Ahoj potrebujem sa vyrozpravat a mozno poradit co mam robit.
Uz asi 6 rokov zijem mimo SK. Zila som dlhe roky v Prahe a chodila som aj inde si privyrobit a hodne cestujem po svete kadetade. No stala sa mi taka situacia ze som teraz prisla na navstevu za rodinou po 2 rokoch. ale vzdy som sa pravidelne ozyvala. S mamou kazdy den na telefone a s otcom tak 3 krat do tyzdna. s bratom sa sledujeme na instagrame takze mame o sebe prehlad. So starkymi to uz bolo horsie ale vedela som ze oni sa sami od seba neozvu tak aspon 3 krat do mesiaca som sa vzdy pravidelne ozyvala. Podotykam nie vzdy hned odpovedali niekedy to trvalo aj dni ale vzdy som sa pravidelne hlasila. Ze zijem a ze som zdrava, mam alebo nemam pracu, som na cestach, tam alebo tam, vzdy som poslala fotky a videa nech o mne vedia a nech ja viem i nich.
Dva roky sme sa nevideli nazivo lebo mi to situacia nedovolila mala som toho vela, proste osobne veci, to tu nebudem rozmazavat. No ale skoncil mi OP tak potrebovala som prist a aj to aby som si vytriedila stare veci a kufre co mam u rodiny. a trosku s nimi stravila cas. mama zije tiez v zahranici a otec na SK aj s brachou a aj s dedkovcami. Vcera som prisla prve ku dedkovcom lebo nemam kluce od otcovho bytu so sebou a otec bol na nocnej. Pridem tam, zaklopem. otvori baba s kyslou tvarou “co ty nemas svoj domov? preco nemas kluce od otcovho bytu? a ja ze “nemam lebo som mala od svojho bytu a naco by som si ich nosila aby som ich stratila? vedela som ze o takomto case budete doma, dedo je o barlach” Ziadne privitanie. Ja som necakala ceremoniu ani nic take ale mozno len mile slova utechy? nieco take ako “vnucka nasa, sme radi ze si ziva a zdrava, dlho sme sa nevideli”
miesto toho som dostala “mam pocit ze si jak na drogach ze sa stale tak smejes, s tymi tetovaniami vyzeras ako basistka, raz to budes lutovat, vyzeras hrozne” “vrat nam 600€ co sme ti este pred covidom DALI, chceme si kupit novu chladnicku, ta stara uz vydava zvuky” “urcite si si v Norsku dobre zarobila, kolko si si zarobila?” a otazky smerovane na peniaze a stale len peniaze. pritom oni maju dochodky dobre, obaja boli komunisti a prace mali velmi dobre lebo porobili skoly. takze si ako dochodcovia neziju zle, maju co len chcu….
Takze som dostala len “hubovej polievky” na moj vyzor, chovanie a aby som zacvakala nejaku vymyslenu sumu. raz mi poslali peniaze pred covidom lebo som v Prahe stratila pracu a nemala som na najom tak mi DALI 400€ a zrazu je z toho 600€?
rano ma poslali prec zo slovami “si prilis hlucna a namyslena, chod u otcovi”
Co mam robit? ja im tie peniaze nedam za taketo spravanie. priniesla som im suveniry z ciest, babe som doniesla kvety a tie mi vratila vo dverach so slovami, daj to na hroby teraz.
Co to ma znamenat?? cim som si to zasluzila po 2 rokoch? neviem…
Nuž.. 2 roky je dlhá doba. Každopádne, ak by mi babka niekedy DALA (ako to zdôrazňuješ), 400€ a potom by nemala na chladničku, tak jej ju určite kúpim. Bez rozmyslu.
@domi4545 Dochodky maju velmi vysoke a dedo kupuje kazdy rok novu elektroniku a chvali sa s nou v rodine. tak neviem no…. hospodarit s peniazmi vzdy vedeli.
Ja by som im nič nedala, žiadnych 400e.Bol to dar, nie pôžička. A už by ma tam nikdy nevideli, s takými ľuďmi nemá zmysel sa stretávať.
No,dva roky si na nich kašľa a teraz čakáš,že sa ti hodia okolo krku?To je stará generácia,ktorej ty nerozumieš.oni majú svoje chyby,žili iný život,aj ty máš svoje chyby a navzájom si nerozumiete.A očividne ani jedna strana nemá záujem o zmenu.Vzdy máš na výber,buď ich budeš brať ako starých rodičov,s ktorými si niekedy dobre vychádzala (možno,neviem🤷),alebo ich odstrihnes.
Ono to nie je všeobecne o starých ľuďoch, ale tvoji starí rodičia sú presne tá drzá vzorka. Všetko mali, využili systém, žiadne skutočné city. Vravím, že peniaze by som im dala z princípu, aby už nemali dôvod dudrať na teba, a dovidenia bez kontaktu.
@mameha7 "...som v Prahe stratila pracu a nemala som na najom tak mi DALI 400€..."
- za tychto okolnosti by som im tie peniaze vratila, nebol to uplne dar typu 'vnucka nasa tu mas vreckove, nieco si kup', ale bud ona poziadala o peniaze/pozicku naa ten najom lebo nemala z coho zaplatit, alebo sa minimalne zmienila ze nema pracu a peniaze a preto jej poslali, nech ma z coho zaplatit.
Takze ja by som peniaze starkym cim skor vratila (bez ohladu na to ci maju alebo nemaju), nech sme vysporiadani. Akoze ja by som tie peniaze vratila hned ako by som mala pracu/vyplatu, kedze ako hovorim, to podla mna taky dar-nedar, skor pomoc a pozocka. Ale celkovo, viac by som to cele asi neriesila, ak tam ten vztah (starki - vnicka) nie je.
@gribka1 asi tak!!!
@rorino mali sme krasne detstvo s nimi
Peniaze im daj nech hubuju iba na tvoj zivot a tetovania, ale nie ze si nenazrana, vela zarabas a im nevratis. A viac ich neries, zjavne tam vitana nie si. Dlho si bola prec a neriesila si ich, im to asi dost "ublizilo"ze ich dlabes....
nuz. mam rada citat: srdcia si lameme vlastnymi očakavaniami.
oni boli taky urcite vzdy. iba ty si zila v prostredi a vzorcoch a nevadilo ti to. cestujes poznacas seba menis seba a svoje vzorce. tak hold si vsimas aj to co si predtym nevidela.
ano je to divne, aj smutne avsak v nasich vztahoch je vela toxicity sposobenej zivotom. a nie nemusi ti kazdy ostat v zivote ak tam byt nechce
Nemusis sa takto vyjadrovat. Ak Ti ide o princip, tak chapes aj princip, preco by som im ja hned peniaze vratila. A preco som podotkla ze je podla mna spravne ich vratit.
Ja nehovorim ze Tvoji starki sa spravaju pekne - ale momentalne sa spravas rovnako. Peniaze peniaze princip, tema o starkych s privlastkom komunisti... Ano, jasne ze privitanie nebolo ok - podla mna proste neuznavaju Tvoj aktualny sposob zivota, je to uplne ina generacia. A ta niekedy tazko znasa tetovania piercengy a vandrovky po svete.
ALE na druhu stranu, ak Ta prekvapilo to privitanie... Ja neverim tomu ze vzdy ste mali super vztah predtym, a ze z milujucich dobrosrdecnych starkych sa zrazu toto stalo. Ja totizto takych starych rodicov mam (a mame skvely vztah) a neviem co by som musela spravit, aby takto reagovali. Respektive, moji by tak naozaj nereagovali, nemaju toto v povahe, nepredstavitelne. Navyse, ak vravis ze si kontakt udrziavala. Cele to je zvlastne. Museli byt taki stale, len teraz pri prichode domov Ti to asi prekazalo v prvom kontakte (a opravnene, nehovorim ze nie).
No maju nejaky problem, panboh vie aky. Kym sa tam nebola, mozno niekto nieco povedal... Ohlasila si sa, ze sa vracias? Peniaze im vrat, princip neprincip, to nemiesaj s ich spravanim. Nech mas cisty stit a nemozu ti nic na oci vyhadzovat. A ano, obmedzila by som s nimi kontakt, ak by mi takto ublizovali. Skusila si ich skonfrontovat? Preco sa ku mne tak spravate? Co som vam spravila, ublizila som Vam? Lebo vy mne ublizujete tymi recami. A uvidis, podla toho sa zariad.
pozri su bulvar, pusti si slovensku televiziu čo tam davaju, a pochopíš .fb sk to je jedna žumpa
osobne by som im peniaze vratila ale tolko kolko skutočne dali
pokial sa takto chovaju prerušila by som kontakt
uvedom si že oni tu boli ako v base , nemaju šajnu ako sa žije vonku absolutne
žej je rozdiel prist z košic do bystrice ako niekde až prahy že je to finančne poste dost ist na otočku a tiež časovo
ako sa ja poznám pri odchode by som im povedala že ma ranilo ako sa chovali , že som to nečakala , že si sa vždy snažila byt v kontakte, volávala si ty im nie naopak
ludia sa na starobu menia, ja to vidim na mojich rodičoch , šialene sa obaja zmenili , mama miestami ako keby to ani nebola ona, niekto kto bol štihlučky, staral sa o seba , má 45 kg viac a som z nej dost neštastna
mňa by už tak skoro nevideli...
Ja by som sa hanbila 400 eur nevrátiť, hneď ako by to bolo možné. Do výšky ich dôchodku je ťa nič. A vyjadrovanie máš otrasné. Volať starú matku baba. Starí ľudia stoja o osobný čas. 2 roky si si ho na nich nenašla. Ja sa nečudujem, že vzťahy ochladli. Poďľa mňa to berú tak, že si sa na nich vykašľala. Na narušených vzťahoch máš svoj podiel.
Mozno to tvoje ozyvanie sa zacali brat ako vychvalovanie? Ty si s nimi za ten cas komunikovala ako? Iba Messenger ci Whats app?
Telefonaty?
Mme by bolo velmi smutno po takejto reakcii od babky...a inak, aj oni by ti podla mna mohli zavolat, nie len ty im. Vsak vztahy sa maju budovat vzajomne.
Peniaze im daj, im chýbajú, ty budeš mať pokoj. A už by som sa neunúvala, nie si milované vnúča, ale to nie si prvá ani posledná.