Ahojte ,
som v 15 ročnom manželstve, máme tri deti vo veku od 9-15 rokov, čo sa týka sebaobsluhy sú samostatné . Manžel je priemerný , žiadny zázrak ale zas nepije , nefajčí , nebehá za ženami, je skôr submisívnejší alebo možno aj nie a nechce sa mu niesť zodpovednosť. O všetkom rozhodujem vlastne ja , lebo keď sa ho aj na niečo opýtam tak mi povie vždy urob ako ty chceš a aby bolo dobre. Deti v domácnosti ako tak pomáhajú , ale všetko musím zopakovať asi 5 krát a to každému jednému a až potom sa niečo urobí .
Pracujem , mám veľmi časovo nárazovú prácu , čiže raz je toho menej a raz až do zvracania a opakuje sa to v mesačných cykloch .
V poslednej dobe som nesmierne vyčerpaná a to ako fyzicky tak aj psychicky. Dnes som sa napríklad musela vrátiť autom z polovice cesty čo som nebola schopná odšoférovať ku klientovi , bola som tak nesmierne unavená že som sa bála že to niekde napálim. Neviem či ma vyčerpáva muž neustálym prenášaním zodpovednosti na mňa alebo deti ktorým musím všetko opakovať až následne vypením alebo je to spôsob života aký vediem alebo je to všetko spolu . Najradšej by som sa zbalila a odišla na týždeň , dva niekde kde budem úplne sama a nebudem nikoho vidieť a ani počuť a mala konečne trocha kľudu .
V podstate ani neviem ako to mám riešiť aby som nebola za kravu pred deťmi , mužom ale ak to bude takto trvať dlho asi niekde skolabujem . Nakúpila som si vitamíny a tie aj poctivo beriem ale nejakú extra zmenu nebadám. Dnes keď som si nachvíľu ľahla asi 5 krát sa mi otvorili dvere a vždy ma niekto prebudil kvôli kravinám až som sa nakoniec tak rozzúrila že som kričala ako pominutá , asi prvýkrát za tých 15 rokov.
Prosím ako by ste toto riešili vy, čo by ste robili na mojom mieste. Za každú radu budem vďačná.
Neuvažujes nad zmenou prace?
To bude asi vacsi problém ako submisívny muž
Urobila by som presne to, co sama pises.. chod na dovolenku. Sama
@pribinak mám vlastnú firmu , na výkon činnosti som musela získať licenciu ktorá ma stála veľa rokov asistentúry a vzdelávania. Práca ma vyčerpáva ale dáva mi zas iné možnosti ktoré by som v trvalom pracovnom pomere nemala. A zas mám vek cez 45+ , tak to by sa o mňa moc nepotrhali .
a je problém na tých pár dní vypadnúť? deti budú ledva radi 😀 a muž asi tiež. a ty najradšej 😉 nič nikomu nepripravuj, len sebe kufor... neboooj oni vydržia aj keď si myslíš, že bez teba to nezvládnu. zvládnu. príliš veľa si toho na seba berieš
@taga mužovi som dnes povedal a že od 1.7 odchádzam na 10 dní preč a sama a teda bol z toho riadne vykoľajený a už to začalo , som sebecká , nevyrovnaná , neviem si vážiť že mám zdravé deti , utekám od nich aby som mala od nich pokoj. Zrejme je problém ten že by mu zostali 10 úplne na krku a to on takto ešte nebol .
Neboj sa, zvládne to 😉 hlavne dodrz slovo a naozaj chod
A čoo by robil, keby si skolabovala a skončila v nemocnici? Tak či tak by to musel zvládnuť sám, tak nech si to vyskúša 😉. Potrebuješ dovolenku a oddýchnuť si. Skús mu to ešte raz vysvetliť, lebo nepochopil, že aj tvoje zdravie je dôležité.
A veľmi ma unavuje aj to neustále rozhodovanie, keď poviem manželovi prosím vybav to , alebo vyzdvihni to , pošli to tak to proste v drvivej väčšine neurobí lebo zabudol , nevie ako , nevie kde a že ja to urobím aj tak lepšie. Ak mu poviem že rozhodni teraz ty , nechávam to na teba, tak nerozhodne , lebo on vraj nevie čo by bolo lepšie. Ešte aj to posraté auto som vyberala ja a porovnávala parametre , keď som mu povedala že nech vyberie auto pre nás , tak mi povie že on by rád micubishi , alebo peugeot alebo suziky. Vravím , dobre tak vyber a len mi povedz ktoré . No myslíte že to urobil , nechal to ta tak a keby som sa k tomu nepostavila a nevybrala ja tak chodíme na 14 ročnom aute doteraz.
Mám nápad... ako vidíš, ísť na dovolenku sama je sebecké, obrátia to proti tebe. Pošli na dovolenku muža s deťmi a ty zostaneš 10 dní sama doma (oficiálne kvôli práci) a budeš za obetavú :D Výsledok rovnaký...
Nemáš za čo 🙂
Autorka máš VEĽKÉ deti. Tie by prezili, aj keby si domov už nedošla nikdy. Muž je tiež VEĽKÝ, ten prezije tiež. Keď to tak cítiš, vybehni na dovolenku, napr. do kúpeľov. Nenechaj sa citovo vydierat. Keď som išla do nemocnice, tiež muž vyplakaval. Výsledkom bol jeho utuženy vzťah s detmi(rozvinutá laska), môj klud, zlepsenie partnerského vztahu. Brala som homeopatiu na lepsie hojenie, ale mala aj nejaké priaznivé účinky na psychiku a teda došla som domov ako vymenená, spokojna a ešte aj nejaká zalubena do muza som sa citila, že to tak pekne sám zvladol(deti sú male).
@marseillefan nápad je to dobrý ale dovolenku by som mu musela vybrať ja lebo on by možno aj brázdil po internete ale nakoniec by to uzavrel že však doma je aj tak dobre a kam by vlastne bezo mňa chodil .
Ale v každom prípade na dovolenku pôjdem aj keby kamene padali , vidím pod%la vašich reakcii že to nie je ani sebecké , ani hrozné voči deťom , proste sa fakt zbalím , bozkám deti na čelo a vypadnem niekde .
To, keď rozhodujes stale len ty, to je psychická záťaž. Že na všetko musíš myslieť. Nech 10 dní myslí na vsetko on. Ty si potrebuješ oddýchnuť. Možno sa bojí, že príde potom domov nová žena a začnú sa diať zmeny. Jemu to takto vyhovuje, že o všetkom rozhodujes. Tak si sa jednoducho rozhodla, že pôjdeš na dovolenku 😁.
To zvládneš a este pravidlo!! Nech ti volajú len v prípade krvi, sanitky a požiaru..
veľmi pekne vám ďakujem , na tú dovolenku pôjdem , to už viem. Len ešte musím napísať čo som tak nejako nenapísala že dnes keď som si ľahla , tak najprv vošlo 9 ročné že je hladné a NEVIE čo má jesť, tak som vstala a nachystala mu rožok s maslom a rajčinou , zas som sa vrátila nachvílu do postele a prišla za mnou 12 ročná dcéra že nemôže nájsť tričko a iné nechce tak som vstala a hľadala s ňou tričko a nakoniec dvakrát vošiel muž , že či nejdem variť večeru načo som mu povedala že nejdem a že nech objedná pizzu. Po druhýkrát vošiel manžel a že on nevie aké má objednať a nech mu poviem že aké a že nech to teda radšej objednám ja a strkal mi mobil pod nos . A toto posledné ma tak vytočilo do nepríčetnosti že som tak začala vrieskať a nadávať , šľahla som po ňom kabelku ktorá sa rozsypala a aj ten mobil , papuče čo som mala pri posteli a tými som ho aj trafila , so slovami a teraz prepáčte že " kurva ani posratú pizzu nevieš vybrať, mne to je úplne jedno aká bude , len nech je to k žraniu ." . Nikdy som sa sa takto nevyjadrovala počas manželstva ani voči nemu ani voči deťom . A prisahám on takýto nebol keď som si ho brala, ale časom a postupne tak všetko presúval na mňa že som si to ani nevšimla . Nakoniec aj tak tú pizzu objednal 15 ročný syn .
jak keby som seba videla... odstrihni sa od nich, po dovolenke mám na mysli - hore čo si spomínala som presne vedela ako to dopadne s tým autom... trošku mi bolo smiešne, ale vieme, že realita nebýva často vôbec zábavná. Proste ak 12 ročná nenájde tričko tak si vezme iné. Alebo počká kým ťa hľadanie nebude obmedzovať. Alebo ak chlap ani s deťmi nebude vedieť akú pizzu, tak pizza nebude... Nedá sa takto všetko vyriešiť viem, ale aspoň časť vecí a natrvalo... nenájdené tričká a podobne prežijú.
Príliš dlho bolo všetko na tebe a toto je výsledok. Vráť im časť povinností pekne krásne späť 🙂 ozaj sú už dostatočne veľkí - na čele s chlapom 😉 .
A ešte - neopakuj im dookola - povedz 2x - nech sa naučia počúvať a spoliehať sami na seba. Bude ti ľahšie... byť nonstop pod takýmto tlakom je buď na vystrelenie na mesiac alebo na slučku
Ked to citam, tak som spolu s tebou na manzela nasrata. Vyslovene ako taky ťuťmák, a mam pocit ze mu to vyhovuje. Absolútne nemaj výčitky ze si vybuchla. Mozno by sa po viacerych vybuchoch spamatal. Normalne mu povedz ze si unavena ze vsetko nechava na teba a ci mu to nie je trapne. Myslim ze az po takychto tvrdsich slovach zoberie vôbec na vedomie co od neho chces. Dovolenku uzi 🙂
Ja Ti este poradim z ineho sudka. Pises, ze mas 45+, sla by som na Tvojom mieste este za obvodnou, minimalne, na preventivku, nech Ti zoberie krv. Podla mna, to, ze sa musis vratit z polovice cesty, ze takto fyzicky nevladzes, moze mat aj zdravotnu pricinu, co vitaminy nevyriesia. Na dovolenku chod, ja zurim obcas, ked 7,5 a takmer 6 rocne mi nedaju pokoj chvilku s babatkom 6 mesacnym si pospat a furt daco potrebuju. Prave vtedy, inokedy ma vedia mat na haku uz aj oni.
Mojej mame sa zhruba v Tvojom veku takouto unavou prejavila hypofunkcia stitnej zlazy. Ako sa blizila menopauza, tak aj toto a zacala mat probleny s tlakom k tomu. Domov sa z roboty doslova vliekla od autobusu a to bola vzdy akcna, ze hned sa prezliekla a sla do zahrady robit, co bolo treba. Zrazu su sla lahnut a keby ju nesiel budit podvecer ocino, tak nevstane.
Ja osobne, keby ostatne bolo vsetko ok, tak si este dam v labaku dorobit okrem TSH, aj fT4, fT3, aTPO a ATG. Lebo nie vzdy sa to prejavi na tom TSH jasne. To som ja, lebo mam velke skusenosti s Hashimoto chorobou, aj Gravesom. Mam tu cest, mat aj hyperfunciu a hypofunkciu naraz a strieda sa mi to ☹...pri kazdej je prvym signalom, ze hormony nie su ok, pocit totalnej vycerpanosti. Akekolvek zmeny hormonalne, tehotenstvo, porod, menopauza - to mozu spustit.
Ja som na materskej a niekedy meliem z posledneho a dom ako po vybuchu. Nevladzem niekedy ani toto. A vybuchy zlosti, krik, z vycerpania uplne normalne. Raz depresivne stavy, potom uzkosti a dokola.
Ostatne plati bez debaty. Dovolenku potrebujes.
Ale chcela som este poradit z tohto hladiska. Drzim palce.
Zabit ich malo
pred dovolenkou sa ešte daj vyšetriť u lekára - stačí ak zoberie krv a už to niečo naznačí... Skôr si myslím že to máš psych. pôvodu.... Tam bude skôr potrebné navštíviť psychol. alebo aj psychiatra.... preto si kúp niečo na ukľudnenie - uvidíš, možno ti to pomôže....
Deti vo veku 9-15r. nevedia byť samé? Už vo veku 8 rokov som mala na krku kľúčik a išla som na obed do školy - doobeda som bola doma sama. Nikto sa nestaral či si dám rožtek s maslom , alebo s džemom - väčšinou som zjedla rožtek suchý. A to som musela ešte ísť nakŕmiť sliepky do chlieva a aj prasa - hodila som aspoň kukuricu....
Dnešné deti sú ozaj nesamostatné....😉
Vitaminy nepomozu. Podla mna vies presne co treba robit a ako tak citam, tak to aj urobis. Si skvela zena. Nech ta ani na moment nenapadne ze si sebecka.
Zasluzis si kazdy jeden den z tej 2 tyzdnovej dovolenky bez muza a deti a najlepsie tak robit kazdy jeden rok...
a poto minimalne raz do mesiaca jeden takyto den alebo vykend, kedy nebudes mama ani manzelka. Len budes robit co sa tebe zaziada od ran az do vecera.
Ked sa vratis z tej dovolenky, trosku nastav ine pravidla v domacnosti, aby boli deti viac samostatne a neotravovali ta koli malickostiam.
A hlavne s muzom to treba poriesit... ten ta asi vytaca najviac... to fakt ani pizzu nevie objednat? No tak to je uz prilis.
Podobne u nás. Vyberala som byť, zariadenie, auto, dovolenky, výlety... A ze svokra sa hnevá, že s mojimi rodičmi chodíme na dovolenky a s nimi nie. Tak mu vravím, že však im vybav niečo. Takže tak skoro s nimi nepôjdeme 😀A som mu vymenovala co všetko som spravila a ze ci môže deti aspoň k ortopédovi objednať. Keď som mu to trikrát pripomenula, tak tam zavolal 2x a skončilo to pri tom, že tam sa nedá dovolať.. Ja som naozaj nahnevaná momentálne a čaká nás vážny rozhovor.. Ale čo sa oddychu týka, deti u nás vedia, že keď si idem ľahnúť raz za sto rokov, nesmú mi tak behať. Ale zase im to aj oznamim normálne, že som unavená, nech ma nechajú na chvíľu. Oni aj cez víkend vedia, že keď vstanu skôr, nesmú ma ísť budiť. Majú 6 a 11. Ten starší sa väčšinou naje ráno aj sám, on aj cez víkend vstane aj o 6 a nechce sa mu na mňa čakať. Minimálne toto im vstep, nech ta nechajú vydýchnuť keď potrebuješ.
Nemáš ďaleko od vyhorenia. To že zmizneš na pár dní, tvoj problem vôbec nevyrieši, po dovolenke budeš o pár dní tam kde pred. Chce to zmenu štýlu.
Keďže už prácu meniť nechceš, musíš ubrať inde, teda už len doma.
Povinnosti rozdeliť, máš relatívne veľké deti, takže už aj v kuchyni by sa mali vedieť obracať. Treba všetkých zapojiť a trvať na Tom. Aby si 9 ročne dieťa nevedelo natrieť rožok a nakrájať paradajku (to sa dá aj priborovym nožom),? Alebo dcéra nevedela sama nájsť tričko? Skáčeš 4.rom okolo zadku a už to tvoje telo nedáva. Uber, lebo pôjdeš na dlhodobú dovolenka, ale smer psychiatria.
To, čo sa ti nepáči na tvojej rodine, je ale niečo, čo ste si za tie roky vybudovali. Jednotlivé návyky sa u vás postupne (aj s tvojím tichým súhlasom?) udomácnili. Stali sa zvykom. Teraz keď to chceš po rokoch inak, je celkom prirodzené, že i manžel sa búri. Je v strese, mimo svojej komfortnej zóny, nechápe..... Bez úprimného rozhovoru a pochopenia jednej druhej strany toto nepôjde. Deckám zase treba nastoliť nové pravidlá a trvať na nich. Keď budeš naďalej chodiť za nimi, čoskoro máš podobnú krízu naspäť. Veď aj na koňa by bolo toto, čo dávaš, veľa.
Ja ti verím. Neviem, či pomôže dovolenka tebe na zotavenie, ale vieš čo..... Mužovi a deťom pomôže, keď sa budú musieť rozhodovať, akú pizzu objednať, s čím si dať rožok a pohľadať si tričko....
Fuha, máš to naozaj ťažké. Možno by som si pohovorila s manželom a vysvetlila mu veci tak, ako si to napísala tu. Ak sa ti dá, zober si nejaké voľno a oddýchni si, pripadne odid niekam aspoň na víkend kľudne aj sama a oddýchni si. Oni to dva tri dni bez teba v pohode vydržia.
Každý má svoje limity a keď to prestrelis tak telo si vypýta svoju daň. Viem, že je hekticka doba, práca, manžel, deti, domácnosť, ale musíš to všetko vyvazovat aj oddychom a časom pre seba.