Toxická situácia u nás v rodine

30. aug 2022

Dobry den… radu na vyriesenie asi nedostanem, potrebujem sa asi len vyrozpravat. V rodine mam sesternicu, ktorej uz zomreli rodicia. Ma styri deti s chlapom, ktory nie je prave vhodny partner a otec.. To by bolo nadlho. Kazdopadne ide o to, ze sa stale stazuje, ked pride ku nam, alebo inym tetam na navsetvu, ako ona nema peniaze ani na zakladne veci do skoly pre deti.. Najstarsi ide teraz do skoly, vraj prenho nema ani na tasku.. Tak sa jedna teta zlutovala a odkladala jej pol roka, aby mohla kupit tasku malemu do skoly. Pritom tato sesternica vie popri tychto staznostiach jednym dychom dodat, ako bola u kadernicky, kozmeticky a nechala tam nemale peniaze a pod. No aj tak jej to nikdy nikto nevytmavi, ze sa stazuje, ako nema peniaze na potrebne, ale zaroven rozhadzuje na nepotrebne. Ked sa na to snazim poukazat ja, tak vsetci reaguju, akoby si to uvedomuju, ale stale pokracuju v tomto spravani - pre mna takom, ze sa nechaju vyuzivat… A ja som uz fakt zufala, lebo vidim, ako sami maju/mame malo a z toho si utrhnu a daju takej, ktora si to nezasluzi (o deti sa nestara dobre, riesila ich uz aj socialka, to by bolo nadlho..).. je to podla vas normalne? Ja som este neplnoleta, takze to vyriesit nijak neviem a aj keby som bola, asi s tymto sa nic robit neda. Len potom pocuvat tie reci, ze naco jej pomahali, ked je taka… bludny kruh…proste je to taka toxicka situacia pre mna.

ms_green
30. aug 2022

Viem, že je to ťažké ale v takýchto situáciach je najlepšie presvedčiť sama seba, že to "nie je tvoj problém". Ak si im to povedala, že si myslíš, že z nich len ťahá peniaze, ktorá potom mína na seba a nie na dieťa a oni jej ich stále dávajú, nič s tým neurobíš. Len sa budeš sama trápiť. Ty jej nedávaj nič a keď sa ti začne sťažovať, že nemá na tašku, tak jej povedz, že keby nemíňala na kaderníčky, možno by aj mala a odíď.
Rodinu si nevyberáme, to ale neznamená, že máš tolerovať toxických príbuzných.
Držím palce.

haley7897
30. aug 2022

Pozri, plačeš na cudzom hrobe. Absolútne sa od tej situácie môžeš dištancovať. Jej finančná situácia a neschopnosť hospodáriť ide mimo teba. To, že rodina napriek tomu vypomaha ci už finančne alebo darmi tiež. Oni si evidentne uvedomujú kde matka robí chybu snažia sa ale aby to jej deti pociťovali co najmenej.
Ako píšeš, si neplnoleta, takýmito situáciami druhých ľudí sa nemáš dôvod zaťažovať, tým skôr ze sa ťa priamo netýkajú. Nemáš dôvod ani počuvat a zúčastňovať sa takýchto rozhovorov. Som si istá, že vieš nájsť minimálne 1000 iných zaujimavejsich veci ktoré by si chcela robiť.

cocolino234
30. aug 2022

@autorka to je ten komplex biedy, keď ľudia vyzdvihujú bežné veci ako kaderníčku a popritom nemajú na základné potreby. Nech sa tvoja rodina nechá využívať, toto je toxicita, s ktorou sa budeš stretávať pravidelne a práveže nerozumiem, kde máš ty problém. Veď nemusíš byť účastníkom týchto rozhovorov ak nechceš, poriadne sa ťa to ani netýka. A presne ako bolo vyššie spomenuté, rodinu si nevyberáš ale ty naozaj nemusíš brať do úvahy čo ona hovorí a či jej niekto pomáha - ja by som sa na nich všetkých vysrala a sesternici najlepšie rovno do rúk. 😀 Ja som plnoletá ešte len krátko a tiež som sa v sebe musela vyrovnať s tým, že niektoré veci neovplyvním, môžem ich len zahodiť do koša, rovnako aj pocity k danej situácií. Takže to čo chýba tebe je kôš na rodinné sračky, zriaď si jeden a hádž ich tam 😆 Takíto ľudia sú v tvojom živote len odpadky, ktoré si ešte nevyniesla.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kandelabra
30. aug 2022

presne tak, tebe z peňazí neubudne, tak to nie je tvoj problém. Nespravodlivosti na svete je veľa a nie vždy sa to dá riešiť, bohužiaľ ani v rodine nie. A keď po tom musíš počúvať reči, tak im povedz z mosta do prosta ako to je, že oni ju vlastne podporujú v takomto životnom štýle, nikto ich nenúti aby jej peniaze dávali, tak je to ich vlastná chyba.

gabika99
30. aug 2022

@kandelabra súhlasím so všetkým, čo si napísala. Tiež sme mali niečo podobné v rodine. Zo začiatku sme tiež veľmi pomáhali kôli deťom. Až nakoniec sme do očí povedali, čo si myslíme, že sa majú naučiť hospodáriť, stanoviť si priority - seky, deti a až potom cigarety, alkohol a ostatné. Samozrejme, že sa urazili, my sme sa od nich úplne odstrihli, nepomahame a v podstate už 2 rok o nich nič nevieme. Často myslím na deti a je mi ich ľúto. Ale hlavne manžel je neoblomný. Pritom ja všetky veci po dcére darujem, ale im už nie, manzel nechce ani počuť o nich.

ada85
31. aug 2022

Ked sa mi h nechceš celkom vykašľať,čo by bolo asi najlepšie ešte im môžeš navrhnúť, že keď chcú oni pomáhať tej sesternicu,nech nedávajú peniaze ale radšej priamo kúpia