Dobrý večer, prosím poraďte mi, som zúfalá😪. Náš problém spočíva v tom, že naša dcérka zrejme trpí traumou na alkohol, Manžel mal pred tromi rokmi 40.narodeniny,bola oslava a manžela videla naša dcérka,vtedy 5 ročná, keď ho doniesli do perín opitého, odvtedy sa to s nou ťahá, dnes má 8 rokov a stále nechce spať sama, len s mužom, akonáhle odíde zo spálne, začne plakať a hľadať ho, že kde je, že či išiel piť pálenku, som už z toho fakt vyčerpaná, ako postupovať,myslíte, že by som mala osloviť detskú psychologičku? Za všetky odpovede vopred ďakujem 😔
@drobcek83 to čo opisuješ sa stalo vtedy prvý a posledný krát, čo ho videla v takom stave?
@alexnina777 v takom stave len raz, ale odvtedy mu ráta, koľko pohárikov vypije na každej oslave, on len vybehne von z domu vyvenčiť psa a už ho hľadá, či nešiel piť pálenku, chodí pomáhať aj bratovi na stavbu, aj to mi neraz povie,, maminka zavolaj ockovi, či nepije palenku'', alebo akoby sa chcela len na hlase uistiť, že nepil, som z toho naozaj zúfalá 😔
@drobcek83 otec alkoholik, dcéra preberá za neho zodpovednosť
Zrejme bol vtedy na šrot a dieťa má naozaj traumu
K psychologické zober nielen dcérku, ale aj toho ozrana, aby mu psychologicka vysvetlila čo robí vlastnému dieťaťu
Mizes kontaktovať napr CPPaP, nepotrebuješ ani výmenný lístok
@pribinak za to ze sa raz opil je alkoholik? Neprehanas trochu?
@drobcek83 tu nie si povinná sa spovedať, ale keď už to tu chceš riešit, tak treba povedať všetko, pije často, denne, pravidelne? deti vedia a vnímajú, toto je absolútne zlé, tolerancia alkoholu je rovnako zlá
ako tolerancia drog, deti vnímajú čo sa deje s opitým človekom, vníma tiež tvoje reakcie a strachy na to a preberajú tú zodpovednosť za opitého , pripadne strach, čo sa s ním bude diať.. áno je to traumatizujúce, a 8 ročné dieťa už je veľké, rozumie tomu.. s touto traumou jej pomože len nulová tolerancia alkoholu v dome…
@vanilkovazmrzka čítaj ešte raz…evidentne sa alkoholu nevyhýba, nevie kontrolovať pitie, dieťa má odpozorované jeho správanie …mne vychádza z toho alkac
Ale to je jedno, podatatne je, aby matka ošetrila dieťa
Keď sa dieťa chce na hlase otca telefonátom uistiť či nepill pálenku??? to dieta má traumu nie z toho čo sa stalo raz keď bol na šrot, ale z toho že sa to deje pravidelne… autorka by mohla napísať fakty ak chce o tej téme diskutovať a poradiť, to je pravda
Tu podla mna vobec nie je problem nejaka oslava 40tky. To 5 rocne dieta by na to uplne zabudlo a ani by nevedelo, co je to alkohol. Ja mam 6 rocnu, vie, ze mama si obcas da pohar vina ( nevie, co je vino, len, ze to nie je pre deti). Ze papi si raz za cas kupi pivo, pozna slovo, ale nevie, co robi pivo. Nie aby este pocitalo, kolko kto coho vypije. Takze neklam sama sebe, problem nema dcera, ale ty a manzel. Vzala si si alkoholika, ktory to prehana stale, ale na oslave to prehnal az tak, ze sa to dcere vrylo do pamati.
@amelie2017 nemôžem napísať, že ho v takom stave videla viackrát, bolo to len raz a naozaj bol na šrot,myslela som, že časom na to zabudne, ale je zjavne, že to má hlboko vryte v pamäti a stále sa k tomu vracia 😪
@drobcek83 sorry, ale asi nepíšeš všetko, lebo trauma z jedného vypitia si? A ešte taký slovník?
Asi to slovo dieťa počuje často. My teda si dáme sme veľmi spoločenské typy, aj opitého človeka už videli deti, ale sa to nerieši. Zvláštne, že 3 roky ju to drží, to si jej vtedy nemohla povedať iné, ale je je otec na mol? Veď to vôbec nemusela vedieť.
...ten manžel, ktorý Ti robí zo života peklo a zvažuješ odchod?
Prepáč, že som si pozrela témy do ktorých si prispela...tam je toho zrejme viac,ako píšu vyššie...nie len jedna 🐒..
Nooo a sme doma
@miskakyska jaaaaj tak potom zbytocne klavesnicu drat
5 ročné dieťa si 1 večer nemotorného otca nemôže pamätať. Keby ste mali obaja rozum, tak jej vtedy poviete, že ocino je veľmi unavený tak ide spať, vybavené. Nemusíš nám tu klamať, máš doma alkoholika a namiesto odchodu nechávaš trpieť dcéru.
@drobcek83 to nemohlo byt raz, moje deti slovo palenka ani nepoznaju.
Ahoj, ja s touto traumou žijem celý môj život. Nesiem si tie úzkosti aj v dospelosti.. rieš to kým je malá a dá sa s tým pracovať. Ona to nemá z toho, že ho videla raz na mol, toto musela zbierať roky.. stačí, že tatko si capne trošku, vycíti to a úzkosť je tu. Hovorím z vlastnej skúsenosti, môj otec sa neopíjal taktiež do nemoty ale vadilo, aj keď mal hladinku.. rozpoznám hocikedy na diaľku, že pil ani ho nemusím vidieť a počuť.. nesiem si to aj vo vzťahu a tak isto aj ako rodič..Ak to chcete vyriešiť tak treba 100% absenciu a nevrátiť sa k alkoholu nikdy, alebo až po veľmi dlhej dobe. Držím palce nech to vyriešite
Toto nie je z jedného rázu. Jeden raz si jej mala povedať, že otcovi je zle, ale zajtra bude v poriadku. Ale zrejme si jej povedala, že otcovi je zle, lebo pil pálenku. Tak si zafixovala, že vždy, keď ma otec v ruke pálenku, tak sa opije a bude mu zle. Keď si nevieš sama poradiť, tak chod za psychologickou, toto je extrémna reakcia, ak sa to stalo raz.
@pribinak otec alkoholik? Raz sa opil. To nie je alkoholizmus
@martinka13 raz sa určite neopil….
Išla by som s nou k psychológovi, pripadne ja sama a ešte lepšie aj otec.
Rovno by som jej aj vysvetlila ze je to normálne ( aj keď možno nie pekne) ze dospelí pijú, Aj to ze im je Potom zle. Ratanie pohárov by som zrušila. Išla by sa hrať za deťmi alebo by na akcie nechodila. Toto malo byt spravené dávno. Rovnako otcovi treba prehovoriť do duše, či chce aby si ho dieťa pamatalo sko ozrana. Moja videla ocinka opitého spat na trávniku ( mame dom) a do dnes si robí srandu z toho, lebo sme ti vsetcinotocili na srandu... proste sranecsa, velmi neverím ze z jednej takejto situácie keď sa správne reaguje vznikne toto co píšeš + si to nechala 3 roky sa vyvíjať.
@miskakyska neviem ako sa pozerajú témy do ktorých autorka prispela, áno je absolútne zjavné že to dieťa nemá traumu z toho, že sa toto stalo raz pred 3 rokmi, autorke som to napísala, lebo myslím že je to pre to dievčatko vážna vec, a určite to treba s ňou riešiť, zjavne v slovenských rodinách je pálenka traumatizujúca pre veľa detí..smutné..
Naco je dobre takto skreslovat realitu a ziadat o zbytocne rady. Staci si pozret tvoje predosle temy. Tvoj muz je alkac a dieta uz je poznacene z patologickeho prostredia. Komu niet rady tomu niet pomoci. Nenicis zivot len sebe ale aj svojej dcere ked tam ostavas.
Z toho čo píšeš sa nedá jednoznačne povedať či má dieťa traumu z otcovho pitia alebo z toho že mama kvôli alkoholu vytvára pred dieťaťom konflikty.
Je možné že dieťaťu podsúvaš hodnotenie manželovho správania aby si vytvorila dojem že on je zlý? Je možné že nám podsúvaš názor že dieťa potrebuje psychológa?
Prestaň manipulovať dieťa, psychológa a MK aby ti potvrdili že máš riešiť alkoholika. Ak ním naozaj je rieš to ako dospelá zodpovedná žena.
@pribinak tak autorka píše inak...
@drobcek83 áno môžeš osloviť detskú psychologickú.
Ale ešte jedna dôležitá vec: vaša dcéra nemá traumu z alkoholu, ale z opitého otca