Ukončili by ste túto kapitolu života, alebo by ste bojovali ďalej?

15. júl 2024

Som studentka mediciny, po prvom roku. Zo zaciatku ma to velmj bavilo no neskor sa mi stali veci ktore mi tu chut celkom zobrali. Nie som stastna, prisla obrovska vlna neuspechov hlavne co sa tyka osobneho zivota. Minuly rok som maturovala a zaroven robila prijimacky na tu medicinu, bolo to velmi tazke pretoze mi moja mamka ochorela na rakovinu, schudla som od stresu asi 10 kg ale nejako som to zvladla, aj maturitu aj prijimacky aj som uspesne zacala studium. Potom to nejako prislo, nasla som si na skole super kamosku, ktora ma vsak strasne podrazila. Najprv som ju stale ospravedlnovala, no pomaly mi dochadzalo, ze nie je ziadne neviniatko a vsetko robila naschval aby mi ublizila a nakoniec to skoncilo tak ze sa dala dokopy s mojim priatelom. Robila mi naprieky, napriklad raz na zapocte sme sedeli vedla seba a ona mala mobil pod lavicou, ten jej potom bud spadol na zem alebo ho hodila naschval smerom ku mne a profesor si myslel ze to spadlo mne tak z toho zapoctu vyhodil mna miesto nej. Samozrejme nic nepovedala. Diali sa taketo podobne veci vkuse a ja som si to vsimla neskoro ale proste robila mi zo zivota peklo. S mojou psychikou to urobilo svoje, jednak ten minuly rok bol psychicky narocny a teraz sikana. Ked som zo strednej sla na medicinu, hovorila som si ci na to mam, ci to psychicky teraz nebude nad moje sily…teraz tu som s po tom vsetkom nie som stastna, niekedy mam pocit ze ma ten odbor aj bavit prestava. Ci to nie je osud snaziaci sa mi nahovorit, ze toto nie je pre mna. Pretoze sa trapim. A mozno sa mi to snazil naznacit aj tou mamkinou chorobou minuly rok, a stazit mi to aby som sa tam nedostala no ja som sla hlavou proti muru a dostala som sa. Nakoniec ma to predsa mozno dobehlo. Brali by ste to tak, ze by ste sa mali vybrat inym smerom? Skusit mozno iny zivot alebo iny odbor?

katkaseiner
15. júl 2024

Pozri, dostat sa na medicinu nie je malina...a je to urcite drina. To ze ti mamina ochorela by ma tlacili studovat aby som jej vedela pripadne pomoct...a ked nie jej, tak inym maminam ..otcom, detickam...
Zlyhal vyber kamaratky...to sa zial obcas stava. Mozno to ani zo zaciatku nebola kamaratka, len sa za nu vydávala...takych este bude habadej...

lalilla
15. júl 2024

Opytaj sa sa samej seba, keby s tou kamosku ste stale super kamosky a mas priatela rozmyslala by si o skole rovnako? Myslim ze nie a studovala by si dalej. Zivot prinasa aj taketo veci, nastastie s kamoskou ta nic neviaze a mozes si najst inu normalnu.
Nenechaj si uniknut tazko vydretu sancu na studium kvoli krave a ex priatelovi. Ja by som tomu sancu este dala, odist mozes kedykolvek, ale skus sa este nevzdat. Mne tiez umrela mamina v maturitnom rocniku, zahnala som slzy a povedala som ze musim zmaturovat a ist dalej aby bola na mna pysna a nie sa utapat v ziali a tak aj bolo.
Drzim ti palce, hlavu hore

datura72
15. júl 2024

Treba bojovať, v prípade potreby Vám rád pomôžem.

lenkakravcova
15. júl 2024

Porozmýšľaj čo od života chceš. Ak chceš byť lekárkou, študuj ďalej. Ak nie, rozmýšľaj čím by si chcela byť - sestričkou? Predavačkou? Matkou v domácnosti? Porozmýšľaj nad svojimi prioritami. A podľa toho sa rozhodni.
Štúdium na Vš nie je pre všetkých (a ak nemáš kariérne predstavy tak ťa to nemusí ani napĺňať alebo robiť šťastnou ani dobuducna). Na druhú stranu ak chces byť lekárkou, tak musiš zatnúť zuby. Musíš si to zodpovedať sama.

reisi
15. júl 2024

Ty si velmi sikovna kocka! Toto vsetko zvladnut je vela aj na dvoch dospelych! Si psychicky vycerpana, vazne ochorenie v rodine, maturity, prijimacie pohovory, studium a vedla seba si mala zmiju. Neboj sa, trosku zvolni tempo, zmiju ignoruj,skus sa odosobnit, trochu relaxuj. V zivote je vela prekazok a ty to davas na Pani❤️ Nezahod svoje usilie kvoli neprajnikom. Velmi drzim palce.🤗

vanilkovazmrzka
15. júl 2024

Ja by som na tvojom mieste na rok prerusila studium, ak sa to da. A trochu sa dala dokopy, upratala vo vztahoch, oddychla si, zrovnala veci v hlave. A potom sa bud v lepsej kondicii vratila k studiu alebo sa uz nevratila vobec.

777januska777
15. júl 2024

Nie nebrala by som to ako znamenie. Lebo keby si sa vážne mala vybrať iným smerom na medicínu sa nedostaneš. Skôr je to s kamoškou možno znamenie, aby si začala byť viac asertivna a aby si nepodliehala nápadom nejakej trúbky. Jednoducho sa voči nej musíš vedieť ohradiť a upratať ju.
Uvedom si dostaneš sa na medicínu, v rodine to mate kvôli chorobe náročné a ty to ako tak zvládaš a potom ta položí nejaká zakomplexovana krava? To vážne nie. Si silnejšia a lepsia. Tvoj život a tvoj sen nemôže predsa zničiť nejaká trubka. Bojuj za tvoj sen, lebo také ako ona budeš stretávať cely život, nedovol im zničiť ta, pre ich vlastne problémy v hlave.

zazrak1991
15. júl 2024

No ja si myslím že už len to že si sa tam dostala je znamenie že na to máš a patris tam ,na medicínu vôbec nieje ľahké sa dostať . Nájdi si inú kamošku ,takú ktorá nepreberá frajerov a na túto sa vykašli ,ju to dobehne . Bohužiaľ stáva sa aj toto ,najbližší človek vie podrazit najviac . Podľa mňa ťa to len znechutilo a potrebovala by si sa dať trošku do kľudu psychicky . Možno aj psychológ by pomohol ? Dnes sa to dá už aj online . Alebo sa proste potrebuješ niekomu vyrozprávať ,vyplakať aby všetko šlo von a tebe sa potom uľaví a budeš sa môcť venovať štúdiu. Bola by škoda sa na to vykašľať podľa mňa 🤷‍♀️

kika193
15. júl 2024

Na skole vydrz.
Na "kamosku" sa vykasli. Je v tvojom kruzku? Mozno studium nedokonci, z nas skoncila medicinu polovica.
Zapamataj si, ze nikdy, NIKDY, nepodriaduj svoj zivot druhym ludom. Dostala si sa na tazku skolu, zrejme si aj urobila skusky, tak hlavu hore! Jedna kofa na trhu ta snad nepokori.
Inak prve roky na medicine, ked ani nevidis pacienta a len drvis skripta, aby si nepokazila slovosled nejakeho 80rocnrho profesora.... to tiez prejde. A pridu klinicke rocniky.... a bude to uz prava medicina.
Choroba tvojej mamy ma velmi mrzi... ale urcite nestuduj preto, aby si jej pomohla. To je pekna vzletna myslirnka, ale velmi daleko od reality. Studuj prr seba, je to tvoje buduce povolanie (a nir poslanie). Ja som mala pocas studia na medicine tiez choru mamu, a tak cca viem, ake myslienky ti asi idu hlavou. Mas ledva 20, avsak zivot uz nie je taky ruzovy, ako byval. Tazka vysoka skola, ktora cistych jednotkarov preplieska tak, ze nevedia, ci sa este oplati zit (7z 10 studentov mediciny malo niekedy pocas studia samovrazedne myslirnky)... sklamanie vo vztahu, obavy o najblizsiu osobu.... real life shit.
Vsetko zvladnes, hlavu hore!
Na to dievca a svojho ex sa vykasli... a zi svoj zivot. Uzi si prazdnniny. Naber nove sily. Zamysli sa, ake aktivity by si rada robila a tir rob. Das to!!! 🙂

micusa2222
15. júl 2024

nevzdávaj ,,si šikovná, len bolo a je toho na teba veľa,,,mamina choroba, podrazy od "kamarátky"..ja som tiež takéto "kamarátky" vyradila úplne z môjho okruhu, našla som si nové, a je úplná pohoda...nemala som veľa šťastia na partnerov, ale vo vyššom veku sa na mňa usmialo šťastiee v podobe priateľa....študuj, drž sa,,,verím, žee to dokážešš..nie hocikto sa dostane na medinu...

egonsk
15. júl 2024

nerozmyslaj nad tym, ci pokracovat, alebo bie, ale daj si otazku, kde by si sa chcela vidiet o 5 rokov a tu mas odpoved na spravne rozhodnutie. Ak mas vystudovat medicinu a potom robit za prepazkou v banke, poistovatelku, veducu potravin, alebo naboroveho pracovnika, tak urcite to zmysel moc nedava pokracovat, lebo su aj lahsie skoly s vhodnejsim zameranim. Podrazy su sucastou dospelackeho zivota, treba sa na to pripravit a obvzlast v zdravotnictve.

canany
15. júl 2024

Skor by som to brala ako znamenie, ze sa mas zamerat na studiun a nenechat sa rozptylovat nejakymi kamoskami a priatelom. Sustredit sa na skolu, ked uz si si to tak odmakala a nehladat si pofiderne kamosky a priatela, ktory ta je schopny vymeni za nieco ine, to nebol ani priatel ale tiez ta vyuzival ako ta kamoska. Kasli na nich a presmeruj mysel na na skolu, a ked mas vela casu po skole, najdo si radsej konicky ako travvit cas s falosbymi osobami

lussyl5
15. júl 2024

Hlavne treba odeliť šikanu od štúdia samotného .To že sa kamoška k tebe zle správa je problém vzťahový a nie študijný.Určite je nezmysel zahodiť kvôli tomu štúdium.Ty si potrebuješ upratať kamošku ,nič iné.

luccija
15. júl 2024

Bojovala....takých zlých ľudí ešte v živote stretneš.Nech ta neodradí zákerná spolužiačka od štúdia.Si šikovná a žiaľ aj toto je život aj nepríjemné veci... veľa x budeš dole...išla by som k psychologicke treba to všetko maminu chorobu, stresy, podraz od priateľa pochopiť trocha z nadhľadu a uľaví sa ti na duši a porozmýšľať prečo uvazujes o skončení čo je dôvod...
Sama si odpovedz bojíš sa náročnosti školy v ďalších ročníkoch, alebo banujes vôbec výber školy, ak by tam nebola spolužiačka zmenili by sa tvoje odpovede?Veľa x budeš mať také pocity, ale môže byť, že to je na teba ťažké a strácas motiváciu ako ti idú skúšky, ľahko sa ucis?

kika193
15. júl 2024

@vanilkovazmrzka toto je podla mna vrlmi zla rada. Dievca potrebujr nasmerovat, ako svoje problemy pomenovat a ako im celit. A nie dostat navod, ze pred tym moze utiect. Co bude ten rok robit? Bude zo seba este sklamanejsia, ze to vzdala tak lahko pre nieco, co je tak premenlive (priatelstvo) a nieco, co je nou neovplyvnitelne (jej mama)

nevenka
15. júl 2024

Ja som teraz v zivotnej faze, ked bilancujem a veeelmi lutujem, ze som ani len nesla na medicinu, vystudovala som nakoniec skolu, z ktorej nemam uplatnenie, kamoska, ktora ma volala, ze mam ist s nou, ze som sikovna a ze to dam, tak sa ma fajn. Ano, bola to drina, ale teraz to lutujem, ze som to ani neskusila. Chodila som do skoly aj tak 8 rokov dokopy a nemam v rukach nic. Len titul, ktory mi je nanic.
Neverila som si. Hoci ambiciozna som bola dost. Ked som sa zatala, zvladla som aj tu anorganiku, dokonca matiku s integralmi, biochemiu, aj molekularnu.
Ja si myslim, ze by si mala pokracovat. Inak budes lutovat, ako teraz ja. A uz to nezmenim.

patus_2
15. júl 2024

Dostala si sa na naozaj ťažkú školu a už si ukončila aj prvý rok. Najlepší čas sa naučiť to, že žiaľ, každý kope sám za seba. Zo zápočtu sa nemôžeš nechať vyhodiť kvôli jej mobilu. Jednoducho nieje to môj mobil, ohradiť sa, ukázať prstom, koho mobil to je. Kľudne nech si to skúšajúci skontroluje. Kamarátku kruto odstrihnúť a ísť si v živote za svojím.

januska12323
15. júl 2024

Áno ukončila by som vzťahy s "kamoškou" a ex nie medicínu. Si šikovná, nenechaj sa odradiť kvôli debilom.

lilke
15. júl 2024

Práve naopak, môžeš brať ako znamenie, že tvoja mamina ochorela. Že možno to má byť tvoje smerovanie. Aj môj stryc začal medicínu. Vtedy babička ochorela na onkologicke ochorenie. On si zvolil teda onkológiu, o ktorej ani neuvažoval. A stal sa najlepším onkologom vo vtedy ešte Československu.
Si podľa všetkého citlivejšia. Nevzdávaj sa, nepoložili ťa doterajšie problémy, dokončila si 1.rocnik, ty si evidentne silná osobnosť. Máš pred sebou prázdniny, zrelaxuj, choď medzi ľudí. Ak nemáš iné možnosti, vyskúšaj do táborov ako zdravotníčka, animatorka, sú dobrovoľnícke turnusy pre mladých, napr. Katarínka. A pokračuj ďalej. Kašli na "kamošku", na neverneho priateľa. A prestávku si nedávaj, ak môžem poradiť. Mám 2 výšky, medzi nimi rok, a už sa mi ťažšie naskakovalo na systém v prvaku. Držím palce, dáš to.

dkethe
15. júl 2024

Zmen uhol pohladu. Chapem, ze si mlade dievca... Ale VS je vpodstate uz cast tvojej kariery. Uz to nie je skola, kde sa hra v druzine a fajci rano za obchodom. Jasne, kopa priatelstiev pocas vs vznikne -> ale moja skusenost je, ze skor na intraku,nez v triede.
Ty si tam nesla hladat kamaratky, ale ucit sa byt lekarkou.
Jedina otazka je - chces byt lekarkou?

V praci je to tiez o slusnosti,nie o bff vztahoch. Aj v praci vies nadabit na protivne kolegyne.

Co sa tyka incidentnu s mobilom, taky cirkus by som urobila, zeby slecne hrozilo vylucenie. Tahak je jedna vec, ale takto to hodit na ineho druha.

momoftwo
15. júl 2024

Nikdy nedovol, aby ti toxicky clovek zmaril tvoje sny, zmenil tvoje smerovanie v zivote. Takychto “kamaratok” este stretnes zial..ale cloveka to zoceli, stavas sa silnejsou a sebavedomejsou ked to prekonas a pojdes si za svojim. Otazka je, ci ta medicina bavi a ak ano, tak sa nenechaj odradit, neskor by si to mohla lutovat.

autor
15. júl 2024

@dkethe samozrejme ze som sa skusala obhajit ale profesor bol nekompromisny, proste ze ho to nezaujima a von. Sice vyhodil aj ju, neviem co si myslel asi ze opisujeme obe spolocne, ale aj tak.

kika193
15. júl 2024

@autor Nesmies to brat tak osudovo 🙂 Vysoka skola nie je fer, to musis prijat ako fakt.

banalu
15. júl 2024

Ako student mediciny mas rychly pristup k psychologom a psychiatrom. Objednaj sa na par sedeni, pomoze ti to.
Uz to, ze si sa dostala na medicinu znamena, ze si silna, inteligentna zena. Dokonca si zvladla prvy rocnik, to mnoho ludi nezvladne ani na inej VS... Nenechaj sa presvedcit o tom, ze ti to nepojde.
Svagrina mala krizu prve dva roky (pritom od ZS, chcela byt lekarkou), tazko rozmyslala, ci si vybrala dobre, ubijala ju nespravodlivost, vztahy medzi spoluziakmi a celkovy pristup profesorov... o tom ako to na skolach funguje ani nevravim.
Nakoniec skoncila, dokonca studovala dlhsie lebo bola na misii v Keni. A je stastna, ze to nevzdala.

nahodnemeno
15. júl 2024

necitala som vsetky reakcie ale za mna urcite ostan...tiez som to mala v niecom podobne, pocas studia celych 6 rokov nie dobra rodinna situacia, dusno, hadky atd...ale zatala som sa a vydrzala...prve tri roky su narocne, treba riesit hlavne skolu, vela sa ucit, potom postupne to studium je uz viac klinicke, v nemocniciach a nie je taky tlak na vyhadzovy zo skusok a prve roky...mne mama zomrela tiez na onko ochorenie, par rokov po skonceni skoly...urcite netreba mat tie vzletne myslienky, ako uz niekto vyssie poznamenal, ze pomoct...zial to nie je o individualnej pomoci rodinneho clena, ale charaktere ochorenia a dostupnych moznostiach liecby v tomto tisicroci...cize na tom nelipnut, ak tak studovat hlavne kvoli tomu, ze uplatnenie po skole je velmi slusne a siroke - od takej tej kancelarskej prace, prace VS ucitela , alebo potom v nemocnici, neskor v ambulancii...ja som v nemocnici, bavi ma to a pritom prve roky studia ma nebavili vobec...a tiez po racionalnej stranke, aj platy v ramci Slovenska su dobre, da sa slusne vyzit, ak ratam aj sluzby..a uplatnenie je vzdy iste

nahodnemeno
15. júl 2024

tiez ucim na skole, popravde - necudujem sa profesorovi, tazko urcit v tom case kto podvadzal, studenti maju rozne praktiky, je toho vela a neda sa vzdy uplne individualny detailny patraci pristup ...

saraxyz
15. júl 2024

Ty chceš prestať kvôli tej "kamoske"? Ako tu už bolo spomenuté, ak by si tam nemala byť, tak sa tam nedostaneš. Aj keby si šla proti múru. Teraz si iba polož otázku, kvôli čomu chceš odísť. Ale mala by si byt v klude. Neboj, ono ta to povedie 😉

karolinakr
15. júl 2024

kvôli blbej kamoške zahodit svoj sen? ja som tiez taku mala na strednej, to su take typy ludi, ale kvôli nej by som teda zo školy neodchadzala ani nahodou ( tiež preberala frajerov, este mi aj dala facku, ked chcel mňa, nie ju..) 🙂
teraz ma dieťa so ženatym, presnesa to na ňu hodí

karolinakr
15. júl 2024

@patus_2 tiež sa mi zda, že autorka je submisivnejšia, kvôli cudziemu mobilu odíst zo skúšky a potom aj zo školy

taktotedanie
15. júl 2024

Nesla by som na iny odbor
Dostala si sa tam, zo vsetkych tych tisic ludi co aa hlasili, si tam lebo na to ms a zasluzis si to
Mamka je na teba hrda a ver, ze ked skoncis budes aj ty na seba ( sama som lekar) , doteraz si pamatam ako som po prvom zapocte revala na balkone na intraku a volala nasim, ze koncim nech po mna pridu a moj otec mi povedal ze sa mam pozbierat a nepride po mna, mam ostat tam a ucit sa, ostala som a vystudovala a je to to najlepsie co som v tej chvili urobila a nikdy neolutujem, ze som ostala a vydrzala ver mi..
Po prvom rocniku chcelo skoncit 70% ludi co som poznala, realne vsetci tu skolu skoncili, kasli na ludi co zato nestoja, neries ich nezamotavaj si zbytocne hlavu somarinami, priatelia a laska pridu popritom samo od seba, venuj sa skole