Aby som na začiatok objasnila situaciu, som dlhodobejšie nezamestnaná, nie dobrovolne, prácu si hľadám, chodím na pohovory, par krat som bola aj uspešna ale po krátkom čase v práci sa vyskytol vždy nejaky háčik -neseriozny zamestnavateľ - práca na čierno, nevyplácanie mzdy atď.
S priateľom žijeme u mojich rodičov, on pracuje, prispieva na domacnosť, ale našim to nestačí, chcu aby som prispievala aj ja. Začali sa do toho montovať moji starší súrodenci. Mám pocit že sa proti mne spikla celá rodina, dohodli sa a dali mi ultimátum (počas vianoc) že ak si nenajdem pracu do veľkej noci, pôjdem pracovať do Švajčiarska - dlhé roky tam žije moja sestra. Možno si poviete, že čo by ste dali za takú príležitoť odísť do zahraničia ALE - musela by som ísť sama, priateľ by ostal tu a neviem si predstaviť že by žil u našich keby som tu nebola ja, ku svojim rodičom isť nechce. Pracovať by som mala ako au-pair v albanskej rodine 😕 takisto by som u nich aj bývala - čiže pracovná doba 24hod. denne, reč neviem. Nedokažem si to predstaviť. Neviem ako riešiť tuto situaciu, je dosť nepravdepodobne že si stihnem prácu dovtedy najsť.. Najradšej by sme sa s priateľom osamostatnili aby sa nam nemiešali do života ale z jedneho prijmu sa to neda.. Posledne dni už kvoli tomu nespavam..
@gab1kaaa ak by boli velmi velke tlaky zo strany tvojich rodicov,tak sa skuste osamostatnit,potom sa vam bude lahsie dychat po tejto stranke.Vela zalezi aj od tvojho muza,ak ta dokaze prefinancovat,tak nie je co riesit.
Este ma napadlo profanovane Rakusko,ale to nie je pre kazdeho...
@gab1kaaa zijem vo svajciarsku j11 rokov a poviem ti takto radsej bud doma najdi si pracu tam ako ist sem do albanskej rodiny a este na cierno! ak mas svoj zivot rada tak zabudni na taku nonsens ponuku, mas super sestru ak ti take nieco dohadzuje. To radsej pozeraj sama neaku pracu opatrovaltelky v rakusku alebo tak.
Ak si nevieš nájsť prácu doma, tak mi práca v zahraničí vôbec nepríde ako zlý nápad (ale teda nie načierno!). Jazyk sa naučíš a to ti aj v budúcnosti len pomôže, nehovoriac o tom, žer akákoľvek takáto skúsenosť prospeje.
S priateľom to možno nejako ustojíte, ak nie, život ide ďalej, ste mladí, bez záväzkov... Osobne by som v tomto životnom štádiu dala prednosť osobnostnému rozvoju a rozletu, zbieraniu skúseností, to je do budúcna väčšia istota ako priateľ.
@gab1kaaa ono je to logický postoj od rodiny, zrejme si aj myslia, že ťa týmto nakopnú .. len nechápem, nevedia o tých neserióznych zamestnávateľoch? to si mala chodiť do práce, aj ked ti odmietali zaplatiť? plne ťa chápem, ja som dostala vynadané, že som nevzala jednu robotu, no robiť 6dní v týždni, 13hod smena, s tým, že záchod max 3x za smenu, plus žiadna obedná pauza, pretože obchod je furt otvorený a najesť sa treba vtedy, ked tam nie sú klienti .. síce sedím v kancli na dohodu, ale ako si raz sadnem k obedu, aj hodina, kým ho dojem, furt každý niečo chce, človek príde o hodinu skôr, sadne si ku mne či blízko k dverám ku mne do officu a kecá, čo robil od rána a ked nereagujem, tak sa pýta, či ho vôbec počúvam .. dnes ma od toho oslobodila upratovačka, komandovala návštevníkov, no aj tak, furt sa nájde niekto, kto odvrkne, ale nemáte tam napísané, kedy slečna chce obedovať .. hromy blesky na nich pustiť
ak si na úrade práce, chod sa popýtať na aktivačné práce, informatívne, možno budú ústretoví a dajú ťa niekde, kde nie sú tie menej socializovanejšie osoby .. podľa toho aký máš stupeň vzdelania ťa aj môžu dať na pozíciu, kde budeš chodiť kontrolovať, či si upratovači ulíc plnia svoje povinnosti .. treba sa popýtať .. možno majú aj niečo do kanclu
@zeleny_cajik no bolo by to načierno, tiež sa mi to nepači.. Nebránim sa osobnostnému rozvoju ale na priateľa by som sa nevykašľala, sme spolu skoro 6 rokov, mať peniaze nazvyš tak sme už svoji.. Pre mňa je praveže ta istota momentalne on, nebyť jeho nemám nič, pretože rodičia so starostlivosťou o mňa prestali keď som mala 15 ..
@gab1kaaa ono nieco robis zle. Moja rada (po najdeni prace v 4 krajinach EU) je trochu si prifarbit zivotopis, naucit sa co nevies (strojopis, praca s pc, ...) a ked pojdes na nejaky pohovor do personalnej agentury na konci sa ich normalne opytaj ze co robis zle (niektory vedia byt ferovy a povedia ti) - moze to byt nesmely alebo naopak drzy prejav, zle zvolene oblecenie atd.
Pokial mas na blizku mesto treba osobne obehat vsetky bary restiky - tam je prace vzdy dost. Dat si inzerat do novin. Ked nemas peniaze skus si zarobit prilezitostnou pracou ako upratovanie, strazenie deti.
Hlavne nesediet doma a lutovat sa ze nieje praca, neda sa. Praca je.
@gab1kaaa hm, teraz pozerám vek .. ak si pracovala, teda neviem či splňaš nárok na absolventskú prax ..
ak teraz niekedy ukončila školu, či si ešte po skončení nepracovala, máš nárok iba na tú absolventskú ... do veku 25 rokov, raz po dobu 6 mesiacov, potom sa môžeš ľudovo povedané pásť 🙂
od veku 25 rokov je nárok na dávku v hmotnej núdzi a k tej dávke môžeš poberať aktivačný príspevok, to je to čo som písala v prvom príspevku
neviem ako to je, ak si pracovala a ešte nemáš 25 rokov, či máš nárok na dávku v hmotnej núdzi a zároveň či si môžeš požiadať o pridelenie na aktivačné práce .. čiže najprv sa chod spýtať na odd dávok v hmotnej núdzi, pretože na aktivačné ťa nezaradia, pokiaľ nedostávaš tie dávky
čiže netuším, či som ťa zbytočne nenabudila na peniažky, na ktoré vlastne nemáš nárok, chod sa prv popýtať na dávku v hmotnej núdzi
ked chces o sebe slobodne rozhodovat, musis sa vediet o seba aj postarat, niest dosledky, hladat riesenia,.. vediet si na seba zarobit. Si mlada, a verim, ze aj zdrava zena, a to si uvedomuju aj tvoji rodicia. Nemusis prijat ich pravidla, ale na to "neprijimanie" musis byt dospela, vyzreta a vediet prijat zodpovednost za vlastny zivot.
Vsimla som si, ze sa velmi upieras na svojho priatela, ale uvedom si jednu vec.. teraz tu je..zajtra nemusi, moze jeho zivot smerovat niekam inam. Ved aj to, ze zije s tebou a tovjimi rodicmi a po siestych rokov si iba jeho priatelkou tiez o niecom hovori... Ked priatel odide, zistis..ze si pre neho obetovala maximum a vlastne nemas uz nic.
@gab1kaaa ee, zle chápeš to "musím" byť na absolventskej .. ide o to, že si nemôžeš len tak odísť, či sa rozhodnúť, mne to nevonia, nechcem to, každý mesiac meniť inú firmu a ták .. jasné, že ked si nájdeš robotu, tak ťa vyradia z evidencie a potom čo? ako máš chodiť na absolventskú, ked nie si v evidencii, čo je podmienkou? v pohode chod na absolventskú, nemaj obavy .. kamoška odišla po mesiaci 😀
@gab1kaaa do zahranicia ta nikto nasilu nedostane, a za takychto okolnosti by ani nebolo rozumne tam ist. Skor teda rataj s tym, ze do velkej noci sa musite odstahovat. Nejako to musite vymysliet, nic ine ti nezostava. Nejaka mini garsonka v horsej lokalite by sa snad dala utiahnut aj z jedneho platu. A ty zober aj hocijaku horsiu pracu, hladat lepsiu mozes aj popri tom, a uz budes mat aspon nieco v zivotopise, casom aj narok na podporu v nezam., pripadne aj matersku.
@gab1kaaa Nehľadaj istotu v priateľovi. Spoliehaj sa sama na seba. Priateľ tu jedného dňa je, druhý deň nemusí byť. Máš 21 rokov a stále aj s priateľom bývaš u svojich rodičov, tak sa mi zdá nefér hovoriť že sa o teba nestarajú. Moji rodičia by teda v tomto veku neboli na to pristúpili, aby som k nim doviedla do domácnosti frajera, pokiaľ by tam neboli nejaké výnimočné okolnosti, napr. dieťa.
Nič v zlom, ale podľa mňa by si mala zmeniť svoje zmýšľanie, naozaj na sebe zamakať, ak ti chýba nejaká zručnosť pre vysnívanú prácu (máš takú?), tak ju získaj, najuč sa jazyk, urob si vodičák, urob si nejaký odborný kurz....proste musíš na sebe makať, aby si bola lepšia ako tvoji konkurenti na pohovoroch.
V 21 rokoch sa upínať napriateľa, s ktorým si od 16 r., bez toho, aby si aspoň skúsila fungovať samostatne, aby si nazbierala nejaké životné skúsenosti, aby si si ujasnila svoje predstavy o živote, sa mi zdá dosť krátkozraké.
Možno to znie tvrdo, ale o takých 15 rokov sa aj ty na to budeš inak pozerať, ver mi.
@mima4 a ty mi láskavo nevykrádaj hlavu 😉 😀
@gab1kaaa ja len ze au pair ani nie je oficialne praca, je to pobyt na zlepsenie jazyka, kde rodina ti poskytne ubytovanie, stravu, moznot chodit na jazykovy kurz a vreckove za protisluzbu ze im budes strazit deti a pomahat s drobnymi domacimi pracami. Keby ti aspon ponukali serioznu pracu, ze odides nacas, nieco zarobis, aby te mohli zacat normalne samostatne zit, ale takto je to podla mna strata casu. Drzim ti palce, aby si rychlo nasla nieco seriozne
@gab1kaaa z absloventskej praxe mozes odist kedykolvek, pokial to nemas v zmluve inac uvedene...a dalsia vec je, ze je to pre teba velke pozitivum (aj z hladiska buduceho zamestnavatela, pretoze to svedci o urcitej snahe, a nie o tom ako sa praca neda najst 😉 ) a celkovo tie peniazky vam pomozu osamostatnit sa (je to lepsie ako nic, a cakat kedy nejaka "praca pride" 😉 )
@gab1kaaa tetka to možno myslela aj tak, že jej po mesiaci povieš, že nechceš, že radšej budeš doma sedieť .. vtedy tak mohlo byť chápené, že musíš chodiť celý polrok .. proste aby si si z toho nerobila holubník .. neboj, dostaneš prácu, kľudne ukončíš prax .. počas praxe sa budeš riadne chodiť hlásiť, aj preukazovať hľadanie si práce, tak sa teda spýtaj, čo potom, ked si tú prácu nájdeš
@quaxi aj ta horšia praca sa zhaňa v tomto regione ťažko.. chcela som aspon nejake upratovanie ale 1 € na hodinu po dve hodiny 3x tyždenne mi vychádza taká suma aku dam len na cestovne.. Skôr si asi skusim vybaviť tu absolventsku prax cez urad prace, predsalen je to lepšie ohodnotene. Tie garzonky okukávam už, asi pôjdeme na par obhliadok a uvidi sa. neostava nič ine..
Do albanskej rodiny? Na cierno? = novodobe otroctvo....V Kosiciach si urcite nejaku pracu najdes.
Osamostatnite sa!!! A zite svoj zivot, prepanajana! Ja viem, ze to nie je easy najst si pracu a zacat fungovat, ale niekedy mam pocit (a ruku na srdce) ze vela ludi si voli lahsiu cestu byvania u rodicov. Ktori tiez chcu mat uz pokoj od deti, nieto si este nastahovat k sebe cudzieho cloveka. A potom maju tendenciu vydierat svoje vlastne deti.... ale to vsetko je na vas s frajerom, nemozes tu teraz mrncat, ze ta niekto vydiera a chce poslat niekam tavy past... a halvne co to mas za chlapa, ktory je spokojnny ze zije uvasich. Ste mladi ludi, tak makajte, ci cakate, ze o 20-30 rokov zdedite rodicovsky dom?
@gab1kaaa len neviem ako to bude po novom s pracovným povolením teraz po novom vo Švajčiarsku,schválili teraz referendum za pozastavenie pracovných povolení cudzincom,písal mi brat ten je tam teraz tretí mesiac a povolenie dostal ešte pred týmto schválením ale ako to bude ďalej nevie,držím palcenech sa nejaká práca nájde,nedala by sa vám násť spolu trebars v čechách pre vás oboch?