Tichý boj o dcérku

tereza841
10. jan 2015

Ahojte maminy, dufam ze tu najdem niekoho kto ma podobny problem ako ja. Nedavno som sa rozisla s priatelom, ktory je otcom mojej dcerky. Nikdy s nami nezil, len malej kupoval plienky a myslel si ze to je cela jeho robota.. bola som snim tri roky, ale uz mi dosla trpezlivost.. mam strach ze mi bude robit problemy, ze ked si najdem niekoho ineho tak mi zacne robit zle.. kedze je v rodnom liste je jasne ze na nu ma take iste pravo, ale bola by som radsej keby si ju moze zobrat len s mojim dovolenim a nie kedy si on povie. Nastastie mala ma priezvisko pomne. Oov a este tu je vela dalsich problemov, asi sa ho uz nikdy nezbavim co?? :(

anatalia77
10. jan 2015

@tereza841 z toho co si napisala mam dojem ze bol len "donaskova sluzba". Nieco ako tesco. Tak ak je to tak,rozhodne by som si nerobila bolesti hlavy dopredu. Mozno to vezme v pohode.

pribinak
10. jan 2015

To, ze ma priezvisko po tebe nic neznamena ;(((

sasa1310
10. jan 2015

@tereza841 no nezbavíš, lebo máte už "niečo" spoločné

maciatkolulu
10. jan 2015

@tereza841 Ale to, ze si sa rozisla ty neznamena, ze sa rozisiel on so svojim dietatom. Nezili ste spolu, neviem kolko ma on rokov, asi ste ani nemali velmi kde byvat uplne samostatne...Kedze si s nim bola tri roky, tzn od 15, tak to si ty bola tak trocha este decko.... Len nejako nechapem, preco nechces, aby bol otcom malej? To, ze nie ste spolu neznamena, ze nemoze byt otcom. Jedine, co mozes spravit je dohodnut sa s nim uplne v klude, pokial sa da, urcit si vyzivne a stretavanie sa s malou. Myslim, ze kazda normalna matka je rada pokial sa biologicky otec zaujima a stara v ramci moznosti. A to, ci tebe bude robit problemy ked by si mala novy vztah, to riesis trochu priskoro. Aj on bude mat urcite novy vztah a mozno aj nove deti, takze, aby ta v buducnosti nemrzelo, ze sa nestara o svoje prve. Takze pokial je normalny, nerob mu rieky dohodnite sa a bude klud. Najlepsie je ist na sud uy s rodicovskou dohodou a mas to.

adri266
10. jan 2015

@tereza841 to, ze bol mizernym otcom prve tri roky nemusi znamenat, ze nim bude aj nadalej. Niektori otcovia si najdu cestu k dietatu az ked je vacsie, ked sa s nim da rozpravat. On bude naveky bio otcom, a uz je len na nom, ci bude aj skutocnym otcom.
Ak som dobre pochopila, Ty sa len este chystas s nim rozist a predpokladas, ze Ti bude robit prolemy cez vase dieta. Preco si to myslis? Je taky?
Ak sa chces rozist, urob to korektne. Ziadne udery pod pas, ale chod na to rozumne, vysvetli, preco atd. Je v tom uz novy chlap??? Tak ho nespominaj. Dohodnite sa co najskor na vychove, ako to bude. Mozno by pomohol aj mediator, ak by robil problemy.
A mozno je Tvoj priatel, teda za chvilu uz expriatel, jeden z tych vyspelych, rozumnych bytosti, ktory to vezme normalne. Drzim Ti prsty, aby to tak bolo.

mala_hobitka
10. jan 2015

@tereza841 Zatial mu dovol stretavat sa po vzajomnej dohode a len v tvojej pritomnosti. Ked pride urob fotky alebo daco aby si mala dokaz ze on sa s malou stretavat moze.
A ak to chce zmenit tak nech si da na sud ziadost o sudom stanovene stretavanie sa s dcerou. Ale musi ratat s tym ze mu sud nariadi vyzivne, a tieto stretnutia avsak mozes trvat na tom ze vzhladom o jeho maly zaujem doteraz o dceru nech je to len tvojej pritomnosti. A funguje to aj opacne, ak zaziadas o vyzivne bude mat sudom nariadene stretavanie - ale podmienky mozu byt tie iste ako vyssie uvedene.

draik
10. jan 2015

Buď sa dohodnite na výživnom a na čase stretávania a dohodu nechajte schválit súdom, alebo podajte taký návrh na súd.

draik
10. jan 2015

@mala_hobitka
Doterajší možný nezáujem o potomka nie je sám so sebe dôvodom na to, aby bolo nariadené stretávanie len v prítomnosti rodiča, ktorému je dieťa zverené.

sissy27
10. jan 2015

@tereza841 takéto veci sa riešia na súde - treba podať návrh na zverenie dieťaťa do tvojej opatery a zároveň stanoviť súdom výživné na dieťa a styk s otcom... Je tu o tom asi milión tém, stačí použiť vyhľadávač
...

mala_hobitka
10. jan 2015

@draik Pokial v tom nezavazi vek dietata.

karin1811
10. jan 2015

@tereza841 v akom veku je tvoja malá?

trish31
10. jan 2015

@tereza841 zbavit sa ho nezbavis ale ak si to das cele pravne vysporiadat a sud prihliadne na to,ze sa otec v podstate nezaujima o dieta tak bude urceny styk len za tvojej pritomnosti.A myslim teda,ze pri rocnom dietati to ani inak neurobia,ale nie som si ista.Treba si to dat vysporiadat

tereza841
autor
11. jan 2015

Dakujem vam za rady. Moja mala ma 1 rok. Zatial sa snim da dohodnut uvidime ako to bude pokracovat.
@sissy27 dakujem 🙂

cacianka
24. aug 2023

vyhľadaj si tu na koni skupinu Právne poradenstvo (nie poradňa) je verejná , bezplatná.
Nájdeš tam mrte rád ohľadom detí, nielen ploty, domy, susedia, dedičstvo a pod.
Hneď v úvode je základ od renomovanej právničky, a potom stačí rolovať strany a čítať prípady.
Neodporúčam iba "dá sa s ním dohodnúť", nikdy nevieš kedy by to mohol zneužiť, prípadne robiť problémy. Môže - nemusí, ale pokiaľ nemáš dohodu odklepnutú súdom, tak s ním nič neporiešiš. Využi aj to že dcérka má iba rok, to súd berie ohľad a najskôr ti odklepne tvoj návrh, že iba v tvojej prítomnosti, aby si nezobral dcérku kedy chce a kam chce a nakoľko dní chce. Poriadne dohody robia poriadny poriadok.

cacianka
24. aug 2023

😍 až teraz som si všimla rok, dátum 🙈
nevadí, niekomu inému pomôže