Toxická matka

budhist21
29. okt 2021

Už neviem kde sa mám zdoverit..mam obrovský problém sa na moju matku vôbec pozrieť. Keď som zmaturovala chcela som ísť na vysokú školu študovať psychológiu, no moja matka ma doslova odo dna marurity bombardovala a tým, že musím ísť do práce. Tak som hned v júni sla na brigádu. Celé leto som brigádovala a ona ma neustále zhadzovala a buzerovala že musím pracovať, tak som pracovala a nešla na výšku. Nechala ma síce bývať v našom byte, ale nútila ma platiť biac než polovicu nájomného. A živit som sa zivila sama, strava, atd. Neskôr som si našla priatela a potom odišla žiť do Prahy, žila som tam 4 roky. Z priatela sa vyklul násilník, ktorý ma psychicky a fyzicky týral. Ušla som od neho, nejako to prežila. Neskôr som v 24 začala študovať no prišla korona a cítila som sa hrozne osamelo. Moj zivot bola len praca, skola, dookola.. Potom. Som dostala koronu a prišla som o spánok...netrvalo dlho a dostala som sa do velmi zleho psychickeho stavu. Vrarila som sa teda domov a hned ako soml prisla pohadala som sa s matkou. Ona na mna v mpjoch zachvate agresivity zavolalla santiku a tvrdila ze si chcem ublizit, no nebola to pravda.. Vzali ma dna psychiatriua rvrdili mi zem psyhozu z nespavosti a zp sttesu..samozrejme sposobene aj tym ze som od 19tich na vswtkovswetko smasmama.Za 4 roky co somm bola v Prahe som chodila domov len 4-krar rocne a vzsy zase usla...matka nikdy normlane nepracovala, zivil ju otec a potom nejake obcasne prave.. Teraz sa prizivovala na jej priatelovi. Nedokazem ju zniest.. Jansom svojho casu mala. Aj 2 prace abys om to utiahla. Okedy ma Pustili z psychiatrie neustale sa mi vyhráža ze tam pojdem znovu...teraz som bez práce a mam prerusene štúdium čo mi ona patrične vykrikuje ze platí strechu nad mojou hlavou.. Nemam h nejnpocit matky, citimsa hrozne a nemam sa na koho obratit.Máte nejake rady??

katuska19
29. okt 2021

hrozneee, nejaky rozumny rozhovor s nou neprichadza do uvahy, vysvetlit si veci, nastavit pravidla, odpustit si ..... , atd ?
ved takto sa zit neda, najblizsia osoba, ktora by ti mala poskytnut objatie, robi taketo peklo.

budhist21
autor
29. okt 2021

@katuska19 ona sa neustale ľutuje, vždy je obeť a snaží sa ma stavať do role agresívnej nevdacnej dcéry..ja som si celý život všetko platila sama od 19tich. Ona sa neustále tvári ako ma živila, ale ťahal to väčšinou otec...byt ktorý máme kúpila za zdedené peniaze.. A stále sa na nieco sťažuje, nikdy nevydrží dlho v jednej práci.... Ale ked jek človek niečo povie na to aby sa konečne po x rokoch vzchopila vždy sa tvári akože ona je chudinka....

mariejenka
29. okt 2021

Daj sa do psychiatrickej pohody, neviem ako to funguje na tých liečebných pobytoch, čo idú ludia na farmu, niečo ako Kuffa, ze co to sa platí,alebo preplaca poisťovňa, a tam sa dat dokopy,a opäť najst si prácu, a byvanie,a k matke už absolútne nikdy. Tiež by som chcela aby ste si to vykomunikovali,ale ked sa za tie roky nedalo, isto to už nepojde. A jedna normálna matka neposle dieta do roboty,ked to chce študovať a mať lepší štart do života.za mna tak.

elizuella
29. okt 2021

@budhist21 nehovor ame, nech sa vzchopí. Nechce, nevie, nemôže, jej vec. Mozno je tam tiež daka diagnóza plus naucena bezmocnosť.Vylieč sa, oddýchni si, pusti z hlavy dočasne veci typu dve práce. Keď sa dáš dokopy, zariadism si svoj život, bez mamy a jej zlého správania voči tebe. Mamu nezmeníš. Nepomozes jej. Nech si žije ako chce, ale nenechaj sa zmykat. Časom sa ti polepsi a svoj život nasmerujes, kde budeš chcieť. Držím palce.

budhist21
autor
29. okt 2021

@elizuella Ja som práve už bola dobre nasmerovaná, ale keď nemám nikoho kto by ma podporoval, je to veľmi ťažké....preto som to nezvládla a v 25 tich sa takto zložila..a nedá sa nevnimat ju.. Lebp teraz doslova nemam kam ujsť, uz nemám svoj pražský byt ani prácu, v tomto meste už nikoho nepoznám a cítim sa strašne osamelo.

bluka2
29. okt 2021

Ty pre svoju pohodu určite potrebuješ sa úplne odpútať od svojej matky, žiadny kontakt. Žiť ďaleko od nej. Prečítaj si knihy o narcistickych matkach, určite ju tam nájdeš. Podľa mňa je koreň všetkych tvoje problemov. Aj toho, že si si našla násilníka. Nie je jej určitým spôsobom povahovo podobný, rovnaká vlnova dĺžka? Ak chces, dám ti odkazy na anglickú literatúru o tomto... Tento jed zo svojho života musíš odstrániť a potom sa začneš uzdravovať. Samozrejme to bude chcieť veľa úsilia a pomohla by aj psychoterapia.

lenuska9999
29. okt 2021

@budhist21 je to hrozne áno. Pozri si na youtube nejaké videá o narcistických matkach. Moja je niečo podobné, preto dokážem pochopiť čím si prechadzas. Mne veľmi pomohli psychoterapie. Musela skm sa cez to a cez ňu preniesť, lebo som začala trpiet panickymi poruchami kvôli nespracovanym veciam z minulosti s nou a z môjho detstva.. chvalabohu mi tie psychoterapie pomohli.. musíš nájsť ale terapeuta , ktorý sa ti bude naozaj venovať... a potom časom jednoducho to všetko spracujes a pochopíš a nebudeš mať potrebu sa k tvojej mame stále vraciat. Tvoje psychické zdravie a vnútorný pokoj ti budu presnejšie.. co najskôr by som sa na tvojom mieste poobzerala po bývaní a samozrejme novej práci. Ak si nemôžeš dovoliť platiť byt sama, prenajimaju sa aj izby⁹ v bytoch , kde žijú viacerý ľudia. Alebo odid na čas do zahraničia do práce, tam budeš mat aj ubytovanie.. a školu by som riešila asi externe.. tak by si mohla aj pracovať aj študovať.. nebude to síce ľahké, ale ak si šikovná zvládneš to .

bluka2
29. okt 2021
bluka2
29. okt 2021

Toto bola taká prvá na túto tému, už som medzičasom zahliadla aj ďalšiu knihu o tomto

0silvia0
29. okt 2021

@budhist21 typicka narcisticka matka. Daj sa dokopy a co najdalej od nej. K otcovi nemozes ist, ked nemas kde byvat?

bluka2
29. okt 2021

Nemôžeš sa vrátiť do Prahy? Kľudne začni aj jednou izbou, kľudne aj v najmenej lukratívnej časti, postupne to vylepšis. Daj svoje vnútro na prvú priečku teraz

budhist21
autor
29. okt 2021

@lenuska9999 ja som práve žila v Prahe a štúdium zacala externe, prvý ročník som úspešne ukoncila aj napriek tomu ze som fakt mala dost práce..no na to som zvyknutá, pracovať, neustále niečo robiť. Ale momentálne som na to psychicky fakt zle...takže odísť znovu do zahraničia neprichádza do úvahy..myslím ze by som sa po týždni zložila...

budhist21
autor
29. okt 2021

@0silvia0 otec mi povedal ze nie som jeho dcéra... Zije s inou ženou a tá ma nemá v láske.

luccija
29. okt 2021

@budhist21 nemáš rodinu kde môžeš ísť?berieš ešte nejaké lieky?Na psychiatriu patrí tvoja mama prepáč ...a študovala si teda tu psychológiu?
Si šikovná nikdy neuver rečiam tvojej mamy, nepracovala, otec to asi vzdal, tebe robí zo života peklo..ideál by bolo čím skôr nájsť prácu a rýchlo preč...mrzí ma, že nemáš pochopenie a oporu v rodine drž sa

mable123
29. okt 2021

Tieto staršie generácie sú veľmi divné. Ich ohromná negativita a žiadna pochvala a môžeš sa aj rozkrájať. Pozri bude to trošku trvať - choď sa prejsť, pusti si fajn hudbu, nájdi si hobby, možno nejakú kamošku aj keby len online. A hlavne bacha na vzťahy, lebo keď vidia, že si zraniteľná tak to ľúbia manipulátori. Držím palce

luccija
29. okt 2021

Teraz, keď sa liečis a po takomto zrútení nerob "veľké "veci ako ísť do zahraničia.Nemas súrodenca, tetu, babku, ktorí by Ti mohli byť psychickou oporou?

0silvia0
29. okt 2021

@budhist21 stari rodicia uz nie su? Mas nejake uspory? Nemozes ist do podnajmu? Tato zena ti na psychickej pohode neprida...
Ale hlavne sa nelutuj, treba ist dalej.

budhist21
autor
29. okt 2021

@0silvia0 mám iba babku, ale ta je rovnako mimo ako mama.. Vzdy povie ze si vsetko musim sama zariadiť... Rozmýšľam ze pojdem na čas k sestre, alw tá je v Nemecku.

budhist21
autor
29. okt 2021

@mable123 úplná pravda, zrazu ked videla ze som na dne tak toho využila a tvári sa ako som nic nezvládla..

budhist21
autor
29. okt 2021

@luccija áno mám sestru, asi pôjdem za ňou...ale je strašne zvláštne ze sestra si ju zastáva a potom vznikne este väčší konflikt...no dobrý nápad, uz dlhšie mi to navrhovala.

bluka2
29. okt 2021

@budhist21 áno, babka zničila matku, nenechaj, nech to ide zas o generáciu ďalej. Sestra múdro spravila, že išla preč. Aký máte vzťah? Možno aj Nemecko by bolo fajn. Zvyčajne takéto matky z jedného dieťaťa robia to vyvolené a z druhého obetného baranka a potom aj tie súrodenecke vzťahy kazia, ale možno to máte lepšie? Sestra ťa podporí?

bluka2
29. okt 2021

O nie, teraz čítam posledný komentár, takže asi sestre predali svoje narcisticke dedičstvo. Ak je to tak, tým si nepomôžes. Ak drží s matkou, pôjdeš z blata do kaluže

budhist21
autor
29. okt 2021

@0silvia0 lutovat som sa nikdy nelutovala, vzdy som sla cez všetko, aj v Prahe sa mi stalo pár zlých vecí, no vždy som cez to prešla... Ale tentokrát je to iné, je to úplné dno. Nespavosť riešim práškami na spanie a neviem či ešte niekedy budem schopná spať bez nich. Aj dobré terapie som skúšala zohnať, ale ani toho dobrého terapeuta je ťažké nájsť. No ďakujem za povzbudenie, musím ísť ďalej aj keď neviem ako..

0silvia0
29. okt 2021

@budhist21 sestru mozes skusit aspon na nejaky cas, ved uvidis... urcite to das, pozri si aj na youtube nejake podnetne videa. Ohladom narcistickej matky si pozri jana dvoraka: poznejte svyho psychopata. Vela pochopis.

bluka2
29. okt 2021

Skús nejakú prácu s ubytovaním..., či pracovať sa ti kvôli psychike nedá, je až tak zle, že nevstanes z postele a pod.?

budhist21
autor
29. okt 2021

@bluka2 ona ma podporuje, ale podporuje aj matku co ma neskutočne vytáča...viem ze aj finančne ju podporila, co som úplne nechápala ked ona nikdy nepodporila nás. Vlastne jej tým len ukázala, lutuj sa ďalej a tak v tom pokračuje.. Ja som ju skôr trestala a mala minimálny konktakt a jej osobou.. Aby si to uvedomila. No ona si to aj tak nikdy neuvedomí...

bluka2
29. okt 2021

@budhist21 pozri si tie videá a knihy a veľa pochopíš. Ak tvoja matka bola k tvojej sestre "lepšia" tým, že ju preferovala, tvoja sestra je paradoxné ešte v ťažšej situácii ako ty. Pred tým, než to tam skúsis, skús pochopiť túto problemotiku. To je základ tvojho úspechu. Verím, že to dáš

budhist21
autor
29. okt 2021

@bluka2 áno mám úplne zlé stavy, najskôr mesiac v tejn nemocnici... Potom dva mesiace silných liekov a teraz uz len niečo na spanie. Matka sa v tom úplne výživa že mi môže škodiť, stále hovorí o silnejších liekoch.. Ale mna vždy liecila lepsia realita a tak som sa s psychiatrickou dohodla na nižšej dávke len niečoho na spanie... No je fakt že si netrufam ist do zahranicia teraz, prácu si hľadám no zatiaľ neúspešne.

luccija
29. okt 2021

@budhist21 nie, mama si to neuvedomí.A sestra by ináč rozprávala, keby s ňou žila....jedna žena zničí celú rodinu aká bola babka, taká je mama.Vo vašej rodine chýbajú city a spolupatričnosť čo u psychopatov je úplne normalne.
Sestra je dobry nápad, ale môže sa stať, že mama bude do toho rýpať ktovie čo nahovori sestre...ale, ak máš so sestrou dobrý vzťah mohla by Ti na začiatok pomôcť...a sestra finančne podržala mamu no veď sa jej chcela zavďačiť🙂a terapeuta nájdi to Ti veľmi pomôže vieš, že môžeš mať psychológa zadarmo od poisťovne?

bluka2
29. okt 2021

@budhist21 určite mama ta nenechá na pokoji, keď pôjdeš za sestrou. Bude manipulovať cez ňu, ak sa sestre ešte nepodarilo odstrihnúť sa. Lepšie by bolo neutrálne miesto. Ak si hľadáš prácu, zahraničie by som nebrala nijak inak ako Slovensko. Lebo mrzí ma to, ale určitým spôsobom proste nemáš domov, lebo tvoja matka je proti tebe, nie je to tvoj bezpečný prístav