Upísali sme sa domu a nezvládame to

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

sasa1310
2. dec 2024

Na začiatok sa kupuje byt a nestavá sa dom. Ja osobne by som nevedela žiť v dome a na účte by som mala 0 a k tomu ako bonus plno úverov. Na vašom mieste predám

anjelicek26
2. dec 2024

Nuž jedine tak navysit hypotéku, dokoncit kuchynu jednu spálňu a jednu kúpeľňu a idete.. zvonka všetko počká, kúrenie musí fungovať...

lauriik
2. dec 2024

Kazdy by sa mal prikryt takou perinou na aku ma 🤷🏼‍♀️ Radsej byvat v byte a slusne si zit ako otacat kazde euro ale byvam v dome.
Ja chapem, ze ked ste tuzili po domceku tak sa toho tazko vzdava. Ale nic neni stratene. Teraz na to nemate ale za 5-10 rokov si ho mozno budete moct dovolit.

sasa1310
2. dec 2024

@anjelicek26 a čo založia a z čoho budú platiť ďalší úver v podobe hypo? A kto im dá úver, keď teraz výplaty idú na úvery? No to je rada, zadlžiť sa ešte viac

bozenas
2. dec 2024

Ja by som skúsila stretnutie s finančným poradcom, prejsť príjmy/výdavky atď. a aké sú potom možnosti ďalej...

kavasmliekom
2. dec 2024

Tvoj názov je, upísali sme sa a nevychádzame. Tak z čoho chcete platiť ďalšiu pôžičku? Vy ste si neprepocitavali predtým, ako zoberiete úvery a rôzne pôžičky, že to treba aj platiť a plus aj z niečoho žiť? Stačí, že prídete o jeden príjem a ste v prdeli. Aspoň majte pekný vzťah so svokrovcami, aby ste mali kde byť, keď fakt nebudete mať na dostavanie domu.

janka_266
2. dec 2024

aké sumy sú pod tým niečo sme si požičali, niečo mali a niečo dali rodičia? lebo pokiaľ ste nezačínali so sumou aspoň 50 tisíc vlastných zdrojov a ďalších 150 hypo, tak to bolo nereálne dokončiť. a v akom stave je dom teraz? za 2 roky už mal byť hotový, ak boli financie. chýbajú už len podlahy a nábytok, alebo ešte strecha a okná? požičané už máte maximum možný z hypo? alebo sa dá navýšiť? keby sa navýšila dokončili by ste rýchlejšie a vedeli by ste v pohode aj splácať hypo?

anjelicek26
2. dec 2024

@sasa1310 to nepísala.. písala, že keď zaplatia úver a výdavky,už im nezostane na ďalšie dorabky domu. Co je logické, lebo to sú ešte tisíce. To sa s platu ťažko odkladá,preto sú hypotéky na 30 rokov.

autor
2. dec 2024

Keď sme začali so stavbou ani nám nenapadlo že sa to tak predraží a natiahne. Veľa veci sme mali v pláne robiť svojpomocne s pomocou rodiny, ale to nakoniec nevyšlo a bolo treba platiť robotníkov, čo sa veľmi predražilo. Už nemáme šancu dostať ďalšie úvery, jedine od známych možno ešte, to je jediná šanca, ale risk.
Čo sa týka predaja, už aj to bolo na stole, ale muž to odmieta a mne sa úprimne tiež do toho veľmi nechce. Ale je to ťažké.

colsami
2. dec 2024

Ja chapem ze si nestastna ale to nie je o tom ze "sa to deje" - ale ist do stavby domu s tym ze po vsetkych vreckach zhanam peniaze (moje bankine a este aj rodicia dotuju), a pritom si to poriadne nerozpocitam a neratam s rezervou... Proste vasa chyba, zle rozhodnutia, zle plany... Plus k tomu samozrejme nudzove byvanie "neviemdokedy" u svokrovcov a podobne...
Pozri, len pozicat si dalsie peniaze, alebo drzat jazyk za zubami v jednej izbe "zadarmenko". Ci mesiac ci roky... Bohvie.

Opat raz prispevok o tom ze "musime mat za kazdu cenu dom" - na ukor rodiny, vztahov a normalneho zivota.
Drzim palce.

mirkam3
2. dec 2024

Rozumiem, že obaja pracujete, keďže píšeš, “z výplat…” (nie z jednej). A teda nie si už na rodicaku. To je síce dobre, no zjavne ste sa chceli zakrývať o dosť väčšiu perinou na akú máte (presne ako píše @lauriik vyššie), alebo ste do toho isli bez poriadneho finančného plánu, stylom “nejak postupne bude”…Čo teraz s tym?

Dalej píšeš, že “úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa (=na dom).” Do tohto stavu fakt chceš dalsi dlh??? Nielen ho brat, ale hlavne splácať? Z coho, keď už dnes veľmi nevychadzate a výdavky pôjdu vďaka Dph-cke ešte hore? A ešte k tomu žiť bez finančnej rezervy? Neblaznite, natoľko ste snad finančne gramotní… Odpovedz si sama - utiahnete to potom cele, ak jeden z vás ostane dlhšiu dobu PN, alebo príde o pracu, nebodaj príde dieta #2 (v danej situácii ho snad neplánujete tak skoro). No ja ti neviem, ja by som si take hospodárenie fakt rozmyslela. Vo vašej situácii mi dáva (jediný) zmysel predat dom ako je, posplácať momentalne dlhy, kúpiť radšej štartovací menší byt, trocha sa otriasť a zabezpecit a riešiť dom až/IBA keď naň reálne budete mat.

katica06
2. dec 2024

Z tvojho príspevku nie je jasné ako ďaleko je vysnívaný cieľ, čiže sťahovanie. A veľa ti nepomôže ani to, že my dvaja s mužom sme 80%dokončovali vlastnoručne, muž chodil po práci každý deň na dom, ja až do pôrodu tiež, potom už iba s kočíkom dozrieť na robotníkov. Bola som v 38tt keď muž kládol dlažbu a som robila fugovačku.Ani jeden z nás to pred tým nerobil ale túžba a vidina sťahovanie bola silnejšia

kavasmliekom
2. dec 2024

Koľko ste brali úver a koľko ste si napožičiavali? Koľko máte príjem dokopy? To sú také dôležité údaje, nedá sa veľmi radiť.

anjelicek26
2. dec 2024

Inak nedokončenu stavbu v dnešnej dobe podľa mňa predaju len zo stratou...ja by som to dokončila- bud predáš alebo pôjdeš bývať,podla financií...

autor
2. dec 2024

Problém je ten že my sme nebrali hypotéku, ale normálne pôžičky, niečo pomohli rodičia, niečo sme aj požičali od nich, aj od inej rodiny, tým to tiež splacame a dlho budeme. Lebo by sme hypotéku nedostali.

kavasmliekom
2. dec 2024

Tak čo ste brali keď nie úver? A prečo vám nedajú? Mate exekúcie?

janka_266
2. dec 2024

bez čísel koľko je požičaných €, koľko splácate mesačne, aký máte príjem a v akom stave je dom, je táto diskusia zbytočná. a tiež prečo by ste nedostali hypo a prečo, keď by ste nedostali hypo ste vôbec začali stavať dom???

maminkadeticiek
2. dec 2024

Paneboze, ze z poziciek stavat dom.To je cesta ku koncu.Vysoke uroky,nizke sumy,poziciavate si kade tade.Do toho platy LTT zrejme kedze pises ze by vam nevysla hypoteka.Radim predat a zit.lebo toto vas privedie k velkym problemom.

lucka_ke
2. dec 2024

keby ste predali nedokončený dom, splatili pôžičky ostane dosť na kúpu bytu? alebo ani to nie? koľko vám treba do dokončenia domu?

autor
2. dec 2024

@kavasmliekom muž mal oficiálne na páske iný plat ako reálne dostával, kvôli tomu

januska12323
2. dec 2024

Toto by si mal prečítať každý, kto chce silou mocou stavať dom! Zle vám bolo v podnájme? Neviem si predstaviť čo sa stane ak jeden z vás skončí na PN.

anjelicek26
2. dec 2024

Jaj klasika slovenské na ruku na čierno, tam moja ľútosť konci.. človeka to dobehne pri chorobe, pôžičke,dôchodku..

kavasmliekom
2. dec 2024

Tak sa treba zamestnať na normálnu zmluvu, nie podvodmi. To nebude mať aj PN platenú, ani do dôchodku. Cele zle. A teraz už robí normálne?

melanta
2. dec 2024

Muž nech si nájde normálnu prácu, kde všetko bude na papieri. Alebo nech si na pol roka vyrieši so zamestnávateľom, že mu bude pol roka robiť odvody z vyššej mzdy, aby ste mohli požiadať o hypo - s cieľom splatiť všetky existujúce úvery a zobrať navyše na dokončenie.

kavasmliekom
2. dec 2024

@januska12323 ani podnájom nie je výhra. Dnešné ceny podnájmu sú také ako splátka hypotéky s energiami.

otazka123
2. dec 2024

Dva roky stavať dom nie je veľa, my sme stavali svojpomocne a bolo to dvakrát dlhšie. Ak máte klasický murovaný dom, tak to ani zo zdravotného hľadiska nie je dobré za každú cenu bývať...treba nechať odvetrať vhlčinu, celkovo mokré procesy...poznám veľa ľudí, čo sa sťahovali do novostavby a do polroka mali pleseň za šatníkom, kuchyňou..podľa mňa sa treba hlavne ukľudniť, spravili ste určite kus práce...dva roky na dostavanie a nasťahovanie je šialene krátka doba. Hlavne kľud, to že nebude Vianoce v dome, nie je nič hrozné. Viem, že okolo Vianoc sa u každého objavuje zbytočný tlak....keď aj zastavíte stavbu na rok, aby ste došetrili....zvážte si, čo reálne viete urobiť. Robte iba najnutnejšie veci na dostavbu, nasťahovanie.

misslilac13
2. dec 2024

Rady typu, pokiaľ nemáte toľko a toľko ani nezacinajte ani nepocuvajte, lebo to poväčšine píšu také, čo popredali pozemky, domy po babke inak by k tým peniazom neprisli. Už ste začali, musíte to nejako vydržať. My rekonstruujeme starý dom už 3 roky. A 2 roky a 2 týždne sme bývali v letnej kuchyni so 4 deťmi v 2 izbách bez kupelne na 16m2. .. elektriku, vodu, strechu, kúrenie sme dávali robiť majstrom. Omietky som sa naučila robiť ja, podlahy a maľoval muž...ešte veľa nemáme dorobene za môjho života to asi ani nestihnem. Nemáme obkladačky v kúpeľni, ani stropy dorobene, schody čistý betón ale sme v teple, mame kuchyňu a funkčnú kúpeľňu. To dáte ale neupadajte do beznádeje...Sme na tom ako vy, nám ale nemá ani kto požičať . Teraz som 2 mesiace šetrila na tocku do kuchyne. Nemáme ani garnize so zaclonami.

lucia147852
2. dec 2024

Vy ste zamotani v riadnych srackach. Za 1 tým ako muž pracuje škodite len sami sebe. Bude mať nedaj bože úraz a ste v prdeli. Ďalšia vec, to naozaj, naozaj ste išli takto stavať dom? Zo spotrebakov? Ste normálni? Vám absolútne chyba finančná gramotnosť. Dom by som predala, muž zmeniť prácu za normálnu a skúsiť riešiť neskôr hypo na byt. Absolútne nemáte na život aký chcete financie, ale hrniete sa jak bezhlavé kone do domu. Dom je dnes luxus. A s ním sú aj neskôr spojené obrovské výdavky.

lucia147852
2. dec 2024

@misslilac13 a načo vám je dom? Nezdedila som nič ani nepredala a preto bývam v byte. Odmietam financovať dom na úkor všetkého ostatného, len aby som si mohla hladkať ego že mám domček.

veronicka88
2. dec 2024

Zamestnať sa navýšiť prijmi na páske a požiadať o hypo,splatiť úvery spotrebné s vysoký úrokom,a postupne brať na stavbu vyššiu hypo na financovanie. V konečnej sume budete možno platitvtoniste čo teraz🙈chce to hlavne doriešiť prácu potom plakať nad rozliatym mliekom. Všetko sa dá s rozumom