Ukončenie výživného na dieťa

alenkay7
14. mar 2019

Ahojte môj manžel má dospelého syna ktory ide maturovať, a potom pracovať. Dokedy podľa zákona musí naňho platiť, musí požiadať súd o ukončenie platenia výživného alebo ako to vlastne je?

veronikaszabova
14. mar 2019

@alenkay7 musi to ist sudnou cestou, plati pokial studuje

ajka0207
14. mar 2019

@veronikaszabova preco sudnou cestou? Ja myslim ze povinnost ukoncenim studia zanikne sama

sissy27
14. mar 2019

@alenkay7 áno, musí požiadať o zrušenie výživného súdnou cestou, dovtedy je povinný platiť. Inak všeobecne vyživovacia povinnosť trvá až do času, kým dieťa nie je schopné sa samostatne živiť a nie je to nijako ohraničené (v prípade nepriaznivého zdravotného stavu trvá celý život).
@ajka0207 lebo tak je postavený zákon, vyživovacia povinnosť nezaniká automaticky ukončením štúdia.

vierka_z
14. mar 2019

@alenkay7 Ahoj, musi poziadat o ukoncenie, ale vlastne ak syn zacne pracovat tak manzel uz nieje povinny posielat vyzivne, bol by ak by pokracoval na VS

11mirka22
14. mar 2019

@alenkay7 riešila som to minulý rok, v máji syn maturoval, od júla nastúpil do zamestnania, tak som hneď podala žiadosť o zrušenie vyzivovacej povinnosti na súd, pojednávanie sme mali v októbri, bola to formalita. Posledné výživné som mu poslala v júli na august ( keďže boli ešte prázdniny), aj keď som už asi nemusela. Prvú výplatu dostal v auguste, tak nám to tak nadvazovalo.

draik
14. mar 2019

@sissy27
Povinný je platiť iba do zániku vyživovacej povinnosti, a tá nezaniká rozhodnutím súdu, ale naplnením podmienok uvedených v zákone. Súd túto skutočnosť svojím rozhodnutím iba deklaruje. Teda ak aj platil dlhšie, môže zaplatenú čiastku vymáhať od potomka.

11mirka22
14. mar 2019

@draik to znamená, že ak nepodá návrh na zrušenie vyzivovacej povinnosti, ak zistí, že syn už pracuje, nestuduje a iba prestane platiť, je to v poriadku?

0silvia0
14. mar 2019

@11mirka22 tvoj syn nebyval s vami? Za akych okolnosti si mu posielala sudom stanovene vyzivne ak sa smiem spytat?

11mirka22
15. mar 2019

@0silvia0 starší syn mal sedemnásť rokov, keď sme sa rozvadzali, chcel zostať u otca, tak sme uzavreli rodičovskú dohodu, ktorá sa týkala zverenia detí do osobnej starostlivosti a aj výživného. S otcom zostal bývať asi pol roka, do osemnástich, potom už býval so mnou, ale výživné som mu napriek tomu posielala na jeho vlastný účet ( peniaze potreboval tak či tak, na cestovné do školy, obedy, telefón a podobné....).

emmusska
15. mar 2019

@alenkay7 treba ohlasit, ale ak pojde na vs nemusi a pokracuje v pripade ze by ste potrebovali zvysit tak sa zase ohlasuje ale to isto vies

draik
15. mar 2019

@11mirka22
Možno prestať platiť, ale formálne je zároveň potrebné podať návrh na ukončenie na súd.

bubina7
9. jún 2021

@11mirka22 ahojky ako si napísala žiadosť o zrušenie výživného?

11mirka22
9. jún 2021

@bubina7 ahoj, pošlem ti to, len sa mi pripomeň v sobotu. Nemám tie návrhy pri sebe.... Počkaj, kým sa dcéra zamestná, bolo by dobré priložiť k návrhu aj kópiu pracovnej zmluvy. Výživné odporúčam posielať, až kým jej nenabehne prvá mzda. Potom môžeš prestať posielať, bez ohľadu na to, kedy prebehne a rozhodne súd. Aspoň tak som to ja pochopila, že rozhodnutie súdu je len formalitou, a tiež ťa má chrániť v budúcnosti. No možno máš ty iný prípad ako ja... Napíš mi ss cez víkend.

bubina7
9. jún 2021

@11mirka22 ďakujem veľmi pekne zatiaľ

sofia1
29. nov 2023

@11mirka22 dnes som sa dopocula,že vyzivne je povinné platiť až pokiaľ neskončí skúšobná doba v práci.