Viem, ze je tu takychto tem vela, ale aj tak potrebujem vyrozpravat. Byvame nieco vyse 3 roky v bytovke na najvyssom poschodi, pod nami byva suseda dochodkyna. Mam 1 dceru, s ktorou v podstate travim malo casu doma. Vstava o 7.30, doobeda je v jasliach, potom sme vonku, ked prideme domov, tak sa potichu hrame na koberci alebo aj pozerame telku. Ked pride muz domov, vacsinou ideme este niekam von. Spat chodi o osmej. Ked este nechodila dcera do jasli, chodili sme casto k nasim, takze sme neboli doma. A napriek tomu len co dcera niekedy urobi vacsi hluk, napr. dnes asi minutu hrala s muzom futbal a skakala pri tom, suseda uz buchala na radiator. Minule som si o 21.50 vytahovala pyzamo z posuvnej skrine, uz trieskala metlou do stropu. Ona totizto vraj strasne pocuje tu nasu skrinu, hoci sa ju snazim otvarat pomaly a jemne. Minule dcera vyliala cistu vodu z flase na logii, kvapkalo jej to na vonkajsiu stranu logie, uz doletela k nam ako keby som jej tam mocku vyliala. Za kazdy takyto "priestupok" z nasej strany sa msti tym, ze v noci (hocikedy aj o druhej v noci) naschval trieska oknami a dverami, na co sa vzdy zobudim.
Vadil jej klavir, na ktorom som hrala, tak som ho predala a kupila si elektricky (drahsi o 600 eur, ale koho to zaujima). Do detskej som kupila vlneny koberec, aby co najviac tlmil zvuky. Ked chodim, davam si pozor, aby som nedupala.
Je to dochodkyna nad 60 rokov, vychovala v tom byte 3 deti.
Ja som ten typ, ze si beriem hrozne veci k srdcu, a preto v tom byte nie som stastna. Chcela by som ist byvat do domu, no uvedomujem si, ze je sialene kupovat dom a zadlzovat sa kvoli jednej susede. Neporadite nejaky tip, ako sa s tymto vnutorne vysporiadat?
koberce by malibyt najmenej na 75% ploche v celeom byte. Klavir do bytu kupovat je zly napad. Mne by to srasne vadilo a mohol by tam byvat aj Mozzart. Male prkotiny ako ze jej vadi suflada v skrini by som ignorovala, mozno jej povolia nervy skor a odstahuje sa ona. Musi si uvedomit ze byva v bytovne nie horarni. Od 8 rano do 22hod. si rob vsetko co chces s nou vobec nediskutuj, ked sa pride stazovat ani jej dvere neotvor, ani jej na to neodpovedaj.
Pani dochodkyna sa mala pocas zivota viac posnazit a nasetrit si na rodinny dom, ked chce mat vo svojich styroch stenach ticho jak v hrobe. Chapem, ze sa v tom byte citis ako na minovom poli, ked opat pride uder. Ucta k staremu cloveku je jedna vec, ale ty a tvoja rodina teraz nemozte chodit doma jak na ihlach, aby ona mala klud. Nie je normalne, aby si nemohla otvorit v noci skrinu ??? Skusila by som sa jej opytat ako matky, ako sa jej podarilo v tichosti vychovat 3 deti. Vymenovala by som vsetky veci, ktore som zariadila, aby som eliminovala hluk v byte a poziadala ju o vacsiu tolerantnost, ze viac uz spravit nemozte, bodka.
kašli na nu...my bývame v rod. dome a tiež žiadna výhra....Napr. včera sviatočny den a oproti cez cestu namakany syn majitelky si tam prišiel umývať kolonu áut z firmy - vapkoval cely boží den. Ked som sa nedávno v nedelu za ním vybrala, že ved umývať autá, prud vody z tej vapky je hrozne hlučný, nedela poobede, celá ulica plná vody, ešte ma šťavnato tituloval a aj tam poslal. Ale tu ide o deti preboha a nerubeš tam drevo. My sme mali v byte klavír a nikdy nám nik nepovedal ani slovo, ked dcera hrala.
Pozvala by som k sebe kamošky aspon 3-4 aj s deckami a potom by som hej povedala, ze toto bol hluk a nie to co robi vaša mala, aby mala porovnanie A este by som povedala, ze za každé zobudenie vašej malej nech sa nachysta na ďalšiu detskú party
@pribinak malu nastastie nebudi, ale mna ano, kedze mna zobudi aj ked spendlik na zem spadne.
moj problem je, ze mam nedostatok asertivity, takze keby urobim tu party s deckami, ako sa poznam, bola by som z toho pekne nervozna. Viem, ze musim na tejto svojej stranke, myslim asertivite, zapracovat
Ved to, asi ste az prilis ticho, ze ked suchnu dvere, je ohen na streche. Pani asi nevie, co je to hluk.
@jeannna to mas pravdu. Ja ani navstevy s detmi nepozyvam. Vcera som mala prvykrat presne po roku vacsiu navstevu (normalne k nam chodia len moji alebo manzelovi rodicia), boli u nas 3 moji kamarati, takze bolo u nas viac vravy ako zvycajne, odisli AZ o 20.30, takze to asi susedu tak rozzurilo, ze musela v noci opat trieskat oknom a rano buchat na radiator. Asi by som fakt mala zacat robit vacsie party
Ale teraz vazne, erienka, nerob si z nej stres, neobmedzuj svoje dieta ani seba v uplne normalnych beznych veciach, tato teta to aj tak neoceni, dobra povaha asi nebude, ked vam robi naprieky, bucha dverami a oknami o polnoci. Je rozdiel, ked sa hluk vyraba umelo a ked vyplyva z kazdodenneho zivota. Treba ju inteligentne poslat do teplych krajin a vypustit ju z hlavy.
A ked sme uz pri tych susedskych vzahoch, ja byvam v rodinnom dome. Susedov nemam zlych, ale radi si vypiju. Maju psa, svajciarskeho ovciaka, ktory je chudak cele dni zavrety v koterci bez strechy, pod sebou ma zhnite dosky, pravidelne ho nepustaju von, takze si tam robi svoje potreby, smrad priserny. Byvame hned pri ceste a tento koterec susedi s nasim plotom, ako mam garaz. Mne je toho psika luto, tak k nemu chodim kazdy den, pustim ho na 20 min, dam mu nazrat, cez vikendy ho beriem na prechadzky. Vela ludi si mysli, ze je to moj pes, lebo len mna s nim vidia a krutia hlavami, v akom prostredi ho necham zit. ...
Aj som s nimi hodila rec, ze si ju zoberiem k sebe, ale ani pocut. Kedze mam zvieratka rada, robi mi to nenormalne zle.
@erienka Odstahovat sa....a dom kupit hlavne kvoli sebe😉
Teta môže byť šťastná, že nemá nás za susedov... máme 4 deti, z toho 1 hluché. Bývame v rod. dome a suseda vedľa v dome povedala, že nás bežne počuje.... Mne je to jedno, nech počuje, s dcérinou diagnózou som ju oboznámila.... Aj obecný úrad vie o dcérinej diagnóze - keby sa chcel niekto sťažovať...
Tvojej susede by som ani neotvárala, mohla by aj dieru vystáť pri mojich dverách.... a keď búcha na radiátory? No tak jej odbúchaj aj ty.... A navzájom si vyhrávajte.... 😀 😀 😀 😀 😀 😀
A ešte aj v rod. dome môžeš natrafiť na sprostého suseda..... nás sused udal za 10 cm - toĺko sme posunuli plot do cesty - musíme všetko prerobiť.....niet nad dobrého suseda.
@erienka vsetko zalezi vsetko na ludoch ako sa k tomu postavia...susedia pod nami maju psov, aj my mame a ja psy milujem, ale nas nikdy nebol taky stekavy ani nic ani nevieme my, ze ho niekedy mame, ich psy len sa nieco suchne uz maju hysaky a stekaju a revu atd...pani v takom veku ako opisujes nad nami o 5 rano si zvykne vyklepat tri rezniky, postel ma taku, ze proste vieme o kazdom jej pretoceni, ked boli jej vnucata mensie tak boli ako stado doslova...a nikdy sme si nic nevycitali nikto v bloku, pritom by som povedala, ze zije cela bytovka, ako jasne ked sa na nieco take zobudim, jasne ma to nas...rie, ale zeby som chodila po susedoch to nie... proste trochu vzajomneho respektu..inak mna by nikdy nenapadlo sa stazovat na male dietata atd..lebo vsetky placu...a riesit take blbosti....niektori ludia maju malo starosti.... ked bude mat nejaky problem, ja by som povedala, ze aj ona vychovavala deti, tak ako by mala chapat ake su a co robia... nemam rada to, ked ludia zabudaju na to, ze aj oni boli v tom stadiu zivota....
Kundalini joga alebo zazen meditacia.
Mám dve malé deti a neobmedzujem ich.. susedov nad nami sa vždy pýtam, či im vadí hluk a vždy mi pozorne odpovedia, že sú to malé deti.. susedia pod nami sú mi ukradnuti, oni neberú ohľad na nikoho ani ja nemienim.. a ani nebudem.. neobmedzuj sa v bežných veciach a uc sa tej asertivite (v tej mám aj ja medzery)..
Podobny problem sme riesili my. Susedom pod nami vadilo vsetko, kazdy "hluk! a hned to riesili rovnako, teda trieskanim do radiatoru alebo steny. A potom samozrejme volali mestku policiu. A to sme nerobili ziadny hluk ale rovnako sme otvorili skrinu vecer alebo som isiel z obyvacky do kuchyne. Tento cirkus robili vzdy po 22:00. Do 22:00 ani nepipli a nic im nevadilo, aka zahada 🙂
Takze tu mas riesenie. Zabudni na nejake oficialne riesenie niekde na urade, s takym clovekom sa ani nedohodnes. Na takeho cloveka plati len jedno: SILA ! A bude ticho. Ta babka vidi, ze vy jej ustupujete, tak si dovoluje k vam a to je chyba. Ja som pekne nabehol viackrat k susedom pod nami, to bola taka pofiderna socka familia pomaly jak z modreho z neba, par hadok na chodbe, aj miernych vyhrazok. Ked zabuchali, zabuchal som im naspat tri krat tolko. A asi pochopili, ze s nami nevyhraju, tak teraz su ticho a uz nebuchaju.
Nabehni k babke, navrieskaj na nu zakazdym, treskni jej v noci tiez po radiatore, nech ju prekoti. Ked nabehne babka k tebe a zacne ti nadavat, vsetko si nahravaj na tajne na telefon ! Ano, to je dokaz a pre teba plus keby nahodou si to uz riesila s policajtami. Ja som si nahraval rozhovory s tymi dementnymi susedmi, aj ked som ich nikde nepouzil, ale je to dobra vec preistotu. A uvidis. Drzim palce.
pozeram, ze si tehotna, takze pani suseda bude zanedlho banovat za starymi dobrymi casmi, ked ste mali jedno dobre tiche dieta. Ledaze by sa ti narodilo dobrucke babatko, co prespi cele dni a noci 🙂.
je pravda, ze kedysi boli vsade koberce, ktore veeelmi dobre izolovali zvuky.. dnes by sa pod plavačky mala davat specialna kročajova hlukova izolacia, ale.. davaju ju ludia? asi moc nie... a ono to potom fakt vsetko velmi pocut...
ale zase , aby si nemohla ani skrinu otvorit, to je chore....
pani by som vysvetlila, ze proste mas male deti a ona mala 3, tak by to mohla chapať a ked to inak nepojde a nevies to vnnutorne spracovať, co verim, skuste byt predat a kupit si byt niekde ine.... ine riesenie asi neexistuje.. dochodcovia uz maju svoje muchy niekedy a niektore veci proste nechcu pochopit...
ak sa snazis byt tolerantna a nestaci to, tak hold, ina cesta asi nebude...
alebo jej povedz, ze ak jej toto vadi, odidete k rodicom a tento byt PRENAJMETE STUDENTOM ... ti si tam budu robit mozno aj žurky po nociach,a le to uz tene potom bude jedno....
Mozno sa pani naplasi a bude tolerantnejsia...
Toto skusil jeden pan, co to pisal na streche, ze mal problem takto so zahradou, kde chodil na vikendy a sused sa furt stazoval.. on si najal kamosov, co tam chodili a robili si tam zurky par dni po sebe... vikendiky a tak... stacilo ich par.... sused sa stazoval a on mu s kamennou tvarou povedal, ze kedze spolu nevychadzaju, on sa rozhodol tu chatku prenajimat na rozne akcie .. jeho majetok, jeho vec, nie?
Odvtedy ma s panom pokoj 😀 ...
ale musis to zahrat tak, aby si verila, ze to ides spravit.. spomen, ze si tehotna, ze potrebujes klud a toto sa stresuje, tak radsej to budete riesit takto ... 🙂 uplne pokojne jej to povedz, bez emocii...
Ahoj teraz byvam sice v dome ale predtym ked sa maly narodil sme byvali na najvyssom poschodi.. Taketo veci sa mi diali ale len tak ze mi suseda vzdy povedala vo vytahu, no poculi sme ho plakat...tak som povedala no idu mu zubky;)a co ma vas maly novu lopticku( mal taku skakalku),no ma ... tieto byty to je otras ja som sa mesiac budila ked mal sused kasel vnoci.. neries nevies sa vznasat skus sa snou mozno porozpravat ak ta to tazi alebo uplne kasli na to...