Tí, čo ste bezdetní a bez rodiny, rozmýšľate nad budúcnosťou?

4. jan 2025

Ahojte ľudia, vy, čo ste sami. Že nemáte deti, rodinu, proste nikoho. Rozmýšlate nad budúcnosťou? Čo s vami bude, keď budete starí? Ako dôstojne dožiť? Ako riešia samotu a starobu osamelí ľudia? Kto im pomáha, keď už nevládzu? Nad týmto rozmýšlam už pár mesiacov, keďže nemám nikoho a roky pribúdajú.

gribka1
4. jan 2025

Dobre sa poistiť, budeš mať dosť na servis či domov seniorov. To je téma 😃 Najlepšie byť fit a potom len zaspať. Ináč sú rôzne kluby, treba byť medzi ľuďmi a ono sa to vyrieši.

lenka_da
4. jan 2025

Ahoj. Mám deti, chcú žiť v zahraničí, sama im to chcem dopriať. Tiež mám z toho depky, že ako budem na starobu sama. U nás sú 4 susedky, dôchodkyne, vek takmer 80, každý deň sa stretnú a chodia spolu na prechádzku po okolí. Prípadne obnoviť staré kontakty, kamarátstva. Určite nie si jediná, kto ostal sám. Toto mi pripomína, že mám tiež takúto osamelú kamošku, myslím na ňu už veľmi dlho, musím sa jej ozvať 🙂

deti95060810
4. jan 2025

spoliehať sa len na deti tiež nie je najlepšia voľba...
máme 4 , ale či nás bude mať kto s mm dochovať tak to neviem...
moja mama vždy hovorila - každý ti vodu podá raz - dva razy, ale potom je to už zaťažko každému...
mala pravdu, videla som to pri otcovi... pomôcť nemal kto, a len čo zatvoril oči zbehli sa všetci na dedičstvo... 😉 ostala som veľmi nemilo prekvapená...

oceanahory
4. jan 2025

Sice mam syna, ale nechcem mu byt nikdy na obtiaz, aby sa o mna musel starat a cely svoj zivot prisposobovat staremu cloveku, ktory to sam uz nezvlada. S manzelom sa snazime odkladat si peniaze tak, aby sme mali dostatok financii aj na toto obdobie a boli spokojni aj v dome pre dochodcov. Idealne ak by to bola vyletna lod a dozili by sme sa obaja s manzelom vysokeho veku 🥹, ale to je iba taky naivny a trufali sen.

oceanahory
4. jan 2025

*trufaly

1ryba
4. jan 2025

V tomto prípade by som si šetrila na nejaký lepší domov pre seniorov.

sonula
4. jan 2025

To ze ma niekto deti a rodinu mu negarantuje, ze nebude na starobu sam. Musis si proste budovat okruh priatelov a financne sa zabezpecit. Rovnako aj ako keby si mala rodinu.

jesienka_zelena
4. jan 2025

Áno rozmýšľam. Mam krátko po tridsiatke, vzťahy mi zatiaľ nevyšli, dieťa nemám, žijem sama v podnájme, na hypotéku nedosiahnem, ušetrené niečo málo mám ale je to skôr železná rezerva, kamarátky vydáte s deťmi a len zriedka sa stretávame. Čize viac menej som sama. Nemám drahé hobby ani si nemôžem dovoliť nejaké extra dovolenky (niečo low cost raz za dva roky). Takže niekdy dosť premýšľam ako to bude v budúcnosti a čo v prípade ak naozaj ostanem sama a bezdetna. Myslím ze takto to mame asi viaceré.

liusa82
4. jan 2025

No pozri.Ja deti nechcem ani polovička nie.Dokonca som jedináčik nemám ani súrodencov a mne to teda nevadí🙂 zaplatím si opatrovatelku na doma ak by bolo ozaj zle čo sa týka zdravotného stavu.Do zariadenia by som nešla pokial by to nebolo niečo ozaj vážne.Ale nebojím sa že by som ostala sama ako prst aj keby nie som zadaná.Mám plno sesterníc a bratrancov.To, že som jedináčik ani nepociťujem.Naša babka mala 8 detí z toho každý má minimálne po 2,3 deti.Takže nebojím sa samoty.A keď sme pri tom, ja rada trávim čas aj o samote.Keď mi dá každý svätý pokoj.Mne by nerobilo problém ani sama bývať.Ešte mi napadlo že ty ak si sama tak nejakú podnajomníčku alebo takto to nejako riešiť a budete dve

vler
4. jan 2025

Ano rozmyslam - som bezdetna a vydata- a uz davno manzel a ja investujeme (aj tie peniaze ktore mam nazvys kedze nemam vydavky na dieta) aby sme si, ked pride cas vedeli zaplatit kvalifikovanu pomoc.
A samotu neriesim vobec lebo som takisto introvert.

marianarem
4. jan 2025

Mam jednu tetu po 80ke, pomozu rozni pribuzni, ale je inak stale velmi sebestacna. Otcova teta bola tiez velmi dlho sebestacna, ale ku koncu jej uz pomahala suseda, hlavne jej nosila nakupy a podobne. Manzelova teta ma kamarata z mladosti a pomaha jej ten. Ak bude zle aj s nim, ma dvere otvorene v byte po svokrovi u nas v BA a budeme jej pomahat my.

taktotedanie
4. jan 2025

Poznam vela takych ludi, setria si peniaze a ked bude treba pojdu do lepsieho domova dochodcov a budu si ho platit resp doplacat z uspor alebo teda uspory budu mat na opatrovatelku

sevrin
5. jan 2025

Ja si myslím, že toto rieši veľa ľudí a bude ešte viac. Neostáva nič iné, len rozumne sporiť a investovať, aby keď človek bude starý a bezvládny, si vedel zabezpečiť všetko potrebné. Nezávidím takým, čo peniaze rozflákajú a žijú spôsobom "nejako bolo, nejako bude" :D

estellas
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
estellas
5. jan 2025

Tí ktorí sa o seba už nevedia postarať majú buď opatrovateľku alebo sú v domove dôchodcov.
To, že má niekto deti neznamená že sa automaticky budú o neho starať v strobe.
Ja pracujem v domove dôchodcov, 50 % z našich klientov má deti ale ich deti za nimi chodia iba raz za rok.

michaela329
5. jan 2025

Moja suseda, bývalá telocvikarka 85 rokov a ešte stále chodiypo turach, lyžuje a má mladšieho frajera. Na starobu si šetrila a keď nebude vládať, chce do dss - súkromného. Ja som pomerne dlho žila v tom, že nebudem mať deti (nemohli sme mať) a mala som rovnaký plán ako ona. Teraz som tehotná a už vlastne viem, že nechcem starostlivosťou o seba zaťažovať svojho syna a plán nemeníme. Ked nebudeme vládať, tak chcem ísť niekam, kde sa postarajú. Takže u mňa príchod dieťaťa nič nemení 🤷