Ahojte, dćErika bude mat za dva mesiace tri ročky. Ja ležím doma na rizikovom a tak chodieva teraz k manželovej mamine hrávať sa s bratrancom. Babke častokrát len tak povie, že je “škaredá”, a niekedy ju aj buchne. Manžel je tiež sem tam “škaredý”, hoci je to ten najlepší tatino na svete. S bratrancom sa stále ťahajú o hračky, on je o 9mes mladší a dcérka silnejšia.
Mna rešpektuje a lubi, asi preto, že som bola s ňou od bábätka väčšinou sama. Neviem ako jej mám vysvetlit, že tak sa správať nemá. Doma sme ju nikdy nebili, neviem odkiaľ má také správanie. párkrát sa ale stalo, že malý napríklad niečo vylial, svokra mu capla po rukách a dcerka na ňu začala kričať (na obranu bratranca), že je škaredá. Napadlo mi, ak takych prípadov bolo viac, či si ju tak nezafixovala
Svokra je smutná, mám pocit, že s dcérkou nemajú vobec pevný vzťah ako s ostatnými vnúčatami. Býva totiž so svojou dcérou a stará sa jej o deti tak má k ním bližšie, čomu rozumiem ale beztak ma to všetko mrzí.
@elizabet173 s tým súhlasím. Bola som svedkom keď malého začala capať po rukách, že vylievať vodu sa nemá a dcerka začala po nej kričať. Sama som vtedy svokre povedala, že je maličký a taká reakcia nie je na mieste a teda sa necudujem, že dcerka po nej kričí, že je škaredá. Vtedy ostala trosku zamrznutá, asi si to uvedomila.
No tak na babku mozno dovod kricat ma, ale na mladsieho bratranca asi nie.... A pride nove dieta a ako sa s tym tvoja dcera vyrovna? Doma ste jej doteraz vsetko dovolili a u svokry su deti dve a treba ustupit aj inemu ako tvojej dcerke?
no tak babka má asi iné výchovné metódy, jej dcére to asi nevadí, keď jej syna dáva opatrovať; necapla tvoje dieťa, tak to sem vôbec nepleť. Tvoja dcéra bije bratanca aj babku a nadáva jej a manželovi, že sú škaredí. A ty sa pýtaš, ako jej máš vysvetliť, aby to nerobila? To ma fakt pobavilo. Odpoveď je po slovensky, kľudne, ale dôrazne, tak, aby to 3-ročné dieťa pochopilo. Také jednoduché.
@danica2711 to sa zdá, že to je jednoduché 😂 skúšala som jej to vysvetlit rôzne, ale nič nepomohlo. Napadlo mi, či vy nebudete mat nejaké rady ako na to. To že capla druhé vnúča sem pletiem len preto, že možno jej preto dcéra hovorí, že je škaredá ak sa to stalo viackrát.
Jooj však jej capni jednu po zadku. Keď to urobíš druhý tretí krát, pri tom istom, dôjde jej ze to sa nerobí a je poprobléme. Nechápem ci sa jej bojíš alebo co.. Z jednej po zadku nezomrie ani nebude mať psychické problémy.
to sa nezdá, to JE jednoduché. Mám dve deti, tiež prešli rozličnými fázami, ale vysvetlenie vecí, ktoré smú/nesmú/majú-nemajú robiť nepredstavovalo zas taký veľký problém. Nerobím zo seba žiadnu supermatku, vysvetlenia bolo niekedy treba zopakovať viackrát, ale každé normálne dieťa pochopí, že napr. ocino je smutný, keď si o ňom jeho dcérenka myslí, že je škaredý, že babke sa to nepatrí hovoriť atď. Preboha, veď ty musíš vedieť, na čo reaguje! A keď na nič, upozorniť ju, že ešte raz a bude nasledovať trest alebo zákazy, a potom to aj dôsledne dodržať. Proste si na základe poznania svojej dcéry niečo vymysli, deti sa nedodávajú s manuálom, tak tvorivo uplatni niečo zo seba!
Aky trest si jej dala, ked to urobila znova? Trojrocne dieta uz chape velmi dobre, netreba jej to pat krat opakovat. Len musi pocitit dosledok svojho konania. A to nemyslim ani nahodou telesny trest.
@lenkakravcova myslis, ze capnutie po zadku je to najspravnejsie, ked sa dietatu nepaci, ze jeho babka capla jej maleho bratranca? To mozes pubertiakovi robit kazanie o nevhodnosti fajcenia s cigaretou v ruke
Myslim, ze s vychovou by si mala zacat u svokry a nie u dcery. Capnut dvojrocnemu dietatu po rukach za to, ze nieco vylial? Ja sa vobec nedivim reakcii tvojej dcery. Keby babka zobrala handru a povedala chlapcovi - pod utrieme to spolu, tak by jej sotva tvoja dcera povedala, ze je skareda. Deti si taketo veci zafixuju na dlho. Ak povie manzelovi, za je skaredy len tak, ak jej nechce nieco dovolit napr. to je o inom. Tam treba upozornit, ze takto sa o otcovi nerozprava, ze je z toho smutny, ak by sa to zopakovalo, povedat dietatu, aky trest bude nasledovat, ak to este povie, ak to bude po treti krat nasleduje trest. Nie fyzicky samozrejme, posadi napr. na stolicku bez hraciek na tri minuty a zopakovat, preco tam sedi. Nasledne sa otcovi treba ospravedlnit