Ahojte.
S partnerom sme spolu 5 rokov, necelé 3 žijeme v zahraničí, máme dvojročné dieťa. Mám však veľkú dilemu, čo s Vianocami. Partner ich chce tráviť v trojici doma, ja by som chcela ísť na Slovensko k mame a bratovi. V našej rodine sú Vianoce skutočne o rodine, teda že sme spolu (teraz nás je už málo). Partner však nechce, tvrdí že minulý rok sa mu u nás nepáčilo (žil tu predtým ako sme sa odstahovali 3/4 roka, a problém nebol). Ja zas nechcem byť mimo rodiny, teda nechcem nechať na Vianoce mamu len s bratom.
Je ochotný prísť na SK na 2 dni (25., 26.) ale to je už môjho pohľadu “neskoro”.
Neviem čo mám robiť. Buď sa pozerať na odutého partnera, ktorÿ povedal že na Slovensku nepohne ani prstom, ale byt s rodinou, alebo ostať v zahraničí s výčitkami svedomia a Vianoce si “neužiť” naplno.
Prosím o rady len ak sa viete skutočne vcítiť do mojej situácie! Ďakujem
25 a 26 sú predsa sviatky, myslím si, že to je férový ústupok, asi chce mat Vianoce so svojou rodinou teda tebou a dieťaťom, nie niekde v cudzine u svokry a švagra a ešte ak je tam aj jazyková bariéra tak sa mu už vonkoncom nečudujem.
Rodina ste vy traja, mali by ste Štedrý večer stráviť spolu doma, návštevy rodičov až na ďalšie dni.
Odkedy som sa vydala, vianoce sme stravili doma, bez mami, bez surodencov. 25.sme sli k nasim, 26. K jeho rodicom. Inokedy prisli oni. Nikdy nie 24. Ten den patril nam. Priatela chapem. Skuste jeden rok,mozete to striedat. Sviatky su do Troch kralov. 😉
Asi sa nechapeme. Viem do kedy su sviatky, ale ja hovorim o Vianociach.
Nejak nerozumiem tej logike teda.. na Vianoce predsa ludia nemaju byt sami. Tak preco je take nepochopitelne, ze nechcem nechat mamu s bratom samych.
Tak proste chce byt v trojici - on, ty, vase dieta - cize so svojou najblizsou rodinou. Neviem co je na tom take nepochopitelne. 25. a 26. su stale Vianoce. Radsej by som to urobila tak ako to chce tvoj partner nez si trvat na svojom a pozerat sa cele sviatky aky je zduty. Ano, sviatky su aj o rodine, ale vsak vy pojdete za rodinou cez sviatky. A dalsia vec, tvoja mama alebo brat nebudu sami, budu spolu. Kebyze nemas brata a mama by bola sama, alebo by si uz nemala mamu a brat by bol sam, tak to by som skor chapala, ze to tak nechces, ale ked budu spolu, aky problem. A mimochodom, co mama a brat na to hovoria, tiez tak strasne trvaju na tom, aby ste tam boli uz 24.?
@cicamica práve že čo čítam odpovede tak ostatný chápu ale ty nie. Vianoce ste už trávili s tvojou rodinou a teraz nechceš ty urobiť ústupok na tú najlogickejšiu vec, že manžel chce rodinné Vianoce len s vami tromi a potom chodiť po návštevách za ostatnými aby si bola teda aj s nimi.. neboj mama a brať nebudú osamelý a možno práve ony skôr pochopia prečo by si mala ostať na Vianoce len s mužom a dieťaťom
Nesúhlasím s tým, že rodina ste teraz len vy traja. Raz tá matka porodila, je tam pokrvne puto, nie je niekto, koho si vymenila za frajera/nový zivot.. tak keď cítiš, že chceš byt s nou, tak to skus nejak vybartrovat s mužom. Povedz mu, že tie Vianoce pre vás sú strašne dôležité, že nevieš, koľko rokov tu ešte mama bude a navrhni mu za to niečo, za čo by si inak pindala(futbal, chata s kolegami a pod). Pre mna sú tiež Vianoce o tom, že chcem byt s rodinou(to znamená prioritne moji rodičia, muž to akceptuje, že chodíme k ním každé Vianoce a aj s detmi chodíme/budeme chodit, kým budú zit).
@cicamica samozrejme, že je to rodina ...len vy traja ste už nová rodina ..to som sa snažila povedať /a aj niektoré ďalšie mamičky/ nie je možné si tvrdohlavo trvať na svojom
Čo keby sa ešte manžel rozhodol, že tráviť Vianoce so svojou rodinou, bol by na svete ďalší spor?
Nikto nehovoril o ignorácii ...1. a 2. sviatok vianočný sú dni na návštevy rodičov /z jednej aj druhej strany/
Inak nerozumiem načo sa pýtate, keď aj tak neakceptujete iný názor ako vlastný.
Manžel chce možno vytvoriť vaše vlastné tradície a urobiť aj pre vaše dieťa VAŠE spoločné Vianoce. Chápem, že rodinu máš rada a chcela by si byť so všetkými, no tvoj manžel to nechce. On už robil čo si chcela a Vianoce trávil aj s ostatnými a ty nedokážeš ani len raz ustúpiť a pochopiť, že on chce byť teraz iba s vami. Nebráni sa tomu aby ste hneď na ďalší deň šli za tvojou rodinou ale nie, ty rozmýšľaš ako ho presvedčiť alebo donútiť a bolo by ti jedno, že on sa trápi a že jemu sa sviatky páčiť nebudú. Si podľa mňa egoista a podľa toho si to aj zariadiš a radšej sa budeš pozerať na "oduteho" manžela ako by si mala uznať, že hlavne ste rodina už vy traja. (Samozrejme že aj ostatný sú dôležitá rodina, ale manžel a deti by vždy mali byt na prvom mieste).
Podia mna sa moc sustrediš na datum. Ja mam taku istu situaciu mamina bola u nas minuly rok no na Vianoce chcela byt doma koli bratovi -Lebo on nema zenu deti. Lenze medzi nami je ocean. Z nemecka Nie je problem dojst na Sk hocikedy aj na kratko. Pre mna vianoce su o tom byt s mamou. Ale odkedy som manželka matka Vianoce su o tom byt hlavne s mužom a dietatom aj ked mi mama chyba. Jedny vianoce bol aj mm na Sk Mozno si to niekedy zopakujeme. Aj teraz mamina k nam pride až po novom roku. No nic darceky pre nu mam stromcek este bude a budeme mat vianoce 2x. Uplne v pohode by som brala toho 25. 26. My slavime vianoce aj u svokrovcou. Inokedy oni u nas aj svagrovci a niekedy aj 17dec ked svagrovci chodili na vianoce prec.. kto chce problem si vyrobi kto nechce ho nemusi mat..
@michalcanka egoista je jej manzel, keď vie, že ako jej na tom záleží a nie je ochotný urobiť ústupok, hlavne keď mu jej mama bola dobrá na to, aby u nej rok bývali.. a muži sa na to nepozerajú tak, že oni traja sú rodina a chcú si spravit vlastne Vianoce, tam bude nejaký trápny dôvod, že chce cely deň preležať pri telke na gauči a u svokry by sa asi musel zapojit do priprav🤷🏻♀️
Suhlasim a tiez sme mali pred prvymi spolocnymi Vianocami o tomto hadku.Nevedela som si predstavit byt s pol rocnym miminom a muzom sama doma.Pre niekoho zvlastne ...tak nech nepohne prstom je to od neho hlupe davat podmienky.Este moze aj doma zostat.V tomto som egocentricka a nikdy by som rodicov samych na Vianoce nenechala.
@lula313
@cicamica
@lula313 v manželstve by malo fungovať niečo také ako ústupky a kompromis. Tie slová si vygoogli. Nie len dupať nôžkou, že takto bude a hotovo, lebo chcem. Boli už Vianoce podľa jej predstáv a teraz by bolo na čase aby aj manžel mal Vianoce aké sa budú páčiť jemu. Možno to striedať časom ale nie silou mocou presadzovať svoje. Mužovi by tu už každá vravela, že je mamin cecok a nech je pekne so ženou a dieťaťom a stačí ísť na ďalší deň po návštevách.. a možno ty máš takého muža čo sa chce len váľať na gauči ale napríklad ja čo poznám, tak práve že na návšteve nič nikto nemusí robiť. Je tam ako hosť a domáci pripravujú veci podľa seba. Ale jeho dôvod nie je dôležitý. Je jedno či tam nechce ísť lebo mu tam nechutí, alebo že sa chce na štedrý večer pozerať len na najbližších alebo hocičo. Dôležité by malo byť aj to čo chce on
@michalcanka Ano, ale on je ten, ktorý kompromis nechce urobiť. Keď viem, že je pre niekoho niečo dôležité, tak nepojdem hlavou proti múru, ale snažím sa svojej polovičke urobiť radost a dopriať jej, aby bola stastna. Keby mal padny argument, prečo tam na Vianoce neist, tak to autorka pravdepodobne uvedie, mne príde, že to je len mužov truc. A keď mi chodíme k rodičom na Vianoce, tiež nejdeme ako bufetaci na hotové, ale idem deň pred pomôcť ošúpať zemiaky na salat a v deň Vianoc tiež idem pomôcť s obalovanim, aby to nebolo len na rodicoch..
@michalcanka nevysvetliš. Niekto mà aj Vianoce zamienku na hadku. Kazdy mà ako si zariadi. Len potom chudaci ti “oduti” partneri. 😁ale co uz .. co si vybrali stym “musia” žit.
@eliska13 môže doma ostať a nebyť na Vianoce s vlastným dieťaťom.... to by teda bolo vážne super riešenie 😁🤦 . Môj by kvôli dcérke šiel aj do pekla aby bol v takéto chvíle s ňou ale tiež by šomral a nepáčilo by sa mu... Je to muž ale na dieťati mu záleží zo všetkého najviac na svete. Síce áno, nie každý je taký...
@lula313 nechápeš čo píše @michalcanka a ideš si svoje. On už kompromis urobil keď trávil Vianoce s jej rodinou..... Mne by to tiež vadilo byť u matky môjho partnera. Nemám na to špeciálny dôvod, len ju extra nemusím a radšej som doma v kľude aby som mohla byť sama sebou a nie dávať si na všetko pozor. Vianoce sú pre mňa dôležité a chcem ich tráviť pokojne a šťastne. Pre neho sú to stále cudzí ľudia aj keď už sú technicky rodina .... .
Autorka má šťastie, že nemá manžel rodinu kde by tiež silou mocou chcel ísť. Potom by tu bola tiež diskusia, že ktorým rodičom ísť. Tam by bola rada tá istá, raz tak raz tak... Buď si autorka z tejto diskusie niečo vezme alebo si presadí svoje. Dosť žien jej tu už svoj názor povedalo
@lula313 tomu sa hovorí neodtrhnuť sa od maminej sukne. Deti prišli na tento svet aby sa od svojich rodičov keď vyrastú odsťahovali a založili si novú rodinu a tak aj vytvorili vlastné zvyky a tradície. Rodičov majú chodiť navštevovať, ale už majú žiť svoj spoločný rodinný život bez rodičov.
@lula313 preco on co kompromis nechce, ved jej ho navrhol, 25-26.12 to su este stale vianoce al.len 24.12 vecer su vianoce...a predsa min rok tam boli....
Okrem tohi moze ich zavolat ku sebe do nemecka par dni sa potlacua al mozu zabezpecit penzion
A tiez si to zober opacne on ide proti muru lebo neurobi ako ona chce....a ona preco z lasky k muzovi neustupi a.
To si nenechaj. Ked mlady nerozumie, co znamena byt na vianoce SPOLU, tak nech je sam. Ty odcestuj za mamou. Aspon na dva tyzdne, nie na dva dni.
Vianoce s nechapavym partnerom si mozte spravit trebars stvrteho februara alebo dvanasteho juna.
@cicamica keď som sa vydala a odsťahovala, tak som si tiež nevedela predstaviť Vianoce bez mojej maminy a sestry (oca nemáme), ale manžel chcel byť tiež doma len s nami. Pre mňa to bolo ťažké, ale zas som chápala, že on má tiež svoju rodinu s ktorou by chcel byť, ale nebude a tak som súhlasila a netrvala natom, že musíme byť s našimi a manžel tiež natom netrval aby sme boli s jeho rodičmi. Prvý rok to bolo pre mňa zvláštne, lebo som si uvedomila, že už to nie sú tie Vianoce pre mňa, kde som ako malé dieťa a kde je všetko čarovné, keďže som všetko čarovné musela vytvoriť ja s manželom, už to nemalo tu atmosféru, ale ďalší rok to už bolo lepšie a aj ta atmosféra bola krajšia a hlavne keď sa nám narodil malý, tak som si uvedomila, že teraz ja som tu nato aby on mal čarovnú atmosféru. Už teraz som si uvedomila o čom skutočné Vianoce sú a to je o obdaruvaní. Už nie som ja ten príjemca krásnej atmosféry, ale ja ju chcem darovať a to darovať svojmu manželovi a hlavne svojim synom. Pouvažuj nad tým a hlavne počúvaj svojho manžela, nechci robiť silou mocou, len to čo ty chceš, lebo to je začiatok konca. Manželstvo je o obete a o tom chcieť toho druhého urobiť šťastným, ak svojho manžela miluješ, snaž sa ho urobiť šťastným (nie tvoju mamu a brata), lebo ak si pôjdeš stále len svoje a nebudeš počúvať aj jeho potreby, tak potom skôr či neskôr vaše manželstvo skončí (a áno začína to na týchto banalitach). Ty si niečo ako keby som videla seba, keď som sa od našich odsťahovala (hrozne som bola na nich naviazaná), ale nechcela som nikdy ublížiť svojmu manželovi a tak veľa krát som sa veci na aké ho bola zvyknutá vzdala a vieš čo sa stalo? Nič. Neubudlo zo mňa a hlavne naučila som sa manžela počúvať a vnímať aj jeho potreby a on robí to isté, lebo vidí, že ja ho počúvam tiež. Toto je tá komunikácia v manželstve a tá obeta, počúvať sa a netrvať tvrdohlavo na svojom, lebo ak sa toto partneri nenaučia ich vzťah skončí. Porozmýšľaj 🤔
Vy 3 tvoríte novu rodinku. Tak hladaj spôsob ako si užijete sviatky vy 3 a az potom tvoja mama a brat s tebou.
Vies, on toez moze navrhnúť, ze chce, aby ste boli u jeho rodiciv a co potom?
Ked proste 25.26.12. to urcite nie je po sviatkoch, tie su do 6.1.