a tváriť sa, že nech ma obsluhujú.. no to mi príde dosť dosť cez čiaru. Je to ukážka lenivosti, neochoty a úplného nerespektu voči tým u ktorých ste na návšteve. Pri dlhšom ubytovaní by mala návšteva prispieť aj na jedlo. Lebo nič nie je zadarmo. Nie že si nechá za seba prestať veci.. nepohne prstom. Takú návštevu by som po 3 dňoch (ak by toto plánovala dlhšie) poslala domov. Mám dosť roboty s deťmi, nie ešte obskakovať dospelé osoby zadarmo. 😃
Nik predsa nehovori, ze svokra jej kaze okna umyvat, prat, balkon drhnut, zaclony zvesit a oprat - cela diskusia je po A o svagrinej a po B, za mna je to elementarna slusnost, ze ak som niekde dva tyzdne (a je jedno ci to je svokra, mama, teta, sesternica), tak nejake veci robim a nejake sa minimalne ponuknem a je na pani domacej, ci suhlasi alebo nie (tiez by som sama od seba nezobrala u svokry vysavac, najskor jej poviem, ze povysavam, ci je s tym okej), by som sa sama pred sebou hanbila, ak by ma mal niekto dva tyzdne obskakovat (a teda svagrina uz duplom, preco by to mala robit).
@katica06 myslim, ze nenakazal, len ze mu oni kupili za 200e aspon som to tak pochopila.
Jedlo som nezachytila, zeby kritizoval ale nejako som tej diskusii nedavala velky vyznam tak mi uniklo. Viac je tu takych tem, kde je dvojaky meter 🙂
Preboha. Na dva týždne sa im tam nasáčkujete aj so švagrinou? 😂 A ešte sa aj obsluhovať necháš? A vôbec sa nehanbíš? Neverím,že toto je reálna téma.
A to ti neni blbe sa tam 2 tyzdne nechat obskakovat?? Kopla by som ta do riti. A vies co sa hovori, “kazdy dobry host, tri hodiny dost”. Hned by som ta spakovala domov a na viacdnovu navstevu uz nepozyvala.
Brat prišiel k nám na Vianoce
petronela1111125. dec 2024
Pekný deň prajem , cítime sa nejak s manželom ťažko ..môj brat prišiel na Vianoce ..nič nerobí , odkedy prišiel to už je 4 deň tu .. nič nerobí , nič nespravil absolútne naozaj s ničím nepomohol , stále len spí , niekoľko krát denne si ľahne a spí ..podotýkam nemá nikoho ani priateľku ani deti o ktorých by sa musel starať..nedokáže s ničím pomôcť... ani len čokoládu nedoniesol ani cukrík ..podotýkam my s manželom máme dve deti .. z toho staršej je môj brat aj krstný..brat zakaždým len sa ide najesť a spať ..je nás dospelých 5 ľudí každý nejak pomohol ,snažil sa ..doniesli piva, zákusky, potraviny, sladké ..my s manželom sme všetko nakúpili, varili a brat má na háku od nás dostal 200 eurovy darček ktorý sám chcel a my od neho ani cukrík ..deťom dal akože po 50 eur ktoré mi len dal do ruky a povedal kúp im dačo ..no diky pekne ...nejde o dary ale o princíp. Dookola sa sťažuje aký je unavený ako nevládze na jedlo sa sťažuje na nás nadáva ..všetko mu vadí a NIČ pritom neurobí keby aspoň ticho sedel keď už ...ale on nič ..aj to čo urobia iný aj to mu vadí ..a takto sa chová stále .. Má to zmysel mu niečo vysvetľovať, hovoriť?
Ja vsetko vratane upratovania, pomoc so zahradou, ale pre mna je to samozrejme, svokra je sama, velky dom a 2x v mesiaci tam ideme a pomaham co treba
Keby som sa niekam nasáčkovala na 2 týždne, hanbila by som sa nepomôcť. A nechať sa obskakovať staršími ľuďmi. To ani doma 2 týždne nič nechytíš do ruky?
Určite by som ochotne s niečím pomohla
@klementinka58 neobraňujem autorku, nikdy v živote som u svokry nebola 2t kuse, vlastne som u nej prespal Iva raz v 2007mom,a nikdy nebudem
@katica06 ved v pohode, mne by sa nechcelo hladat stare diskusie ale super 🙂 Mne staci 3 dnova navsteva u niekoho viac by som nezvladla mam rada svoj pokoj a klud 🙂
ja ked idem k ex svokre na navsevu, ktora trva dlhsie ako len par hodim, teda spim tam.. tak upratujem normalne riady, izby atd, jej veci nie ale po mne ex a synovi, aj varim pre vsetkych.. a nikto to odo mna nechce, robim to automaticky
Tak som sa chcela opýtať čo všetko robite vy u svokry doma lebo minule sa švagriná vyjadrila že “ona nás tu všetkých nebude obsluhovať”, čím asi nemyslela svoju rodinu 😅