Týranie otcom počas detstva

soffy14
2. dec 2022

Ahojte,

Nikdy som o Tom nikomu nepovedala , ťažko sa mi o Tom píše a ešte ťažšie rozpráva . Ani neviem ako začať.
Nemala som šťastné detsvo. Nemám žiadne pekne spomienky. Mám za sebou len trápenie o ktorom ťažko rozprávam. Ako dieťa som vždy závidela mojím kamarátkam akých majú otcov , ktorý by za nich dali aj svoje životy , žiaľ Bohu ja som to šťastie nemala.
Mne môj otec nikdy nič nedal, ani nekúpil . Nikdy v živote som od neho nepočula pekného slova. Len ponižovanie a kričanie. Strašne som sa ho bála . Nemohla som ani len ceknúť , pretože som vedela že to skončí bitkou. Raz ma dokonca zbil tak že som týždeň nevedela poriadne otvoriť ústa. Od strachu som jedla vždy v izbe. Okrem mojej izby som sa ďalej v dome nepohla .Nemohla som chodiť von . Nemala som skoro žiadne kamarátky. Celé dni len doma.
Nevedela som spokojne spávať , hlavu som mala úplne niekde inde.
Keď nato niekedy pomyslím tak sa mi vôbec nechce žiť.
Preto nerozprávam o svojich problémoch , nedokážem sa poriadne vyjadriť o Tom čo cítim.

suesana
2. dec 2022

Ahoj, veľmi ma mrzí, čím si si prešla. Muselo to byť naozaj ťažké, nielen to, čo sa dialo, ale aj to, že ti nikto nepomohol (aspoň to nespomínaš), nečinnosť iných ľudí je tiež zraňujúca. A to ako sa cítiš je úplne adekvátne tvojim skúsenostiam. Je normálne, že po tom, čím si si prešla, nedokážeš vyjadriť, čo cítiš, že sa to bojíš dať najavo.

Sama za seba ti veľmi odporúčam terapiu. Mne to veľmi pomáha a verím, že to pomôže aj tebe, len treba nájsť správneho terapeuta či terapeutku. Držím ti palce.

1234321
2. dec 2022

@soffy14 je mi ľúto, aký si mala život. Už to, že si sem napísala a zdoverila sa, je pokrok. Skús vyhľadať psychologicku, ktorej sa postupne budeš otvárať, terapie by ti mali pomôcť k slobodnejšiemu rozmýšľaniu, žitiu🙂 nastav sa, že si veľmi veľmi silná🌸

zuzinka888
2. dec 2022

Je mi luto ako si sa trapila..... No musi to v sebe uzavriet - aj s pomocou odbornikov. Iba tak sa pohnes dalej. Si super. Si silna a odvazna. Prajem ti zo srdca abt si spoznala/ nasla ludí ktorí ti ukazu, ze zivot je nadherny a oplati sa ho zit a uzivat.

soffy14
autor
2. dec 2022

@zuzinka888
@1234321
@suesana

Všetkým Vám krásne ďakujem. Už som našla niekoho kto mi strašne zmenil môj život a ukázal mi o čom vlastne život je . ❤️

kittykat22
2. dec 2022

@soffy14 zjavne nemas v sebe vyriesene spomienky z detstva, ked o nich zakladas diskusiu. Vyhladaj odbornu pomoc. Mala by si to vyriesit sama v sebe. Zbytocne sa to s tebou taha.

seahorse27
2. dec 2022

Mas za sebou traumu a stale si ju so sebou nesies. Je mi luto, co si prezila, ziadne dieta by toto nemalo zazivat. Nezavrhuj terapiu, lebo trauma ti moze hocikedy skomplikovat zivot a presakovat do takych oblasti, kde si to ani nemusis uvedomovat.

lukina20
2. dec 2022

suhlasim s vyssie uvedenymi, potrebujes odbornu pomoc...
ak sa teda nenahnevas rada by som sa ta opytala, ze kde bola mama a preco nezasiahla... ci aj ona bola obetou domaceho nasilia?

cakambabatko
3. dec 2022

Mrzí ma čím si si musela prejsť, nič z toho si si nezaslúžila..Viem aký je to pocit, presla som si niečím podobným. Sústreď sa len na seba, ak to ide..Neviem koľko máš rokov, ako žiješ teraz, či stále v istej domácnosti alebo už osamote..No hlavne mysli na to, že nie si ty tá zlá a nemáš sa prečo zle cítiť ty, práve naopak, buď hrdá na seba čo si všetko zvládla.

jumama
3. dec 2022

@soffy14 Odporucam ti najdi si podcast Ludskost na sme. Barbora Marekova tam mala par velmi dobrych rozhovorov o traume. A ver, ze ak ti radia dories tu raumu s odbornikom, je to ta najlepsia rada, aku mozes dostat. Potrebujes to navzdy uzavriet.

Trauma = neuzavreta bolava emocia. A tato emocia moze byt kedykolvek spustena, vnemami. Ani nebudes vediet ako. Trebars niekto bude pouzivat kolinsku ako tvoj tato, alebo bude mat fuzy ako tvoj tato a zrazu sa budes citit zle, neprijemne, malicka a nebudes chapat, co sa deje... V mozgu su vnemy poprepajane s tou zazitou traumou...

Ak raz chces byt maminou, pridu vypate chvile v partnerstve, vo vychove. Nic nie je vacne ruzove, aby si sa niekedy vedela dohodnut, stoji to silu. Ked nebudes mat v sebe doriesenu traumu a pojdes na autopilota, casto zopakujes vzorec z domu. Zly vzorec - ustupis. Bude jednat dieta z teba, nie dospela zena z teba.

V pripade traumatizovaneho cloveka sa casto stava, ze ustupuje. Ze nema hranice, ze si nevie stanovit hranice. A bohuzial to tak je, ze najcastejsie si preto najde narcisa partnera. Spociatku dobre, zahrnuje ho laskou a napokon manipuluje. Napriklad v tom, ze prenecha na teba vela zodovednosti a bude si stale presadzovat svoje a ty z lasky budes ustupovat...

V tom podcaste Ludskost spominaju aj EMDR liecbu, naozaj si to vypocuj. Partner je blizka osoba, ale nemoze na seba prevziat bremeno za tvoje vyliecenie, do vztahu musis vstupovat silna.

Mozno zniem prisne, ale skutocne sa snazim poradit to, co si myslim, ze je pre traumatizovanych ludi najpotrebnejsie.

sinusoida
3. dec 2022

@soffy14 píšeš, ako by si to mala za sebou a už teda si samostatná, teda moje odporúčanie: terapia, aby si sa z toho dostala a dokázala sa tešiť zo života.

katkine_terapie
3. dec 2022

@soffy14 je hrozné, čo si si prežila v detstve. Keďže o tom zakladáš diskusiu, túto traumu zatiaľ nemáš spracovanú a kdesi hlboko vnútri ťa to trápi. Žiadny vzťah nemôže takúto bolesť vyliečiť, nech by bol akokoľvek pekný, pretože problém je niekde inde. Odporúčam vyhľadať psychoterapeuta npr. so psychoterapeutickým výcvikom v Gestalt terapii.

daniela2202
3. dec 2022

@soffy14 musíš to dostať von, lebo sa môže stať, že telo to nezvládne a ochorie