Čítala som tu v poslednej dobe pár diskusií kde sa riešilo že veľa ľudí túži po dome a idú bezhlavo stavať a nakoniec im to nevychádza finančne.Neviem či tí ľudia nemajú finančnú gramotnosť ale často to dopadne zle.
Napíšem náš príklad,my sme si kúpili dom už postavený veľký 4izbovy hneď pri meste za 70tisic eur.Mali sme niečo našetrené to sme dali na 20% keďže banka nám dala hypo len 80%.Na prerábku sme zobrali ešte spotrebný úver 20tisic a prerobili sme podľa našich predstáv.
Za tri mesiace sme už bývali a nemuseli sme roky čakať a stavať.Ked to sú len nervy či s dodávateľmi alebo objednávkami či sa to nepredrazi alebo tak.
Neviem prečo ľudia nekupujú hotové domy a môžu sa hneď sťahovať,nemuseli by tlačiť sa v jednej izbe u svokrovcov.A ešte s deťmi.
Tiež čítam čo radíte aby išli do podnájmu.U nás stojí podnájom len garzónka 500 eur,za 3izbovy byt pomaly 900 eur.Z čoho to majú ľudia platiť a pri tom ešte šetriť a odkladať peniaze aby do budúcna si mohli dovoliť kúpiť si niečo svoje.?
Nebolo by lepšie kúpiť si hotový dom na hypotéku hneď bývať a platiť hypo 300-500 mesačne?
Prosím ťa kde kúpiš postavený 4- izbový dom za 70 tisíc, ktorý nepotrebuje celkovú rekonštrukciu. Lebo o tej nepíšeš.
Kde kúpiš dom za 70 000? A hypo 300 - 500 eur mesačne? 😀
Ale splácať hypotéku, spotrebak, plus prerábať dom, plus dom je žrút peňazí, to tiež nie je žiadna výhra, že 😏
Nejak mi nesedí to, že u vás stojí len prenájom garzónka 500 eur a 3i aj 900 eur a zároveň, že ste kúpili veľký 4i dom hneď pri meste za 70 tis. €. Neviem aké lokality lebo u nás sú tiež také nájmy (a tiež považujem z ekonomického hľadiska nevýhodné platiť také nájmy), ale 4i dom za 70tis hneď pri meste je u nás sen. Pomaly toľko len pozemok...
@ssimusska podľa ceny niekde hodne ďaleko od mesta v dosť mizernom stave... 😉
Na jednej strane chapem ako to myslíš ale bývať v meste kde sú nájmy za 900 a kúpiť tam dom na 500€ hypo to mi celkom nevychádza …
sice nebyvam v dome, ale ja som si kupila vlastny byt prave preto, ze som nemala na podnajom😀
@deti95060810 tiež si myslím, podľa cien čo ja sledujem je to nereálne
Po prvé, nie každému tu hypo schvália, že. A za ďalšie dom za 70 000 a na rekonštrukciu len 20 000? To by som chcela vidieť ten stav…
@simik22 pani zabudla pripísať po jednej nule... 😉
v danej diskusii hypotéku nedostali
4izbovy dom hned pri meste za 70k - pani, Sobrance su sice mesto, ale no 🤷♀️
Máte vokály nepomer v cenách prenájmov.ked garzónka je 500eur, trojizbak u nás okolo 1100,1200 €
No to si z lacného kraja, čo si ,že splátka hypo do 500eur?keď chceš zadotovať dom?to nie je ani zďaleka reálne.ani zďaleka
My sme takto kúpili hotový,starší dom ešte v roku 2015.Byvali sme hneď.Bol čiastočne zariadený,čo sme samozrejme povyhadzovali a zariadili svojim nábytkom.Prerabame za chodu.
Bez hypo.Spokojni,šťastní bývame pomaly už 10 rokov.🤷🏻♀️
Ale to sme my.My radi pracujeme,budujeme,staviame,vítame,plánujeme.
Nemáme ľavé ruky a okrem plynu,elektriny a strechy si robíme všetko samiv našom dome.Od plota,cez bazén až po obkladanie kúpeľne.A že to trvá dlho nám nevadí.Mna osobne z tohto domu vynesú iba nohami vpred.
Ale nie každý je taký.Niekyo je ľavý a nechce sa mu.Radsej si zaplatí aby mu to niekto spravil.
Kedy a kde sa toto podarilo? Fajn si sa pochválila, akí ste šikovní. Gratulujeme.
Lebo nie každému dajú úver? 😄
Si zabudla dať aj taky príklad. Tak bud budú v jednej izbe pri rodičoch, alebo v podnájme. Hocijaká strecha nad hlavou lepšia, ako žiadna.
Neviem z čoho by taky človek, čo nemá na podnájom platil úver 400, spotrebný ďalších 200, a energie ďalších 200e. Plus ešte sem tam niečo dokúpiť.
O šetrení ani v dome pri úveroch sa nedá hovoriť.
Keď na to nemám, nemám na splátky úveru, nemôžem mať ani dom, ani byt, ci by bol na kľúčik, či len pozemok.
@sissy27 ani v Sobranciach. Neexistuje. Možno tak v Michaľanoch pri vlakovej stanici.
Za 70 tis pri meste leda tak 1izbak.
Za 70 000 to je dom súci pod bager alebo niekde na ukrajinskej hranici. Ale ok, aj v takých domoch a na takých miestach ľudia žijú.
Ano, mala si stastie, to bolo asi minimalne pred 3 rokmi ze? Lebo cca od 2021 su hypoteky a ceny domov oooooovela vyssie, hlavne uroky narastli z 0,X% na cca 3% a vyssie
Ja by som dom nechcela v nejakom zapadakove, kde nic nie, v dedine skapal pes, najblizsie mesto x km daleko, ziadne moznosti zamestnania. Jedine Bratislava a okolie
Tych 70 000 musim byt s prepacenim ozaj niekde middle of nowhere
@lenkakravcova veď aj tento stojí 145 tisíc. Bývam 20 km od krajského mesta a u nás sú domy za 70 000 iba na zbúranie. A vlastne ani také nie. Najlacnejšie, čo búrali boli za cca 85 000, t.j. cena väčšieho pozemku nad 1000 metrov štvorcových .Na bývanie od 100 000 staré chajdy na prerábku.
Týmto tvojim príspevkom len naštveš ľudí, zrejme si nejaká 50tnička, ktorá kúpila dom pred 20 rokmi za túto sumu. Dnes za to nekúpiš ani garzónku. Mladí ľudia nemajú šancu
@lenkakravcova no len o polovicu ešte lacnejší 😁
to je tvoj pohľad...
nechcelo by sa mi prerábať starý dom ktorý v sebe neraz skrýva kde - aký problém.
je jednoduchšie dať tehlu na tehlu a pomerne rýchlo vidíš výsledok.
Pri prerabaní búraš, a zas len búraš, odvážaš mater. a stále dookola.