Traja súrodenci - dom na polovicu

21. aug 2024

Cítim bolesť a krivdu od vlastnej rodiny a chcem poznať váš názor na situáciu.

Sme traja súrodenci, vyrastali sme vo veľkom dome, ktorý z polovice patrí mojej krstnej a z polovice mojej mame. Krstná je slobodná a bezdetná, a ja som od detstva užívala jej časť domu, keďže v rodičovskej časti bolo niekedy plno. Keď sme so synom navštevovali rodičov, vždy sme bývali v časti domu patriacej krstnej, ktorá už niekoľko rokov žije inde.

Pred 3-4 rokmi mi brat oznámil, že by so svojou ženou chceli dom (bývajú v byte jeho ženy vo vedľajšom meste). Začal sa ma pýtať na moje plány a obával sa, že naša sestra s jej bohatým priateľom by sa mohli pokúsiť získať celý dom. Brat sa s naším otcom neznesie, a jeho žena nemá rada našu rodinu. Hoci som mu naznačila, že to nie je dobrý nápad, brat stále pokračoval v telefonátoch o dome, sťažujúc sa na otca a jeho správanie.

Pred pár dňami mi otec povedal, že krstná prepísala svoju časť domu na brata, a mama plánuje prepísať svoju polovicu na mňa a sestru. V praxi to znamená, že moje dieťa a sestrine dieťa zdedia každé po ¼ domu, zatiaľ čo bratova žena a jej rodina získajú polovicu (brat je bezdetný).

Som šokovaná a sklamaná, že sa so mnou o tomto rozhodnutí mama ani krstná neporozprávali. Krstná mi povedala, že si myslela, že som s tým súhlasila, a mama reagovala, že nemám byť chamtivá. Cítim sa zradená a zranená, akoby som stratila domov a zázemie, ktoré som v rodine mala. Neviem ako ďalej komunikovať so svojou rodinou, stratila som dôveru v ľudí, ktorých som považovala za najbližších.

irusa
21. aug 2024

názor ??? že je to ich rozhodnutie...ten dom tebe nikdy nepatril a je to ich majetok, tak si môžu s ním narábať ako chcu aj napriek tomu, že ty cítiš krivdu

irusa
21. aug 2024

a v budúcnosti ak ty zdedíš tu maminu polku, tak jednoznačne by som ponukla ju bratovi na odpredaj

janinah
21. aug 2024

Mohla si obstáť s hoľou r.i.t.o.u.....je to len vec,rodina a rodinné vzťahy sú viac...

prasiatko30
21. aug 2024

Krstna moze darovat svoju cast komu chce, aj fararovi, ak by chcela. S tym nic nenarobis

janinah
21. aug 2024

Ja som dom zdedila a je mi len na oštaru viacmenej,bývam inde a musím sa starať a hlavne finančné.Viem,že môžem predať,ale peniaze nemajú cenu,nehnuteľnosť áno a myslím už na potomkov.

h2
21. aug 2024

Máš štvrtinu domu, z ktorého by si ináč mala mať len 1/6. Lebo polovica je krstnej a len z tej druhej máš (v budúcnosti!) nárok na tretinu. A ešte sa ti nepáči? Nevieš, ako sa brat s krstnou dohodol, zrejme mu to nedala len tak, pre "pekné oči".

januska12323
21. aug 2024

Veď máš viac ako by si získala obyčajným dedenim. Krstná aj mama môžu so svojim majetkom nakladať ako uznajú za vhodné. Môžeš byť rada, že ti vôbec niečo chcú dať lebo takýmto prístupom prídeš aj o to.

biba_18
21. aug 2024

@irusa možno nejde ani tak o majetok ako to, že sa krstná s ňou neporadila a mama ju odbila ...

h2
21. aug 2024

@biba_18 A prečo sa mala s ňou krstná radiť? Ty sa radíš so svojou neterou, či synovcom, čo máš robiť so svojím majetkom?

sasa1310
21. aug 2024

Predpokladám, že dom povodne patril ešte tvojim prarodičom. Najvyšší čas si začať majetky nadobúdať vlastnou cestou a neriešiť vlastníctvo domu, ktoré je ešte vo vlastníctve tety, rodičov a bohvie koho ešte.
Okrem toho tvoja krstná nemusí nikomu nič nechávať, nie ste jej neopomenuteľní dediči, takže komu dá svoju časť domu musíš len rešpektovať.

biba_18
21. aug 2024

@h2 ja nie. ale ona to píše nejak tak že mali dobré vzťahy... nie som kompetentná súdiť prečo sa ona cíti oklamaná a či právom...

h2
21. aug 2024

@biba_18 Ale toto nie je vec dobrých vzťahov. Určite mala krstná dobré vzťahy aj s autorkiným bratom. Nevieme, za akých podmienok mu svoju časť domu prepísala.

irusa
21. aug 2024

@biba_18 nemyslím, že krstnej povinnosťou bolo sa s ňou radiť a mama myslím, že reagovala adekvátne...ako osobne by som nikdy neriešila majetky, či s krstnou alebo rodičmi

biba_18
21. aug 2024

@h2 a čoho je to vec ak nie vzťahov? ak sa porozprávam prípadne aj s neterou že jej brat chce 1/2 domu a či ona nemá tiež záujem?

biba_18
21. aug 2024

@irusa ja nikde nepíšem o povinnosti

irusa
21. aug 2024

@biba_18 no veď píšeš, že sa s ňou neporadila, tak ja píšem , že nie je to povinnosť sa s ňou radiť

katica06
21. aug 2024

Navyše teoreticky sa autorkyn brat môže v budúcnosti rozviesť, mať ďalší vzťah aj vlastné či osvojené deti, alebo ako bezdetný darovať svoju časť niekomu hoc aj autorky nej sestre

sasa1310
21. aug 2024

A na mamu si vlastne za čo nahnevaná? Že sa zachovala správne a teda bratovi nedala jeho časť a dala to vám sestrám? Či čo chceš ešte od nej? Veď ona nemá s tým nič, komu teta čo daruje. Mala by si sa zamyslieť nad sebou

h2
21. aug 2024

@biba_18 "či nemá tiež záujem"? Keď za mnou príde niekto z rodiny, že by odo mňa niečo chcel, nevidím dôvod iniciatívne volať iným členom rodiny, či to nechcú tiež.

sasa1310
21. aug 2024

@biba_18 mama ju neodbila. Mama bratovú zákonnú čast rozdelila medzi svoje dve dcéry

biba_18
21. aug 2024

@irusa a napriek tomu môže byť autorka sklamaná, že ...
@h2 no vidíš, ja napríklad by som sa spýtala aj ostatných členov - práve pre pokoj v rodine ...

gaborka28
21. aug 2024

Keď čítam komentáre, asi som čudná, ale mna by to nahnevalo. A vobec nie kvôli majetkom, ale kvôli princípu. Rovnako si myslím, že ak sa už idu deliť majetky - akýmkoľvek sposobom - mali by si sadnut všetci zúčastnení a porozpravat sa o tom. Práve kvôli vztahom. A samozrejme, súhlasím, že je každého osobna vec, komu posunie svoj majetok, ale to naozaj už sme tak na hlavu, že sa v rodinach nemá o takýchto veciach komunikovať? Zvlášť keď tu je to evidentne dielo brata, ktorý ktovieakým sposobom na krstnu tlačil? Naozaj to bolo jej osobne rozhodnutie, ako tu píšete autorke? Lebo chamtivý mi tu príde niekto iný, nie ona. Preboha, komunikácia je základ, už len kvôli tomu, aby neboli napäté vzťahy.

Celkovo považujem tieto majetkové veci za najväčšie peklo v rodinach a nie preto, že niekto nieco dostane a iný nie alebo jeden menej a druhý viac. Ale preto, že každý zaujme postoj “nestaraj sa, je to moja vec”. Ale ak ide o iné veci, tak sa stará každý.

sasa1310
21. aug 2024

@gaborka28 brat na oplátku nedostal svoj podiel po mame

biba_18
21. aug 2024

@sasa1310 nedostal 1/6 zato dostal 1/2 ...

gaborka28
21. aug 2024

@sasa1310 v príspevku sa píše, že mama to este len plánuje. Takze to sa ešte môže zmeniť. Cize stále si stojim za tým, že tieto veci sa majú odkomunikovat predtym. Nech by sa aj rozhodli dat cely dom bratovi, súhlasím s tým, že to je ich rozhodnutie. Ale práve ta nekomunikácia všetko zabija

biba_18
21. aug 2024

@gaborka28 ja to vidím presne tak isto - komunikovať spolu, ak sme rodina a deklarujeme že sme - máme to riešiť spolu ...

sasa1310
21. aug 2024

@biba_18 a? Dostal podiel, na ktory nemal nikto žiadne zákonne právo. Jeho zákonne právo mama prepísala na sestry. Takže autorka v podstate len získala bratovú časť po rodičoch.

sopevka
21. aug 2024

@sasa1310
Pozor! Mama ešte stále žije a ak brat po smrti mamy povie, že nie je dôvod aby sa svojho dedičského podielu vzdal, tak brat má nárok na svoju tretinu podielu! To by muselo byť preukázané zlé správanie voči rodičom.

sasa1310
21. aug 2024

@gaborka28 a ja si myslím, že za života sa nemá nič ohľadne dedičstva komunikovať lebo sa len pokazia vzťahy.

sasa1310
21. aug 2024

@sopevka ja viem, preto autorka nech ešte chvíľu je chamtivá a mama sa môže rozhodnúť úplne ináč