Ťažká rodinná situácia

13. feb 2024

Ahojte ani neviem či chcem povzbudenie, názor radu, vyrozprávať sa, asi všetko z týchto. Začnem na začiatku, mám už rodinu muža a deti. Môj otec bol vždy ako cudzí, strašne veľa pil (a pije ešte stále) bil nás, neustále hádky, krik. Ja som sa v 18tich odsťahovala, mama s bratom ešte stále žili s ním. Pred troma rokmi sa mama s bratom odsťahovala od neho. Odvtedy sa to s ním iba zhoršilo, každý deň opitý na mol, neumyval sa a podobné, vyhodili ho z podnájmu, tak aby nešiel na ulicu prichýlila ho moja krstná (jeho švagriná) v časti ktorú pristavili nedávno predtým. Včera mi volala krstná že otcovi je zle, ona po slovensky dobre neviem tak som letela s mužom k ním, volala záchranku, výsledok že má porážku, keďže jemu už bolo zle aj predošlý deň a nikomu nič nepovedal, liečba sa začala až neskôr má ochrnutu ľavú stranu a pravdepodobne oveľa lepšie to už nebude. Ja teraz lietam za ním do nemocnice, nesiem mu veci, komunikujem s lekárom lebo mama vôbec nič, všetko je na mne. Ja mám 2 malé deti +prácu +domácnosť a som už teraz v koncoch. Ani nevieme čo bude s ním ďalej, lebo ak fakt sa nebude hýbať a chodiť ku krstnej nemôže, ja si ho zobrať neviem a mama že tak mu mám vybaviť DSS, pravdaže zase len ja. Fakt nechápem že iba vtedy vedia že ma majú keď niečo treba vybaviť /urobiť. Som nešťastná z celej situácie. Za hocijaký postreh, názor, radu budem vďačná. Ďakujem

egonsk
13. feb 2024

Ak sa rodicia rozviedli, opatera o rodica ostala uz iba na tebe. Ak by neboli rozvedeni, musi sa o neho starat zena aj deti.

tundra
13. feb 2024

Fuu,tazka situacia.Cez OU alebo mestsky urad neskusis hladat pomoc?

neferneferuaton
13. feb 2024

No tazko radiť, je to tvoj otec ale na druhej strane on sa k tebe tiež nechoval ako k dcere 🤷🏻‍♀️ nema inu rodinu? Brata , sestru?

neferneferuaton
13. feb 2024

A este aby mu ak ma dochodok, aby mu na nejaký ustav stacil.

autor
13. feb 2024

@egonsk nerozviedli sa, na papieri sú ešte stále manželia

@tundra ale áno skúsim aj to

@neferneferuaton nie, jeho brat už nežije, má už len mňa, brata a našu mamu, ale ako som písala ani mama ani brat vôbec nič nepomôžu. A ďalší problém že ešte nie je na dôchodku, možno že invalidný by sa vedel vybaviť, ale on má obrovské dlhý aj na sociálnom aj na zdravotnom poistení takže toto bude ďalšia prekážka

pribinak
13. feb 2024

@egonsk nezostala …..nikto ju neprinúti. Súd jej určí nejaké to smiešne výživné a tým je to pre ňu ukončené

pribinak
13. feb 2024

Ak sa rodičia nerozviedli, tak čierneho Petra má v rukách jej mama

autor
13. feb 2024

@pribinak na papieri sú ešte manželia

pribinak
13. feb 2024

Tak situáciu by mala riešiť tvoja mama

subartic
13. feb 2024

ono sa povie že situáciu má v rukách mama , ale ak mama povie nie , nič ju neprinúti . A popravde o takého darebáka by som sa nestarala ani ja . Môže podať žiadosť o určenie výživného ako manželke tak deťom , teda aby mu platili stacionár , ale ako s tým súd naloží netuším , nakoľko právo nesmie odporovať dobrým mravom.

autor
13. feb 2024

@subartic to ani nechcem aby sa starala o neho, ide o to že aspoň kým je v nemocnici by mohli trocha pomôcť ale vôbec, ja riešim všetko lebo keď oni neriešia niekto musí. Najradšej by som to ani ja nerobila lebo vôbec nestíham, ale čo už.

subartic
14. feb 2024

vieš čo ? Nemusíš . Tlačí ťa do toho spoločenská norma a svedomie. Tvoja mama si s ním užila asi nadmieru a preto sa o neho nezaujíma , z toho istého dôvodu aj brat. Ženy od určitého veku 45-50+ zostávajú a starajú sa len o mužov ku ktorým majú citovú väzbu , inak ich tí muži prestávajú zaujímať. Tvoja mama zaujala tento postoj . Nechce si kaziť ešte zvyšok života s chlapom od ktorého odišla.

subartic
14. feb 2024

jednoducho ak sa o neho nepostaráš ty , alebo mu nezoženieš nejaké ubytovanie , stacionár , pojde na ulicu . Máš deti , muža a nenič si kvôli nemu rodinu . Ja som veľmi prorodinná ale nie v takomto prípade .

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivangeline
14. feb 2024

Tiez som za...pories,je to od teba spravne a pekne.. Ale nech platia vsetci. Moj otec si pozil v zlom zdr. stave 13m.. (Pre niekoho dlho,pre ineho kratko..) A nezabudni pokecat aj s muzom,nech aspon troska zladite nazor. ;)

miadi
14. feb 2024

Da sa chapat ze mama nanho kasle no nema pravo ziadat od teba nech sa ty postaras o jej muza. Chod za nou a Daj jej ultimatum. Vsetci 3 spolocne alebo nic . Ty si si otca nevybrala Tak nech ti snim dalej laskavo nekazi zivot a nerobi z neho tvoju zodpovednost.Ty mu mozes vybavit ustav no platit to treba na 3 casti. Ty jej mozes povedat ze ty na to nemas cas mas male deti ona je stale jeho manzelka nech sa stara. Nekasle ona len nanho ale aj na teba a uplne z vysoka tymto jej pristupom .Preco by mali este aj tvoje deti platit za jej chyby ? Dovolila mu aby vas bil. . Neviem co to mas za mamu ale nikdy tam nebola pre teba. Mala ta chranit a kaslala na to. Ty si pre nu nebola nikdy prvorada. Chapem ze si sklamana ale od takej osoby asi nemozes cakat nic ine. Pre otca co ta bil nemusis pohnut prstom.

jana_eyre_2
14. feb 2024

A povedala si jej úprimne že na to riešenie ste traja? (Ak je teda brat už tiež dospelý)

Môj otec dostal porážku ako mladý človek a teda on bol predtým milujúci otec čo mal síce pár chýb, ale inak to bol super tato..
.ale porážkou sa totálne zmenil, odkedy ju dostal doma to bolo neznesiteľné niekoľko rokov a ja som to zažívala od detstva, dodnes mám z toho traumy..

Takže myslím že sa musis s tvojou mamou osobne stretnúť a musíte si vykomunikovat, že aj ona je povinná pomôcť - je jeho manželka aj keď spolu nežijú.. že jednoducho to nemôže nechat len na tebe, pretože ty máš svoj život a nemôžeš vsetok čas zrazu venovať len otcovi.. nájdite mu DSS a návštevy si podeľte.. navyše jej pripomeň, že keď si bola dieťa ona bola tá ktora vás vychovávala pri alkoholikovi a nič s tým nerobila.. tak nech sa teraz netvári že sa jej to netýka.. normálne ma to rozčúlilo aj za teba.. držím ti palce..

milanemila
14. feb 2024

@miadi uplne suhlasim a neviem si predstavit pozerat sa, ako mi niekto otlka deti.

natalienka12
14. feb 2024

Autorka: Nic nemusis. Ani vkrocit nohou do nemocnice. Tak urob tak, ak ti to svedomie da. Mame zavolaj a oznam, ze uz v tejto veci nepohnes ani prstom. Ak to iste urobi aj mama a brat, skonci na ulici. Jednoduche. Vrati sa mu len to, co pribuznym “dal” to mu bude vratene. Nebude prvy ani posledny alkoholik a tyran, co takto skoncil.

autor
14. feb 2024

@ivangeline s manželom je tiež taký dobrák že on toto chápe, a povedal že on by spravil to isté čo ja takže na 100% stojí pri mne, on je moja opora.

cyberk
14. feb 2024

Nezasluzi si pomoc, pekne by som ho nechala, nech v bolestiach odide na onen svet ;) trapis sa kvoli svedomiu, ale matka sa pozerala ako ta bije a on nemal ani kusok lasky v sebe. Nech sa smazi v pekle.

autor
14. feb 2024

Ďakujem pekne za podporu všetkým.
@miadi moja mama je taká že všetko čo má ona vyriešiť presunie na nás lebo sa jej nechce,odkedy som dospela je to takto, keď som jej povedala že ja nie som na to aby som riešila jej veci tak sa urazila na pár mesiacov. Včera som ju poprosila že ja pripravím veci, nech ich dnes zanesie do nemocnice lebo ja nebudem stíhať a milión výhovoriek prečo ona nie. Včera som už bola na ňu taká vytočena že až.

autor
14. feb 2024

@cyberk ja viem najradšej by som ho nechala tak ale ako si písala svedomie mi to nedovolí

vanilka83
14. feb 2024

Môj muž mal niečo podobné a o otca sa nikto nezaujímal ani mama ani jeho 2 bratia keby mu muž počas práce rodiny deti nevybavil domov zomrel by sám v neľudskych podmienkach v chalupe už úplne nemohuci ísť co i len na wc...nič iné nemôžeš...rýchlo vybavuj domov ak mal porážku a ma trvalé následky bude mať najvyšší stupeň pomoci v domove asi 6tku. Takže bude to namáhavé a zdĺhavé všetko vybaviť a onehat všetkých tých doktorov papiere potvrdenia ale na konci bude v teple v bezpečí 5x denne strava v čistej posteli a bude on ho postarané takže hlavne pevné nervy a držím palce!hlavne vybavuj domov už teraz kým je v nemocnici veľmi rýchlo. Štátny domov by mal platiť štát ak nezoženies tak súkromný ale tam sa už dopláca.

cookie29
14. feb 2024

Pozri, skus si zvazit co vlastne chces... s tym, ze to moze byt dlhodobe a narocne. Rozumiem, ze papierovo Ti je otec, aj ked v zivote taky mozno nebol. Ale papierovo je teda Tvoja mama jeho manzelka a keby nahodou zomrel, tak dostane cast jeho dochodku... ci aj tu presunie na Teba? Sorry, znie to kruto, ale je to realita... Ako deti, ak ste dospeli, mate vyzivovaciu povinnost...
Takze dupnut pred mamou, lebo v prvom rade ona zostava manzelka. Keby boli rozvedeni je to ine. A co brat? je dospely predpokladam? Rozumiem, ze chces pomoct, ale nenechaj sa znicit, pretoze deti Ta potrebuju, Teba, mamu a nie nejaky trosku, len preto, ze stari rodicia nevedia/nechcu pohnut zadkom.

alickapusinka
14. feb 2024

Tvoja mama ak nie sú rozvedený sa má starať nie TY pomáhať áno ak sa nerozviedli mama sa ma starať.

miadi
14. feb 2024

@cookie29 vyzivovacia povinnost zanika ak je v rozpore s dobrymi mravmi . Otec alkoholik co ju bil - ten nema ani Podla zakona narok od nej pytat starostlivost. Jej mama bude veselo brat vdovske raz .

betulinka1
14. feb 2024

Velmi tazka rodinná situacia, tebe svedomie nedovoli to nechat len tak. Ale potom mozes očakávať, ze otec skonci u teba doma. Ani v zariadeniach nemaju miesta na počkanie. Ked ho pustia z nemocnice, kam ho poslu? Budu volat tebe, lebo pre nich si kontaktná osoba. Ked budes v nemocnici, tak sa spytaj lekara, ze co s nim, ked ho budu chciet prepustiť? Kolko mas casu nieco doriesit? Aby si sa vedela pripravit. Skoc na mesto alebo VUC a spytaj sa ohladom zariadení, ktore maju a kam by ho vedeli umiestniť, ake papiere k tomu potrebujes, žiadosti a tak. Ze je tvoj otec realne bezdomovec a ty ani rodina sa o neho nechcete starat ale ze mu aspon pomôžeš vybavit miesto. Ak bude treba doplácať zariadenie, tak sa musite dohodnut.

cakanka22
14. feb 2024

@pribinak môžem sa opýtať, ako to myslíte s tým výživným? Je manželka povinná sa starať, keď sú stále manželia?
Riešili sme rovnakú situáciu, preto ma to zaujíma Ďakujem

pribinak
14. feb 2024

@cakanka22 donútiť ju nikto nedonuti. Súd jej určí výživné