Kocky prosim napiste svoj nazor.. Mam tetu ktora pracuje v detskom domove. Nedavno co sa mi narodilo babo poslala mi /po sestre/ nejake oblecenie pre nho, nie nove ale to co dostavaju do toho detskeho domova. Veci boli niektore ako nove, niektore vidno ze pouzite, ale citila som sa blbo pretoze niesme odkazani na to. Ona tam zobrala od tych chudakov opustenych deti bez rodicov a dala nam, co to az tak velmi nepotrebujeme. Vtedy som sa zo slusnosti podakovala a nechala to tak. No teraz zase poslala dalsie, plnu tasku a nabuduce donesie zas.. Uz neviem co s tym, najradsej by som to vratila kvoli tym detom, ktorym to zobrala, ale zase nechcem ju urazit. Ona by sa tiez zle citila, lebo chce nam pomoct ako len vie, kedze nema vela penazi. Nejak jej musim dat vediet ze nepotrebujeme to ale neviem ako na to.. Dajte nejaku radu
Normálne jej to povedz. Slušne jej poďakuj, povedz že ale vecičiek pre malé máš dosť a tieto by ste nestačili vynosiť a že nech to nechá pre tie detičky tam. Musíš to povedať, lebo sa ten bludný kruh nikdy neskončí.
@linda20111 - budes musiet skutocne s pravdou von - netreba, neprosis, nechat detom, co to potrebuju. Ak mas zle svedomie, ze si tie prve vecicky zobrala, kludne ich mozes odniest do azyloveho domu ci do domu pre opustene matky s detmi, tam to urcite tiez pomoze.
@linda20111 no z vlastnej skúsenosti viem, že ťa nemusí až tak veľmi trápiť, že si zobrala niečo niekomu, kto má menej ako ty... oblečenie je v DD jedna z položiek, ktorej majú naozaj dosť, ľudia im často nosia po svojich deťoch a oni veľakrát odmietnu, pretože majú prebytok a okrem toho musí to byť buď nové s visačkou alebo so štítkom z čistiarne, že to bolo vyčistené (nestačí doma oprať - to nie je nejaká ich rozmaznanosť, ale hygienický predpis)... takisto dostávajú dotácie na oblečenie pre deti, ale žiaľ, potrebovali by iné (rekonštrukcia budovy, zaplatiť elektrinu či kúrenie a podobne)...
ak ti je blbé prijať toto oblečenie alebo máte naozaj dosť, tak ho zober a o mesiac jej ho vráť s tým, že ste ponosili, vyrástli a môže opäť slúžiť v DD 😉 ale úplne najlepšie priamo povedať, že máte sami dosť a netreba vám ďalšie...
@linda20111 Ono to nemusi byt presne tak, ako si myslis. DD dostavaju dost oblecenia v roznych velkostiach a nie vzdy vsetko sadne alebo je toho az privela na to, aby to vsetko vynosili. Neboj sa, tymto detom materialne nic nechyba (bohuzial, citovo ano).
Pokus sa tvojej tete vysvetlit, aby si nabuduce nerobila starosti s oblecenim, ani s inymi darcekmi pre vase babatko. Povedz jej, ze vas potesi aj jej navsteva bez darcekov. Niekedy sa to starsim ludom zle vysvetluje, pretoze chcu detom za kazdu cenu nieco priniest, lebo sa to podla nich patri.
A mozno by nebolo odveci vysvetlit jej to tak, ako si to povedala tu.
neviem ci ti aj hovorila ako to u nich v domove chodi, asi je to v kazdom inak...ale mala som spoluziacku a ta mi hovorila ako to chodi tam kde robi jej mama... a teda tie deti mali dost vsetkeho, dokonca chodievali na dovolenky k moru, mali nabytok novy castejsie ako bezna rodina... vo vela domovoch (kde sa nenabali riaditel) tym detom po materialnej stranke nic nechyba...a tie starsie si dokonca vyberaju co si chu obliect, mozno toho maju proste prebytok...
ale ak ti to vadi, tak myslim, ze ked nazaj tete slusne povies, ze nepotrebujes, ze radsej si vyberas veci sama, alebo sa ked tk vyhovor na nejaku alergiu, ze nemoze male nosit uz nosene veci.... mozno blbost, ale to ma teraz tak napadlo
alebo tetu popros že oblečenia máš dosť a že keď chce teda silou mocou niečo donisť nech donesie napr. plienky, alebo niečo iné vymysli, spraví jej to radosť a bude sa cítiť užitočná.
@linda20111 ja by som to tete nevracala, ked to nevezme ona z toho DD, vezme to niekto iný ☹ ja by som skusila tiež nejaký azylový dom, príp. sa ist spýtat na socialny odbor, či nevedia o nejakej socialne slabšej rodine s malým dietatom.... 😎 ....a tete naznač, že nech nenosí, že nepotrebuješ..........
@ewca Presne ako si napísala, deti v detskom domove núdzou netrpia, majú všetko a dokonca si môžu dovoliť aj dovolenky, no nebudeme im predsa závidieť, i ked majú aj rodičov dokonca, len tí nejak nemajú ešte o ne záujem, ešte treba počkať kým vyrastú. Zatiaľ ich nejak všetci spoločnými silami vychováme. 🙂 🙂 🙂
@linda20111 Normálne jej to povedzi ako ti tu radia.
treba jej povedat na rovinu ze mas toho vela a nemas to pomaly kde uskladnovat.ze mas malo uz miesta v skrini..
Niekoľkokrát som si prečítala tvoj príspevok a zrazu mi bolo z toho veľmi smutno, lebo som si spomenula na Vianoce spred niekoľko rokov. Ja podnikam, tak som každy rok posielala do detského domova nejaké zákusky , tortu, nakoľko vždy nejaké dieťa malo na vianoce , alebo blízko vianoc narodeniny. Robila som to takým spôsobom, že som zavolala do domova a pre zákusky prišiel šofér. Ale jeden známy mi povedal, že on s manželkou odniesol do domova pomaranče , jablka cukríky atď. Zobralil to vychovavateľky a povedali, že to dajú deťom po večery. A tak oni odišli, ale keď prešli takých 15 km, jeho manželka povedala, že aby sa vrátili a tým deťom to dali samy. Že chcu vydieť tú radosť deti. Muž otočil auto a už išli naspäť. Ale na ich veľké prekvapenie, v domove už nič nebolo, nakoľko vychovávateľky, kuchárky si pekne všetko rozdelili a už stihli to odniesť aj domov. K tomu nie je potrebný komentár. Nechcem sa ťa dotknúť, ale náhodou si niekedy pred tetou nepovedala, že nemáš peniaze, nemôžeš si to a to dovoliť? Ponúkla si niekedy niečo tete, aby to odniesla do domova? Lebo ináč , prečo by ti to teta nosila. A pokiaľ ide o tie dovolenky. Viete kto je ozaj na tých dovolenkách? No, len aby ste, alebo aby sme neboli prekvapené. Na jedno dieťaťa z domova pripadá jedna vychovateľka s manželom a svojimi deťmi, dokonca aj vnúčatami
@turkija bohuzial velmi casta prax v DD, osobne skusenosti ....
ja by som osobne tie veci odmietla a vratila .... s tym ze ich nechcem ze patria inym ... ak sa to dovol v takto malom konci to pri tom ze odoberu detom darceky co dostali k narodkam, vianociam akurat co sa s nimi vyfotia aby mohli ukazat ale viac ich nemaju ....
@linda20111 Tak toto mi vyrazilo dych................... (vobec to neber osobne, ty mas uplne spravny pocit)
TAK ona BERIE detom z detskeho domova oblecenie??????????? ONa KRADNE detom, ktore NIC NEMAJU?????
Neskutocne......az mi je zle pri srdci, aj na zaludku............. hrozne....
Prosim ta, vysvetli jej, co vlastne robi.........nesmie v tom pokracovat! To oblecenie nepatri JEJ! Treba ho dat detom.......
Tomuto na Slovensku nerozumiem..... 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢 😢
@maznacik007 To vazne?? A kam tie hracky davaju?? To je pomyleny svet... 😖
@linda20111 tiež môžem dosvedčiť z osobnej skusenosti, že po materialnej stránke maju deti v DD viac akoby sme čakali. Maju dotacie na všetko, taktiež aj na oblečenie.
No toto sa mi nezdá, aby to mohla tvoja teta im brať, aj keď to nenosia a darovať to tebe. Počítam, že ak by sa to "niekto" dozvedel, resp. by ju niekto nahlásil mohla by mať z toho zle 🤐
@digysa kam to davaju neviem ale tam to neostava...
mna len zaraza ze ako tu vela ludi pise ze tie deti maju tolko oblecenia preco potom pri odchode z domova nemaju narok ani na jednu sadu oblecka ako sa slusi a patri na ludsku bytost ...
@linda20111 ahoj. normálne naber odvahu, sadni si s ňou a kľudne jej to vysvetli, ako to cítiš a vidíš ty. keď sa urazí, jej problém.
Tak to ani len netusim ako to tam chodi ani som sa nikdy o to nezaujimala.. Mne povedala len tolko ze to oblecenie dostavaju, ja som bola tak v soku ze som nevedela co povedat. Nikdy som jej nehovorila ze chceme od nej nieco, aj ked mozno si myslela ze sme na tom tak zle lebo som jej nechcela pozicat peniaze a som povedala ze potrebujeme teraz pre maleho. Tak asi z toho si to nejak vysvetlila po svojom... Tak som sa rozhodla ze nevratim jej to naspat (mozno ze by to uz ani nemohla zobrat tam naspat do domova) ale radsej to darujem niekomu kto to fakt potrebuje tu z okolia.
Ak mam byt uprimna, nepaci sa mi pocinanie tety. Sama som zvazovala odniest pekne a takmer nove veci po detoch do domova, pretoze ked tie domovacke vidim na prechadzke tak su zobliekane katastrofalne. Najma tie v batolacom a predskolskom veku. Neverim teda, ze super veci maju take prebytky, ze si to treba medzi zamestnancami obetavo delit a roznasat dalej po vlastnych rodinach! Skor to vidim tak, ze to co pekne od ludi pre deti dostanu, tak to kmasnu zistne pre seba. Nic neobvykle v tomto zlodejskom state. Sorry. 😝
Tak myslím si, že keby tých vecí tam bolo málo tak by ich určite nerozdávala, neviem aké malé bábo máš ale myslím, že takých úplne malých detí v decáku nie je veľa... Ja by som to narovinu určite nepovedala, to by mi bolo príliš trápne skôr by som povedala, že "prosím, už mi nič nenos lebo máme vecí že až... "
Je mi z tej "pani" zle, toto som si nemala precitat. Neverim, ze peknych a novych veci maju v domove prebytok. Ak aj ano, predpokladam, ze prebytky nemaju vazeni pracovnici vlacit domov a rozdavat! Cudujeme sa, akych zlodejov mame v politike a pritom ukazkovi chamtivci ziju rovno medzi nami.
Vždy som si myslela, že ľudia, ktorí pracujú v DD musia mať tie deti naozaj radi, ale čo som sa dopočula, ako to chodí aj u nás v DD: na vianoce príde od sponzora nákladiak sladkostí pre deti a tie z toho majú ho..., všetko si rozdelia riaditeľka a spol., plienky pampers zamknuté a uschované pre rodinných príslušníkov a nie deti z DD, tie dostanú tie najobyčajnejšie a to iba pár kusov na deň, majú z toho ritky vyštípané, atď, atď...je mi z toho zle už keď o tom píšem
@suninka tak to sa az zle cita, ale iluzie som si nerobila. Boze fakt sa potom cudujeme kto tu vsetko rozkrada. Ved mi sme do podstaty zlodeji! Upratovacky beru hajzlaky, v spitaloch miznu elementarne veci.....pre boha aki maju byt z takeho naroda politici?
Ludia pracujuci v domovoch to maju predovstetkym ako dzob. Zrejme aj dobre ohodnoteny! Co tam po detoch, ze sa pri nich stiredaju pocetne tety ci ujovia ved cielom nie je vytvarat si s detmi puta! Mne je zarazajuce vobec, ze pracovnici v DD maju vlastne rodiny deti. To nemoze nikdy dobre fungovat ak to beru tak, ze im padla a utekaju k svojim. Navyse, v DD ako mame skusenost ide akurat tak o papiere, ked tie sedia co sa vzdelania tyka tak fajn. Bez ohladu na dalsie kvality jednotlivca. Bez pedagogickej skoly sa tam zamestnat nemozete! Akoby to bola zaruka, ze ste citlivym clovekom!
@jabadaba
....tady je to same...
Musime do skoly nosit potrebny skolni material.vcetne toaletniho papiru, osusek..mydla....na besidce koncem skolniho roku jsou jeste plne skrine zasob..v zari po prazdninach jsou skrine prazdne..
Donesla jsem i svaciny pro CELOU tridu vcetne piti, aby deti, ktere si zapomenou svacinu nemusely koukat do pusinky ostatnim a nebo prosit o kousek susenky..Myslela jsem si, ze se to stane peknym zvykem od vsech rodicu na stridacku..i pro deti, ktere na svacinu NEMAJI nic, protoze jsou chude...
V kratkosti: nevim, kam se podela cela tato zasoba pro temer 30 deti.. 😔a to, ze jsem byla jediny rodic, o tom radeji pomlcim.. 🤐
Letos jsem napsala pisemne na vedeni skoly, ze z techto duvodu odmitam prispivat, protoze se citim okradena spolecne s(myma)detma.. 😠 😠
@linda20111 S tetou bych si promluvila a uvedla nazorny priklad...primo na mem diteti..
Podivej, teta, v zivote se muze stat cokoliv..predstav si, ze v DD je nekdo, komu vzal osud vsechno..vcetne mamy a taty...A Ty jsi pro toto dite jedinou nadeji ...nemuze se branit, nemuze kricet...je samo......
Jak by ses divala na to, ze by mu nekdo bral jeho veci a nosil druhym...? Ty bys svlekla SVOJE dite a odnesla druhym jeho obleceni?
Nemuze mit radost z tohoto cinu Tvoje teta..pokud to dela, protoze vy projevujete radost a chce vas usmev..Prestante se usmivat, dekovat..ale opacne: reagujte v dobrem, ale ZLE 😉 Mozna si to obreci, ale musi znat Vas nazor...jinak neprestane..za chvili Ti bude nosit i jidlo.. ☹
@linda20111 pozri Linda, tete na rovinu mozes povedat, slusnou formou bez osocovania samozrejme, ze Ti to nie je prijemne a taketo veci nechces. Hotovo, vybavene. Jednoducho sucho oznamit, ze veci od deti z domova neberies, ze su isto uzitocne tam kde ich venovali. Teta to myslela isto dobre len to kapanek nedomyslela do dosledkov a v suvislostiach. Vysla z toho dost v negativnom svetle v kazdom ohlade. Ak tu baby pisu, ze veciciek maju prebytky, no tak nech si ich posuvaju medzi dojcenskymi ustavmi navzajom a nie do vlastnych rodin. To co ja vidim vonku nesvedci vobec o prebytkoch solidneho oblecka. Deti su ako male socky poobliekane. Je na ne obcas dost smutny pohlad. Doma mam krasne znackove kusy, ale ked si predstavim, ze skoncia namiesto maleho domovacika u nejakej netere, tak ma prechadza chut....
@linda20111 si dospela, jednaj slusne a narovinu, ze si tie veci neprosis, ze mate dost. a inak dobre sa dava, ked nedava zo svojho...